سرطان بیضه، بیماری سنین جوانی
سرطان بیضه، رشد سرطانی سلول های بیضه می باشد که به صورت یک توده سفت اغلب بدون درد در بیضه خود را نشان می دهد. اغلب یک طرفه است، اما گاهی ممکن است دوطرفه باشد.
سرطان بیضه شایع ترین سرطان در مردان 20 تا 35 ساله است، اما ممکن است در هر سنی دیده شود.
موضوع نگران کننده این است که در سالهای اخیر ابتلا به سرطان بیضه در میان نوجوانان بیشتر شده و به آمار آزار دهندهای تبدیل شده است.
دکتر نوروزی، رئیس انجمن باروری و ناباروری مردان میگوید:
«از تعداد دقیق افراد مبتلا به سرطان بیضه آماری در دست نیست، اما نمیتوان منکر افزایش تعداد ابتلا به این بیماری در میان نوجوانان یا جوانان کم سن و سال شد. البته ممکن است بخش زیادی از این افزایش، در بالا رفتن تشخیص باشد و نه افزایش تعداد ابتلا، به این معنی که ممکن است به دلیل پیشرفته شدن جوامع و همچنین بالا رفتن آگاهی والدین و خود افراد، خطر زودتر و در سنین پایین تشخیص داده شده و به عنوان ابتلا به سرطان در سنین پایین ثبت شود. البته نمیتوان تغییر سبک زندگی و تغذیه در جوانان را نادیده گرفت.»
دکتر ایرج مفخم فوق تخصص اندرولوژی در این باره میگوید:
«اولین دلیل افزایش بیماران مبتلا به سرطان بیضه همان دلیل کلی بالارفتن تعداد مبتلایان به سرطان است، هرچقدر افراد بیشتری به سرطان مبتلا شوند به تبع تعداد افرادی که به نوع خاصی از سرطانها مبتلا میشوند هم بیشتر میشوند، به ویژه نوجوانان که به لحاظ جسمی ضعیفتر و آسیب پذیرتر از یک فرد بالغ هستند.
از طرف دیگر در حال حاضر عواملی مثل امواج رادیویی و پارازیتها وجود دارند که به سرطانزایی متهم هستند و با وجود تکذیب مقامات دولتی هنوز هم در مجامع علمی درباره تاثیر آنها بحثهای زیادی مطرح است.
از طرف دیگر سرطان بیضه بیماری است که به طور مستقیم با بلوغ پسران ارتباط دارد، به این معنی که کنشهایی که در بدن یک پسر نوجوانِ در حال بلوغ اتفاق میافتد تاثیراتی بر بیضهها میگذارد که آنها را نسبت به ابتلا به سرطان مستعدتر میکند.»
اعتیاد به مواد شیمیایی متهم فراموش شده
دکتر منصوره خلیلی فوق تخصص اورولوژی به دلیل دیگری که به افزایش آمار ابتلا به سرطان بیضه کمک میکند اشاره کرده و میگوید:
«بر اساس تحقیقات به عمل آمده، در میان مواد مخدر قدیمی، حشیش بیشترین تاثیر را در ابتلا به سرطان دارد، ولی باز هم به پای مواد مخدر جدید نمیرسد.
موضوعی که همه را نگران کرده این است که نوجوانان و جوانانی که در سنین اولیه جوانی بوده و بیشتر در معرض این بیماری هستند، مواد مخدر جدید را بر انواع قدیمی آن ترجیح میدهند.
مهمترین چیزی که این بیماری را خطرناک میکند بدون درد بودن علائم اولیه آن است، از این نظر سرطان بیضه شبیهترین بیماری به سرطان سینه است.
بیشتر نشانههای اولیه ابتلا به این سرطان، تورم و غیر عادی شدن ظاهر بیضههاست و خود فرد با معاینه فردی زودتر از سایرین میتواند پی به نشانههای آن ببرد.
شاید همین موضوع باعث شده است که سرطان بیضه بعد از سرطان پروستات کشندهترین سرطان مردانه باشد.
نکتهای که مسئولان باید به آن توجه کنند آگاهی دادن به مردم است و کاری که از دست خود مردم به ویژه کسانی که در اطرافیانشان شاهد ابتلا به این بیماری بودهاند بر میآید معاینه دقیق و مراجعه زمان بندی شده به پزشک است.»
آیا می دانید بیضه نزول نکرده بیشتر در معرض ابتلا به سرطان است؟
در برخی افراد که بیضه آنها پایین نیامده و در محل طبیعی خود قرار نگرفته است، خطر ابتلا به سرطان بیضه بیشتر از افراد عادی است. این خطر حتی پس از جراحی همچنان باقی می ماند. ولی جراحی و پایین آوردن بیضه باعث می ردد که اگر بیضه دچار سرطان شد، زودتر و در زمانی که قابل درمان است تشخیص داده شود.
بیماران با سرطان بیضه چه علایمی دارند؟
شایع ترین علامت بیماران بزرگ شدن و سفتی بیضه بدون درد یا لمس توده ای سفت در بیضه می باشد. بیضه مبتلا معمولا به تدریج بزرگ شده و بیمار در بیضه احساس سنگینی می کند. در برخی موارد بیماران با درد حاد بیضه یا علایم درد پشت، تهوع، استفراغ، بی اشتهایی، سرفه، تنگی نفس، درد استخوان یا تورم اندام ها مراجعه می نمایند.
سرطان بیضه چگونه تشخیص داده می شود؟
در معاینه پزشک توده ای سفت و بدون درد در بیضه لمس می کند و با انجام سونوگرافی بیضه ها و آزمایشات لازم تشخیص قطعی می گردد.
تاخیر در مراجعه به پزشک می تواند باعث پیشرفت و گسترش سرطان بیضه به سایر نقاط بدن گردد و درمان آن بسیار مشکل گردد.
بیماران با سرطان بیضه در چه مرحله ای از بیماری ممکن است مراجعه نمایند؟
- سرطان محدود به بیضه
- سرطان محدود به غدد لنفاوی شکم
- سرطان علاوه بر بیضه و غدد لنفاوی شکم به سایر نقاط بدن مانند ریه، کبد و مغز گسترش یافته است.
درمان های سرطان بیضه
درمان بسته به نوع سرطان و مرحله آن متفاوت است. درمان مشترک در تمام موارد خارج کردن بیضه مبتلا به سرطان با جراحی است.
سایر درمان ها بر اساس میزان گسترش و نوع سرطان انجام می گردد. این درمان ها عبارتند از: شیمی درمانی، اشعه درمانی و جراحی وسیع شکمی برای خارج کردن غدد لنفاوی شکم.
در صورتی که بیضه سمت دیگر سالم باشد، خارج کردن یک بیضه تاثیری در عملکرد جنسی و باروری بیمار ندارد.
چطور بیضه را معاینه کنیم؟
معاینه بیضه توسط خود شخص مهم ترین راه تشخیص به موقع سرطان بیضه است.
بهترین زمان معاینه هنگام حمام کردن است که پوست کیسه بیضه شل می باشد.
با لمس دقیق بیضه ها بین انگشت شست و سایر انگشتان، هر گونه تغییر ظاهری و سفتی بیضه باید مد نظر قرار گیرد.
فرآوری: نیره ولدخانی
بخش سلامت تبیان
منابع:
سایت دکتر پیمان صالحی - اورولوژیست
قانون
مطالب مرتبط: