نگراني مجلس از بخش نامههايآموزش و پرورش
نگرانیهای مجلس از بخش نامههای آموزش و پرورش
آموزش نیوز:
رییس كمیسیون آموزش و تحقیقات مجلس شورای اسلامی با ابراز نگرانی شدید نسبت به اتخاذ تصمیماتی در آموزش و پرورش كه آن را عجولانه خواند، نسبت به تغییر كتابهای درسی دانش آموزان پیش از تصویب سند ملی آموزش و پرورش و سند ملی تدوین كتب درسی انتقاد كرد.
علی عباسپور تهرانی فرد در گفتوگو با ایسنا، گفت:
آموزش و پرورش در اقدامی تصمیم به اعمال تغییر در برخی كتب مقطع ابتدایی گرفته است، در حالی كه در گذشته هرگونه تغییری با انجام كار كارشناسی و نظارت دقیق انجام میشد، ما در تابستان مكررا پیگیری كردیم كه تغییرات كتب درسی چیست اما در اواخر مرداد توضیحاتی ارائه كردند كه قانع كننده نبود.
وی ادامه داد:
البته برخی از كتب تغییرات چندانی ندارند اما برخی دیگر تغییرات عمقی دارند كه مبنای این تغییرات اصلا مشخص نیست.
به گفته عباسپور،
در گذشته هرگونه تغییری یك سال به صورت محدود در برخی مدارس به صورت پایلوت تدریس میشد و با بررسی و ارزیابی اشكالات در سال تحصیلی بعد به كل مدارس تعمیم مییافت، اما امسال تغییرات كتب درسی بدون انجام مطالعه و كار كارشناسی به صورت گسترده و در كل كشور انجام شده است، در حالی كه
آن هم سیستم آموزش و پرورش كه بسیار گسترده است و كوچك ترین حركت در آن بر دانشآموزان و نسل آینده تاثیر میگذارد و غیرقابل برگشت است.
وی با بیان این كه بررسی و تصویب سند تحول آموزش و پرورش در شورای عالی انقلاب فرهنگی مراحل پایانی را سپری میكند كه بر اساس آن سند ملی آموزش و پرورش و سند ملی تدوین كتب درسی باید تهیه شود، گفت:
آموزش و پرورش پیش از این كه سند تحول در نظام آموزش و پرورش به تصویب برسد و به دنبال آن سند های ملی آموزش و پرورش و تدوین كتب درسی به تصویب برسد
و از آنها درخواست كرده است تا این تعلیمات را به دیگر معلمان هم منتقل كنند، درحالی كه همین معلمان عنوان میكنند، نمیدانیم چطور باید مطالب این كتاب ها را به دانشآموزان انتقال دهیم.
نماینده مردم تهران در مجلس با تاكید بر اینكه این تصمیمات نهایتا به سیستم آموزش و پرورش لطمه میزند، ادامه داد:
در صورتی كه اگر این تصمیمات با روش علمی مطلوب تر، زمانبندی مشخص تر و انجام پژوهش در آموزش و پرورش انجام شود چه بسا تغییرات مدنظر آموزش و پرورش مثبت و عاری از نكات منفی و ابهام باشد.
در مورد تعمیم تعطیلی پنجشنبهها به مقاطع راهنمایی و دبیرستان ابهام شدیدی وجود دارد
در كجای دنیا دیده میشود كه سیستم آموزش و پرورش استاندارد برگزار شود و بعد بالاترین مسوول اجرایی آن عنوان كند دانشآموزان به كلاسهای تقویتی نیاز دارند؟ !
رییس كمیسیون آموزش و تحقیقات با اشاره به انعكاس گزارشات كارشناسی در خصوص تعطیلی روزهای پنجشنبه در مدارس ابتدایی خاطرنشان كرد:
متاسفانه به ابهامات طرح شده هیچ پاسخی داده نشده و این ابهامات سبب بروز نگرانی در آستانه سال تحصیلی جدید شده است.
وی ادامه داد:
طرحهایی نظیر تعطیلی پنجشنبه مدارس غیرقابل برگشت است، اگر كتابی تدریس شود بدون اینكه مورد ارزیابی و دقت نظر قرار گیرد تصحیح آن و خارج كردن مطالب اشتباه از ذهن دانشآموزان غیر قابل برگشت است و اثرات عمری و طولانی بر دانشآموز میگذارد و چه بسا مسیر زندگی آنها را تغییر دهد.
عباسپور در ادامه به تعمیم تعطیلی مدارس در روزهای پنجشنبه به مقاطع راهنمایی و دبیرستان اشاره و تصریح كرد:
قریب به اتفاق اعضای كمیسیون با تعطیلات پنجشنبه حتی در مقطع ابتدایی به شرطی موافقند كه آموزش صبح و بعدازظهر به دانشآموزان ارایه شود.
وی با تاكید بر اینكه در مورد تعمیم این تعطیلی به مقاطع راهنمایی و دبیرستان ابهام شدیدی وجود دارد، اظهار كرد:
بسیاری از نمایندگان كه سابقه فعالیت طولانی در آموزش و پرورش دارند با این كار مخالفند، ضمن اینكه
و سازمانهایی كه باید پشتیبانی لازم را از این مساله به عمل آورند آماده این كار نیستند.
نماینده مردم تهران در مجلس در گفت و گو با ایسنا با اشاره به ابلاغ بخشنامه اخیر آموزش و پرورش به مدیران مناطق، گفت:
بر اساس این بخشنامه مدیران مناطق باید بعد از ساعت آموزش كلاس های تقویتی برای دانشآموزان مقطع راهنمایی و دبیرستان در نظر گیرند.
عباسپور ادامه داد:
اگرچه انتقال مدارس به شیفت صبح، كار ارزشمند و قابل تقدیری است اما تراكم جمعیت در كلاسهای درس باید استاندارد باشد، در حال حاضر اعلام میشود، اگر تعداد دانشآموزان 30 تا 35 نفر باشد قابل قبول است، اما این رقم برای ارایه آموزش و پرورش پویا و استاندارد قابل قبول نیست.
چراكه در این صورت معلم نمیتواند بر عملكرد تمام دانشآموزان نظارت داشته باشد، به هرحال اینها مسایلی است كه واقعا جای نگرانی دارد و مشخص نیست كه برنامهریزی دقیقی برای رفع این نگرانیها صورت گرفته است یا خیر و یا اینكه بدنه آموزش و پرورش برای این حركت آماده است یا خیر؟
وی این بخشنامه را توجیهی برای تعطیلی مدارس راهنمایی و دبیرستان در روز پنجشنبه دانست و تاكید كرد:
در كجای دنیا دیده میشود كه سیستم آموزش و پرورش استاندارد برگزار شود و بعد بالاترین مسوول اجرایی آموزش و پرورش عنوان كند دانشآموزان به كلاسهای تقویتی نیاز دارند؟ اما در آموزش و پرورش كشور ما بخشنامهای تدوین و ابلاغ
شده است مبنی بر
عباسپور با انتقاد از برگزاری كلاس های كنكور و تستزنی در مدارس، گفت:
این امر در وهله اول سبب بروز تداخل در آموزش استاندارد و كلاسهای تقویتی میشود.
چه نظارتی وجود دارد كه معلمان و مدارس آموزش كافی را در ساعات آموزش به دانشآموزان ارایه كنند به نحوی كه لازم نباشد دانشآموزان در كلاسهای تقویتی شركت كنند. این احتمال وجود دارد كه معلمان بخشی از درس را به كلاسهای تقویتی موكول كنند كه بر اساس قانون مصوب سال 83 كلاسهای تقویتی نباید اجباری و موظفی باشند.
رییس كمیسیون آموزش ادامه داد:
مساله دیگر این است كه كلاسهای تقویتی واقعا مناسبت نیست و فقط دكانی شده برای خالی كردن جیب مردم، ضمن اینكه بسیاری از این كلاسها واقعا هیچ توان علمی ندارند، به تعبیر بهتر متاسفانه نه از نظر علمی و نه از نظر فرهنگی این كلاس های تقویتی و تست زنی كلاس های مناسبی نیستند، اما خانوادهها به دلیل حساسیتی كه در تربیت و تحصیل فرزندانشان دارند به دام كلاس های تقویتی میافتند كه دارای انواع تبلیغات غیرواقعی هستند و دانش آموزان را جذب میكنند، در حالی كه خیلی از خانواده ها توان پرداخت شهریه این كلاس ها را ندارند، لذا فرزندان آنها نمیتوانند در این كلاسها شركت كنند.
عباسپور همچنین خاطرنشان كرد:
بنابراین باید نظارت كافی و قوی بر استاندارد بودن آموزش در ساعات آموزشی صورت گیرد به نحوی كه ساعات آموزش و فعالیت خود دانشآموز برای فراگیری دروس كافی باشد و الزامی برای حضور در كلاسهای تقویتی وجود نداشته باشد كه این نظارت قوی آموزش و پرورش را میطلبد؛
اما متاسفانه شاهد این نظارت قوی در آموزش و پرورش نیستیم و یكی از نقصان های سیستم آموزش و پرورش كشور عدم نظارت كافی در استاندارد ها و اعمال و ارایه آموزش كیفی است و مشخص نیست كه این كلاس های تقویتی به چه سمتی خواهد رفت.
عباسپور افزود:
علاوه بر موارد مذكور معلمان اجباری برای تدریس در كلاسهای تقویتی بعد از ساعات آموزش و بعدازظهرها ندارند و با دریافت چندین برابر دستمزد در كلاسهای آزاد مشغول به تدریس هستند، چراكه دستمزد كلاسهای تقویتی در مدارس قابل مقایسه با كلاسهای خارج از آموزش و پرورش نیست، قاعدتا معلمان زبده جذب كلاسهای آزاد میشوند و تمایلی به حضور در كلاسهای تقویتی مدارس ندارند، خیلی از معلمان هم دو شغله هستند و در جای دیگر تعهد خدمت دارند و نهایتا معلمان باقیمانده كه معلوم نیست توان علمی كافی دارند در این كلاسها به كار گرفته خواهند شد، در حالی كه برای تستزنی تبحر خاصی نیاز است و مشخص نیست این معلمان میتوانند خواستههای دانشآموزان و اولیا را برآورده كنند یا خیر؟
وی با ابراز تاسف از اتخاذ تصمیمات خلقالساعه و ابلاغی به اسم شورای عالی آموزش و پرورش به مناطق و بخشهای آموزش و پرورش گفت:
این تصمیمات مدیران مناطق را هم در معضل قرار میدهد و با مشكلات بسیاری روبرو میكند، چرا كه این بخشنامهها دستوری هستند، لذا مدیران سعی میكنند به هر روشی آنها را اجرایی كنند، هر چند در عمل با مشكلات بسیاری مواجه خواهد شد.
رییس كمیسیون آموزش خاطرنشان كرد:
ما معتقدیم افراد نخبه، متخصص و پژوهشگری در آموزش و پرورش وجود دارند و آموزش و پرورش كه تغذیه كننده بسیاری از مطالبات سایر دستگاه هاست، و مدیران قوی و اساتید زبده به دانشگاهها و مراكز تحقیقاتی و دستگاههای دیگر تحویل میدهد نمیدانیم چرا خودش از فقر مطالعه، فقر مدیریت قوی و فقر مطالعه دقیق برخوردار است،
و نگران این وزارتخانه هستیم و این مساله را بارها با مسوولان وزارت آموزش و پرورش در میان گذاشتیم اما متاسفانه به نتیجه نرسیدیم، به هر حال باید تصمیم موثری در كمیسیون و مجلس اتخاذ كنیم.
عباسپور افزود:
امیدواریم مسوولین آموزش و پرورش با یك دید باز تصمیمات لازم را اتخاذ و اجازه ندهند آموزش و پرورش در این وضعیت نامطلوب كه در آزمایش های استاندارد سازی و كیفیت سنجی كه در سطح جهانی صورت میگیرد در رتبه خوبی قرار ندارد باقی بماند.
وی همچنین گفت:
در كنار این مسایل
و فقط هدف از حضور دنشآموز در مدرسه این است كه در پنج روز یكسری مطالب را پشت سر هم دریافت كند و ظهر رها شود.
وی با اشاره به تصویب قانون احیای معاونت پرورشی در سال 86 گفت:
متاسفانه تاكنون عملا هیچ قدم ارزندهای در راستای اجرای این قانون برداشته نشده است، البته
لذا اجرای قانون باید در آموزش و پرورش مورد توجه قرار گیرد و نهایتا به كیفیت بخشی در آموزش و پرورش توجه شود نه اینكه پنجشنبه ها را تعطیل و بعد عنوان كنند معلمان و دانش آموزان خوشحال هستند، پس كیفیت آموزش و پرورش و تربیت نسل آینده به كجا خواهد رفت؟!!
وی تاكید كرد:
با تعطیلی پنجشنبه ها در شرایط كنونی مشخص نیست برای دانشآموز از چهارشنبه بعدازظهر تا شنبه صبح چه وضعیتی پیش میآید، اما صرفا اعلام میكنیم در صورت تعطیلی پنج شنبه دانشآموزان در كنار خانواده خواهند بود اما آیا این خانواده تعلیمی دیده است؟
واقعا پدر و مادری كه پنج شنبه در منزل حضور ندارند چه نظارتی روی فرزندان نسبت به مساله اینترنت و CD و مسایل مختلفی كه از نظر تهاجم فرهنگی مطرح میشود خواهند داشت، آموزش و پرورش چه تدابیری برای این مسایل اتخاذ كرده است؟؟!
رییس كمیسیون آموزش در خاتمه گفت:
ما به علاقه و توان بالقوه مدیریتی دوستانمان در آموزش و پرورش معتقدیم اما امیدواریم این توان بالقوه، بالفعل شود، مسوولان آموزش و پرورش مسوولان دلسوزی هستند اما باید در برنامهریزیها دقت كنند، كمیسیون آموزش تعامل خوبی با آموزش و پرورش دارد و امیدواریم آموزش و پرورش برای اظهارنظر ها و دغدغههای نمایندگان پاسخ مناسبی داشته باشد، اگر واقعا نمیتوانند به این دغدغهها پاسخ دهند باید از اجرای طرحهای عجولانه و غیركارشناسی خودداری كنند تا مطالعه كافی صورت گیرد، قطعا تعامل كمیسیون آموزش در آستانه سال تحصیلی جدید با مسوولان و وزیر آموزش و پرورش ادامه خواهد یافت و امیدوارم آنچه به صلاح كشور و نسل آینده است به اجرا درآید.
مرکز یادگیری سایت تبیان
گردآوری و تنظیم: یگانه داودی