جوانان طالب آرامش بخوانند!

بررسی تاریخ ادیان به ویژه دین اسلام نشان می‌دهد ایمان به خدا در رسیدن به آرامش و پیشگیری از اضطراب و بیماری‌های روانی ناشی از آن بسیار موفق بوده است.
بازدید :
زمان تقریبی مطالعه :

جوانان طالب آرامش بخوانند!

داشتن آرامش در طول زندگي يکي از مهم ترين مسائل و دغدغه هاي بشر است اما بدست آوردن آن در جواني بسيار حائز اهميت مي باشد چرا که اگر کسي در سن نوجواني و جواني که بهترين فرصت ساختن فردا و آينده است ، مدام دچار نگراني و تشويش باشد ، نمي تواند از توانايي هاي خود کمال بهره را بگيرد.پس خواندن اين مقاله را به نوجوانان و جوانان به طور ويژه سفارش مي کنيم:

آرامش در لغت به معناي آسايش، راحتي و سکون است و به لحاظ مفهومي در مقابل اضطراب قرار دارد.

همه‌ي انسان‌ها در تلاش و کوشش جهت تامين نيازهاي جسمي و روحي خود هستند و در اين راستا اصرار و پافشاري دارند. در واقع آنان دانسته يا ندانسته به دنبال آرامش و گريزان از هر گونه اضطراب و ناآرامي هستند، زيرا هر گونه کاستي در تامين نيازهاي شان را مخالف آرامش خود و اضطراب آفرين مي‌دانند. به عبارت ديگر مي‌توان گفت انسان زندگي مي‌کند تا آرامش داشته باشد.

بررسي تاريخ اديان به ويژه دين اسلام نشان مي‌دهد ايمان به خدا در رسيدن به آرامش و پيشگيري از اضطراب و بيماري‌هاي رواني ناشي از آن بسيار موفق بوده است.

روانشناسان معتقدند در ايمان به خدا نيروي فوق‌العاده‌اي وجود دارد که نوعي قدرت معنوي به انسان متدين مي‌دهد و او را در تحمل سختي‌هاي زندگي کمک مي‌کند و از نگراني و اضطرابي که بسياري از مردم در مرض ابتلاي به آن هستند دور مي‌سازد.

 

قرآن کريم راه رسيد به آرامش را ياد خدا و نيايش به درگاه پروردگار متعال مي‌داند.

« الذين آمنو و تطمئن قلوبهم بذکر الله الا بذکر الله تطمئن القلوب » (سوره‌ي رعد، آيه‌ي 28)

« آنها کساني هستند ايمان آوردند و دل‌هايشان با ياد خدا آرام و مطمئن است. آگاه باشيد با ياد خدا دل‌ها آرامش مي‌گيرد. »

امروزه تمام روانپزشکان در تلاش هستند که عوامل اضطراب آفرين را پيدا کنند و با آن به مبارزه‌ي جدي برخيزند ، زيرا انسان‌هاي مضطرب حتي اگر در رفاه کامل مادي هم باشند ، در زندگي خود احساس راحتي و آرامش ندارند.

مرحوم علامه طباطبايي در ذيل اين آيه مي‌فرمايد:

تذکري است به مردم در اينکه متوجه پروردگار خود بشوند و با ياد او دل‌هاي خود را راحت سازند ، چون آدمي در زندگي خود هدفي جز رستگاري ، سعادت و نعمت نداشته و بيمي جز از برخورد ناگهاني شقاوت ندارد و تنها سببي که سعادت و شقاوت و نعمت و نقمت به دست اوست همان خداي سبحان است، چون بازگشت همه‌ي امور به اوست، که فوق بندگان و قاهر بر آنان و فعال ما يشاء و ولي مومنين و پاهندگان به اوست، پس ياد او براي نفسي که اسير حوادث است و همواره در جستجوي رکن وثيقي که سعادت او را ضمانت کند و نفسي که در امر خود متحير است و نمي‌داند به کجا مي‌رود و به کجايش مي برند و براي چه آمده، مايه‌ي انبساط و آرامش است. 1

«هو الذي انزل السکينه‌ي القلوب المومنين ليزدادوا ايمانا»

«اوست که آرامش را در دل‌هاي مومنان نازل کرد تا ايماني بر ايمان شان بيفزايد.» 

دانشمندان و روانپزشکان جديد که امروزه در اوج دانش و تخصص، مشغول مطالعه و تحقيق در زواياي روحي و فکري بشر هستند ، به تجربه دريافته‌اند که انسان‌هاي معتقد به خدا و دين، چون خود را در يک پناه و يک قدرت مطلق مي‌دانند ، از آرامش بيشتري بر خوردار هستند و عوامل اضطراب آفرين در درون آنها کمرنگ است.

 

دکتر محمد عثمان نجاتي روانشناس و استاد دانشگاه کويت مي‌گويد:

اين حالت آرام سازي و آرامش رواني حاصل از نماز، از نظر درماني تأثير بسزايي در کاهش شدت تشنج‌هاي عصبي ناشي از فشار زندگي روزانه و پايين آوردن حالت اضطرابي که برخي از مردم دچار آن هستند، دارد. 2

 

دکتر توماس هايس لوپ مي گويد:

مهمترين مطلبي که در من در طول چندين سال تجربه و آزمايش به دست آورده‌ام اين است که بهترين وسيله براي درمان بي‌خوابي نماز و نيايش است. با اين قيد که من پزشکم و اين سخن را مي‌گويم  که نماز بهترين  وسيله‌اي است که تاکنون براي توسعه اطمينان و تسکين اعصاب و آسايش و نشاط شناخته شده است، که زمينه‌ي بي‌خوابي را بر طرف مي‌گرداند. به عبارت دقيق تر مهمترين وسيله‌ي ايجاد آرامش در روان و اعصاب انسان « نماز » است. 3

ما پيروان مکتب انسان ساز اسلام با تمسک به بزرگترين کتاب هدايت بشر يعني قرآن و پيروي از رهنمودهاي تربيتي پيامبر و امامان معصوم (ع)، بر اين باوريم که تنها با عبوديت و بندگي و ارتباط با خداست که مي‌توان به آرامش کامل رسيد و سعادت دنيا و آخرت را براي خود طلب کرد.

پس هان اي جوانان! جهان به اصطلاح مدرن و پيشرفته‌ي امروزي به کمک دانش‌هاي تخصصي خود از جمله روانشناسي و روانکاوي جديد و با اطلاع رساني لحظه و لحظه‌اش براي مردم تاکنون به گوشه‌‌اي از نيازهاي فطري بشر پي برده است و هنوز در ابتداي راه بسر مي‌برد و آينده در گرو تحول بنيادين در رويکرد به معنويات و فطريات است. ما پيروان مکتب انسان ساز اسلام با تمسک به بزرگترين کتاب هدايت بشر يعني قرآن و پيروي از رهنمودهاي تربيتي پيامبر و امامان معصوم (ع)، بر اين باوريم که تنها با عبوديت و بندگي و ارتباط با خداست که مي‌توان به آرامش کامل رسيد و سعادت دنيا و آخرت را براي خود طلب کرد پس خود را باور کنيد و با استعانت از خداوند عزيز، گوهر ايمان را در وجود مستحکم کنيد و با انجام فرايض و واجبات ديني و پرهيز از محرمات، رواني شاد طلب کنيد تا از اضطراب، افسردگي، خمودي، بي‌تفاوتي، ترس، بي‌نشاطي، نااميدي، بي‌خوابي، هيجان‌هاي زيان بار و... در امان بوده و زندگي آرام داشته باشيد.

 

پي نوشت ها:

1- ترجمه‌ي تفسير الميزان، ج 11، ص 486.

2- قرآن و روانشناسي، ترجمه‌ي عباس عرب، ص 357.

3- آيين زندگي، ص 249.

 

تنظيم براي تبيان :داوودي

مقالات مرتبط :

راهکارهاي کاهش اضطراب

در رابطه با این محتوا تجربیات خود را در پرسان به اشتراک بگذارید.
مطالب مرتبط مجموعه :
آخرین مطالب سایت