قحطی بیسیم
قحطی بیسیم
همت: تصور خودم این است که اگر امشب عملیات به لطف خدا تا ساعت 1: 00 [بامداد پنجشنبه 31 تیرماه 1361] به خوبی انجام بشود، فرصت این هست که بلدوزرهای خودی بتوانند خاکریز را به طرف داخل خاک عراق ادامه بدهند.
کریمی: حاجی، یک مسئله! از قسمت کانال، اینها [عراقیها] نمیتوانند با استفاده از تانک، بچهها را در پشت خاکریزی که به دژهای مثلثی وصل خواهد شد، بزنند؟
همت: ما بزنیم یا دشمن؟
کریمی: دشمن.
همت: دژهای مثلثی یک مقدار نسبت به خاکریزی که قرار است بزنیم، حالت سرکوب دارند؛ عراقیها این امکان را دارند که آنجا بچهها را بزنند.
کریمی: پس باید این خاکریز در دست احداث را به صورت دو جداره بزنند.
همت: نظر مسئولین مهندسی هم این بود که این خاکریز را دو جداره احداث کنند؛ اتفاقاً اگر اینها خاکریزشان را کم ارتفاع بزنند، دشمن این امکان را پیدا میکند که آتش خودش را بریزد پشت سر نیروی ما. اگر امکان عبور گلولههایش از بالای این خاکریز به سمت پشت کانال وجود داشته باشد، خب مسلماً بچههای ما را خواهند زد. حالا انشاءالله آنجا خداوند دشمن را کور میکند.
کریمی: در رابطه با میادین مین دشمن، نظرم این است که باید پیشبینی لازمه را کرد؛ مقصودم این است که چون این بار تعداد گردانهای عمل کننده تیپ ما به نسبت حملات قبلی کمتر است، از این لحاظ دردسر کمتری داریم.
همت: الآن واحد تخریب، 10 نفر تخریبچی به این گردانها مأمور کرده. حالا اگر مسئولین گردانها امشب در جریان حرکتشان مدیریت به خرج بدهند، میتوانند تخریبچیها را پیشاپیش ستون گرد انهایشان به همراه گروههای آر. پی. جیزن حرکت بدهند. این کار دو فایدهی اساسی دارد؛ اولاً ستون ناغافل با کمین دشمن برخورد نخواهد کرد، در ثانی؛ اگر سر راه بچهها میدان مینی وجود داشته باشد، تخریبچیها میروند و شناسایی میکنند تا سریع این مینها را خنثی کنند. چون میادین مین احداث شده در این منطقه، نه با سیم خاردار مشخص شدهاند و نه به صورت منظم و در چند ردیف و چند متر استاندارد آنها را مهندسی دشمن احداث شده و میشود به راحتی آن را خنثی کرد.
کریمی: البته حدس میزنم عراق هیچ وقت موقع چنین کاری نمیکند. فکر نمیکنم همین جوری در دشت مین را بریزد و برود؛ صدرصد وقتی میدان مین احداث کند، دور آن نبشی، سیمخاردار یا چوبی، چیزی بر زمین میکوبد، که حداقل نیروهای خودش نسبت به موقعیت میدان مین توجیه باشند. البته حاجی! هدف دشمن نیست که در همان منطقهای کهف علا مستقر است، باقی بماند، متوجه هستید؟ دشمن در آینده قصد دارد بیاید و این خاکریزهای ما را بگیرد.
وجود این خاکریزها در دست ما در داخل خاک عراق، خیلی یه ضرر دشمن تمام میشود. به همین دلیل است که میبینیم هر روز دشمن در این منطقه تحرک دارد؛ واحدهایش در یک نقطه ثابت مستقر نمیشوند.
همت: بله.
کریمی: به همین دلیل، نمیتواند در نقاط ثابت و مشخص میدان مین احداث کند. ولی بچههای تیپهای دیگر ما دیده بودند که اینها دارند مینگذاری میکنند. البته در منطقهای که به تیپ ما محول شده، وضع اینطور نیست. در این قسمت، دشمن شب واحدهایش را عقب میکشد و روز آنها را مجدداً به جلو میفرستد.
همت: فکر نمیکنم شبها واحدهای دشمن بیش از یک کیلومتر تا 1500 متر به عقب بروند؛ عقب کشیدن بیش از این مقدار به ضرر دشمن است.
کریمی: حدوداً همین مسافت عقب میکشد، فکر میکنم در حدود یک تا یک کیلومتر ونیم واحدهایش را عقب میکشد.
همت: [با اشاره به خاکریزی در حاشیهی جاده به کریمی میگوید] : این خاکریز، در واقع یکی از موانع بازدارندهی دشمن در درون اشغال خرمشهر، در ضلع شمالی شهر محسوب میشد. میبینی که؛ به صورت شرقی – غربی [از غرب به شرق] احداث شده. خلاصه، این خاکریز، اول دشمن بود، به فاصله شش کیلومتر بعد از این خاکریز، دشمن در مقابل ما یک دژ احداث کرده بود که ما به آن میگفتیم «خاکریز کانال». یک کانال آب جلوی آن خاکریز ایجاد کرده بود با این مشخصات؛ عرض کانال حدود 5/1 متر و عمق آن 2 متر. داخل کانال را هم آب بسته بود.
در جریان عملیات الیبیتالمقدس، وقتی دشمن خاکریز اول- یعنی همین خاکریز- را از دست داد و نیروهایش عقب نشینی کردند، رفتند طرف خاکریز دوم و نیروهایش ریختند داخل آب. منتها قبل از خاکریز اول و دوم، این کانال را هم در اینجا پیشبینی و احداث کرده بود. خودت که میبینی؛ خاکهایی که بر اثر حفاری کانال خارج کردهاند، در طرفین کانال دیده نمیشود. دشمن خاکها را با کمپرسی از منطقه خارج کرده بود. در نتیجه چون زمین در اینجا صاف و مسطح است، هر کس که شب در اینجا حرکت کند، ناغافل میافتد توی این کانال! این سه احداث مانع بازدارنده را عراقیها برای حفظ شهر پیشبینی و احداث کرده بودند. خدا شاهد است عباس – نبودی – از لحاظ دژهایی که این بابا دور خرمشهر احداث کرده، خودم فکر میکنم جزو قویترین دژهای دفاعی در طول تاریخ جنگهای جهان بوده. خدا شاهد است!
عباس! برای محافظت از تمام ضلعهای شمالی، جنوبی و شرق و غربی خرمشهر، دشمن محاسبه کرده بود و مانع ایجاد کرد؛ اعم از دژ، سنگرهای دفاعی، سنگر تیربار، خاکریز، میادین مین، تخریب ساختمانها و ایجاد میادین مین در سه محور داخل شهر و سرانجام کانالهایی که در رودخانهی «کارون» احداث کرده بودند. خیلی وحشتناک بود. در عملیات فتح خرمشهر، واقعا خدا به ما کمک کرد.
ادامه دارد...
بخش فرهنگ پایداری تبیان
منبع: فارس