تولید مالچی مغذی جهت تثبیت شن های روان مناطق کم آب ایران و بهبود کیفیت کشاورزی آن منطقه

به طور کلی شناخت مواد تشکیل دهنده ذرات معلق و تاثیراتی که بر زندگی و سلامت انسان دارد، به ما کمک می کند تا در برابر وجود مقادیر بالای گرد و غبار با استفاده از بهترین روش ها، بهترین راه را برای کاهش گرد و غبار پیدا کرد. به خوبی مشخص شده که غلظت بالای گرد و غبار، باعث ایجاد بیماری هایی همچون آسم، برونشیت، سینوزیت، بیماری های ریوی، بیماری های پوستی، آلرژی و صدمه به سیستم دفاعی بدن می گردد...
بازدید :
زمان تقریبی مطالعه :
سیزدهمین دوره از پروژه های دانش آموزی تبیان نیز با یاری خداوند و حضور پر شور شما دوستان و علاقمندان به پایان رسید اما کار ما هنوز تمام نشده است! این دوره نیز همچون سال های گذشته دوستان بسیاری با ثبت طرح ها و ایده های خلاقانه خود در منوی "پیشنهاد موضوع" ما را در ارتقای تنوع پروژه ها یاری نموده اند. هم چون گذشته بر آن شدیم تا با گردآوری این ایده های جالب، علاوه بر قدر دانی از این دوستان نوآور، زمینه ای را برای ایده پروری سایر پژوهشگران علاقمند فراهم آوریم. فراموش نکنید که ما همیشه منتظر طرح های جدید شما عزیزان هستیم.

نام ایده: تولید مالچی مغذی جهت تثبیت شن های روان مناطق کم آب ایران و بهبود کیفیت کشاورزی آن منطقه
نام ارائه دهنده/دهند گان: زهرا گلستانی فرد و فاطمه منصوری نسب
زمینه و نوع پروژه: کشاورزی
درجه سختی: دشوار
نام مدرسه: دبیرستان دخترانه میرداماد (دوره اول)

 چکیده پروژه
هدف از پژوهش حاضر تولید مالچی مغذی جهت تثبیت شن های روان مناطق کم آب ایران و بهبود کیفیت کشاورزی آن منطقه بود.

 مقدمه
به طور کلی شناخت مواد تشکیل دهنده ذرات معلق و تاثیراتی که بر زندگی و سلامت انسان دارد، به ما کمک می کند تا در برابر وجود مقادیر بالای گرد و غبار با استفاده از بهترین روش ها، بهترین راه را برای کاهش گرد و غبار پیدا کرد. به خوبی مشخص شده که غلظت بالای گرد و غبار، باعث ایجاد بیماری هایی همچون آسم، برونشیت، سینوزیت، بیماری های ریوی، بیماری های پوستی، آلرژی و صدمه به سیستم دفاعی بدن می گردد. همچنین تنفس غلظت بالای کربنات کلسیم، سیلیس و غیره موجود در ذرات گرد و غبار، منجر به عطسه و سرفه طولانی می گردد. وجود ذرات معلق به همراه ریزگردها در هوای استان های مرزی غرب و جنوب غرب، همه را به فکر یافتن چاره ای برای این مشکل بزرگ انداخته است.

 طی سال های اخیر، با آغاز فصل گرما، شاهد هجوم ریزگردها از کشورهای همجوار غربی، به داخل کشورمان هستیم. کاشت درخت و پاشیدن مالچ نفتی روی سطح تپه های ماسه ای از جمله روش های مرسوم و رایج پیشگیری کنونی برای طوفان های گرد و غبار و شن های روان، طی چند دهه اخیر بوده است. مواد تشکیل دهنده مالچ های امروزی که از جنس قیر هستند، آنیولیک و کالکاتوتیک و رس است و به این ترتیب 50 درصد آب با 48 درصد خاک رس، تشکیل دهنده این مالچ هستند. ما در ایران نیز چند بار از این روش استفاده کرده ایم اما انجام این کار با مشکلات فراوانی همراه بوده است زیرا مالچ فوق دائم نبوده و به دلیل اینکه از ماده قیری ساخته می شود، بوی نامطبوعی دارد. همچنین سیاه بودن رنگ آن از نظر ظاهری چهره زشتی به محیط می دهد. به علاوه هزینه آن به ازای هر لیتر،800 تومان است.

پخش کردن شن و ماسه یا ریگ روی بیابان باعث به وجود آمدن پوششی می شود که در برابر باد بسیار مقاوم است و فرسایش پیدا نمی کند. در کشور ما 100 کیلومتر از یزد تا بافق پوششی دارد که با شدیدترین باد ها هم فرسایش پیدا نمی کند. راه دیگر استفاده از یک تصبیت کننده طبیعی ساخته شده از خاک رس است. به علاوه ضمن جلوگیری از فرسایش خاک، می توان به خاک این مناطق توانایی رشد گیاهان را نیز داد. مالچ فوق را می توان توسط مواد مغذی غنی نمود تا به این وسیله برای کشت گیاهان مختلف من جمله زعفران مفید باشد. زیرا این پوشش می تواند آب را در خود ذخیره کند. همچنین می توان از چتر های محافظتی برای جلوگیری از تبخیر آب استفاده نمود.

 هدف
هدف از پژوهش حاضر تولید مالچی مغذی جهت تثبیت شن های روان مناطق کم آب ایران و بهبود کیفیت کشاورزی آن منطقه بود.

 روش
پژوهش حاضر از لحاظ هدف کاربردی و از لحاظ روش از نوع پژوهش‌های آزمایشی بود. در این پژوهش دانش آموزان ابتدا تعدادی گلدان که در آن ها تخم چیا، کتیرا و یک گلدان که چیزی در آن کاشته نشده بود را تهیه کردند. سپس جمعیتی خاص از گلدان ها را در سه گروه شاهد، نمونه تخم چیا و نمونه کتیرا قرار داده و در هر سه گروه در یک شرایط عدس کاشته و میزان آب دهی و ذخیره سازی آب و رشد گیاه در آن بررسی گردید.

مهارت های کسب شده
1. آشنایی با شیوه انجام کار گروهی
2. آشنایی با شیوه های جستجو در اینترنت
3. آشنایی با شیوه انجام پژوهش و نوشتن مقاله
4. آشنایی با نحوه ارائه گزارش عملکرد
5. آشنایی با روش ایده یابی (توفان مغزی)
6. آشنایی با مهارت کاربرد ابزار و وسایل مورد نیاز
7. آشنایی با پروپوزال نویسی
8. آشنایی با نحوه انجام آزمایش

دانش آموزان در پژوهش حاضر سعی در ساخت چه چیزی داشتند؟ مالچ
1. مالچ
2. دیوار
3. استخر
4. کاغذ
 
مطالب مرتبط:
استفاده ازمالچ برای جلوگیری از طوفان شنی
شرایط تشکیل سنگواره ها

تهیه کننده: مهدی رحمانی - تنظیم کننده: محبوبه همت
مطالب مرتبط مجموعه :
آخرین مطالب سایت