تاریخچه تشکیل کمیته امداد امام خمینی
تاریخچه تشکیل کمیته امداد امام خمینی
سابقه شكل گیری و پی ریزی تشكیلات این نهاد به سال های قبل از پیروزی انقلاب و حدوداً سال 1342 بر می گردد كه تعدادی از انقلابیون اول نهضت اسلامی كه در زمره همراهان و همرزمان حـضرت امام خمینی (ره) قرار داشتند و بعضاً مـسئولین فعلی این نهـاد می باشند ، از طرف مـعظم له مـأموریت رسیدگی به خـانواده زندانیـان سیاسی، نیازمندان مبارزین را به عهده داشتند.
اقدامات حمایتی و امدادی این بزرگان خصوصاً در زمان اوج گیری انقلاب اسلامی یعنی سال های 1356 و 1357 كه مبارزات امت مسلمان به اوج خود رسید و اعتصاب و تحصن همه جا را فرا گرفت، با حمایت گسترده و فراگیر از اعتصابیون و خانواده ی زندانیان سیاسی و نیازمندان جامعه سیر صعودی یافت.
با پیروزی انقـلاب شكوهمند اسلامی و آغـاز فعالیت مجـدد بخش های اداری ، اقتصادی و فرهنگی كشور، لـزوم حـمایت از نیازمندان در صـدر برنامههای نظام قرار گرفت و دقیقاً 22 روز پس از پیروزی انقلاب اسلامی و به عنوان دومین نهاد انقلابی در تاریخ 14 اسفند ماه 1357 ، كمیته امداد امام ، با صدور حكم پرخیر و بركت و تاریخی حضرت امام خمینی(ره) برای مدت نامحدود، به منظور تحقق بخشیدن به اهداف عالیه نظام جمهوری اسلامی ایران و ولایت فقیه در حمایت و امداد محرومان و مستضعفان و خودكفا كردن آنان، تأسیس گردید.
خط مشیهای اساسی این نهاد به شرح زیر است:
1 ـ نصب العین قرار دادن فرمایشات حضرت امام خمینی(ره) و رهنمودهای مقام معظم رهبری در كلیه سیاست گذاری ها و برنامه ریزی های حمایت از محرومان و نیازمندان.
2 ـ تمركز كلیه فعالیت های امداد امام (ره) بر محور امدادرسانی و حمایت از افراد و خانوادههای نیازمند با تأكید بر حفظ كیان خانواده و كرامت و عزت نفس آنان.
3 ـ فقیریابی و كوشش در رفع فقر تغذیهای نیازمندان ، تكمیل و توسعه پوشش حمایتی زنان و كودكان بیسرپرست ، سالمندان و از كار افتادگان نیازمند به عنوان اولویت نخست و مقدم داشتن حمایت نیازمندان روستایی و كمك به مهاجران روستایی برای بازگشت به روستا.
4 ـ ردهبندی مددجویان و تمهید و ترویج الگوی زیستی و معیشتی مناسب، با رعایت اولویت های امدادی و تعیین حدود و شمول خدمات حمایتی، با تأكید بر تأمین حداقل نیازهای اساسی.
5 ـ حمایت برنامهریزی شده (هدفمند و زماندار) از نیازمندان و ترویج فرهنگ كار و تلاش بین افراد و خانوادههای تحت پوشش با اولویت ایجاد اشتغال برای افراد مستعد و واجـدشرایط ،ارائه خدمـات بهداشتی و درمانی ، توسعه بیمهها و تأمین مسكن مورد نیاز محرومان با رویكرد بهبود سطح زندگی آنان.
6 ـ فراهم آوردن امكانات و زمینه رشد و اعتلای فرهنگی و اعتقادی و بروز خلاقیت و نوآوری در بین افراد تحت حمایت به ویژه نوجوانان و جوانان.
7 ـ گسترش فعالیت های علمی ـ تحقیقاتی، آماری و فنآوری های جدید در خصوص شناخت عوامل فقر و محرومیت، شناسایی فقرا و روش های فقرزدایی در كشور و اثربخشی برنامههای حمایتی امداد.
8 - ترویج فرهنگ انفاق و ایثار و تقویت عوامل مقبولیت امداد امام (ره) به منظور جلب و توسعه مشاركت های مردمی در حمایت از محرومان جامعه.
9 ـ ارتقاء سطح ارتباط و هماهنگی با خیریهها و مؤسسات عامالمنفعه برای تعمیم امر تعاون و افزایش روحیه مشاركت و همیاری در حمایت از نیازمندان و افراد محروم جامعه.
10 ـ افزایش بازدهی ، كارایی و توسعه خدمات حمایتی با بهینه سازی تشكیلات، تأمین و تربیت نیروی انسانی مورد نیاز، اصلاح و بهبود روش ها، محاسبه هزینه واقعی خدمات و استفاده از فنآوری های جدید اطلاعاتی.
11 ـ استفاده از ظرفیت و امكانات سایر مؤسسات و دستگاه ها در انجام امور قابل واگذاری با رعایت صرفه و صلاح امداد امام(ره) در راستای مقابله با فقر و اجرای طرح های فقرزدایی.
12 ـ تقویت امر نظارت و بازرسی و ارزیابی عملكرد كلیه واحدها و متناسب نمودن اختیارات با مسئولیت های محوله در واحدهای ستادی و اجرایی.
منابع مالی این نهاد برای امور فقرزدایی و كمك به محرومان جامعه عبارت است از :
1 ـ كمك های مقام معظم رهبری
2 ـ اعتبارات و كمك های دولت محترم جمهوری اسلامی ایران
3 ـ كمك های مردمی ، مؤسسات، نهادها و سازمان ها
4 ـ وجوهات شرعی و امانی، صدقات و نذورات و هدایای مردمی
5 - درآمدهای حاصل از بخش ها و امور اقتصادی امداد امام
مشخصات واحدهای امداد
شاخه اصلی: واحدی از كمیته امداد است كه از طریق آن به امر مددجویان رسیدگی میشود و امور آن توسط شورایی مشورتی اداره می گردد كه صرفاً به دفتر استان یا دفتر مركزی پاسخگو می باشد.
شاخه فرعی:واحدی از كمیته امداد است كه تحت نظر شاخه اصلی اداره میشود و معمولاً در بخش ها، روستاها و حتی مناطقی از شهرها كه فاصله زیادی با محل شاخه اصلی دارد مستقر است و از طریق آن به امور مددجویان رسیدگی میشود.
شعبه توزیع: واحدی از كمیته امداد است كه معمولاً دارای دفتر، تشكیلات و كاركنان مستقل نبوده و در هر ماه فقط چند روز برای توزیع كمك های كالایی از آن واحد استفاده می شود. شعبه توزیع زیر نظر شاخه اصلی یا شاخه فرعی اداره میشود.
نقاهتگاه: واحدی است دارای تخت، تسهیلات و خدمات عمومی لازم جهت اسكان و استراحت بیمارانی كه برای ادامه درمان از شهرستان فاقد امكانات درمانی كافی اعزام شدهاند.
اردوگاه آموزشی و تربیتی: به اردوگاهی گفته می شود كه با كسب مجوز و برنامههای مدون در طول دوره آماری مورد نظر، اقدام به برگزاری اردو نموده باشد.
خوابگاه: واحد اقامتی است برای افراد در حال تحصیل كه به صورت مشترك در اطاق ها یا سالن های بزرگ زندگی میكنند. مانند خوابگاه های دانشآموزی و دانشجویی كه در این خوابگاه ها معمولاً سرویس بهداشتی ، حمام ، سالن نشیمن ، سالن مطالعه و سالن صرف غذا مشترك است.
كانون فرهنگی: به مراكزی گفته می شود كه در آنها فعالیت های فرهنگی و آموزشی خاص جهت ارتقاء سطح علمی و فرهنگی دانشآموزان و پركردن اوقات فراغت آنان ارائه می گردد ، این كانون ها به دو نوع دائم و موقت تقسیم میشوند ، كه كانون های دائم در طی سال فعالیت دارند و كانون های موقت صرفاً در تابستان تشكیل می شود.
واحد امداد: به هر یك از مراكز یا مجتمعهای خدماتی گفته می شود كه از طریق آن خدمات امدادی و حمایتی ارائه می گردد.
دفتر ستادی: واحدی از كمیته امداد است كه به امر برنامه ریزی، هماهنگی، نظارت و تدارك واحدهای غیرستادی و یا واحدهای ستادی تابعه می پردازد و معمولاً ارتباط مستقیمی با مددجویان ندارد. دفترمركزی ، تداركات ، مركز آموزش عالی امداد ، حوزه معاونتها و دفاتر استان ها واحد ستادی محسوب می شوند.
تعداد واحدهای امداد: تعداد واحدهای كمیته امداد امام خمینی در پایان سال 1381 برابر 1446 واحد شامل 559 شاخه اصلی 295 شاخه فرعی ، 196 شعبه توزیع ، 246 مركز خدماتی، (شامل 116 خوابگاه دانشآموزی، 19 اردوگاه آموزشی و تربیتی، 102 كانون فرهنگی و 9 نقاهتگاه)، 76 كارگاه آموزش خودكفایی و 74 واحد سایر واحدهای امداد ( شامل28 دفتراستان، 2 دفتر منطقه ، و حوزههای مختلف دفتر مركزی بوده است.
رییس ستاد احسان و نیکوکاری کمیته امداد امام خمینی اعلام کرد:
برگزاری هفته احسان و نیکوکاری ؛ 14 تا 20 اسفندماه
رییس ستاد احسان و نیکوکاری کمیته امداد گفت: همزمان با بیست و ششمین سالگرد تأسیس کمیته امداد هفته احسان و نیکوکاری از 14 الی 20 اسفند ماه در سراسر کشور برگزار می شود .
به گزارش خبرگزاری مهر، منصور قمشه گفت: مراسم شور نیکوکاری با شعار عزت و عشق حسینی و با هدف ترویج سنت حسنه انفاق و کمک به نیازمندان جامعه همزمان با ایام سوگواری سالار شهیدان در روز پنجشنبه 20 اسفندماه با مشارکت سازمان صدا و سیما در پایگاه های کمیته امداد نیروی مقاومت بسیج در سراسر کشور برگزار خواهد شد.
وی از مردم خیر و نیکوکار کشور دعوت کرد تا در این روز بار دیگر جلوه هایی از ایثار و فداکاری را به نمایش بگذارند.
رییس ستاد احسان و نیکوکاری اسامی روزهای هفته احسان و نیکوکاری را به شرح زیر اعلام کرد:
جمعه 14 اسفندماه ، امداد ، ولایت و رهبری
شنبه 15 اسفندماه ، امداد ، عزت نفس ، اشتغال و خود کفایی
یکشنبه 16 اسفندماه ، امداد ، بهداشت ، سلامت و خانواده
دوشنبه 17 اسفندماه ، امداد ، زنان الگو ، سالمندان و طرح شهیدرجایی
سه شنبه 18 اسفندماه ، امداد کودک و نوجوان و استعداد های درخشان
چهارشنبه 19 اسفندماه ، امداد ، احیای سنت های حسنه و حامیان نیکوکار
پنجشنبه 20 اسفند ماه ، امداد احسان و نیکوکاری
منبع : خبرگزاری مهر
عکس: اینترنت