مولود كاظمين(زندگى شهيد صدر در يك نگاه)

شجره طيبه خاندان شهيد صدر با سى و يك واسطه به حضرت امام موسى ابن جعفر (عليهماالسلام) منتهى مى‌شود. بر اساس شجرنامه ايشان، خاندان صدر همگى از اعاظم فضلا و مراجع زمان خود بوده‌اند
بازدید :
زمان تقریبی مطالعه :

مولود كاظمين

زندگى شهيد صدر در يك نگاه

علامه شهيد حضرت آية الله العظمي سيد محمدباقر صدر(ره) در 25 ذي‌القعدة الحرام سال 1353 قمري در شهر كاظمين ديده به جهان گشود.(1) پدرش سيدحيدر صدر عالمي برجسته و از مجتهدان جوان و پر استعداد زمانش بود. مادرش بانويي پرهيزگار و دختر مرحوم آية الله شيخ عبدالحسين آل ياسين بود.(2) خاندان شهيد صدر همگي از چهره‌هاي سرشناس، وارسته، مجاهد دانشمند و با تقوا محسوب مي‌شوند.(3)

شجره طيبه خاندان شهيد صدر با سى و يك واسطه به حضرت امام موسى ابن جعفر (عليهماالسلام) منتهى مى‌شود. بر اساس شجرنامه ايشان، خاندان صدر همگى از اعاظم فضلا و مراجع زمان خود بوده‌اند و از پايگاه عظيمى در حوزه‌هاى علوم دينى برخوردار بوده‌اند. هرگز بين اين خانواده و نهاد مقدس حوزه و مرجعيت، انقطاعى صورت نگرفته است و تمامى اجداد ايشان، به نحوى از مقامات معنوى برخوردار بوده‌اند. جدّ شهيد صدر، آية الله العظمى سيداسماعيل صدر، آخرين فرزند سيدصدرالدين عاملى بوده است كه در سال 1255(ه.ق) در اصفهان به دنيا آمده و در حوزه نجف، به محضر درس ميرزاى شيرازى و شيخ مهدى كاشف الغطاء رفته و در سال 1312 ه.ق پس از درگذشت ميرزاى شيرازى، يكى از مراجع تقليد بزرگ شيعه، به شمار مى‌آمده است.

مرحوم سيداسماعيل همچنين داراى چهار پسر بوده كه آخرين آنها، مرحوم سيدحيدر صدر پدر بزرگوار آية الله شهيد محمدباقر صدر مى‌باشد. وى در 1309 ه.ق در سامرا به دنيا آمد و در كربلا از محضر آية‌الله العظمى حاج شيخ عبدالكريم حائرى(موسس) بهره گرفت.

سيدحيدر صدر صاحب چند اثر تاليفى از جمله حاشيه بر كفاية الاصول مى‌باشد. مرحوم سيدحيدر داراى دو پسر و يك دختر بود. آية الله سيداسماعيل صدر، و آية الله محمدباقر صدر و شهيده سيده، بنت الهدى صدر. سيد اسماعيل، برادر بزرگ شهيد صدر از اساتيد بزرگوار ايشان بوده و داراى تاليفات بسيارى نيز مى‌باشد. شهيد صدر پسر دوم سيدحيدر نيز در سال 1353(ه.ق) متولد شد و در سال 1400 در 47 سالگى به شهادت رسيد.

شهيد صدر در راه اين هدف متعالى، گام‌هاى فكرى و عملى موثرى برداشت كه گوهر و محور مجاهدت‌هاى ايشان را مى‌توان همانا تلاش براى تطبيق معارف اسلام با مقتضيات زمان و مكان دانست كه اين موضوع را در حوزه‌هاى گسترده‌اى از مسائل مربوط به علوم اسلامى، مورد بررسى قرار داده و آثار ارزنده‌اى را نيز به رشته تحرير درآورد.

نائل شدن به درجه اجتهاد

شهيد صدر در 14 سالگي پدرش را از دست داد و زير نظر مادر پرهيزكار و برادرش سيد اسماعيل صدر -كه خود از مجاهدين معروف بود - قرار گرفت.(4) شهيد صدر از همان دوران كودكي تحصيلات دين خويش را آغاز كرد و از محضر اساتيدي چون آية الله العظمي شيخ محمدرضا آل ياسين و آية الله العظمي سيد ابوالقاسم خوئي بهره برد و به درجه اجتهاد نائل شد.(5)

به ندرت مى‌توان انديشمندانى چند بُعدى و جامع‌گرا يافت كه در حوزه‌هاى فكرى مختلف و در عرصه‌هاى عملى، فروغ و درخشش داشته و آثار جاودانى را براى جامعه بشريت به يادگار گذاشته باشند. شهيد آيت الله العظمى محمدباقر صدر، يكى از اين شخصيت‌هاى بزرگ در عالم اسلام است كه در ميدان‌هاى مختلف انديشه و عمل، نبوغ و فروغ شگفت‌انگيزى را از خود نشان داده است. عظمت روحى و فكرى، از وى شخصيتى يگانه و افتخارى ماندگار در تاريخ معاصر تشيع پديد آورد.

ديانت، تقوا، نبوغ، اخلاص، شجاعت، سخت كوشى، دانش گسترده و همه جانبه و دردمندى، از ويژگى‌هاى بارز آن شهيد بزرگوار بود كه در جاى جاى زندگى و آثار و نوشته‌هاى ايشان كاملا مشهود است.

زندگى آن بزرگوار سراسر مجاهده نظرى و عملى در راه پاسداشت كيان اسلام و نگهبانى از شريعت محمدى بود و در اين راه، مرارت‌ها و سختى‌هاى زيادى كشيد و البته كارهاى بزرگى نيز انجام داد. شهيد صدر در راه اين هدف متعالى، گام‌هاى فكرى و عملى موثرى برداشت كه گوهر و محور مجاهدت‌هاى ايشان را مى‌توان همانا تلاش براى تطبيق معارف اسلام با مقتضيات زمان و مكان دانست كه اين موضوع را در حوزه‌هاى گسترده‌اى از مسائل مربوط به علوم اسلامى، مورد بررسى قرار داده و آثار ارزنده‌اى را نيز به رشته تحرير درآورد.

 

تقسيم زندگي شهيد صدر

زندگى شهيد صدر را مى‌توان از سه بعد اصلى مورد بررسى قرار داد كه ما در اين جا به دليل اجتناب از طولاني شدن به شخصيت علمى، فكرى و شخصيت سياسى/ اجتماعى اين انديشمند فرزانه مى‌پردازيم .

الف) شخصيت علمى و فكرى:

شخصيت چند بعدى، معلومات و دانش گسترده، انديشه عميق و ذهن خلاق و نوآور، ايشان را به يكى از شخصيت‌هاى برجسته علمى جهان اسلام بدل ساخته است. مطالعات و پژوهش‌هاى شهيد صدر، حوزه گسترده‌اى از موضوعات فقهى، فلسفى، تاريخى و اقتصادى را شامل مى‌شود كه در هر كدام از اين رشته‌ها، آثارى جاودان و جهانى عرضه كرده است. يكى از خصلت‌هاى برجسته شهيد صدر كه ايشان را از لحاظ علمى از سايرين ممتاز مى‌كند، نوآورى، خلاقيت و نقادى است؛ خلاقيتى كه تاثير شگرفى بر آثار ايشان گذاشته و به عميق شدن و نو بودن مضامين آنها منجر گشته است. به دليل جامعيت علمى و قدرت نوآورى، در هر حوزه‌اى كه ايشان قلم زده است، آثارى را به يادگار گذاشته كه علاوه بر نقد انديشه پيشينيان، نظرات و ديدگاه‌هاى جديدى نيز توسط وى مطرح شده است. دانش گسترده و تسلط ايشان بر مكاتب و نظرات مختلف، به شهيد صدر اين امكان را بخشيده است كه ضمن بررسى همه جانبه تمامى موضوعات مورد مطالعه، به ارائه طرح‌ها و نظرات جديدى مبادرت ورزد.

يكى از خصلت‌هاى برجسته شهيد صدر كه ايشان را از لحاظ علمى از سايرين ممتاز مى‌كند، نوآورى، خلاقيت و نقادى است؛ خلاقيتى كه تاثير شگرفى بر آثار ايشان گذاشته و به عميق شدن و نو بودن مضامين آنها منجر گشته است. به دليل جامعيت علمى و قدرت نوآورى، در هر حوزه‌اى كه ايشان قلم زده است، آثارى را به يادگار گذاشته كه علاوه بر نقد انديشه پيشينيان، نظرات و ديدگاه‌هاى جديدى نيز توسط وى مطرح شده است.

شهيد صدر در بسيارى از زمينه‌هاى علمى و اسلامى داراى تحقيق و تاليف مى‌باشد كه از جمله آنها مى‌توان به فقه، اصول، فلسفه، منطق، تفسير و اقتصاد اسلامى اشاره كرد.

ب) شخصيت سياسى و اجتماعى:

شهيد صدر نه تنها قهرمان ميدان انديشه و نظر بود؛ بلكه در حوزه عملى سياسى و در صحنه‌هاى اجتماعى هم حضورى فعال و خيره كننده داشت. از ديد ايشان، مشكل جوامع اسلامى نه فقط در عقب ماندگى فكر و علمى؛ بلكه در بى عملى سياسى و گرفتارى در چنگ حكومت‌هاى ظالم و غيردينى هم بود. به همين دليل، از همان آغاز نوجوانى با توجه به هوش و ذكاوت و حساسيتى كه نسبت به اسلام و مسلمانان داشت، وارد فعاليت‌هاى سياسى شد از لحاظ نظرى، تشكيل حكومت اسلامى، يكى از انديشه‌ها و اهداف اصلى ايشان در كارهاى علمى و تحقيقاتى بود. از نظر شهيد صدر، حكومت اسلامى، نه تنها يك ضرورت دينى، كه گذشته از آن براى تمدن بشرى نيز يك ضرورت است؛ چرا كه يگانه راهى است كه مى‌تواند استعدادهاى انسان را در جهان اسلام شكوفا سازد و او را تا جايگاه طبيعى‌اش كه پايگاه والاى تمدن انسانى باشد، بالا ببرد و از پراكندگى‌ها و عقب ماندگى‌ها و تباهى‌هايى كه دچار آن است، رهايى بخشد.

از لحاظ عملى هم شهيد صدر براى تشكيل حكومت اسلامى وارد مبارزه‌اى بى امان با رژيم حاكم بر عراق شد. و با تاسيس حزب "الدعوة الاسلاميه"، فعاليت سياسى گسترده‌اى را بر ضد حزب بعث عراق سامان داد.

شهيد صدر بر لزوم فعاليت‌هاى تشكيلاتى در مبارزات سياسى و نيز مبارزه مسلحانه تاكيد مى‌كرد. پس از پيروزى انقلاب اسلامى ايران نيز آن شهيد بزرگوار هم در عمل و هم در فكر و انديشه، به پشتيبانى از انقلاب اسلامى برخاست و شيعيان عراق را به الگوگيرى از مردم مسلمان ايران فراخواند. شهيد صدر ضمن دعوت از مردم عراق براى انقلاب، آنان را به تبعيت از الگوى حضرت امام دعوت كرد.

از ديد شهيد صدر؛ امام، كسى است كه اميدها بدو بسته است، آيا عاقلانه است كه مرجع دينى‌اى چون امام خمينى، حكومت اسلامى‌اى برپا كند كه از روياهاى ما بود، و ما اكنون به تاييد و پشتيبانى از وى نپردازيم؛ چون رژيم بعث بر ما غضب خواهد كرد.

از لحاظ عملى شهيد صدر براى تشكيل حكومت اسلامى وارد مبارزه‌اى بى امان با رژيم حاكم بر عراق شد. و با تاسيس حزب "الدعوة الاسلاميه"، فعاليت سياسى گسترده‌اى را بر ضد حزب بعث عراق سامان داد.

از ديد شهيد صدر كسانى كه در ايران در راه دفاع از اسلام و مسلمين كشته مى‌شوند، شهيد هستند و خداوند آنان را با امام حسين(عليه‌السلام) محشور مى‌گرداند. شهيد صدر خود نيز سرانجام در راه آرمان و هدف بزرگ خود توسط رژيم بعث به شهادت رسيد و بدين سان، يكى از بزرگ‌ترين سرمايه‌هاى فكرى جهان اسلام در حالى از ميان ما رخت بربست كه عرصه‌هاى مختلف انديشه، حوزه‌هاى علميه و بالاتر از همه انقلاب اسلامى اين روزهاى سخت محتاج نوآورى‌ها، ابتكارات و انديشه‌هاى والاى آن يگانه دوران هستند.

 

ديدگاه شهيد صدر در باب مرجعيت

سيد صدر پيرامون ذوب در مرجعيت ، به طلاب خود مى گويد كه: «بر شما واجب است كه از ارتباط روحى و شخصى با مراجع بپرهيزيد؛ بلكه مقياس ارتباط شما، بايد مصلحت اسلامى باشد و هر مرجعى كه توانايى خدمت به اسلام را يابد، بر شما واجب است كه همراه او ايستادگى كنيد و در او ذوب شويد. كه مرجعيت آقاى خمينى مثال است كه تحقق يافته است.» البته علت توجه شهيد صدر به مرجعيت امام خمينى و ضرورت ذوب در آن را از ناحيه خدمت به اسلام مى‌داند؛ به طورى كه در هنگام خروج امام از نجف، شهيد صدر اظهار داشت كه: «خروج آقاى خمينى از نجف، خسارت بزرگى بود.»

شهيد صدر و پيروزي انقلاب اسلامي

شيخ نعمانى، اعمال شهيد صدر را بعد از پيروزى انقلاب اسلامي را اينگونه ذكر مي‌كند از جمله:

1ـ هنگامى كه اطلاعيه پيروزى انقلاب اسلامى اعلان گرديد، شهيد صدر به نشانه توجه به اين انقلاب و حادثه بزرگ تاريخ، درس خود را تعطيل نمود.

2ـ تلاش نمود كه افكار را به اين حركت جلب نمايد و پيروان خود را به انجام راهپيمايى در تاييد انقلاب و ابراز خوشحالى دعوت نمود.

3ـ نامه‌اى به شاگردان خود كه به ايران مهاجرت نموده بودند، نوشت و در آن، از آنها خواست تا آنچه در توان دارند در راه خدمت به انقلاب حول مرجعيت امام خمينى بذل نمايند.

از ديد شهيد صدر؛ امام خميني، كسى است كه اميدها بدو بسته است، آيا عاقلانه است كه مرجع دينى‌اى چون امام خمينى، حكومت اسلامى‌اى برپا كند كه از روياهاى ما بود، و ما اكنون به تاييد و پشتيبانى از وى نپردازيم؛ چون رژيم بعث بر ما غضب خواهد كرد.

4ـ در دوره‌اى كه دشمنان انقلاب اسلامى ايران، اعراب ايران را تحريك و به عصيان دعوت مى‌كردند، نامه‌اى به آنها نوشت و در آن، آنها را از افكار جاهلى حول قوميت و مليت بازداشت و آنها را متوجه مرجعيت امام خمينى نمود.

5ـ و از مهم‌ترين نشانه‌هاى توجه وى به انقلاب اسلامى ايران، نوشتن كتاب «الاسلام يقود الحياه» بود كه آن را به اين سبب نگاشت كه بعد از پيروزى، افرادى در انقلاب نفوذ كرده بودند كه براى انقلاب خطرناك بودند.

نقش فكرى شهيد صدر در انقلاب اسلامى ايران

نقش شهيد صدر از لحاظ سيطره مستقيم علمى در انقلاب اسلامى ايران به صورتى بود كه وى را به رفيق امام خمينى و عرب انقلاب اسلامى در ايران و [امام] خمينى عراق ملقب نمودند كه اين، نتيجه تاليفات و افكار و بيانيه‌هاى وى بود.

جمشيدى از شائول نجاش نقل مى‌كند كه از مهم‌ترين كتاب‌هاى شهيد صدر، كتاب اقتصادنا بود كه مرجعى مهم براى دانشمندان ايرانى در ايفاى نقش دولت در اقتصاد قلمداد مى‌گرديد. همچنين كتاب «الاسلام يقود الحياه»، اساس فلسفى و فقهى انقلاب ايران بود كه مشتمل بر شش جزء بود:

الف) زواياى فقهى نسبت به قانون اساسى ايران كه اين كتاب توسط سيدمحمود هاشمى از شاگردان شهيد صدر براى امام فرستاده شد.

ب) چهره اقتصاد جامعه اسلامى كه خطوط اقتصادى اسلام را ذكر مى‌نمايد.

ج) شرح خطوط اقتصادى جامعه اسلامى.

د) خلافت انسان و گواهى انبيا.

ه) منابع قدرت در دولت اسلامى.

و) عوامل اساسى بانك در جامعه اسلامى .

 

آثار علمي شهيد صدر

علامه شهيد آيت الله العظمى سيدمحمدباقر صدر(ره )، بى هيچ گونه ترديدى يكى از بزرگترين انديشمندان، متفكران و نوابغ صاحب مدرسه و مكتب در عصر اخير است. سواى رهبرى فكرى و روحى و زعامت اسلامى و انقلابى آن فقيه شهيد، اصولا ابتكارات، نوآورى‌ها، خلاقيت‌ها و ابداعات وى نه تنها در فقه و اصول؛ بلكه در فلسفه عمومى و اسلامى كلام، تفسير، تاريخ، اخلاق، جامعه‌شناسى و ديگر علوم زنده حوزوى و غيرحوزوى بر همگان محرز و روشن است .

اين عالم بزرگ تنها به دانش فقه و اصول كه در آن زمان در حوزه نجف اشرف متداول بود، بسنده نكرد بلكه به ساير موضوعات و ديدگاه‌هاي فكري اسلامي چون فلسفه، اقتصاد، منطق، اخلاق، تفسير و تاريخ نيز مي‌پرداخت و در هر يك از اين زمينه‌ها مباحثي ژرف و فراگير را مطرح مي‌كرد.(6) از جمله مهم‌ترين آثار قلمي ايشان مي‌توان به كتاب‌هاي فلسفتنا، اقتصادنا، غاية الفكر في علم الاصول، فدك في التاريخ، بحث حول المهدي(7) و ده‌ها اثر ارزشمند ديگر اشاره كرد.

يكي از مهمترين كتاب‌هاي ايشان، كتاب فدك مي‌باشد. ماجراى فدك، ماجراى غم انگيزى است كه در بين شيعيان همواره به عنوان يكى از نمادهاى ستم بر اهل بيت پيامبر اكرم (صلي الله عليه و آله) و به ويژه حضرت زهرا(عليهاالسلام) مورد توجه بوده است. اين كه موضوع اختلاف حضرت زهرا(عليهاالسلام) و خليفه اول و انگيزه هر كدام از آنها در ورود به اين مبارزه چه بوده، سوالى است كه شهيد صدر در كتاب «فدك» به آن پاسخ متفاوت و تحسين برانگيزى مى‌دهد. كتاب فدك، يكى از نوشته‌هاى ارزشمند شهيد صدر است كه در بيست و چهار سالگى آن را تاليف كرده و در موضوع خود يكى از ابتكارى‌ترين كتاب‌ها به شمار مى‌آيد.

شهيد صدر با اين تاليف، علاوه بر اين كه در آغاز جوانى، نبوغ و توان فكرى خود را نشان داده؛ بلكه دغدغه‌هاى اصلى خود را در پاسداشت حريم اهل بيت(عليهم‌السلام) نيز به نمايش گذاشته است. از ديد شهيد صدر، موضوع فدك، موضوعى كاملا سياسى است، و اختلاف بر سر فدك، نه اختلافى درباره مالكيت آن، كه مبارزه‌اى سياسى بين حضرت زهرا(عليهاالسلام) و خليفه اول است كه در زمان پس از آن نيز بين خلفاى بعدى و اهل بيت پيامبر اكرم(صلي الله عليه و آله) ادامه داشته است.

ديگر كتاب با ارزش اين شهيد بزرگوار كتاب فلسفتنا است . موضوعى كه كتاب «فلسفتنا» به آن مى‌پردازد، برداشت‌ها و مفاهيم اساسى از جهان و روش انديشيدن درباره آن مى‌باشد، و لذا بحث اين كتاب در دو محور قرار گرفته است.

محور اول: نظريه شناخت؛ و محور دوم: مفهوم فلسفى جهان .

 

شهادت سيد محمدباقر صدر

پس از رحلت مرحوم آية الله حكيم به دنبال يك نبرد طولاني با حزب بعث عراق به تدريج شهيد صدر به عنوان يك رهبر شناخته شده مورد توجه شديد مردم قرار گرفت.(8) اين عالم وارسته به علت مبارزات خستگي ناپذيرش با حكومت بعثي عراق و همچنين حمايت بي‌دريغ وي از حركت امام خميني(ره) و انقلاب اسلامي بارها توسط رژيم عراق دستگير و زنداني و شكنجه شد. در آخرين مرحله بعثيان عراقي با تجربه‌اي كه از انقلاب اسلامي ايران اندوخته بودند، دست به نقشه تازه‌اي زدند و حضرت آية الله العظمي صدر را در خانه خود زنداني كردند و از رفت و آمد مردم به خانه ايشان به طور جدي جلوگيري نمودند. ماه‌ها وضع به همين منوال گذشت تا اين كه سرانجام در تاريخ 19 جمادي الاولي 1400 هجري ايشان را دستگير كردند و به بغداد بردند و پس از شكنجه‌هاي فراوان در تاريخ 22 جمادي الاولي 1400ه.ق 19 فروردين 1359ه.ش ايشان و خواهرش بنت الهدي را به شهادت رساندند.(9)

پيام امام خميني به مناسبت شهادت ايشان

حضرت امام خميني(ره) در پيام تسليتي كه به مناسبت شهادت آية الله صدر و خواهرش بنت الهدي صدر در تاريخ دوم ارديبهشت ماه 1359 صادر فرمودند آورده است: «... با كمال تأسف حسب گزارش‌هاي رسيده مرحوم آية الله شهيد سيد محمدباقر صدر و همشيره مكرمه مظلومه او كه از معلمين دانش و اخلاق و مفاخر علم و ادب بود به - دست رژيم منحط بعث عراق با وضعي دلخراش به درج رفيعه شهادت رسيده‌اند ... شهادت اين بزرگواران كه عمري را به مجاهدت در راه اهداف اسلام گذرانده‌اند به دست اشخاص جنايتكاري كه عمري به خونخواري و ستم‌پيشگي گذرانده‌اند عجيب نيست، عجيب اين است كه مجاهدى در بستر خود و به دور از جنايت‌كاران بميرد.»

 

آلبوم تصاوير

 

پي‌نوشت‌ها:

1- زندگي و افكار شهيد صدر، سيد كاظم حسيني حائري، ترجمه حسن طارمي، ص 35.

2- همان، ص 32.

3- سيد صدرالدين صدر، سيد محمد صدر در عراق، امام موسي صدر و مرحوم سيد عبدالحسين شرف‌الدين از اين خاندان هستند.

4- يادواره شهيد آية الله سيد محمدباقر صدر، الهه كولايي، ص 7-6.

5- همان، ص 9.

6- حسيني حائري، پيشين، ص 63.

7- قلي زاده، مصطفي؛ شهيد صدر، بي‌جا، سازمان تبليغات، 1372، چاپ اول، ص 155.

8- كولايي، الهه؛ پيشين، ص 14.

9- همان، ص 22.

                                                                                                                                                سايت تبيان

                                                                                                                                              مهري هدهدي

 

در رابطه با این محتوا تجربیات خود را در پرسان به اشتراک بگذارید.
مطالب مرتبط مجموعه : در محضر علامه طباطبايي
آخرین مطالب سایت