چه می شود كه سفرزده می شویم؟

در بیماری سفر چهار نوع پیام عصبی- ناشی از حركت انسان - به مغز فرستاده می شود: یك پیام از مركز مربوط به تعادل بدن است كه در قسمت داخلی گوش قرار دارد...
بازدید :
زمان تقریبی مطالعه :

چه مي شود كه "سفرزده" مي شويم؟

در بيماري سفر چهار نوع پيام عصبي- ناشي از حركت انسان - به مغز فرستاده مي شود: يك پيام از مركز مربوط به تعادل بدن است كه در قسمت داخلي گوش قرار دارد.

پيام ديگر از چشم هاست كه حركت را درك كرده و پيامي را به مغز مي فرستد. دو پيام ديگر به ترتيب از عضلات و مفاصل و نيز حسگرهاي فشار در پوست به سمت مغز مي رود. تداخل اين پيام ها با يكديگر، باعث نوعي سردرگمي در برقراري تعادل و نظم بدن مي شود و احساس سرگيجه و تهوع و به دنبال آن ضعف و بيحالي را ايجاد مي كند.

به تازگي مطالعات دانشمندان بين مكانيسم ايجاد بيماري سفر و ميگرن ارتباط هايي پيدا كرده اند. به اين صورت كه دريافته اند در نمونه هاي مطالعه شده بيماري سفر مشابه افراد مورد مطالعه كه دچار بوده اند، سطح سروتونين تغييراتي داشته است. شايد اين موضوع بتواند در آينده راه هاي مؤثرتري در پيشگيري از اين بيماري ها بيابد.

? چه كنيم كه سفر دل مان را نزند؟

راه هاي ساده اي براي پيشگيري از بيماري سفر هست. قدم اول، خود را به وسيله اي سرگرم كردن و مشغول كردن در طي سفر است. وقتي حواسمان از حركت اجسام خارجي (كه در واقع كاذب و به دليل حركت ما و ثابت ماندن آنهاست) پرت شود، مسلماً تعدادي از پيام هاي عصبي صادر شده از چشم به مغز كاهش مي يابد و آن اتفاقي كه گفتيم نمي افتد.

وقتي حالت تهوع مختصري پيدا شد، مي توان با خيره شدن به نقاط ثابت داخل وسيله نقليه يا خارج آن، مشكل را تخفيف داد. مثلاً خيره شدن به افق (كه از نظر ما ثابت است) مؤثر است. وقتي در داخل كشتي مسافرت مي كنيد و دچار دريازدگي شده ايد، مي توانيد به كابين هاي داخلي پناه ببريد كه در آنها حركت را كمتر حس مي كنيد.

در عين حال، تأثير هواي تازه را هم از دست ندهيد. گاهي استفاده از هواي تازه روي عرشه حالتان را بهتر مي كند. اگر با ماشين يا اتوبوس مسافرت مي كنيد، ايستادن و قدم زدن يا حتي پايين كشيدن پنجره كمك بزرگي است. البته چيزهايي هم هست كه دوري از آنها به پيشگيري از سفرزدگي كمك خواهد كرد. مهمترين موضوع، غذاها و خوراكي هايي است كه در طي سفر مصرف مي كنيد. توصيه اكيد آنست كه از مصرف غذاهاي سنگين و چرب و با حجم بالا در طي سفر خودداري كنيد. تحقيقات نشان داده كه رژيم مناسب غذايي در هنگام سفر تا اندازه اي به پيشگيري از سفرزدگي كمك مي كند. نتيجه اين تحقيقات هنوز قطعي نيست، ولي از آنجا كه پيروي از اين دستور چندان كار سختي نيست و ضرري ندارد، پس امتحانش كنيد.

مصرف سيگار و الكل كه در همه حال مضر و خطرناك است، در اينجا هم ضررهاي مضاعفي دارد و بهتر است همين جا براي هميشه مصرف آنها را ترك كنيد.

مطالعه كردن هم از كارهايي است كه تنها در هنگام حركت بايد آن را متوقف كنيد. متأسفانه در طي حركت نمي توان و نبايد مطالعه كرد. بخصوص اگر از آن آدم هاي حساس به حركت باشيد بايد از آن فرصت مناسب براي مطالعه صرفنظر كنيد و به جاي آن اين مدت زمان را صرف چرت زدن كنيد!

? داروها هم به كمك شما مي آيند

داروهايي براي پيشگيري و نيز درمان بيماري سفر وجود دارند كه اگر عموماً در طي مسافرت هايتان دچار اين مشكل مي شويد، مي توانيد از آنها استفاده كنيد. تعدادي از اين داروها را مي توانيد بدون نسخه پزشك از داروخانه تهيه كنيد ولي اگر بيماري زمينه هاي و سيستميك داريد، بهتر است قبل از مصرف آنها با پزشك داروساز مشورت كنيد.

ديمن هيدرينات دارويي است كه مي توان در اشكال خفيف بيماري با دوز كم از آن استفاده كرد. از اين دارو كه به نام "قرص سفر" هم معروف است مي توانيد ?تا? ساعت قبل از شروع حركت استفاده كنيد.

در فرم هاي شديدتر بيماري مي توانيد به پزشك مراجعه كنيد و با تجويز او از داروهايي بهره ببريد كه جزء دسته آنتي كولينرژيك ها هستند و البته عوارضي هم دارند؛ بخصوص اگر مبتلا به گلوكوم (فشار زياد داخل كره چشم) باشيد يا مشكلات انسداد ادراري داشته باشيد، مصرف اين داروها بيماري هاي شما را شديدتر مي كنند. اگر مبتلا به بيماري هاي قلبي - عروقي و يا آسم هستيد نيز بايد در مصرف اين داروها احتياط كنيد. از ديگر عوارض اين داروها مي توان به خواب آلودگي اشاره كرد كه اين يكي شايد در طي يك سفر خيلي عارضه بدي نباشد، به شرطي كه راننده نباشيد!

عارضه ديگر دارو، خشكي دهان است كه با مصرف بيشتر مايعات تا اندازه اي قابل جبران خواهد بود. جالب است بدانيد برخي از اين داروها به صورت چسب هاي پوستي توليده شده اند كه مصرف آنها را راحت تر مي كند.

? درمان هايي غير از داروها

يافته هاي محققان نشان مي دهد استفاده از ريشه زنجبيل اثري كاملاً قابل مقايسه با داروهاي فوق را دارد ضمن اينكه عوارض گفته شده را ندارد. بنابراين اگر واقعاً در اين باره مشكل داريد و دسترسي به دارو نداريد، مي توانيد اين پيشنهاد را هم امتحان كنيد.

اقدام كمك كننده ي ديگر كه تا حد زيادي مي تواند در تسكين علائم مؤثر باشد، استفاده از كمپرس آب سرد است. كمپرس آب سرد - البته نه خيلي يخ- را روي چشم ها و همين طور روي گردن بگذاريد. دانشمندان معتقدند اثر مي كند و بي خطر هم هست. بيماري نادرتر ولي مهم ديگر، بيماري "پياده شدن" است. كه وقتي رخ مي دهد كه از يك قايق و يا در موارد نادر از كشتي يا هواپيما پياده شويم، اما هنوز خود را در حال حركت احساس مي كنيم. جالب است بدانيد اين حركت ممكن است حتي تا چند سال به طول بيانجامد. مكانيسم هاي مشابه بيماري سفر براي اين حالت پيشنهاد كرده اند، ولي هنوز دانش قطعي در مورد علت به وجود آمدن اين بيماري وجود ندارد.

احساس سرگيجه و دوران سر گاهي در اين بيماران به حدي است كه انجام امور روزمره براي آنان غير ممكن مي شود. متأسفانه اين بيماري كمتر به دارو درمان جواب مي دهد و بيماران مجبورند يا از سفر دلخواهشان چشم بپوشند يا راه هاي پيشگيري را رعايت كنند.

روزنامه اطلاعات

سايت سلامت نيوز

تهيه و تنظيم براي سايت تبيان: زهره پري نوش

مطالب مرتبط مجموعه :
آخرین مطالب سایت