وقتي گرما قاتل جان مي شود!

گرما زدگي مشکلي است که گردشگران زيادي اين روزها با آن دست و پنجه نرم مي کنند. به خصوص طبيعت گردان که در لبه تيغ گرمازدگي قرار دارند و هر لحظه ممکن است با دردسرهاي اين بيماري مواجه شوند. بنابراين بد نيست چند توصيه کمک هاي اوليه را درباره اين مشکل بدانيد
بازدید :
زمان تقریبی مطالعه :

وقتي گرما قاتل جان مي شود!

 


گرما زدگي مشکلي است که گردشگران زيادي اين روزها با آن دست و پنجه نرم مي کنند. به خصوص طبيعت گردان که در لبه تيغ گرمازدگي قرار دارند و هر لحظه ممکن است با دردسرهاي اين بيماري مواجه شوند. بنابراين بد نيست چند توصيه کمک هاي اوليه را درباره اين مشکل بدانيد.


 

کوتاه از گرمازدگي

1- گرما زدگي بيشتردر دماي بين 40-43 به بالا ايجاد مي شود.

2- احتمال مرگ و مير در صورت گرمازدگي تا 90%مي رسد.

3- معمولا كم آبي علامت قبلي گرما زدگي است.

4- در گرمازدگي كار شديد موثر تر از كم آبي است.

5- استراحت در فواصل معين و در زير سايه و مكان هاي خنك مي تواند از بروز گرمازدگي جلو گيري كند.

6- اشخاص پير و چاق و اطفال و افرادي كه به بيماري هاي مزمن مثل ديابت واشكال در گردش خون مبتلا هستند، بيشتر در معرض گرمازدگي قرار دارند.

 

علت بروز گرما زدگي

به طور کلي علت بروز گرما زدگي به اين موارد مربوط مي شود: فعاليت شديد در گرما (مثل کوهنوردان)، پوشش زياد بدن، عدم تعادل گرمايي (يعني حتي در سرما هم احتمال بروز گرما زدگي وجود دارد!)

 

ويژگي هاي ارتفاع

درباره گرما زدگي بايد چند نکته خيلي مهم را بدانيد. به خصوص اگر اهل کوهنوردي يا سفر به طبيعت کوهستاني هستيد يا حتي ممکن است برنامه اي براي سفر به يک شهر و روستاي مرتفع را داشته باشيد.

به طور کلي هر 1000 متر افزايش ارتفاع 6 درجه كاهش دما در پي دارد و هر 300 متر افزايش ارتفاع اشعه ماورا بنفش خورشيد را 4% افزايش مي دهد. چرا که تراكم ابرها ديده نمي شود و آلودگي در هوا به حداقل مي رسد. افزايش خشكي هوا معادل است با کاهش آب بدن. پس لطفا بطري آب به اندازه کافي همراه داشته باشيد. يادتان باشد در گرمازدگي مهم‌ترين اتفاق كم‌آبي بدن است. البته پزشکان توصيه مي کنند که در داخل آب، به مقدار كم قند و آبليمو اضافه شود تا الكتروليت‌هاي لازم يعني مواد معدني كه آب متعادل بدن را ايجاد مي‌كنند، جذب شوند.

 

وقتي بدن كم‌آب مي‌شود، در عملكرد كليه‌ها تاثير منفي مي‌گذارد و بتدريج مي‌تواند روي تمركز نيز تاثير بگذارد. حتي كم‌آبي بدن، در تنظيم فشار خون تاثيرگذار است، به همين دليل بايد به طور مرتب به بدن آبرساني شود. در غير اين صورت علائمي مثل تشنگي، ضعف، تهوع و استفراغ، خستگي، سردرد، سرگيجه و افزايش دماي بدن خواهيد ديد که از علايم گرمازدگي محسوب مي‌شوند.

دامنه حرارتي بدن بايد بين 5/36 -5/38 باشد. بنابراين اگر متوجه شديد گر گرفته ايد يا بيش از 2 درجه تب داريد يا دماي بدنتان به بالاتر از 38 و نيم درجه رسيده، سريع به فکر خنک کردن خود بيفتيد تا دچار اختلال عملكرد دستگاه ها و گرمازدگي نشويد.

تعريق موثرترين راه كاهش دماي بدن است كه به عواملي مثل درجه حرارت محيط، رطوبت، باد و پوشش بدن بستگي دارد.

 

فراوري:الهام مرادي

بخش گردشگري تبيان


برگرفته از همطناب، جام جم

مطالب مرتبط مجموعه :
آخرین مطالب سایت