ارتباط موهای خاکستری با بیماری های قلبی در آقایان
ارتباط موهای خاکستری با بیماری های قلبی در آقایان
تحقیقات جدید صورت گرفته در سال میلادی 2017 نشان می دهد که بین پیدایش موهای خاکستری در سر و افزایش خطر ابتلا به بیماری های قلبی در آقایان ارتباط وجود دارد.
صادق مظفری - بخش سلامت تبیان
افزایش سن در افراد همیشه با افزایش خطر ابتلا به بیماری های قلبی عروقی همراه بوده است. به نظر محققان علائم پوستی می توانند راه مناسبی برای پی بردن و بررسی افزایش خطر ابتلا به بیماری های قلبی باشند. البته به عقیده ی آن ها زمان بیشتری لازم است تا بتوان با تحقیقات بیشتر، قبل از بروز بیماری به پیش بینی خطر بروز آن پرداخت.
به عقیده ی محققین تصلب شرایین و خاکستری شدن موها، از طریق مکانیسم های مشابهی نظیر اختلال DNA ، استرس اکسیداتیو، التهاب، تغییرات هورمونی و پیری سلول های کارگر را در بدن انسان رخ می دهند.
در این بررسی که توسط مراکز تحقیقاتی صورت گرفت، به ظهور موهای خاکستری در افراد دارای بیماری های عروق کرونر و اینکه این امر می تواند عامل مستقلی برای بروز بیماری قلبی باشد پرداخته شد. این پژوهش با مشارکت 545 مرد بالغ و با انجام آزمایشات متفاوت نظیر سی تی اسکن و آنژیوگرافی کرونر صورت گرفت و نتایج آن با توجه به وجود و یا عدم وجود بیماری های کرونر قلب در افراد و مقدار موهای خاکستری-سفید در این افراد دسته بندی شد.
میزان موهای مشکی و نسبت آنها با موهای سفید تقسیم بندی هایی به شرح زیر دارد:
1- موهای مشکی خالص
2- موهای مشکی بیش از موهای سفید
3- میزان برابری از موهای مشکی و سفید
4- موهای سفید بیش از موهای سفید
5- موهای کاملا سفید
داده های بدست آمده با در نظر گرفتن سایر عوامل خطر بیماری های قلبی نظیر فشار خون، دیابت، استعمال دخانیات، اختلالات لیپیدی بدن و سابقه ی خانوادگی ابتلا به این بیماری ها مورد جمع بندی و بررسی واقع شد.
صرف نظر از سن تقویمی، سفید شدن موها نشان دهنده ی سن بیولوژیکی افراد هستند و می توانند یک عامل هشدار دهنده برای افزایش خطر ابتلا به بیماری های قلبی و عروقی باشند
محققان پس از بررسی نتایج بدست آمده متوجه شدند که میان درجه ی بالای سفیدی در موهای مردان (گروه سوم به بعد) و افزایش خطر ابتلا به بیماری های کرونر قلب، مستقل از ترتیبات سنی و عوامل ثابت بیماری های قلبی ارتباط وجود دارد.
افراد دارای بیماری های کرونر قلب به نحو قابل توجهی نسبت به سایرین، از میزان بالاتر و بیشتری از سفیدی (خاکستری شدن) موها و متعاقبا میزان بالاتری از بیماری برخوردارند.
در این بررسی سن ، فشار خون، درجه ی سفیدی موها و اختلالات لیپیدی بدن به عنوان عوامل مستقل پیش بینی بروز بیماری های عروق کرونر قلب و تصلب شرایین شناخته شدند و تنها سن به عنوان عامل مستقل پیش بینی کننده و تخمین زننده ی سفیدی موها عنوان گردید.
آترواسکلروز و سفید شدن موها از طریق مسیرهای بیولوژیکی مشابه و با افزایش سن رخ می دهند. به نظر محققین یافته نشان داد که صرف نظر از سن تقویمی، سفید شدن موها نشان دهنده ی سن بیولوژیکی افراد هستند و می توانند یک عامل هشدار دهنده برای افزایش خطر ابتلا به بیماری های قلبی و عروقی باشند. به عقیده ی آنان، بیماران بدون علائم قلبی و عروقی در معرض بیماری نیز باید جهت جلوگیری از بروز آن و شروع درمان های پیشگیرانه، به طور منظم چکآپ شوند.
البته به عقیده ی دانشمندان بررسی های بیشتری مورد نیاز است تا بتوان به علل ژنتیکی و یا احیانا زیست محیطی تعیین کننده ی سفیدی موها پی برد. همچنین اینکه میان سفید شدن موها در آقایان و بانوان و بروز بیماری های قلبی و عروقی به عنوان یک عامل مستقل ارتباط وجود داشته باشد نیاز به مطالعات و بررسی های بسیار بیشتری دارد.
دانشمندان ابراز امیدواری کردند در صورتی که یافته هایشان به واسطه ی تحقیقات و بررسی های بیشتر مورد تأیید قرار بگیرد بتوانند با ارزیابی سفیدی موها و نمره دهی به این عامل، از آن به عنوان یک عامل خطر بیماری عروق کرونر استفاده کنند.