گودی کمرتان زیاد شده؟

خیلی‌ها از گودی کمر شکایت می‌کنند و می‌گویند این وضع، هزاران درد و مشکل دیگر را برایشان ایجاد کرده است، غافل از این‌که گودی کمر...
بازدید :
زمان تقریبی مطالعه :

گودی کمرتان زیاد شده؟


خیلی‌ها از گودی کمر شکایت می‌کنند و می‌گویند این وضع، هزاران درد و مشکل دیگر را برایشان ایجاد کرده است، غافل از این‌که گودی کمر به خودی خود، مشکل‌ساز نیست و ستون فقرات هر انسان سالمی به صورت طبیعی باید چنین حالتی داشته باشد. پس چه اتفاقی می‌افتد که بعضی‌ها با دردسر مواجه می‌شوند و گودی کمر را عامل بروز درد و بیماری‌های اسکلتی ـ عضلانی می‌دانند؟

گودی کمر به صورت طبیعی باید وجود داشته باشد و آنچه می‌تواند مشکل‌ساز شود، افزایش بیش از حد گودی کمر است که طی آن، انحنای کمر بیش از میزان طبیعی‌اش می‌شود.

 

بنابراین نباید فراموش کنیم کاهش یا افزایش غیرطبیعی انحنای ستون فقرات، هم می‌تواند نشانه‌ای از یک بیماری باشد و هم خودش ممکن است زمینه‌ساز بروز بیماری و ناراحتی شود و به همین دلیل به پیگیری و رسیدگی نیاز دارد.

 

زمانی که گودی کمر افزایش پیدا می‌کند، مرکز ثقل بدن هم تغییر خواهد کرد که این وضع به بروز مشکلات متعددی برای فرد منجر خواهد شد.

 

دردسرهای افزایش گودی کمر

بعضی‌ها فکر می‌کنند فقط کمردرد و یا مشکلات ناحیه کمر در اثر افزایش گودی کمر رخ می‌دهند.

 

ولی افزایش گودی کمر می‌تواند زمینه‌ساز مشکلات دیگری مانند قوز پشت و در نتیجه افزایش فرورفتگی ستون فقرات گردنی و آسیب این اندام‌ها نیز بشود.

 

علاوه بر این‌، گودی بیش از حد کمر دردهایی در ناحیه جلوی زانوها و پنجه‌های پا نیز ایجاد خواهد کرد و به دلیل فقدان توازن در تقسیم وزن، استخوان لگن را هم تحت‌فشار قرار خواهد داد.

 

علل گودی کمر

گودی بیش از حد کمر، یکی از شایع‌ترین اختلالات انحنای ستون فقرات است. علل متعدد و متفاوتی از جمله عوامل ارثی و افزایش وزن می‌تواند در بروز این مشکل موثر باشد، اما یکی از مهم‌ترین عوامل زمینه‌ساز گودی کمر که البته براحتی هم قابل پیشگیری خواهد بود، استفاده از کفش‌های پاشنه بلند و غیراستاندارد است.

 

کوتاهی عضلات ناحیه پشت پا، ضعف عضلات شکمی، چرخش لگن، استفاده از کفش‌های غیراستاندارد و چاقی بویژه چاقی‌های شکمی نیز موجب افزایش گودی کمر می‌شود.

 

بعضی از بیماری‌های مادرزادی هم در این زمینه نقش دارد و می‌تواند باعث افزایش گودی کمر شود. به عنوان نمونه، دررفتگی مادرزادی لگن یا جابه‌جایی‌ ستون‌ مهره‌ها به‌ سمت‌ جلو که می‌تواند مادرزادی باشد یا حتی ممکن است به دلایل دیگر اتفاق بیفتد نیز در افزایش گودی کمر موثر خواهد بود.

 

پوکی استخوان هم به گفته این متخصص طب فیزیکی، در مراحل اولیه از جمله عوامل موثر در ایجاد گودی کمر به حساب می‌‌آید.

کسانی که چاق هستند یا اضافه وزن دارند نیز باید مراقب باشند، چون همان‌طور که گفته شد چاقی یکی از عوامل موثر در افزایش گودی کمر است

گودی کمر قابل پیشگیری است یا نه؟

افزایش گودی کمر مشکل شایعی است که خیلی‌ها را درگیر می‌کند و برای همین هم بسیاری از افراد، هرگونه دردی را در ناحیه پشت و کمر به این وضع ربط می‌دهند و به دنبال پیدا کردن روشی برای درمان آن هستند. البته خیلی‌ها تصور می‌کنند گودی کمر قابل درمان نیست و اعتقاد دارند کاری از دست کسی برای بهبود آن برنمی‌آید. در صورتی که متخصصان می‌گویند با استفاده از روش‌های موثری می‌توان از بروز این مشکل پیشگیری کرد یا آن را تا حد قابل‌توجهی بهبود بخشید.

 

در بسیاری از موارد، گودی کمر به علت چرخش لگن اتفاق می‌افتد. در این وضع با استفاده از حرکات اصلاحی خاصی می‌توان شدت این مشکل را کاهش داد. همچنین همان‌طور که گفته شد، یکی از علل موثر در بروز گودی بیش از حد کمر، ضعف عضلانی است. بنابراین با توجه به عضله‌ای که دچار این مشکل شده است، باید ورزش‌ها و تمرینات مناسبی را انتخاب کرد تا گودی کمر بهبود یابد.

 

استفاده از کفش‌های مناسب و همین‌طور توجه به شیوه‌های صحیح نشستن و ایستادن نیز به پیشگیری از افزایش گودی کمر کمک زیادی می‌کند.

 

هنگام نشستن باید از صندلی‌های مناسب استفاده کنید که پشتی و ارتفاعش قابل تنظیم باشد و همچنین خوب است برای حمایت بیشتر کمر، بالش کوچکی را پشت صندلی قرار دهید تا قوس طبیعی کمر حفظ شود.

 

کسانی که چاق هستند یا اضافه وزن دارند نیز باید مراقب باشند، چون همان‌طور که گفته شد چاقی یکی از عوامل موثر در افزایش گودی کمر است. این افراد باید وزنشان را کاهش دهند و با استفاده از حرکات ورزشی مناسب، عضلات‌شان را تقویت کنند.

 

علاوه بر این موارد، به توصیه پزشکان و متخصصان، افرادی که با این مشکل روبه‌رو شده‌اند باید برای تشخیص دقیق و انتخاب روش درمانی و ورزش‌های متناسب با شرایط‌شان به پزشک مراجعه کنند تا با تشخیص به‌موقع، اقدامات درمانی موثر هم انجام شود.

 

8 حرکت ورزشی برای کاهش گودی زیاد کمر

برای کاهش گودی بیش از حد کمر، تقویت عضلات ناحیه شکم و ایجاد انعطاف پذیری در عضلات اطراف لگن و باسن، ورزش های ویژه ای نیاز است.

 

 

1- مانند شکل زیر فرد به حالت چهار دست و پا روی زمین قرار می گیرد و با انقباض عضلات شکم سعی می کند گودی کمر را از بین ببرد.

در این حالت سر را به سمت پایین می برد.

 

 

 

 

 

2- بر عکس حالت قبل فرد، سر  و کمر را به حالت اولیه بر می گرداند.

 

 

 

 

 

3- فرد مطابق شکل در حالی که به پشت خوابیده، به آرامی یکی از پاها را بالا می آورد.

سپس پا را با آرامی پایین آورده و حرکت را با پای مخالف نیز انجام دهد.

 

 

 

 

 

4- فرد به پشت خوابیده  و زانوی خود را خم  کرده و در حالی که دست ها از روی زمین بلند نمی شود، آنها را به سمت پاشنه پاها کشیده و به مدت سه ثانیه در همان حالت می ماند. در این تمرین عضله شکم به خوبی منقبض می شود و تمرین بسیار خوبی برای تقویت عضلات شکم است.

 

 

 

5- این حرکت مانند تمرین قبلی است، با این تفاوت که دست ها روی زانو قرار می گیرد.

در این تمرین تا حدی از زمین بلند شوید که فشار روی عضلات شکم را احساس کنید.

 

 

 

 

6- حرکت دراز و نشست را انجام دهید.

 

 

 

 

 

7- در این حرکت ورزشی، کشش بر روی عضلات پشت اعمال می شود.

 

 

 

 

 

 

8- در این حرکت ورزشی، کشش بر روی عضلات جلویی ران پا اعمال می شود.

 

 

 

فرآوری: نیره ولدخانی

بخش سلامت تبیان


منابع:

جام جم - دکتر محمدرضا امیدظهور ، متخصص طب فیزیکی و توانبخشی

سیمرغ

 

مطالب مرتبط:

ورزش‌هایی برای کاهش گودی بیش از حد کمر

چرا گودی کمر افزایش می یابد؟

گودی بیش از حد کمر

گودی بیش‌ازحد کمر غیرعادی است

ورزش‌هایی برای کاهش گودی بیش از حد کمر

چطور بچه‌ها کج و کوله می‌شوند؟

میز و نیمكت غیراستاندارد، دانش‌آموزان بیمار

در رابطه با این محتوا تجربیات خود را در پرسان به اشتراک بگذارید.
مطالب مرتبط مجموعه :
آخرین مطالب سایت