جادوی کجایی
جادوی کجایی
آیا ترانه محسن چاووشی ، جذابیت های سریال «شهرزاد» را زیاد کرد؟
هفته پیش قسمت پنجم «شهرزاد» با یك جابجایی در تیتراژ پایانی وارد بازار شد. صدای محسن چاووشی به جای علیرضا قربانی روی تیتراژ پایانی قرار گرفت و در چشم به هم زدنی لینك دانلود آن در سایت های مختلف قرار گرفت.
این ترانه پیش از این توسط سازندگان سریال بارگذاری شده بود اما در این یک هفته بیش از پیش در شبكه های اجتماعی دست به دست شد و طیف زیادی از مردم در وصفش كامنت های تمجیدی به اشتراك گذاشتند. تا جایی که ترانه «کجایی» محسن چاوشی در این یک هفته، نزدیک دو میلیون بار فقط از یک سایت دانلود شده. حالا فقط که دانلود نیست. کانالهای تلگرام، پیج های اینستاگرام، سایت های خبری و غیرخبری و... هم هستند. هرکدامشان بارها و بارها این ترانه را منتشر کردند و کلیپ اش را برای دانلود گذاشتند: «عزیزم کجایی، دقیقا کجایی، کجایی تو بی من، تو بی من کجایی» این هفته زیاد شنیده شده.
این فراگیری حاصل چیست؟ بخش عمده و اصلی آن را باید در محبوبیت چاووشی جست و جو كرد. با این حال نمی توان از قدرت ترانه براحتی گذشت كه از نظر كارشناسان موسیقی عنوان یكی از «بهترین» آهنگ های این خواننده در چند سال اخیر لقب گرفته. از آن سو نباید هوشمندی حسن فتحی را نادیده گرفت. او دقیقا ترانه را روی سكانسی از سریال میكس كرده كه قرابتی كامل با درون مایه آن دارد. این یعنی كارگردان آداب بهره گیری از صدای چاووشی را بلد است. صد البته نباید فراموش كرد كه «مرغ آمین» قربانی هم طرفدران زیادی پیدا كرده بود ولی خب هوادران چاووشی بیشتر اند و طبیعی است كه سازندگان سمت آن ها را بگیرند.
مسیر چاووشی
سنتوری مهرجویی نخستین فیلمی بود که چاووشی برایش خواند ، ترانه های این فیلم با صدای آقای خاص همچنان ماندگار و شنیدنی هستند. هر چند سنتوری توقیف شد و مجوز اکران عمومی نگرفت، اما همان چند نمایش محدودش در جشنواره بیست و پنجم فیلم فجر کافی بود تا نام چاووشی سر زبان ها بیفتد، آنهایی که او را نمی شناختن با شنیدن ترانه های سنتوری ، علاقمند شدند تا دیگر ترانه های این خواننده را هم بشنوند، از همین رو میزان دانلودها ترانه های او بعد از فیلم سنتوری افزایش زیادی داشت. میزان محبوبیت چاووشی به اندازه ای شد که خودش عزمش را بیش از قبل جزم کرد تا مجوزش را بگیرد. اتفاقی که دوسال طول کشید او سال 87 موفق به دریافت مجوز از وزارت ارشاد شد. کلا محسن چاووشی زیاد ترانه فیلم و تیتراژ فیلم یا سریال نخوانده، اما هرچه که اجرا کرده و خوانده معروف شده و پر طرفدار. از ترانه های فیلم سنتوری بگیرید تا همین ترانه آخرش برای سریال «شهرزاد» .
«كجایی» از كجا آمد؟
این سوالی است که سید محمد امامی تهیه کننده «شهرزاد» این طور پاسخ می دهد: « اولا من خودم جزو تهیه كنندگان سابق كارهای آقای چاووشی بوده ام. از قدیم با او هم رفاقت داشتم و هم كار می كردم. از آن طرف بازار رسانه خانگی به خاطر آسیبی كه خورده بود ، به موجودی بی جان تبدیل شده بود. با این حال ما به موفقیت «شهرزاد» ایمان داشتیم. چند كلیپ برای سریال با صدای آقای چاووشی آماده كرده بودیم كه مورد اقبال عمومی قرار گرفت. این ابزار تبلیغی خیلی خوبی شد اما سریال با صدای علیرضا قربانی به بازار آمد. هم آقای قربانی ، هم افشین یداللهی (ترانه سرا) و هم محمد رضا خلعتبری (آهنگساز) از اساتید معتبر حوزه موسیقی هستند. با این حال به خاطر بافت جوان كشورمان تعداد زیادی منتظر كار آقای چاووشی هستند. خب سریال فروش مطلوب خود را داشت اما ما به احترام مردم ، صدای محسن چاووشی را در قسمت پنجم قرار دادیم كه خیلی زود با استقبال بالا مواجه شد. در قسمت های بعد تِرك های جدیدی به عنوان سوپرایز پخش خواهد شد. ما ترك های «هم خواب» ، « به رسم یادگار» و «كجایی» را تا الان داشتیم. ترك های «دیوانه» و «شهرزاد» را هم در ادامه خواهیم داشت. ضمن این كه در صدد تهیه تِرك های جدید هم هستیم و كلیپ های خیلی خوبی در كار خواهیم داشت.» امامی راز محبوبیت چاوشی را این طور بیان می کند:« محسن چاووشی هم فیلمنامه را خواند و هم راش ها را دید. چون چندین قسمت را گرفته بودیم كه كار ساخت موسیقی با كلام شروع شد. آقای چاووشی مسیر دشواری طی كرده . می توانسته در كنسرت ها و مراسم ها برنامه اجرا كند ( كاری كه اكثر خواننده ها كردند و پول زیادی هم گرفتند) ایشان خودش را در یك استودیو محصور كرده ، موسیقی گوش كرده ، مطالعه می كند و هیچ وقت خودش را هزینه نكرده. این مسیر سخت او را چاوشی كرده و باعث شده هوادارهای متعصبی پیدا كند. ایشان هر كاری را با مطالعه و بررسی انجام می دهد . هر كاری هم كه خوانده دردوره خودش فراگیر شده و بعدا هم رنگ كهنگی نگرفته. »
مرغ آمین ، اوج هنرنمایی علیرضا قربانی
علیرضا قربانی که پیش از چاوشی تیتراژ «شهرزاد» را خوانده هم از محبوب ترین خواننده های کشورمان است. « گشته خزان نو بهار من. به ار من. رفت و نیامد نگار من ، نگ ار من» بازخوانی این تصنیف نخستین بار نام قربانی را بر زبان مخاطبان گسترده تلویزیون انداخت ؛ سال 79 در سریال «كیف انگلیسی». هم سریال مخاطبان زیادی داشت، هم صدای گرم قربانی به گوش خیلی ها خوش نشست. « مرز در عقل و جنون باری ک است / كفر و ایمان چه به هم نزدیک است» این شعر مطلع ترانه قربانی در سریال «شب دهم» است كه شهرت و محبوبیتش را دو چندان كرد. قربانی خواننده ای با هوش است ، این را می توان از انتخاب هایش متوجه شد. او در سریال های همكاری كرده كه غالبا كارگردان های كاربلد داشته اند و به مجموعه های محبوب پیش مردم بدل شده اند. «مدار صفر درجه» ، « روشنتر از خاموشی» ، «مدار صفر درجه» ، «وضعیت سفید» و ... و حالا «كیمیا» و «شهرزاد» نشان می دهد صدای او در حافظه ها خواهد ماند. كار سختی است انتخاب بهترین ترانه قربانی اما به اذعان کارشناسان «مدار صفر درجه» گوی سبقت را از بقیه روبوده: « وقتی گریبان عدم با دست خلقت می درید / وقتی ابد چشم تو را پیش از ازل می آفرید / وقتی زمین ناز تو را در آسمان ها می کشید /وقتی عطش طعم تو را با اشک هایم می چشید /من عاشق چشمت شدم نه عقل بود و نه دلی / چیزی نمی دانم از این دیوانگی و عاقلی ... »
متن کجایی
یه پاییز زرد و زمستونه سرد و / یه زندونه تنگو یه زخم قشنگو / غم جمعه عصرو غریبیه حصر و
یه دنیا سوالو تو سینم گذاشتی / جهانی دروغ و یه دنیا غروب و / یه درد عمیقو یه تیزیه تیغو
یه قلب مریض و یه آه غلیظ و / یه دنیا محالو تو سینم گذاشتی / رفیقم کجایی دقیقا کجایی
کجایی تو بی من تو بی من کجایی؟ / رفیقم کجایی دقیقا کجایی؟ / کجایی تو بی من تو بی من کجایی / آه خدا ، ای حبیبم / یه دنیا غریبم کجایی عزیزم؟ / بیا تا چشامو تو چشمات بریزم
نگو دل بریدی خدایی نکرده / ببین خوابه چشمات با چشمام چی کرده / همه جا رو گشتم کجایی عزیزم / بیا تا رگامو تو خونت بریزم / بیا روتو رو کن منو زیرو رو کن / بیا زخمام و یه جوری رفو کن / عزیزم کجایی دقیقا کجایی / کجایی تو بی من تو بی من کجایی / عزیزم کجایی دقیقا کجایی / کجایی تو بی من تو بی من کجایی
برای شنیدن ترانه کجایی اینجا کلیک کنید
برای شنیدن ترانه مرغ آمین اینجا کیلک کنید