مروری بر خواص گیاه مریم گلی
مروری بر خواص گیاه مریم گلی
“مریم گلی” گیاه دارویی است و در کتب طب سنتی به نام «مریمی» نام برده شده است و در زبان عربی «مریمیه» و «شالبیه» و «مریمیه صغیره» نام برده میشود. این گیاه در تمام مناطق معتدله رشد میکند و دارای گلهای زیبایی است و جزء گیاهان معطر و خوشبو است که طعم بسیار تلخی دارد.
مریم گلی از خانواده نعناع است که بیشتر از برگهای آن استفاده میشود؛ یک گیاه تلخمزهای که دارای اسانس و رایحه مشخصی است. به عنوان پرمصرفترین گیاه دارویی safe محسوب میشود.
مریمگلی از روزگاران گذشته مورد استفاده قرار میگرفت و به عنوان داروی مۆثر برای معالجه عوارض نیش حشرات مفید است همچنین داروی تونیک و مقوی برای تقویت روح، بدن و افزایش طول عمر بهکاربرده میشد. در اروپا از در قدیمالایام برای کاهش شیر زنان استفاده میشد، این گیاه ضد آلزایمر قوی است و به شکل قرص و قطره تهیه شده است و در ایران از قدیم به عنوان داروی آرامبخش و برطرفکننده سوءهاضمه، درد و نفخ استفاده میشد.
خواص مریمگلی
* گیاه مریم گلی ضد درد، آرامشبخش و برای کاهش قندخون مفید است.
* برگهای مریم گلی دارای اسانس روغنی فرار، ساپونین و یک ماده تلخ به نام پیکروسالوین است و دارای خاصیت متوقف کردن رشد باکتری و دارای اسیدهای آلی است.
* جوشانده غلیظ این گیاه اگر با آب مخلوط شود برای دردهای مفصلی، روماتیسم و حتی راشیتیسم کودکان بسیار مفید و مۆثر است.
* مریم گلی ضدسرطان، ضدآلزایمر، ضدمیکروب، ضدتعریق، آنتیاکسیدان، کاهشدهنده شیر در زنان باردار، کاهشدهنده میل جنسی، قاعدهآور و کاهنده پرفشاری خون است.
این گیاه ضد آلزایمر قوی است و به شکل قرص و قطره تهیه شده است و در ایران
از قدیم به عنوان داروی آرامبخش و برطرفکننده سوءهاضمه، درد و نفخ استفاده میشد
* مریم گلی یکی از گیاهان دارویی میباشد که تسکیندهنده گلودرد است. برگهای این گیاه خواص ضد التهابی و ضدعفونی دارد از این رو برای تسکین گلو درد به اندازه داروهای موجود موثر است. گلودرد یک بیماری شایع در فصل سرما است که میتواند در اثر ویروس، باکتری یا موادی همچون الکل، تنباکو یا آلایندههای موجود در هوا به وجود آید. با تقویت سیستم ایمنی میتوان علائم سرماخوردگی مانند گلودرد را تسکین داد. مریم گلی در افزایش تقویت سیستم ایمنی بدن نقش دارند.
* برگهای مریم گُلی سازگاری با دهان و حلق داشته و به همین دلیل محلول غِرغِره و دهانشویه مناسبی از آن به دست میآید.
* دَم کرده تهیه شده از برگهای مریم گُلی برای رفع شوره سر و یا بازگرداندن رنگ موی سر کاربرد دارد. دَم کرده مریم گُلی با 20 گرم برگ در 500 میلیلیتر آب تهیه میشود.
* دمکرده آن به میزان پنج تا شش قاشق در رفع عرق شبانه و عرق ناشی از ضعف که معمولاً در بیماران مبتلا به تبهای قطع نشدنی دست میدهد، اثر معالج دارد.
* غِرغِره و یا دهانشویه دَم کرده رقیقشده مریم گُلی را میتوان برای گلودرد، التهاب لوزه، زخمهای دهان و یا بیماریهای لثه استفاده کرد.
* قرار دادن پارچه خیس شده در محلول دَمکرده مریم گُلی و کُمپرس نمودن زخمهایی که دیر خوب میشوند، با این گیاه دارویی توصیه شده است.
غِرغِره و یا دهانشویه دَم کرده رقیقشده مریم گُلی را میتوان برای گلودرد،
التهاب لوزه، زخمهای دهان و یا بیماریهای لثه استفاده کرد
* کارشناسان مریم گُلی را محرّکی مقوّی برای کبد و جریان صفرا و همچنین بهبود گردش خون عنوان کردهاند.
عوارض مریم گلی
مصرف مقدار زیاد مریم گلی در مدت طولانی موجب افزایش ضربان قلب، گرگرفتگی، خشکی دهان، تشنج و سرگیجه میشود.
فرآوری: مریم مرادیان نیری
بخش تغذیه و آشپزی تبیان
منابع:
فارس – محمد صالحی سورمقی، استاد فارماکولوژی دانشگاه علوم پزشکی تهران
ایسنا – نسیرین علیزاده، کارشناس تغذیه
ایسنا – اصغر نقشی، کارشناس مسئول گیاهان دارویی
مطالب مرتبط:
معرفی 8 گیاه معطر و روش استفاده از آنها