سهم سلامت از برنامه های آموزشی
سهم سلامت از برنامههاي مدرسه
آيا تا به حال به رفتار نشستن وراه رفتن همکاران خود توجه کردهايد؟ دانشآموزانتان در مقابل شما چگونه ميايستند؟ آيا هنگام کار کردن با رايانه، احساس نميکنيد سرتان به جلو تمايل پيدا کرده است؟ آيا تا به حال با دانشآموزاني که پشت گرد يا گودي کمر زيادي دارند، روبهرو شدهايد؟ از نحوهي صحيح حمل کيف چه اطلاعاتي داريد؟
آيا علايم و عوارض ناشي از نابهنجاريهاي وضعيتي را ميدانيد و... يکي از شاخصهاي مهم توسعهيافتگي کشورها، سطح سلامت و تندرستي افراد جامعه است. آيندهي هر جامعه بر پويايي و سلامت رواني و جسماني نوجوانان و جوانان آن جامعه ميتني است؛ به همين سبب، وجود افراد سالم و توانمند، بزرگترين سرمايهي ملي يک جامعه محسوب ميشود.
با آنکه زندگي ماشيني امروز پيشرفتهاي صنعتي و فنآورانه و رفاه بسياري براي انسان بهارمغان آورده و منشأ خدمات ارزندهاي به انسانها شده، عوارض متعددي را نيز در پي داشته است. از اساسيترين عوارض آن ميتوان به جايگزيني ماشين با نيروي عضلاني اشاره کرد که زمينهساز فقر حرکتي، بيتحرکي و چاقي است. علاوه بر اين عوامل، الگوهاي غلط نشستن، ايستادن، راه رفتن و حمل اشيا، استفاده از پوشاک نامناسب (کفش)، بيماريها، وراثت، وضعيتهاي شغلي، فرهنگ و ويژگيهاي آنتروپومتري نيز باعث ضعف و اختلال در رشد ميشوند.
اختلال و ضعف در رشد، سبب ايجاد نابهنجاريهاي بدني ميشود و شخص وضعيت مطلوب خود را از دست ميدهد. اين ضعفها، ضعفهاي اندامهاي ديگر بدن مانند دستگاه گردش خون و تنفس را در پي دارد. از طرف ديگر، نابهنجاريهاي وضعيتي و اسکلتي بر سلامت رواني افراد اثر ميگذارند و باعث کاهش اعتمادبهنفس و ايجاد افسردگي ميشوند. امروزه در کشورهاي پيشرفتهي جهان، براي شناساندن وضعيت بدني صحيح به مردم، برنامهريزيهاي جامع و دقيقي صورت گرفته است؛ بهطوري که صاحبان صنايع و سازندگان وسايل مورد نياز مردم، (مانند ميز، صندلي، مبلمان و پوشاک)، يکي از وجوه برتري خود از رعايت استانداردهاي علمي در زمينهي وضعيت بدني ميدانند.
با توجه به اهميت سلامت رواني و جسماني دانشآموزان در برنامههاي آموزش براي همه EFA1 ، اهداف توسعهي هزاره و تأکيد براي فرصتهاي سلامتجويانه در سطح بينالمللي از سوي نهادهايي چون سازمان بهداشت جهاني WHO2 و يونسکو و بالاتر از همه، تأکيد دين مبين اسلام بر بهداشت و سلامت، گنجاندن موضوع سلامت در برنامه هاي مدرسه بايد به يکي از عناصر ثابت و فراگير تبديل شود.
فرض به آن است که اولياي هر مدرسه، بر اساس تحليلي که از وضعيت جاري بهعمل ميآورند، بايد برنامهي عملي را تدوين کنند. اولياي هر مدرسه، با توجه به وضعيت خاص آن مدرسه ازنظر قومي، جنسيتي و موقعيت جغرافيايي، دانشآموزان و کارکنان آموزشي و غير آموزشي، فرهنگ حاکم بر ارتباط خانه و مدرسه و عملکرد تحصيلي-تربيتي دانشآموزان، بايد برنامههاي خاصي داشته باشند. به اين سبب، در نظر داريم شما را با انواع نابهنجاريهايوضعيتي، که در ساختار قامت افراد ايجاد ميشود، و راههاي پيشگيري از آنها آشنا کنيم تا شما هم در هر لحظه از زندگي، ناگزير به تفکر باشيد که چگونه راه برويد، بايستيد، بنشينيد و حرکت و فعاليت داشته باشيد. گنجاندن موضوع سلامت در برنامههاي مدرسه هم از برنامههاي اولويتداري است که بايد به موازات اين مسئله پيشبرود.
با توجه به افزايش روزافزون نابهنجاريهايوضعيتي مانند سر رو به جلو، پشت گرد، کمر گود، پشت کج، شانههاي نامتقارن، زانوي ضربدري، زانوي پرانتزي، انگشت شست کج و... در ميان دانشآموزان دورههاي متفاوت تحصيلي، مديران مدارس ميتوانند با فعاليتهايي از قبيل تشکيل جلسههاي آموزش خانواده و اطلاعرساني از طريق بروشور و يا فعاليتهاي ديگر، براي افزايش سطح کيفي ساعت درس تربيت بدني و در نهايت، افزايش سطح سلامت جامعه گامهاي مهمي بردارند.
منبع:
رشد مديريت مدرسه، دوره ي هشتم، مهر 88، شماره 1
دکتر افسانه سنه
..........................................................................................
1.Educationfor All
2.World Health Organization