برچسب های رنگی

هنگامی که برای خرید لوازم برقی منزلمان به فروشگاه ها می رویم روی جعبه ی برخی از آن ها نوشته شده سازگار با محیط زیست و برچسب های رنگی یا همان برچسب های انرژی به ما کمک می کند تا وسیله ای را خریداری کنیم که هم برای ما سودمند باشد
بازدید :
زمان تقریبی مطالعه :

برچسب های رنگی


هنگامی که برای خرید لوازم برقی منزلمان به فروشگاه ها می رویم روی جعبه ی برخی از آن ها نوشته شده "سازگار با محیط زیست " و برچسب های رنگی یا همان برچسب های انرژی به ما کمک می کند تا برای خانه یا محل کار خود وسیله ای را خریداری کنیم که هم برای ما سودمند باشد و هم برای محیط زیستمان ، این مقاله شما را برای یک خرید خوب راهنمایی می کند.

تجهیزات الکترونیکی خانگی؛ لامپ های روشنایی و اتومبیل ها کارنامه هایشان را بر سینه زده و پشت ویترین فروشگاه ها ایستاده اند. نمره هایشان با نمودارهای قرمز تا سبز ثبت شده است. اگر دقت کنید می توانید شاگرد ممتاز ها را از ضعیف ها تشخیص دهید. وقتی می خواهید یکی از آنها را انتخاب کنید؛ بهتر است به کارنامه هایشان دقت کنید. شاگرد ممتاز ها را به خانه تان دعوت کنید. شاگرد ممتازها با نمره هایی چون A؛ A+ ؛ A++ و A+++ ‌؛ و رنگ سبز؛ و شاگرد تنبل ها با نمره ی G و رنگ قرمز مشخص شده اند. به کارنامه هایشان اصطلاحا برچسب انرژی می گویند. شاگرد ممتاز ها آنهایی هستند که میزان انرژی الکتریکی کمتری را نسبت به محصولات مشابه خود؛ مصرف می کنند. به همین دلیل نمره شان با رنگ سبز ؛ به مفهوم سازگاری بیشتر با محیط زیست؛ نشان داده می شود. حال در ادامه خواهیم دید که این کارنامه ها (برچسب های انرژی)؛ بر اساس چه معیاری تهیه می شوند؟

بر چسب انرژی (تصویر شماره 1) در سال 1992؛ منتشر شده و نشان‌دهنده کیفیت محصولات از نظر مصرف انرژی می باشد. میزان انرژی مصرفی محصولات؛ در رده های A تا G؛ تقسیم بندی شده و به وسیله ی نمودار های رنگی از قرمز تا سبز نشان داده شده است. از تاریخ 31 جولای سال 2010؛ A+ ؛ A++ و A+++؛ نیز به برچسب های انرژی اضافه شده است. این برچسب ها شامل چهاربخش اصلی هستند.

این بخش ها به ترتیب از بالا به پایین شامل موارد زیر می باشند:

بخش اول شامل ثبت جزئیات؛ ویژگی ها؛ مدل و مواد به کار رفته در محصولات؛ بر اساس نوع (یخچال؛ ماشین لباسشویی؛ ماشین ظرفشویی ...)؛ می باشد.

در بخش دوم ،رده های انرژی مصرفی در محصولات؛ با حروف A تا G‌؛ نشان داده می شود. هرکدام از این رده ها؛ با نمودارهای رنگی نمایش داده می شود. رده ی بهترین بهره وری انرژی را نشان می دهد. محصولاتی که بهره وری انرژی آنها در رده های A ؛A+ ؛ A++ و A+++ ؛ باشد؛ کمترین انرژی الکتریکی را مصرف کرده و بالعکس محصولاتی که در رده ی G باشند؛ بیشترین مصرف انرژی الکتریکی را دارند.

بخش سوم ،مواردی چون میزان انرژی مصرفی سالیانه؛ سرعت؛ ظرفیت و کیفیت های عملکردی محصول را نشان می دهد.

 

بخش چهارم که پایین ترین بخش برچسب است؛ میزان صدای تولید شده توسط محصول را بر حسب واحد دسی بل dB (A) نشان می دهد.

در ادامه بخش های مختلف برچسب انرژی در یخچال؛ ماشین لباسشویی؛ ماشین ظرفشویی؛ سیستم های گرمایش و سرمایش برقی (ایر کاندیشنر) و فر برقی معرفی شده و معیار های تعیین میزان بهره وری انرژی در هر یک توضیح داده شده است.

 

برچسب انرژی در یخچال ها

تا قبل از تاریخ 1 جولای 2014؛ به یخچال هایی با بهره وری انرژی بیشتر از  42درصد ؛ رده ی انرژی A ؛ A+ داده می شد و پس از این تاریخ یخچالهایی که میزان بهره وری انرژی شان بیشتر از 44  درصد باشد می توانند در این رده از انرژی قرار گیرند.

علاوه بر میزان بهره وری انرژی یخچال؛ مصرف سالیانه ی انرژی به kw/h ؛ ظرفیت حفظ تازگی و فریز کردن مواد غذایی به لیتر؛ میزان صدای محصول در حین کار به دسی بل dB (A)؛ بر روی این برچسب ها نشان داده شده است .

 

 

 

برچسب انرژی در ماشین های لباسشویی

از سال 2010؛ بر چسب های انرژی؛ میزان بهره وری انرژی در ماشین های لباسشویی را بر اساس رده بندی A+++ تا D را نشان می دهد. مقیاس تعیین بهره وری انرژی در ماشین های لباسشویی؛ بر اساس میزان چرخش البسه در آب 60 C0 یا 140 F0 در شرایطی که ماشین بیشترین سرعت چرخش را داشته و بیشترین ظرفیت البسه درون آن ریخته شده باشد؛ محاسبه شده است.

میزان بهره وری انرژی در ماشین لباسشویی؛ بر اساس kw/h برای شستشوی هر کیلو گرم البسه در آب سرد 15 C0 ؛ مصرف انرژی برای هر چرخش ؛ عملکرد شستشو از رده ی A تا G ؛ ماکزیمم سرعت خشک کردن البسه؛ ظرفیت کلی ماشین ظرفشویی به کیلو گرم؛ مصرف آب در هر چرخش به لیتر ؛ میزان صدای تولید شده در حین شستشو و خشک کردن البسه در هر چرخش به دسی بل dB(A) توسط این برچسب نشان داده می شود.

 میزان بهره وری انرژی در حالت خشک کردن؛ بر اساس میزان رطوبت باقی مانده در البسه (RMC) نشان داده می شود که از طریق تقسیم حجم آب بر حجم البسه؛ در چرخش های جزیی و یا کامل اندازه گیری می شود.

در صورتی که قصد دارید لوازم الکترونیکی جدیدی را به منزلتان بیاورید بهتر است از بین  کم مصرف ها دست به انتخاب بزنید. با اینکه برای خرید آنها می بایست هزینه ی بیشتری پرداخت کنید؛ اما این گونه از محصولات؛ در مقایسه با محصولات مشابه خودشان؛ از انرژی الکترونیکی کمتری استفاده می کنند. در نتیجه انرژی الکتریکی مصرفی خانه تان کاهش یافته و هزینه ی کمتری را بابت قبض برق تان می پردازید. از طرف دیگر در جهت حفظ محیط زیست نیز قدمی برداشته اید

 

 

برچسب انرژی در ماشین های ظرفشویی

بعد از سال 2010؛ بر روی برچسب های انرژی در ماشین های ظرفشویی؛ مواردی چون میزان بهره وری انرژی شستشو و خشک کردن ظروف از رده ی A تا G؛ میزان انرژی مصرفی سالیانه بر حسب Kw.h/cycle؛ ظرفیت شستشوی ظروف ؛ آب مصرفی برای هر بار عملکرد کامل ماشین؛ صدای تولید شده به دسی بل dB (A)؛ نشان داده می شود .

 

 

 

 

 

برچسب انرژی در فر های برقی

در برچسب انرژی فر های برقی؛ مواردی چون میزان بهره وری انرژی از رده ی A تا G ؛ انرژی مصرفی بر حسب Kw/h ؛ حجم فر به لیتر ؛ نوع فر (کوچک؛ متوسط؛ بزرگ) نشان داده می شود .

 

 

 

برچسب انرژی در سیستم های گرمایشی و سرمایشی (Air-conditioner)

 

برچسب این محصولات شامل مواردی چون مدل؛ میزان بهره وری انرژی از رده ی A تا G؛ میزان انرژی مصرف سالیانه در حالت عملکرد کامل دستگاه بهKwh ( کیلووات بر ساعت)؛ میزان سرمای خروجی در حالت عملکرد کامل به Kw؛ رده ی صدای تولید شده به دسی بل dB (A).

در سیستم هایی که حالت گرمایشی نیز دارند؛ میزان گرمایش خروجی در حالت عملکرد کامل به Kw؛ نمایش داده می شود .

البته قابل ذکر است که میزان بهره وری انرژی در چنین سیستم هایی با توجه به ناحیه آب و هوایی مکانی که قرار است از محصول استفاده شود؛ محاسبه می شود.

 

 

برچسب انرژی در لامپ های روشنایی

بهره وری انرژی در رده ی A تا G؛ میزان روشنایی لامپ به لومن (Lumens)؛ میزان انرژی الکتریکی مصرفی لامپ بر حسب وات؛ طول عمر بر حسب ساعت بر روی بسته بندی لامپ های روشنایی نشان داده می شود. از سال 2009؛ لامپ هایی که جهت مصارف خانگی مورد استفاده قرار می گیرند؛ می بایست در رده ی انرژی A باشند .

 

 

تصاویر شماره 8 و 9؛ برچسب های انرژی بر روی محصولاتی چون جاروبرقی و LCD را نشان می دهد. با استفاده از مطالب گفته شده امتحان کنید ببینید  این محصولات  جز ممتازها هستند یا ضعیف ها؟

با توجه به موارد گفته شده؛ می توانید برچسب های انرژی انواع محصولات الکترونیکی اطرافتان را با دقت بیشتری مطالعه کنید و به نوعی ببینید محصولات الکترونیکی خانگی تان شاگرد ممتاز هستند یا ضعیف؟ در صورتی که قصد دارید لوازم الکترونیکی جدیدی را به منزلتان بیاورید بهتر است از بین شاگرد ممتازها دست به انتخاب بزنید. با اینکه برای خرید آنها می بایست هزینه ی بیشتری پرداخت کنید؛ اما این گونه از محصولات؛ در مقایسه با محصولات مشابه خودشان؛ از انرژی الکترونیکی کمتری استفاده می کنند. در نتیجه انرژی الکتریکی مصرفی خانه تان کاهش یافته و هزینه ی کمتری را بابت قبض برق تان می پردازید. از طرف دیگر در جهت حفظ محیط زیست نیز قدمی برداشته اید.

 

ریحانه صانعی

کارشناسی ارشد طراحی صنعتی

بخش محیط زیست تبیان


مطالب مرتبط:

مطالب مرتبط مجموعه :
آخرین مطالب سایت