فیلمساز جوان ایرانی ،در بین برترین های جهان
فيلمساز جوان ايراني ،در بين برترين هاي جهان
راجر ابرت منتقد مشهور سينماي جهان رامين بحراني را "يک فيلمساز بزرگ جديد" توصيف کرد و نشريه آبزرور کارگردان 34 ساله ايراني ـ آمريکايي را در ميان چهار فيلمساز مستقل برتر سينماي جهان قرار داد.
به گزارش خبرنگار مهر، جيسن سولومونز نويسنده نشريه آبزرور انگليس به تازگي در مطلبي درباره برترين فيلمسازان مستقل سينماي آمريکا در آخرين سالهاي دهه 2000 نوشته است: در دهه 1980 وقتي گيشه سينماي جهان در اختيار ستارگاني چون آرنولد شوارتزنگر، بروس ويليس و سيلوستر استالونه بود، گروهي از فيلمسازان براي ذائقههاي پيچيدهتر فيلم ميساختند.
در آن سالها نامهايي چون جيم جارموش، هال هارتلي، اسپايک لي، استيون سودربرگ و برادران کوئن در عرصه سينماي مستقل آمريکا ظهور کرد که خارج از نظام فيلمسازي هاليوود فعاليت ميکردند. اين جريان به تدريج با فيلمهايي نظير "داستان عامهپسند" و "ويل هانتينگ خوب" به جريان اصلي هاليوود تبديل شد و همزمان در عرصههاي تجاري و هنري درخشيد.
در دهه 1990 اين جريان با ظهور فيلمسازاني مانند پل تامس اندرسن، گاس ون سنت، تاد هينز و ريچارد لينکليتر ادامه يافت و اوج آن اسکار 2008 بود که "جايي براي پيرمردها نيست" و "خون بپا ميشود" برادران کوئن و تامس اندرسن در قالب فيلمهايي کاملا مستقل و با حضور ستارگان نامدار بسياري از جوايز را از آن خود کردند.
اين ماجرا امسال هم تکرار شد و "ميليونر زاغهنشين" به عنوان مستقلترين فيلمي که در تاريخ اسکار توليد شده علاوه بر درو کردن جوايز اسکار فاتح گيشه سينماهاي جهان هم لقب گرفت. جالب اينکه پنج فيلم نامزد بهترين فيلم اسکار 2009 در مجموع به اندازه 500 ميليون دلار و اندي "ترنسفرمرز 2" در گيشه آمريکا نفروختهاند.
در آستانه ورود به دهه دوم هزاره جديد ميلادي، سينما نيازمندترين هنر به جريان يافتن خوني تازه در رگهاي خود است و فارغ از تمام بحثهاي حاشيهاي سينما، گروهي از سينماگران هستند که فقط به فيلم ساختن فکر ميکنند و به اينکه گروهي از مردم دوست دارند فيلمهاي آنها را ببينند. گرچه شايد آنها را به زودي روي صحنه اسکار هم ببينيم.
رامين بحراني فيلمساز، نويسنده و تهيهکننده 34 ساله ايراني ـ آمريکايي يکي از چهرههاي تازه سينماي مستقل آمريکا است که در آثار خود تلاش شخصيتهايي تنها را در آمريکاي معاصر به تصوير ميکشد. او در تازهترين فيلم خود "خداحافظ سولو" دوستي عجيب يک راننده سنگالي با مرد 70 ساله آمريکايي را روايت کرده است.
بحراني در اين باره ميگويد: مردم ميگويند فيلمهاي من درباره شخصيتهاي حاشيهاي است. اما آنها براي سينماي جريان اصلي حاشيهاي به حساب ميآيند که معمولا ناديده گرفته ميشوند و بيش از آنکه زندگي مهاجران را به تصوير بکشند، داستانهايي عميقا شخصي و انساني درباره آدمهاي خارج از متن و خارجي هستند.
فيلمساز جوان قصد دارد سال آينده ميلادي داستاني وسترن را به تصوير بکشد که بيشتر شخصيتهاي آن سفيدپوستان هستند. او برخلاف بسياري از همکاران و همتايان خود و با اينکه با بخشي بسيار کم از بودجه معمول فيلمهاي هاليوودي فيلم ميسازد، وقتي فراوان صرف انتخاب بازيگران و فيلمبرداري صحنههاي آثارش ميکند.
سليمان ساي ساوانه بازيگر تازهکار و سياهپوست "خداحافظ سولو" براي بازي در اين فيلم چند ماه با بحراني زندگي کرد و ياد گرفت چگونه يک تاکسي را برند. بحراني ميگويد: فيلمهاي ميليون دلاري هاليوود گرچه در بودجه و هزينه بسيار بزرگند، اما در به تصوير کشيدن ايده و احساس بسيار ريزبينانه عمل ميکنند.
او ادامه ميدهد: من براي پول درآوردن فيلم نميسازم. من براي مردمي فيلم ميسازم که تشنه ديدن هستند. بزرگترين چالش نسل من تامين هزينههاي فيلمسازي نيست، بلکه کنار کشيدن مخاطبان از پديدههايي چون توئيتر و يوتيوب است. اينها شما را فقط تحريک ميکنند، اما من ميخواهم حرکت بدهم، الهام ببخشم و نگران کنم.
لين شلتن فيلمساز جوان آمريکايي و کارگردان Humpday و تحسينشده در جشنوارههاي ساندنس و اسلمدنس، جو سوانبرگ فيلمساز 28 ساله اهل ميشيگان و رايان فلک 33 ساله ديگر فيلمسازان مستقل نسل جديد سينماي آمريکا هستند که در کنار بحراني شايد تا چند سال ديگر تا مرز بردن جايزه اسکار هم پيش بروند.
تنظيم براي تبيان : مسعود عجمي