سال های طلایی را از دست ندهید
سال هاي طلايي را از دست ندهيد
کپسول هاي تربيتي(1)
نکات زير را بخوانيد و در هنگام رشد فرزندتان به کار بريد:
1- در زمان گذشته، مردم بر اين باور بودند که ميزان هوش ثابت است و هر آنچه از پدر و مادر خود به ارث برده شود ، همان است، ولي امروزه مي گويند سطح هوش برحسب محيط تغيير مي پذيرد و اگر شما بتوانيد حواس فرزند خود را تحريک کنيد ، سطح هوش و استعداد او را افزايش مي دهيد.
2- تحريکات به موقع در نظر کودک مي تواند باعث تغييرات در اندازه و اعمال شيميايي مغز ايجاد کند ، آزمايش روي هزاران حيوان منجر به اين نتيجه شد که حتي حيواناتي که از طريق نژاد خود کم هوش بودند با تحريکات لازم از حيوانات نژاد باهوش جلوتر افتادند و اين آزمايش روي موش ها انجام شد و کاملاً جواب مثبت داد ، به طوري که در دو دسته از موش ها که يک دسته از آنها مورد تحريکات حسي قرار گرفتند ، خيلي باهوش تر شدن و حتي تعداد سلول هاي مغز آنها نيز افزايش يافت.
3- بدانيد ارتباط بين وراثت و محيط بسيار پيچيده است و محيط خوب مي تواند باعث رشد و شکوفايي و باروري هوش گردد و استعدادهاي ژنتيکي را به فعليت رساند. چنان که اگر فرد با استعدادي مثل «اديسون» هم به دنيا بيايد اگر محيط پويا نداشته باشد، شايد عقب افتاده گردد.
4- در سنين اوليه ، محيط اثرات خيلي سريع تر و بيشتري در مغز کودک دارد و اثر آموزش در دوران کودکي با سنين بالاتر تفاوت دارد و از اين جهت است که مي گويند تا سن چهار سالگي نصف ظرافت فکري کودک رشد کرده است و تا سن هشت سالگي حدود 70 تا 80% آن رشد کرده است و ميزان هوش يک فرد نهايت تا هجده سالگي رشد دارد. و طبق نظريه دانشمندان ميزان هوش يک کودک در چهار سال اول به اندازه سيزده سال بعد از آن است، پس وظيفه شما همان دوران کودک خيلي مهم و کارساز است.
5- بهترين سنين آموزش خواندن و نوشتن بين 4 تا 5 سالگي ست و بايد به طور غيرمستقيم و با شوق و علاقه باشد و لازم است که کودک هر آنچه را دوست دارد بياموزد و هرگز اين موقعيت هاي بسيار حساس را از دست ندهيد ، ولي باز تأکيد مي شود آموزش به سيستم خشن و خشک کارآمد نيستند.
6- فجيع ترين اشتباه اين است که بگوييم نبايد کودک قبل از شش سالگي آموزش ببيند؛ زيرا بهترين دوران طلايي را از دست داده ايم.اما آموزش سخت و شديد تاثير منفي دارد.
7- هيچ وقت به کودکان تيز و کنجکاو توانمند ، شيطان نگوييد ، بلکه در صدد باشيد تا از همه استعداد آنها در جهات مختلف، مثل بازي، نقاشي، کار کردن استفاده کنيد و حتي از ابتداي کودکي در صدد تحريک کودک باشيد. مثلاً شما اگر به يک کودک پنج روزه يک شيء قرمز نشان دهيد او را تحريک مي کنيد.
8- بدانيد فرزند عزيز شما استعداد و غريزه شايستگي و صلاحيت را دارد و اين يک ميل باطني ست، فقط يک مانع دارد، آن هم شما هستيد ، اگر بد برخورد نماييد مانع هستيد.
پس سعي کنيد حداقل روزي دو ساعت کلاس آموزش غيرمستقيم همراه با شادي براي فرزند خود بگذاريد ، کلاس ها با زمان کوتاه ولي لذت بالا باشد.
با او بگوييد ، بخنديد ، بازي کنيد ، کشتي بگيريد ، توپ بازي کنيد ، با آب بازي کنيد حتي اگر فرزند شما خيلي کوچک باشد، اين کلاس ها ثمر بزرگي در پيش برد او خواهد داشت و فقط آنچه مهم است احساس لذت و شادي را به وجود آوردن است که کودک شوق يادگيري در او زياد شود و اصلاً فکر تنبيه يا محروميت هم نکند که، مادر به او بگويد: اگر انجام ندهي قهر مي کنم يا غذا نمي خوريم!
9- اگر کودک شما هر روز مي خواهد اشياء يا اسباب بازي جديدي داشته باشد ، به معني آن نيست که مي خواهد جيب شما را خالي کند ، بلکه به دليل آن است که مي خواهد اشياي جديدتري را تجربه کند و در حقيقت توانايي دريافت او از اشياي جديد زياد است. البته اين، هنر پدر و مادر بودن است که ، هم اسباب بازي هاي خوب و کارآمد تهيه نمايند و هم پول کمتري خرج کنند. ما هيچ وقت نمي خواهيم بگويم شما هر روز يک اسباب بازي گران قيمت تهيه کنيد و فرزندتان همه را خراب کند و دوباره يکي ديگر بخريد، نه... اينگونه نيست! شما امروز يک پازل حيوانات خريده ايد و فردا به پارک مي رويد، کوک خود را بر اسب سوار مي کنيد و روز ديگر به خانه اقوام مي رويد بلبلي را در قفس تماشا مي کند، اينها همه مي توانند فضاي اطلاعات او را زياد کند و هزينه زيادي هم در بر نداشته باشد.
10-شايد شنيده باشيد که مي گويند اگر کودکي در محيط خانواده شاد و صميمي و گرم و دوست داشتني پروش يابد، دامنه هوشي او مي تواند از 5 تا 8 نمره افزايش يابد و يا برعکس، زندگي در يک خانه مستبدانه، سرد و بي روح مي تواند دامنه هوش او را کاهش دهد.
منبع : کتاب چگونه فرزند با هوش و خلاق داشته باشيم
تنظيم براي تبيان :داوودي
مقالات مرتبط :