تاریخچه هفت دوره لیگ برتر

رقابت های هشتمین دوره لیگ برتر در حالی از روز دوشنبه با دیدار پرسپولیس و سایپا آغاز می شود که تنها پرسپولیس موفق....
بازدید :
زمان تقریبی مطالعه :

تاريخچه هفت دوره ليگ برتر

رقابت هاي هشتمين دوره ليگ برتر در حالي از روز دوشنبه با ديدار پرسپوليس و سايپا آغاز مي شود که تنها پرسپوليس موفق شده است دو بار جام قهرماني اين رقابت ها را بالاي سر ببرد.

به نقل از مهر، درچهارمين سال رياست صفايي فراهاني برفدراسيون فوتبال، هيئت رئيسه سازمان ليگ برتر تصميم به تدوين برگزاري ليگ حرفه اي درمسابقات باشگاهي ايران گرفت که درنهايت نام ليگ برتر روي آن نهاده شد.

برنامه هاي اين ليگ با هدف پيشرفت فوتبال باشگاهي در ايران تدوين و مصوب شد اما تعدادي از آئين نامه هاي در نظرگرفته شده براي برگزاري اين ليگ پس از گذشت هفت سال همچنان جنبه اجرايي پيدا نکرده است. دراين مدت نحوه سقوط و صعود تيم ها به اين مسابقات بارها تغيير کرده است تا تنها نام اين رقابت ها ليگ حرفه اي باشد ولي در اجرا درحد ليگ هاي آماتور است.

درسال 1379 آخرين دوره جام آزادگان با قهرماني استقلال به پايان رسيد و پرونده آن رقابت ها با اين قهرماني بسته شد تا در اولين سال از دهه 80 شاهد آغاز رسمي ليگ حرفه اي (ليگ برتر) در ايران باشيم.

براساس تصويب مسئولان اجرايي اين رقابت ها، اولين دوره ليگ برتربا حضور 14 آغاز مي شد، 12 تيم آخرين دوره جام آزادگان بدون سقوط 2 تيم آخر به دسته پائين تر، به اضافه دو تيم ملوان و ابومسلم که از زيرگروه صعود کرده بودند، تيم هاي حاضر در اين مسابقات را تشکيل دادند. همچنين آن رقابت ها از روز يازدهم آبانماه سال 1380(4 نوامبرسال 2001) آغاز شد و در روز هفتم خردادماه سال 1381 (28 مي سال 2002) با قهرماني عجيب و غريب پرسپوليس به پايان رسيد.

در آن مسابقه ها در حالي که استقلال تا هفته ماقبل پاياني با دو امتياز از پرسپوليس پيش بود درهفته آخر با يک گل مغلوب ميزبان خود ملوان شد تا پرسپوليس به لطف پيروزي يک برصفر در خانه برابر فجرسپاسي با 49 امتياز قهرمان اولين دوره اين رقابت ها ناميده شود.

سپاهان اصفهان شگفتي ساز دومين دوره ليگ برتر بود و توانست با هدايت مربي جوان خود فرهاد کاظمي با اختلاف هفت امتياز نسبت به تيم دوم جدول رده بندي، پاس تهران، دومين جام قهرماني ليگ برتر را به خانه ببرد.

جام قهرماني سومين دوره اين مسابقات به سبزپوشان تهراني رسيد. شاگردان مجيد جلالي در رقابتي ميليمتري با استقلال تهران، موفق شدند با 53 امتياز قهرمان جام سوم شوند تا بارديگر استقلالي ها به خاطر دو امتياز جام قهرماني را از دست بدند.

جام چهارم که با اضافه شدن 2 تيم به تعداد تيم هاي پيشين و 16 تيم برگزارشد، به يک تيم ديگر شهرستاني رسيد تا فوتبال ايران بصورت رسمي از حالت دو قطبي خارج شود. فولاد خوزستان با هدايت نناد نيکوليچ که وارث 5 سال جوانگرايي بگوويچ و عملکرد مرداني چون مبعلي، کعبي، ميرزاپور و... موفق شد با 64 امتياز جام قهرماني را به اهواز ببرد.

استقلالي ها که در پنج دوره ليگ برتر موفق به فتح جام اين مسابقات نشده بودند، با عزمي جزم در ليگ پنجم شرکت کردند اما اين بار هم براي فتح جام رقابتي سخت با پاس داشتند. البته اين بار آبي پوشان موفق شدند با اختلاف يک امتياز نسبت به پاس و در روز آخر، با 59 امتياز قهرماني ليگ برتر را هم به کارنامه افتخارات گذشته خود اضافه کنند.

ششمين دوره ليگ برتر، آوردگاه نبرد 4 تيم سايپا، استقلال، پرسپوليس  و استقلال اهواز براي فتح جام ششم بود. اين چهار تيم تا روز پاياني ليگ براي قهرماني رقابتي پاياپاي داشتند ولي در نهايت اين نارنجي پوشان تهراني بودند که درسايه هدايت مربي جوان و پرافتخار خود علي دايي جام قهرماني را بالاي سربردند.

البته اگر اشتباه کمک داور در هفته بيست و نهم (ماقبل پاياني) رخ نمي داد استقلال اهواز در هفته آخر شانس بيشتري نسبت به سه تيم ديگر براي قهرماني داشت اما در نهايت جام در کرج باقي ماند.

جام هفتم طبق تصميم کميته انتقالي که رياست آن برعهده صفايي فراهاني بود، 18 تيمي شد. بازگشت صنعت نفت به ليگ برتر و انجام بازي هاي پلي آف که در نهايت با صعود پگاه گيلان، شيرين فراز و راه آهن به ليگ برتر همراه شد، تکليف تيم هاي حاضر در اين مسابقه ها را مشخص کرد.

اليته اين جام، جامي فراموش نشدني براي هواداران پرسپوليس بود. اين تيم که با مديريت حبيب کاشاني به بهترين شکل بسته شده بود، با هدايت افشين قطبي و جملات روحيه آور اين مربي ليگ را با پيروزي هاي درخشان آغاز کرد و از همان ابتداي مسابقه ها صدرجدول را از آن خود کرد تا در نهايت قهرمان نيم فصل لقب بگيرد.

هواداران اين تيم که با اين نتايج پس از 6 سال به قهرماني در ليگ برتر اميدوار شده بودند، ناگهان با نتايج نااميد کننده اين تيم و رسيدن سپاهان به صدرجدول آرزوهاي خود را بر باد رفته ديدند. البته با توجه به اينکه بازي آخر پرسپوليس برابر سپاهان در ورزشگاه آزادي بود، آنها با توجه به اختلاف 2 امتيازي بين دو تيم همچنان به قهرماني اميدوار بودند.

اين اميدواري در دقيقه 97 آن ديدار حساس و مهيج به واقعيت تعبير شد و در ثانيه هاي پاياني ليگ هفتم جام قهرماني با ضربه سر سپهر حيدري از دستان سپاهاني ها خارج و برفراز دستان کريم باقري به اهتزاز درآمد تا شبي رويايي براي همه پرسپوليسي ها رقم بخورد.

ليگ هشتم اما شرايط خاصي و غير قابل پيش بيني دارد، پرسپوليس با افشين قطبي، استقلال با امير قلعه نويي، سپاهان با انگين فيرات، سايپا با ليت بارسکي، مس کرمان با مظلومي، صباباتري با فيروزکريمي، پاس همدان با بگوويچ، فولاد با مجيد جلالي، پيکان با مديرروستا و ذوب آهن با ابراهيم زاده مي توانند براي همه تيم ها خطرناک باشند و ليگ پرهيجاني را براي فوتبال ايران به ارمغان آورند.

البته در ميان همه اين تيم ها شرايط پرسپوليس متفاوت تر از ساير تيم ها است. اين تيم در صورت قهرماني در ليگ هشتم جام اصلي ليگ برتر را به موزه افتخارات خود اضافه مي کند. از سوي ديگر اين تيم شايد اسير قانون نانوشته ليگ برتر شود که تمام قهرمانان ادوار گذشته آن نتوانستند از عنوان قهرماني دوره گذشته خود دفاع کنند.

 

اسامي داوران هفته نخست ليگ برتر

روابط عمومي سازمان ليگ برتر اسامي داوران ديدارهاي هفته نخست از هشتمين دوره ليگ برتر فوتبال باشگاه هاي کشور را به شرح زير اعلام کرد:

دوشنبه - 14/5/87

* سايپا کرج - پرسپوليس تهران

داور: هدايت ممبيني، کمکها: رضا سخندان ورسول فروغي، داور چهارم: فرشيد افشار

سه شنبه - 15/5/87

* پاس همدان - سپاهان اصفهان

داور: محسن قهرماني، کمکها: حسن نوشه ور و مسعود فرح نيا، داور چهارم: عليرضا اکرمي

* پيام خراسان - برق شيراز

داور: سعيد بخشي زاده، کمکها: مجيد ويشگاهي و حميد غمزه، داور چهارم: سيد حسن زرگر

* ملوان بندرانزلي - راه آهن تهران

داور: نويد مظفري زاده، کمکها: محمد رضا ابوالفضل و محمد رضا منصوري، داور چهارم: محمد ملکي

* ذوب آهن اصفهان - مس کرمان

داور: محسن ترکي، کمکها: محسن فريماني و حميد نظري، داور چهارم: رحيم مهر پيشه

* مقاومت سپاسي شيراز- فولا د خوزستان

داور: احمد صالحي، کمکها: عليرضا کهوري و حسن سنجري، داور چهارم: رسول احمدي

* صبا باتري قم - پيکان

داور: عليرضا فغاني، کمکها: حيدر شکور و بابک داوري، داور چهارم: جمشيد محمدي

* استقلال اهواز- پگاه گيلان

داور: تورج حق وردي، کمکها: حسين خانبان و صادق نوري، داور چهارم: جمشيد دانشمهر

* استقلال تهران - ابومسلم خراسان

داور: خداداد افشاريان، کمکها: داود رفعتي و مرتضي کريمي، داور چهارم: سعيد فتاحي

مطالب مرتبط مجموعه :
آخرین مطالب سایت