10 علت درد بیضه و درمان آن
10 علت درد بیضه و درمان آن
عوامل مختلفی باعث درد بیضه در آقایان می شوند. غدد تناسلی مردانه یا بیضه ها، هورمون هایی تولید می کنند که آندروژن نامیده می شوند و مهم ترین آنها تستوسترون است. این هورمون ها تغییرات بدن را که به خاطر رشد جنسی ایجاد می شود. در این مطلب 10 علت بروز درد در ناحیه بیضه مردان و درمان آنها را بیان کرده ایم.
وارد شدن ضربه
معمولا کوفتگی و ورم بیضه از جمله عوارض بد ضربات مستقیم به حساب میآیند، ولی علیرغم وجود این حالت هشداردهنده، در اکثر موارد با انجام اقدامات محافظتی میتوان طی چند روز این مشکل را برطرف نمود.
اقدامات محافظتی شامل پوشیدن لباسهای زیر خاص، استفاده از مسکنها و کمپرس گرم است. تورم و کوفتگی ناشی از عمل وازکتومی نیز به همین طریق قابل درمان است.
عفونت بیضه
هم بیضه و هم بافتهای مجاور آنها استعداد قابل ملاحظهای جهت ابتلا به عفونت دارند. زمانی که این عفونتها رخ میدهند، التهاب سبب بروز درد میشود و بیضهها بخصوص در هنگام لمس بسیار دردناک خواهند بود.
عفونتهای باکتریایی معمولا از طریق سیستم ادراری بالا میروند و سبب عفونت در این اعضا میشود که البته به آنتیبیوتیک، بسیار عالی پاسخ میدهند.
عفونتهای ویروسی نظیر اوریون در بالغین بندرت سبب درگیری بیضهها میشوند، اما در صورت درگیری معمولا یک بیضه را درگیر میکنند؛ هرچند که گاهی ممکن است در افراد کمی هر دو بیضه با هم درگیر شوند. عفونت بیضه ناشی از اوریون، در صورت درگیری هر دو بیضه میتواند منجر به عقیمی شود.
درمان این حالت استراحت، کمپرس آب سرد و بالا نگه داشتن بیضه در مواقع استراحت است. با گذاشتن حوله سرد زیر بیضه و مصرف داروهای ضد التهاب طی 2 تا 3 روز، درد بیضه فروکش می کند.
ورم اپیدیدیم
اپیدیدیم، یک سری لوله های پیچ در پیچی هستند که در پشت بیضه قرار می گیرند و اسپرم های تولیدشده در بیضه از داخل آنها حرکت و به قسمت پشتی مجرای ادراری باز می شوند و باعث خروج مایع منی در موقع انزال می شوند.
علت ایجاد این بیماری، اغلب تماس های جنسی کنترل نشده و با فرد آلوده می باشد که به مرد منتقل می شود و از طریق مجرای ادراری هنگام نزدیکی، وارد مجرای مرد شده و باعث التهاب و درد شدید بیضه می شود. اغلب علت شایع این ورم، سوزاک و یا کلامیدیا می باشد.
در شرح حال، فرد مبتلا سابقه ترشحات چرکی از مجرای ادراری را در چند روز گذشته ذکر می کند. در این حالت فرد از درد شدید بیضه شاکی است و در معاینه، بیضه گرم و متورم و سفت و شدیدا دردناک است.
سنگ کلیه
گاهی اوقات حین دفع سنگ ممکن است درد تیزی در ناحیه شکم احساس شود که معمولا این درد به ناحیه بیضهها انتشار مییابد. این نوع درد، وجه مشخصه دفع سنگ کلیه است. گاهی حتی ممکن است خون در ادرار ظاهر شود.
زمانی که پزشک در حضور چنین علائمی هیچگونه اختلالی در بیضهها پیدا نکرد، درمان جهت سنگهای کلیه توصیه میشود.
هیدروسل (تجمع مایع دور بیضه)
هیدروسل به معنای تجمع مایع شفاف در داخل کیسهای است که بیضه را احاطه کرده است. گاهی اوقات ممکن است از بدو تولد این حالت وجود داشته باشد که بیشتر به دلیل اختلالات شکلگیری کیسههای اطراف بیضههاست.
هیدروسلهای کوچک بسختی قابل تشخیص بوده و خودبخود بهبود مییابند، اما انواع بزرگ هیدروسل باید طی عمل جراحی درمان شوند.
واریسی شدن رگهای بیضه (واریکوسل) همراه با هیدروسل
هر دو حالت فوق میتواند منجر به بروز ناراحتی در اطراف بیضهها شود. در این حالت فرد بیشتر درد را در اطراف بیضهها حس میکند و خود بیضهها معمولا فاقد درد است.
وریدهای اطراف بیضه نیز همانند وریدهای پا میتواند واریسی (واریکوسل) شود که سبب بروز احساس گرمی در نوک بیضهها و محل واریسی شدن وریدها در اطراف بیضهها میشود.
گاهی عروق در هنگام لمس نیز حساس میشوند. در موارد متوسط تا شدید، استفاده از روشهای جراحی برای برداشتن عروق واریسی راهکار درمانی مناسبی خواهد بود.
پیچخوردگی بیضهها
بیضهها تا حدی متحرکند و اتصالات آنها به پوسته بیضه سبب میشود میزان حرکت به حداقل برسد؛ اما گاهی اوقات با ایجاد فشارهای یکباره و شدید ممکن است بیضهها دچار چرخش و پیچخوردگی شوند و در نتیجه گردش خون آنها دچار مشکل شود. در این حالت، بیضهها متورم شده و باعث ایجاد درد در ناحیه تناسلی مردان میشود.
اگرچه گاهی اوقات ممکن است بروز تورم منجر به بازگشت پیچخوردگی شود، اما پیچخوردگی دائمی میتواند بسیار خطرناک باشد زیرا در صورت کاهش یا عدم خونرسانی کافی به بیضهها طی شش ساعت، این بافت خواهد مرد.
برای تصحیح این اختلال باید بلافاصله و به صورت اورژانسی عمل جراحی انجام شود، اما اگر بیضه دچار تخریب شده باشد، راهی جز برداشتن آنها وجود ندارد.
گفته میشود مرد با یک بیضه نیز میتواند فعالیت تناسلی خود را به طور طبیعی دنبال کند و بچهدار شود.
فتق
فتق زمانی رخ میدهد که دیواره عضلانی تشکیلدهنده شکم در یک نقطه ضعیف شده و بخشی از حلقههای روده از بین این شکاف بیرون بزند و سبب ایجاد تودهای شود که روی پوست قابل مشاهده است.
در صورت بروز فتق در ناحیه کشاله ران، پایین آمدن حلقهای از روده سبب میشود که بیضه بزرگتر از معمول به نظر آمده و دردی ایجاد شود که بیشتر به نظر میرسد دارای منشأ شکمی باشد. این درد با حرکت، سرفه یا عطسه بدتر میشود.
تحریکات جنسی
گاهی اوقات تحریکات جنسی که در نهایت منجر به انزال نشود، منجر به بروز احتقان در لولههای منیبر (یا انتقالدهنده منی) خواهد شد که این امر منجر به بروز درد در بیضهها میشود.
این حالت به طور کلی خطرناک نیست اما ناخوشایند خواهد بود (بسیاری از پزشکان و متخصصان این حوزه معتقدند جلوگیری از خروج منی هنگام انزال مشکلساز خواهد بود).
در هر صورت، این گونه درد بعد از چند ساعت بهبود خواهد یافت.
سرطان بیضه
این نوع سرطان بندرت سبب بروز درد و ناراحتی در بیضهها خواهد شد. به طور معمول سرطان بیضه منجر به بروز تورم بدون درد در یک بیضه میشود.
از طریق معاینه نمیتوان علت تورم را تشخیص داد که آیا مشکل از بیضههاست یا از مجاری اسپرمبر (انتقالدهنده منی).
از آنجا که این سرطان بیشتر در سنین بین 15 تا 35 سالگی شایع است و در صورت عدم درمان میتواند منجر به بروز عوارض خطرناکی شود، لذا در صورت وجود هر گونه توده در ناحیه بیضهها که جدیدا ایجاد شده باشد و به نظر غیرطبیعی برسد، باید به پزشک مراجعه کرد.
اکنون و در صورت تشخیص بموقع سرطان بیضه، تا حدود 99 درصد میتوان به طور موفقیتآمیزی از این مشکل رهایی یافت و آن را درمان کرد.
بنابراین، در این مورد جای هیچگونه ترس و نگرانی نیست و فقط باید اقدامات تشخیصی و درمانی را بلافاصله و تا دیر نشده، انجام داد.
منابع:
مجله پزشکی دکتر سلام
وب سایت دکتر حسین کرمی – جراح و متخصص کلیه، مجاری ادراری و تناسلی
مطالب مرتبط:
6 بیماری شایع در مردان
تستوسترون؛ هورمونی مردانه
واریکوسل چیست؟
سرطان بیضه، بیماری سنین جوانی
نشانه های سرطان بیضه
10 توصیه طبی درباره نوزادان پسر
فتق؛ انواع و درمان آن
اثرات هورمون تستوسترون در مردان
فعالیت کم غدد جنسی
6 نگرانی مردان درباره وازکتومی
عوامل نازایی مردان
چرا نباید شلوار تنگ پوشید؟
مشاغلی که باروری مردان را تهدید می کند