چرا به چرت زدن نياز داريم؟
چرا به چرت زدن نیاز داریم؟
خواب کوتاه مدت یا چرت زدن در رفع خستگی از بدن و ذهن بسیار موثر است تا جایی که بیست دقیقه چرت زدن در میانه کار خیلی بهتر از نوشیدن قهوه فرد را سرحال میآورد.
ساعت دو بعدازظهر است و نمیتوانید چشمهایتان را باز نگه دارید. احساس میکنید باید کمی چرت بزنید.
برنامه زندگی همه آدمها اینطور نیست که وقت چرت بعدازظهر را داشته باشند، اما اگر فرصت آن را داشتید، حتماً از آن استفاده کنید.
چُرت نیمروز دقیقاً همان چیزی است که بدنتان برای شارژ شدن دوباره به آن نیاز دارد تا بتوانید بقیه روز را با انرژی کامل ادامه دهید.
چرت زدن قدرت مغزتان را بالا برده و حتی از مریض شدنتان جلوگیری میکند.
دوست دارید بدانید چرت زدن چه فوایدی برایتان دارد؟
چرا احساس خستگی میکنید
وقتی شب به اندازه کافی نخوابید، بدنتان به طور طبیعی در زمانهای نامتعارف نیاز به استراحت پیدا میکند. یک ماده شیمیایی در بدن به نام آدنوزین همان چیزی است که این احساس خوابآلودگی را در نیمروز به شما میدهد. مغزتان هم یک انتقالدهنده عصبی ترشح میکند که باعث می شود بدنتان بداند که به خواب نیاز دارد.
وقتی خوابتان میبرد
وقتی خوابتان میبرد، مغزتان همچنان آن انتقالدهنده عصبی را تولید میکند که فعالیت عضلانیتان را مختل کرده و باعث میشود در خواب زیاد تکان نخورید یا به چیزهایی که در خواب میبینید واکنش نشان ندهید.
در پنج دقیقه اول چرتتان، حسهای شما هنوز هوشیار هستند، اما مغزتان هوشیار نیست و ممکن است به راحتی بیدار شوید.
وقتی خوابتان میبرد، فشارخون و ضربانقلبتان کند میشود و چشمانتان حرکت نمیکنند. اگر در این مرحله از چُرت بیدار شوید، احساس جالبی نخواهید داشت.
حین خواب چه اتفاقی میافتد
بعد از چند دقیقه اول چرت زدن، دیگر به خواب می روید. طی این زمان، آدنوزینی که طی روز جمع شده است و خوابآلودتان کرده است، شکسته میشود.
در غده آدرنال (فوق کلیوی) هورمون کورتیزول تولید میشود تا زمانی که از خواب بیدار میشوید، هوشیار باشید. سیستم ایمنی بدنتان هم که در اثر خستگی مختل شده بود، متعادل میشود.
اگر کمی احساس بیماری میکنید یا سردرد دارید، با یک چرت کوتاه میتوانید آن را بهبود بخشید.
وقتی بیدار میشوید
چون چرت نیمروز یک خواب کامل نیست، به اندازه کافی طولانی نیست که وارد خواب عمیق یا مرحله REM (حرکت سریع چشم) شوید. اما اگر شدیداً خسته باشید، ممکن است وارد این خواب عمیق شوید.
وقتی ساعتتان زنگ میزند، مغزتان ماده شیمیایی ترشح میکند که بدنتان را از حالت خواب به حالت بیداری میکشاند و آن انرژی که برای ادامه دادن روز به آن نیاز دارید را به شما میدهد.
اما اگر در مرحله REM ناگهان از خواب بیدار شوید، ممکن است باز هم احساس خوابآلودگی و خستگی داشته باشید، این یعنی باید درست و حسابی بخوابید تا مشکلتان برطرف شود.
چرت زدن به حل مسائل و مشکلات کمک می کند
دانشمندان پس از مطالعات فراوان به این نتیجه رسیدند که چرت زدن می تواند قدرت خلاقیت را افزایش دهد و به حل مسائل و مشکلات کمک کند.
به گفته دانشمندان وقتی انسان ها در مرحله REM یا همان خواب با حرکات سریع چشم قرار می گیرند، اغلب رویاهایشان در این مرحله اتفاق می افتد و در نتیجه بهتر می توانند با فکر جانبی، مسائل را حل کنند.
دانشمندان در یک آزمایش، موقع صبح به 77 داوطلب یک سری مسائل که حل آنها نیازمند خلاقیت بود، دادند و گفتند، تا غروب فرصت دارند در حالت استراحت اما بیدار یا در حال چرت کنترل شده توسط دانشمندان در مورد این مسائل فکر کنند.
در این مطالعه ثابت شد داوطلبانی که به خواب موسوم به خواب با حرکات سریع چشم رفتند، خلاقیت آنان در حل مسائل تا 40 درصد افزایش یافته است.
خواب کوتاه مدت یا چرت زدن در رفع خستگی از بدن و ذهن بسیار موثر است تا جایی که بیست دقیقه چرت زدن در میانه کار خیلی بهتر از نوشیدن قهوه فرد را سرحال میآورد.
دکتر نیل استنلی، متخصص خواب در بیمارستان نوریچ انگلیس اعلام کرد: چرت زدن نباید جایگزین خواب شب شود، البته برخی دیگر از کارشناسان معتقدند که فایده چرت زدن برای سلامت جسم و ذهن با خواب هفت ساعته برابر است.
این گزارش هم چنین به نقل از دکتر سارا مدنیک از کارشناسان آمریکایی در زمینه خواب مینویسد: چرت روزانه یک عادت حیاتبخش است که این کار نه تنها سلامت را بهبود میبخشد، بلکه به لاغر شدن و راندمان بهتر کاری نیز کمک میکند.
ژاپنیها برای چرت زدن در حال نشستن، اصطلاح "اینه موری" را به کار میبرند.
در ژاپن "اینه موری" در هر کجا که هستید امری کاملا پذیرفته شده تلقی می شود و افراد میتوانند در جریان یک جلسه کاری، حتی اگر این جلسه در پارلمان ژاپن باشد، نشسته چرت بزنند.
بر پایه این گزارش، اینه موری بدون قاعده انجام نمیشود. در محیطهای کاری ژاپن فقط کارمندان عالی رتبه و همچنین دون پایه اجازه چرت نشسته دارند و حین این نوع چرت هم فرد نباید خم بشود، بلکه باید وضعیت نشسته داشته باشد و نشان بدهد هنوز در میان جمع حضور دارد و به نوعی با دنیای اطرافش هنوز در ارتباط است.
فرآوری : نیره ولدخانی
بخش سلامت تبیان
منابع :
سلامت نیوز
سایت پزشکان بدون مرز