انتقال برخی اختیارات دولت به شوراها
بیست سال از عمر شوراها میگذرد. هنوز نظام و دولتهای ما نخواستهاند اختیارات خود را به یک نهاد میانه مثل شورا و بهعنوان پل ارتباطی با مردم بدهند. علت این است که هنوز دولت و مجلس به این مسأله حساس نشده است.
بازدید :
زمان تقریبی مطالعه :
تاریخ :
دوشنبه 1397/02/10 ساعت 09:34
محسن هاشمی رفسنجانی در برنامه گفتوگوی ویژه خبری به مناسبت روز شوراها گفت: شورا جای سیاست نیست و نباید سمت سیاست بروند. وظیفه شورا قرارگرفتن بین مردم و حکومت برای اجرای سیاستهای کلان است. رئیس شورای شهر تهران با تأکید بر اینکه شوراها فقط شورای تهران نیست و جا داشت که آقای الویری بهعنوان ریاست شورای عالی استانها حضور میداشتند افزود: مسائل تهران با شهرهای کوچک متفاوت است اما مقررات ما یکسان است و این یکی از مشکلات است. بههمین دلیل حضور آقای الویری در این برنامه میتوانست مفید باشد.
شوراها بایدمعمولاً چند تخصص را در خود داشته باشند مسائل اجتماعی، برنامهریزی، حمل و نقل و.... شورای تهران در حال حاضر چنین شرایطی دارد و افراد متخصصی در آن حضور دارند. که البته حضور هفتماهه باعث افزایش تخصص و دانش آنها شده است.
وی ادامه داد: همانطور که میدانیم شورا یک نهادی است که بههمت آیتالله طالقانی وارد قانون اساسی شد. در دولت سازندگی قوانین و آیین نامههای آن مصوب و در دولت اصلاحات اجرا شد. این نهاد هنوز در قالبهای اجرایی شکل نگرفته و نورس است. هاشمی با تأکید بر اینکه شوراها سه وظیفه بر عهده دارند اول برنامهریزی، دوم قانونگذاری و سوم نظارت که اینها هنوز بهصورت کامل محقق نشدهاند گفت: یکی از مشکلات، ناشی از عدم انطباق تصمیمات کشوری با وظایف و اختیارات شوراها است. تمام شوراها در سراسر کشور تشریفاتی هستند و نه فقط شورای تهران. هاشمی رفسنجانی با بیان اینکه شوراها به لحاظ نظارتی هم مشکل دارند. دولت و نظام هنوز به شوراها اطمینان کامل برای سپردن امر نظارت به آنها پیدا نکردهاند اظهار داشت: بیست سال از عمر شوراها میگذرد. هنوز نظام و دولتهای ما نخواستهاند اختیارات خود را به یک نهاد میانه مثل شورا و بهعنوان پل ارتباطی با مردم بدهند. علت این است که هنوز دولت و مجلس به این مسأله حساس نشده است.
محسن هاشمی افزود: موضوع تخلف در همه دستگاهها از جمله شوراها با ۲۰۰ هزار عضو میتواند اتفاق بیفتد. اما نسبت به تعداد اعضا، تخلفات بسیار کم است.در شورا به این نتیجه رسیدیم گروهی برای پایش و نظارت بر اعضای شورا تشکیل شود. هاشمی رفسنجانی در ادامه در خصوص مدیریت مترو گفت: مدیریت مترو ابتدا در دولت بود. من خودم پیگیری کردم که مترو از دولت جدا بشود و به شهرداری بپیوندد. زمانی که مترو در دولت بود دائم با شهرداری تهران مشکل داشتیم. در آن شرایط هر کاری که میخواستیم برای مترو بکنیم شهرداری مانع میشد. همین باعث شد که من پیگیر این موضوع بشوم. الحمدلله از وقتی مترو به شهرداری پیوست بسیار موفق بوده است. وی افزود: اعضای شورای شهر نباید در اجرا دخالت بکنند چون این موضوع احتمال تخلف را زیاد میکند وظیفه شورا سیاستگذاری و نظارت است.
هاشمی گفت:در کشورهای اروپایی و پیشرفته در احزاب تیمها و لیستهای تخصصی برای شوراهای شهر با حضور همه تخصصهای مورد نیاز برای اداره شهر تشکیل میشود. شوراها بایدمعمولاً چند تخصص را در خود داشته باشند مسائل اجتماعی، برنامهریزی، حمل و نقل و.... شورای تهران در حال حاضر چنین شرایطی دارد و افراد متخصصی در آن حضور دارند. که البته حضور هفتماهه باعث افزایش تخصص و دانش آنها شده است.
رئیس شورای شهر تهران درادامه افزود: شورا جای سیاست نیست و نباید سمت سیاست بروند. وظیفه شورا قرارگرفتن بین مردم و حکومت برای اجرای سیاستهای کلان است. باید خود را برای انجام وظایف نظارتی در حوزه مدیریت شهری تجهیز کنیم. البته مرز مشخصی برای این دو وجود ندارد. مثل واقعه اخیر در مورد حجاب برای یک خانم و اینکه برای دفاع از حقوق شهروندی باید ورود بکنیم یا خیر؟! در هر حال سیاسی شدن انتخاب شهردار در کلانشهرها با توجه به حضور احزاب طبیعی است. چون در شهرها مناسبات قومی نیست و احزاب و جبهههای سیاسی فعال هستند و لیستی وارد انتخابات میشوند. انتخاب شهردار میتواند تا حدودی جنبه سیاسی به خود بگیرد. اما اعضا، نظرات مستقل هم دارند و نظرات حزب خود را لزوماً پیگیری نمیکنند.
منبع: روزنامه ایران
مطالب مرتبط مجموعه :
آخرین مطالب سایت