سبوس برنج؛ دوست پوست و موی شما
سبوس برنج؛ دوست پوست و موی شما
ابتدا باید بدانیم عصاره سبوس برنج چگونه تهیه میشود و حاوی چه ترکیباتی است.
ترکیبات سبوس برنج
از سبوس برنج به کمک حلالها روغنی دست میآید که به روغن سبوس برنج موسوم است. لیپاز فعال موجود در سبوس برنج باعث افزایش درصد اسیدهای چرب آزاد در این ترکیب میشود.
روغن سبوس برنج از ۱۵- ۲۰ درصد اسیدهای چرب اشباعشده و ۸۰ تا ۸۵ درصد اسیدهای چرب اشباعنشده تشکیل شده است، که از این جمله میتوان 1-4 درصد اسید میریستیک، ۱۲- ۱۸ درصد اسید پالمیتیک، ۱-۳ درصد اسید استئاریک، ۴۰- ۴۵ درصد اسید لینولئیک، به مقدار 1 درصد اسید لینولنیک و ۲ تا ۴/۰ درصد اسید پالمیتولئیک را نام برد. روغن سبوس برنج طلاییرنگ، است اما بهسختی میتواند به رنگ سفید و روشن نیز گرایش پیدا کند، همچنین این روغن تحت تأثیر گرما تا حرارت ۱۶۰ درجه نیز فاسد نمیشود.
روغن سبوس برنج نهتنها رطوبت پوست و موی سر را حفظ میکند. بلکه به وسیله محتوی بالای ویتامینهای B و E باعث تقویت موی سر نیز میگردد. این روغن پس از غیرفعال کردن لیپاز موجود در آن در تهیه صابون، شامپو و فرآوردههای آرایشی و بهداشتی مورد استفاده قرار میگیرد.
عصاره سبوس برنج با تشکیل یک لایه بر روی پوست بعد از شستشو، از خشک شدن پوست جلوگیری کرده و به این وسیله از پوست محافظت میکند. روشن کردن و صاف کردن پوست از دیگر خواص این روغن است. برای ساخت کرمهای پوستی جهت رفع خشکی پوست و ترکخوردگی سر آرنج، زانوها، پاشنه پا، دستها و نقاط دیگر بدن، از عصاره طبیعی سبوس برنج استفاده میکنند.
روغن سبوس برنج نهتنها با مرطوب نگه داشتن پوست باعث نرمی آن میشود، بلکه با رطوبتدهی به پوست از ترک خوردن آن نیز جلوگیری میکند. همچنین با پاک کردن اکسیژن فعال از سطح پوست، از تشکیل پراکسید چربی که باعث چروک شدن و پیری زودرس پوست میشود جلوگیری میکند. اینوزیتول از دیگر ترکیبات موجود در این روغن است که رشد و بازسازی سلولهای پوست را سرعت میبخشد. هوریزن اویل نیز از ترکیبات موجود در سبوس برنج است که با جذب اشعه ماوراءبنفش خورشید از پیری پوست جلوگیری میکند، این ترکیب از طریق افزایش ترشحات پوستی سلولهای مرده پوست را از بین میبرد و در حقیقت عمل لایهبرداری را به صورت ملایم انجام میدهد.
اسید فیتیک ترکیب دیگری است که در سبوس انواع غلات یافت میشود؛ اسید فیتیک موجود در سبوس برنج رشد سلولهای پوست را تحریک کرده و باعث به هم پیوستگی و سلامت پوست میشود.
منبع: دنیای سلامت - آذین کریم زاده، کارشناس ارشد تغذیه
مطالب مرتبط:
بهترین شیوه های استفاده از سبوس برنج
تأثیر مصرف سبوس بر دیابت
5 سوالی که درباره غلات سبوسدار میپرسند
سبوس، فواید و زیانهای آن
فواید مصرف سبوس برای بدن
ارزش غذایی سبوس برنج
بیسکویتهای سبوسدار لاغرتان نمیکنند
ناگفته های آردی؛ از سبوس تا سمولینا
نان سبوس دار بهتر است