بوی خوش عید از شبکه‌های تلویزیون

هر سال اندکی پیش از رسیدن نوروز و تحویل سال نو، شبکه‌های تلویزیونی دست به کار می‌شوند تا برای مخاطبان خود برنامه‌هایی ویژه ترتیب بدهند اما مهم‌ترین این برنامه‌ها، سریال‌های نوروزی هستند که معمولا هم در آخرین فرصت‌ها تولید می‌شوند.
بازدید :
زمان تقریبی مطالعه :

بوي خوش عيد از شبکه‌هاي تلويزيون


هر سال اندکي پيش از رسيدن نوروز و تحويل سال نو، شبکه‌هاي تلويزيوني دست به کار مي‌شوند تا براي مخاطبان خود برنامه‌هايي ويژه ترتيب بدهند اما مهم‌ترين اين برنامه‌ها، سريال‌هاي نوروزي هستند که معمولا هم در آخرين فرصت‌ها توليد مي‌شوند.

 امسال سريال‌هاي نوروزي تلويزيون تفاوت عمده‌اي با سال‌هاي پيش دارند؛ تقريبا هر شبکه 2 مجموعه نوروزي را براي مخاطبان خود آماده کرده که ممکن است هر دوي اين سريال‌ها را در ايام نوروز پخش کند يا از ميان اين دو ،يکي را براي پخش در نوروز انتخاب کند.

در هر صورت به نظر مي‌رسد نوروز پر سريالي را در پيش داشته باشيم. شبکه يک سيما، مجموعه «پايتخت» به کارگرداني سيروس مقدم را براي مخاطبان خود در نظر گرفته است. شبکه2 مجموعه «نامه‌هاي بالدار» به کارگرداني امير فيضي و «بچه‌ها نگاه مي‌کنند» اثري از حميدرضا صلاحمند را تدارک ديده و هر دوي اين مجموعه‌ها را در نوروز پخش خواهد کرد. شبکه 3 هم 2مجموعه براي نوروز تدارک ديده اما به گفته روابط عمومي اين شبکه تنها يکي از آنها را در اين ايام براي مردم پخش خواهد کرد؛ يکي از اين دو مجموعه «راه در رو» است به کارگرداني سعيدآقاخاني و ديگري «چهار چرخ» به کارگرداني جواد مزدآبادي. شبکه تهران هم سريال «موج و صخره» به کارگرداني مجيد صالحي را براي مخاطبان خود آماده مي‌کند.

ماجراهاي پايتخت در نوروز

هميشه مجموعه‌هاي نوروزي در آخرين ماه سال توليد مي‌شدند اما شبکه اول پاييز سال89 اعلام کرد که «توطئه فاميلي» به کارگرداني رامبد جوان براي پخش در ايام نوروز در حال توليد است. اين سريال ابتدا «عمليات 135» نام داشت، فيلمنامه‌اش را فلورا سام نوشته و رامبد جوان آن را با حضور بازيگراني چون امير جعفري، سحر دولتشاهي، مريم اميرجلالي و... براي شبکه يک ساخته است. اما هنوز تدوين اين مجموعه به اتمام نرسيده بود که شبکه يک اعلام کرد مجموعه نوروزي اين شبکه را سيروس مقدم مي‌سازد.

امسال سريال‌هاي نوروزي تلويزيون تفاوت عمده‌اي با سال‌هاي پيش دارند؛ تقريبا هر شبکه 2 مجموعه نوروزي را براي مخاطبان خود آماده کرده که ممکن است هر دوي اين سريال‌ها را در ايام نوروز پخش کند يا از ميان اين دو ،يکي را براي پخش در نوروز انتخاب کند.

سيروس مقدم در کارنامه حرفه‌اي خود هم مجموعه‌هاي کمدي دارد و هم جدي و حالا «پايتخت» پس از «چارديواري» و «پيامک از ديار باقي»، سومين سريال نوروزي سيروس مقدم است. «پايتخت» از جمله آثار کمدي اين کارگردان است و به ماجراهاي خانواده‌اي مي‌پردازد که از علي‌آباد مازندران به تهران مي‌آيند. آنها خانه‌اي در يکي از مناطق حاشيه‌اي تهران خريده‌اند اما به محض ورود به پايتخت، صاحب خانه مي‌ميرد... . «پايتخت» طرحي است از تورج منصوري و فيلمنامه آن را محسن تنابنده برنده ديپلم افتخار بيست و نهمين جشنواره فيلم فجر نوشته است. تنابنده همزمان با توليد اين سريال هم فيلمنامه آن را مي‌نويسد و هم نقش اصلي آن را بازي مي‌کند.

به اعتقاد تنابنده، اين مجموعه يک کمدي موقعيت است؛ بايد ديد سيروس مقدم چطور اين موقعيت‌ها را اجرا مي‌کند به‌خصوص از اين بابت که بيش از 80درصد از اين مجموعه در فضاهاي خارجي و زير برف و باران شهر تهران تصوير برداري شده و هنوز هم به پايان نرسيده است. در مجموعه تلويزيوني «پايتخت» علاوه بر بازيگراني چون عليرضا خمسه، محسن تنابنده، ريما رامين‌فر و احمد مهران‌فر، 2کودک دوقولوي 5ساله نيز بازي مي‌کنند که همراه با همه بازيگران اين مجموعه در سرماي زمستان تهران، بخش اعظمي از بازي در اين مجموعه را به دوش مي‌کشند.

اما اين سريال نوروزي، يک شخصيت عجيب دارد که هميشه همراه و در کنار بازيگران است. اين شخصيت يک کاميون 12 تني با 7متر درازاست که به قول سيروس مقدم نقش مهمي در پيشبرد داستان به دوش مي‌کشد و تقريبا در تمامي صحنه‌ها هم حضور دارد!

سيروس مقدم درباره «پايتخت» مي‌گويد: پايتخت يکي از سخت‌ترين سريال‌هايي است که تا به حال کارگرداني کرده‌ام. اين مجموعه لوکيشن‌هاي خارجي زيادي دارد، فرصت ما براي ساختن آن محدود است و سرماي هواي تهران هم مزيد برعلت شده تا توليد پايتخت کار چندان ساده‌اي نباشد. اين مجموعه قصه سرگرداني يک خانواده ساده‌دل و کم‌درآمد است که به قصد زندگي در تهران، با هزار بدبختي و بدهکاري خانه‌اي مي‌خرند اما براي زندگي در آن دچار مشکل مي‌شوند و ايام عيد را آواره مي‌شوند.

به اعتقاد مقدم، همين داستان مي‌توانست به يک درام و تراژدي اجتماعي تبديل شود ولي روايت آن با لحني شيرين و شاد هم آن را ديدني‌تر مي‌کند و هم قابل‌قبول‌تر.

يک فانتزي از نوع تاريخي

«نامه‌هاي بالدار» يکي از دو سريال نوروزي شبکه2 سيماست که کارگردان «ماجراهاي سنجد» آن را براي بچه‌ها مي‌سازد. «نامه‌هاي بالدار» همانطور که از نامش پيداست يک سريال فانتزي است و ماجراي آن درباره بچه‌هايي است که اندکي پيش از تحويل سال نو نامه‌هاي عجيبي دريافت مي‌کنند و براساس انتخاب خودشان به يک سفر مي‌روند؛ سفري عجيب در طول زمان. ماجراهاي سفر آنها که براساس زمان واقعي چند دقيقه بيشتر نيست، حدود 13قسمت از اين سريال را به‌خود اختصاص مي‌دهد و آنها کمي بعد از تحويل سال نو موفق مي‌شوند به زمان خودشان برگردند و عيد را کنار خانواده‌هاي خود باشند.

سريال «نامه‌هاي بالدار» به گفته امير فيضي يک داستان فانتري درباره نبرد هميشگي خير و شر است و قصد دارد بچه‌ها را با تاريخ و فرهنگ اين سرزمين بيشتر آشنا کند. شايد به همين دليل است که عوامل توليد اين سريال به کاشان سفر کرده‌اند و بخش عمده‌اي از اين مجموعه را در خانه عباسيان و در شهر کاشان تصويربرداري کرده‌اند.

امير فيضي درباره «نامه‌هاي بالدار» مي‌گويد: «جنگ بين خوبي و بدي، هميشه و در طول تاريخ و در همه قصه‌ها بوده، هست و باز هم خواهد بود. من در مجموعه «نامه‌هاي بالدار» همين نبرد هميشگي را با روايتي کودکانه و مناسب براي بچه‌ها محور اصلي داستان قرار داده‌ام و به نوعي از حال و هواي عيد و تغيير و دگرگوني در فصول براي طرح ماجراهاي اين داستان الهام گرفته‌ام چرا که عيد نوروز يکي از زيباترين جشن‌هاي سنتي در دنياست؛ يکي از قشنگ‌ترين عيدها و اين روزها از نظر من فرصت مناسبي بود براي اينکه به چيزهايي اشاره کنم که دارند از دست مي‌روند. من در اين سريال از تاريخ، فرهنگ و ارزش‌هايي سخن مي‌گويم که امروز از ياد خيلي‌ها رفته است. قصدم اين است که بچه اين مجموعه را ببيند، از تماشاي آن لذت ببرد و کمي هم درباره تاريخ و فرهنگ کشورمان فکر کند.»

نصرالله رادش، محمود جعفري، فرهاد بشارتي، فاطمه طاهري، مريم اکبري، حامد کيازال، عليرضا مظلومي، احمدرضا اسدي، سيدرضا موسوي و... در اين سريال بازي کرده‌اند.

نبرد بين مردان و زنان

حميدرضا صلاحمند بعد از کارگرداني چند قسمت از سريال «آژانس دوستي» ديگر با تلويزيون همکاري نداشت تا اينکه کارگرداني سريال «بچه‌ها نگاه مي‌کنند» را برعهده گرفت. اين سريال قرار است در ايام نوروز از شبکه 2 سيما پخش شود اما «بچه‌ها نگاه مي‌کنند» اصلا درباره بچه‌ها نيست. اين سريال ماجراهاي چند خانواده را به نمايش مي‌گذارد که زنان و مردان در اين خانواده‌ها براي اثبات برتري و احقاق حقوق جنسيتي خود مدام با هم درگيرند. «خان بابا» و «عمه طاووس» شخصيت‌هاي اصلي اين مجموعه و بزرگ خانواده‌هايي هستند که در اين مجموعه مي‌بينيم. خان بابا با بازي آتيلا پسياني، مردي سنتي و مقتدر است و عمه خانم با بازي گوهر خيرانديش زني مدير و مدبر. آنها خواهر و برادر هستند و انگار تلاش‌شان براي اثبات برتري از دوران کودکي تا امروز ادامه پيدا کرده است.

 اين سريال ماجراهاي چند خانواده را به نمايش مي‌گذارد که زنان و مردان در اين خانواده‌ها براي اثبات برتري و احقاق حقوق جنسيتي خود مدام با هم درگيرند. «خان بابا» و «عمه طاووس» شخصيت‌هاي اصلي اين مجموعه و بزرگ خانواده‌هايي هستند که در اين مجموعه مي‌بينيم.

اما در ميان مجموعه‌هاي نوروزي سيما «بچه‌ها نگاه مي‌کنند» سرنوشت چندان روشني ندارد. اين مجموعه در حالي همچنان مراحل توليد را پشت سر مي‌گذارد که فيلمنامه‌اش مطلوب کارگردان نيست و هر قسمت آن به‌صورت روزانه در اختيار کارگردان و بازيگران قرار مي‌گيرد. البته اين شيوه در آثار مناسبتي تلويزيون چندان عجيب نيست اما صلاحمند بعد از مدت‌ها کار و تجربه در سينما، به تلويزيون بازگشته و هرگز يک مجموعه مناسبتي نيز نساخته است. او مي‌گويد که به اين شيوه کار کردن عادت ندارد و نمي‌داند نتيجه کارش چه خواهد شد.

يکي از ويژگي‌هاي سريال «بچه‌ها نگاه مي‌کنند» اين است که در مجموعه بازيگران آن مي‌توان افراد توانمندي را ديد؛ از آتيلا پسياني و گوهر خيرانديش بگيريد تا سيامک صفري، سارا خوئيني‌ها و جوان‌ترهايي مانند رضا داوودنژاد و گلاره عباسي.

صلاحمند اميدوار است با پشتوانه تجربه‌هايش در سينما و به کمک اين بازيگران بر کمبود زمان توليد و آماده‌نبودن فيلمنامه فائق شود و مجموعه خوبي را براي نوروز بسازد. او درباره «بچه‌ها نگاه مي‌کنند» مي‌گويد: «کارگرداني اين سريال براي من يک تجربه جديد است و تلاش مي‌کنم به جاي ايجاد يک فضاي طنز و وادارکردن مخاطب به خنده، فضايي شاداب و مفرح در اين سريال به‌وجود بياورم اما مي‌دانم زماني اين خواسته به تمامي محقق مي‌شود که به‌عنوان کارگردان، فيلمنامه‌اي دقيق و شسته و رفته در اختيار داشته باشم. با اين حال، تلاش کرده‌ام براي جبران نقص‌هاي فيلمنامه و نبود زمان کافي، روابط عادي اجتماعي را محور اصلي در نظر بگيرم و روي اين محور حرکت کنم.»

يک بار ديگر طنز

اين روزها سعيد آقاخاني بيش از هميشه فعال‌تر شده و هنوز عرق ساخت «خوش‌نشين‌ها» خشک نشده، دست به کار توليد يک مجموعه مناسبتي براي ايام نوروز شده است. هرچند در مقايسه با ديگر سريال‌هاي نوروزي تلويزيون، «راه در رو» به کارگرداني او ديرتر آغاز شده اما آقاخاني و گروهش شبانه‌روز در تلاش هستند اين سريال به نوروز برسد؛ به‌خصوص از اين بابت که آنها رقيب ديگري هم دارند و اگر کارشان را به موقع به شبکه3 تحويل ندهند، رقيب‌شان ميزبان نوروزي مردم خواهد بود.

«راه در رو» يک سريال طنز است از همان نوعي که همواره از آقاخاني شاهد بوده‌ايم. اين بار هم مانند 2 سريال اخير آقاخاني يعني «زن بابا» و «خوش‌نشين‌ها»، تهيه‌کنندگي «راه در رو» برعهده مهران مهام و ايرج محمدي است. به گفته مهام، هنوز نام اين سريال و پخش آن در نوروز قطعي نيست و نمي‌توانند درباره داستان اين سريال نيز چيزي بگويند. اما ظاهرا نگارش فيلمنامه «راه در رو» به همت مصطفي کياني به اتمام رسيده و اواخر بهمن هم تصويربرداري آن آغاز شده است.

اما از آنجا که آقاخاني پيش از اين سريال نوروزي «زن بابا» و «عيد امسال» را براي شبکه تهران کارگرداني کرده بود و از آنجا که در «راه در رو» هم از بازيگراني چون مهران غفوريان، مرجانه گلچين، حميد ليقواني و امير غفارمنش که پيش‌تر با آنها همکاري داشته، دعوت به کار کرده است اين احتمال وجود دارد که آقاخاني بتواند به سرعت اين مجموعه را براي نوروز آماده کند. شايد هم او بتواند فقط قسمت‌هايي از اين سريال را آماده کند و همزمان با پخش، مابقي آن را در ايام نوروز بسازد.فعلا تنها چيزي که در مورد سريال «راه در رو» قطعي است آن است که اين سريال طنز است و قصد دارد مخاطبان خود را شاد کند.

ماجراي چهارچرخ

به جز «راه در رو»، شبکه 3 سريال «چهارچرخ» را هم براي نوروز در نظر گرفته است. در آغاز قرار بود اين سريال را اصغر نعيمي کارگرداني کند، اگر اين اتفاق مي‌افتاد او براي نخستين‌بار کارگرداني يک سريال آن هم از نوع نوروزي را در کارنامه حرفه‌اي خود به ثبت مي‌رساند اما به‌دليل مشغله از اين کار صرف‌نظر کرد و جواد مزد‌آبادي که «خون بها» را از او ديده‌ايم، به جاي نعيمي روي صندلي کارگرداني مجموعه «چهارچرخ» نشست.

البته مزدآبادي هم براي نخستين‌بار کارگرداني يک مجموعه مناسبتي را تجربه مي‌کند اما او زماني تصويربرداري اين مجموعه را آغاز کرد که نعيمي 20درصد از کار را پيش برده بود و فرصت لازم براي توليد اين سريال را در اختيار داشت. «چهارچرخ» اين روزها در خانه‌اي در خيابان بهار شمالي تهران تصويربرداري مي‌شود اما از آنجا که فيلمنامه هنوز آماده نيست، براي تصويربرداري قسمت‌هاي مختلف، همه عوامل بايد از مکاني به مکان ديگر بروند. به گفته محمدرضا شجاعي، تهيه‌کننده سريال «چهارچرخ» آنها کارشان را چندان با شتاب انجام نمي‌دهند، تقريبا نيمي از اين سريال به‌صورت کامل آماده شده و احتمالا تا رسيدن به نوروز مابقي قسمت‌هاي آن نيز آماده خواهد شد.

همانطور که مي‌توان از نام «چهارچرخ» حدس زد، اين سريال درباره يک ماشين است يا به عبارت دقيق‌تر درباره مردي است که آرزوي خريدن يک ماشين را دارد اما وقتي امکانش ميسر مي‌شود که هزار و يک اتفاق در راه است و همه دست به دست هم مي‌دهند تا او براي رسيدن به آرزويش در موقعيت‌هاي مختلف قرار بگيرد. فيلمنامه اين سريال را محمد فاضلي براساس طرحي از سعيد نعمت‌الله مي‌نويسد و بازيگراني چون حميد لولايي، مريم اميرجلالي، فلامک جنيدي، بهنوش بختياري، محسن قاضي‌مرادي، مصطفي طاري، شهرام قائدي و مجيد ياسر در آن بازي مي‌کنند.

از تهران تا کيش

سريال نوروزي تهراني‌ها در کيش تصويربرداري مي‌شود. اين سريال ابتدا «سفر، کيش و مات» نام داشت اما حالا نامش «موج و صخره» است و علاوه بر کيش، در تهران و لوکيشن‌هاي متعددي از جمله راه آهن و... هم تصويربرداري شده است. مجيد صالحي کارگرداني «موج و صخره» را برعهده دارد و اميدوار است مجموعه متفاوتي را براي بينندگان شبکه تهران تدارک ببيند. او درباره اين سريال مي‌گويد: فيلمنامه اين سريال ايجاب مي‌کرد شيوه‌اي را در پيش بگيرم که با آنچه تا به‌حال انجام داده بودم، تفاوت داشته باشد. من همه تلاشم را کرده‌ام که سريالي مفرح و نه طنز را براي مردم بسازم.

فيلمنامه اين سريال را اميرعباس پيام نوشته است. او پيش از اين «مامور بدرقه» را نوشته بود و در تلاش است با ايجاد موقعيت‌هاي کميک و استفاده از طنز کلامي و رفتاري ماجرايي را روايت کند که مخاطبان را شاد کند. در داستاني که او براي «موج و صخره» در نظر گرفته، شاهد افرادي هستيم که براساس ماجراهايي در يک رستوران به هم مي‌رسند و با هم دوست مي‌شوند. آنها در اين دوستي‌ تازه اتفاقاتي ديدني را تجربه مي‌کنند. اين افراد هر کدام از دنيايي آمده‌اند؛ مثلا چاوش و صدف زوجي هستند که براي گذراندن ماه عسل راهي کيش شده‌اند، پيام يک غريق‌نجات است، فريد را عده‌اي به کيش آورده‌اند و به او گفته‌اند اينجا دبي است و عمو حشمت هم صاحب رستوراني است که پاتوق همه اين افراد است.

در سريال «موج و صخره» زيبا بروفه، رضا ناجي، الهام حميدي، نيما شاهرخشاهي، علي صادقي، محمدرضا داوودنژاد و... بازي مي‌‌کنند و مجيد صالحي هم علاوه برکارگرداني نقش چاوش را برعهده گرفته است.

اين همه کمدي يا طنز

به جز سريال «نامه‌هاي بالدار» مابقي سريال‌هايي که براي نوروز ساخته مي‌شوند طنز يا به عبارت دقيق‌تر، کمدي هستند با اين تفاوت که توليد‌کنندگان «پايتخت»، «چهارچرخ» و «موج و صخره» در تلاش هستند با ايجاد موقعيت‌هاي متنوع، مخاطب خود را شاد کنند. صلاحمند در تلاش است رگه‌هايي از طنز را در «بچه‌ها نگاه مي‌کنند» ايجاد کند و سعيد آقاخاني هم به روش هميشگي‌اش کار مي‌کند. در ميان اين مجموعه‌ها «پايتخت» و «موج و صخره» طنز آپارتماني به آن شيوه‌اي که هميشه ديده‌ايم، نيستند و لوکيشن‌هاي خارجي متعددي دارند و تمامي آنها در 15قسمت ساخته مي‌شوند؛ يعني پخش همه اين سريال‌ها پيش از نوروز آغاز مي‌شود و تا سيزدهم فروردين ادامه پيدا مي‌کند.

 

سينما و تلويزيون تبيان


همشهري

 

مطالب مرتبط مجموعه : اخبار سال 1389
آخرین مطالب سایت