ساماندهی فضای مجازی اولویت دولتمردان نیست
ساماندهی فضای مجازی اولویت دولتمردان نیست
عضو کمیته تعیین مصادیق محتوای مجرمانه گفت: تکنولوژی در مسیر حرکتی خود همچون سونامی سهمگین، همه چیز را خراب میکند و ما برای کمتر شدن لطماتش باید راه را برای آن هموار کنیم.
حجتالاسلام و المسلمین محمدرضا آقامیری که اظهارات نسبتا متفاوتی در عرصه کنونی ارتباطات و اقداماتی که برای توسعه خدمات نسلهای ارتباطی اندیشیده شده داشت، در گفتوگو با خبرنگار فناوری اطلاعات و ارتباطات خبرگزاری تسنیم، در ارتباط با مغفول واقع شدن نظرات شورای عالی فضای مجازی برای ورود اپراتورهای ارتباطی کشور به نسلهای بالاتر ارتباطی اظهار کرد: بنده فکر نمیکنم شورای عالی فضای مجازی با توجه به موقعیت حساس و جایگاه خاصی که برای تصمیمگیریهای کلان در این فضا دارد، تمایلی برای ورود به مباحث جزئی همچون صدور مجوز نسلهای بالاتر ارتباطی برای اپراتورهای کشور داشته باشد.
وی عنوان کرد: ورود به این جزئیات در شأن شورای عالی فضای مجازی نیست. شورای عالی فضای مجازی تشکیلاتی کلان برای تصمیمگیری و تصمیمسازی در مباحث مختلف فضای مجازی است.
این عضو کمیته تعیین مصادیق محتوای مجرمانه با بیان اینکه مجوز نسلهای سوم و بالاتر ارتباطی در راستای توسعه تکنولوژی است، اذعان کرد: تکنولوژی بحثی است که راه خودش را چه بخواهیم و چه نخواهیم میرود ولی گاهی اوقات برخی اعتراضات سرعت حرکت آن را کُند میکند.
او با تأکید بر اینکه طبیعتا این تکنولوژی مشکلات فراوانی را با خود دارد، ابراز کرد: قبل از اینکه وارد مباحثی چون اجازه صدور مجوز برای ارائه خدمات نسلهای بالاتر ارتباطی شویم که لاجرم بعید است که مجوز برای این امور تکنیکی صادر نشود، باید فکر کنیم زمانیکه در این چالش قرار گرفتیم، منفعلانه برخورد نکنیم.
آقامیری یادآور شد: تکنولوژی به هر حال یه زمانی در قالب ویدئو و زمانی دیگر در چهره ماهواره به کشور ما آمد اما متأسفانه همیشه در مقابل تکنولوژی منفعلانه برخورد کردهایم که این نقطه ضعف ماست.
این استاد حوزه تضریح کرد: بعد از این هم اتفاقات بدتری خواهد افتاد؛ بنابراین قبل از مقابله با این موج سهمگین باید ببینیم چطور میشود از آن استفاده بهینه کرد و به عبارتی موجسواری را بیاموزیم.
وی افزود: نباید برخورد تقابلی با تکنولوژی داشته باشیم زیرا اثر چندانی ندارد و به عقیده من باید ببینیم چطور میشود با ابزارهای ایجابی و نظارتی، حداکثر بهرهبرداری از آن را داشته باشیم.
عضو هیات رئیسه موسسه فرهنگی تبیان تدابیر مقام معظم رهبری در زمینه فضای مجازی را هوشمندانه دانست و اذعان کرد: تدابیر ایشان چه در سال 67 که از مرکز تحقیقات کامپیوتری علوم اسلامی حمایت کردند، چه در سال 82 که ابلاغیه مفصلی درباره مشکلات اینترنت و چه زمانیکه دستور به تأسیس شورای عالی فضای مجازی دادند، بسیار هوشمندانه بود اما متأسفانه دولتمردان ما ساماندهی بخش فضای مجازی را که مسئله اصلی کشور است، جزو اولویتهای خود نمیداند
این کارشناس فضای مجازی همچنین گفت: علاوه بر نظارتهای با پیوست فرهنگی، نظارتهای سلبی هم باید وجود داشته باشد تا در مواقعی که دغدغهای برای عدهای ایجاد شد، از آن استفاده کنیم.
وی اینترنت را مادر همه این موضوعات دانست و تصریح کرد: اکنون اینترنت با نسخههای پیشرفتهای در کشور موجود است و بنابراین سخت است جلوی این موج بیاستیم؛ اما باید فرهنگسازی لازم را در کشور داشته باشیم و پدافند غیرعامل را نیز توسعه دهیم.
این عضو کمیته تعیین مصادیق محتوای مجرمانه اضافه کرد: اگر مدبرانه و لطیف فضای تکنیکی سهمگینی که وارد کشور میشود را مدیریت کنیم، قطعا موفقتر خواهیم بود تا اینکه به سراغ شخصیتهای بزرگواری برویم و دغدغه خود را مطرح کنیم.
آقامیری این گونه حرکات را مرموزانه دانست و گفت: وقتی پیش شخصیت بزرگواری همچون مراجع تقلید دغدغهای مطرح شود، آنان براساس وظیفه شرعیشان باید اقدامی را برای رفع در نظر بگیرند در حالیکه ممکن است برای مشکلات پیش و روی آن بخش از تکنولوژی، مجوزی صادر نشود.
وی عنوان کرد: گاهی ورود سوال کنندگان به موضوعات مربوط به رقابتهای ناخوشایند بین اپراتوری میشود که جالب نیست و تبعات اجتماعی دارد.
او مجددا خاطر نشان کرد: تکنولوژی در مسیر حرکتی خود همچون سونامی سهمگین، همه چیز را خراب میکند و ما برای کمتر شدن لطماتش باید راه را برای آن هموار کنیم.
آقامیری درباره اینکه آیا بهتر نبود ابتدا شبکه ملی اطلاعاتی که مبتنی بر بسترهای داخلی است، توسعه مییافت و سپس به سمت ارتقای مجوزهای اپراتوری میرفتیم؟، گفت: ماهواره در چند سال اخیر با توسعه شبکههای تلویزیونی کشور محبوبیت سابق خود را از دست داده است؛ علیرغم اینکه ایراداتی را به شبکههای تلویزیونی داریم اما خانوادههای کشور ما اهل طهارت هستند و همین موجب شد تا توسعه شبکههای تلویزیونی، میل آنها را به ماهواره کم کند.
این کارشناس فضای مجازی افزود: در حوزه اینترنت و شبکههای اجتماعی هم باید این اتفاق بیافتد. اگر شبکه ملی اطلاعاتی با سرچ قوی و مشتمل بر مقالات ISI، محتوای غنی، ایجاد ارتباطات مبتنی بر شبکههای اجتماعی جذاب و بسیاری از موارد دیگر که تقاضای کاربران است، ایجاد کردیم آنوقت تقاضای کاربران که 80 درصدش داخلی است به سمت شبکه ملی اطلاعات میآید.
او گفت: در چنین شرایطی، کاربران تمایلی ندارند که روی اینترنتی که قیمتش 100 برابر اینترانت است، بروند.
عضو هیات رئیسه موسسه فرهنگی تبیان تدابیر مقام معظم رهبری در زمینه فضای مجازی را هوشمندانه دانست و اذعان کرد: تدابیر ایشان چه در سال 67 که از مرکز تحقیقات کامپیوتری علوم اسلامی حمایت کردند، چه در سال 82 که ابلاغیه مفصلی درباره مشکلات اینترنت و چه زمانیکه دستور به تأسیس شورای عالی فضای مجازی دادند، بسیار هوشمندانه بود اما متأسفانه دولتمردان ما ساماندهی بخش فضای مجازی را که مسئله اصلی کشور است، جزو اولویتهای خود نمیداند.
او خاطر نشان کرد: اگر شورای عالی فضای مجازی مجال پیدا کند قطعا توانایی ساماندهی در این عرصه را دارد اما متأسفانه شورا باید بودجه لازم و کافی را در اختیار داشته باشد اما شاید در اختیارش نگذارند.
آقامیری اشارهای به فارغالتحصیلی سالانه دو میلیون دانشجو از دانشگاههای کشور داشت و بیان کرد: به همین میزان تحقیق، پژوهش، پایاننامه و مقاله ISI داریم که در حال خاک خوردن است؛ اما شبکه ملی اطلاعات میتواند به آنها سامان دهد.
قائممقام موسسه فرهنگی اطلاعرسانی تبیان در پایان استعداد شورای عالی فضای مجازی برای ورود به این موضوعات را خوب دانست و گفت: چنین اقداماتی نیازمند نظام جامع فعال و بودجه مفصلی است تا بتوانیم از این وضعیت تشتتآمیز حاکم بر فضای مجازی خارج شویم.
منبع : تسینم