شیر برای دختران خوبتر است
شیر برای دختران خوبتر است
شیر برای همه خوب است، برای دختران خوبتر
نتیجه یک تحقیق نشان داد، زنان مسنی که در دوران کودکی، روزانه کمتر از یک لیوان شیر مصرف میکرده اند، استخوانهای سست و شکنندهتری داشتهاند و احتمال شکستگی استخوان در آنها دو برابر زنانی بوده است که در دوران کودکی روزانه یک لیوان شیر مصرف کردهاند.
اگر چه در دید اول ممکن است این جملهها تبلیغاتی به نظر برسند، اما توجه به یافتههای جدید دانشمندان علوم تغذیه میتواند دیدگاه شما را نسبت به این مسأله تغییر دهد. جدیدترین تحقیقات فواید کلسیم، اهمیت خاص آن در حفظ سلامت را بیش از هر زمان دیگری آشکار کرده است.
اگر چه کلسیم از غذاهای دیگر نیز علاوه بر شیر تأمین میشود، اما شیر کماکان عمدهترین منبع تأمین کلسیم بدن است. این روزها کارشناسان تغذیه درباره کمبود مصرف شیر زیاد هشدار میدهند.
شیر، عمدهترین منبع تأمین کلسیم بدن است، چون فقط تعداد اندکی از افراد در طول روز به میزان کافی پنیر یا مواد کلسیم دار غیر لبنی مانند برگ کلم یا کلم بروکلی مصرف میکنند، طوری که کلسیم مورد نیاز آنها را تأمین کند.
برای کمبود مصرف شیر، دلایل متفاوتی بیان میشود. مصرف شیر در بعضی افراد، نفخ یا اسهال ایجاد میکند به خصوص در مصرف شیر با معده خالی این حالت بیشتر ایجاد میشود. توصیه کارشناسان به این گونه افراد این است که شیر را همراه با خوراکیهای دیگر میل کنند.
مصرف شیر را با مقدار کم شروع کنند و مصرف آن را به طور تدریجی افزایش دهند. در این صورت، به مصرف شیر عادت میکنند و مشکلی نخواهند داشت. توجه به کودکان در ارتباط با تأمین کلسیم مورد نیاز آنان، به دلیل نقش آن در سلامت استخوانها بسیار ضروری است.
کودکان 4 تا 8 ساله، روزانه به 800 میلیگرم کلسیم نیاز دارند، که این نیاز در نوجوانان 13 تا 18 ساله 1300 میلیگرم و در افراد 19 تا 50 ساله، روزانه 1000 میلیگرم است.
افراد بالای 51 سال نیز به روزانه 1300 میلیگرم کلسیم نیاز دارند. بر اساس یافتههای دکتر الکساندر دوآن - که مدیر موسسه ملی سلامت کودکان است - بدون شیر در رژیم غذایی روزانه، تقریباً غیرممکن است مقدار کلسیم مورد نیاز بدن جذب شود. یک بررسی در اواسط دهه 1990، نشان داد فقط 13.5 درصد دختران و 36 درصد پسران، در سنین 12 تا 19 سال کلسیم کافی دریافت کردهاند.
دختران جوانی که کمتر از دو بار در هفته شیر میخورند، ریسک بیشتری نسبت به سایر همسالان خود در ابتلا به آسم دارند
نتیجه یک تحقیق نشان داد، زنان مسنی که در دوران کودکی، روزانه کمتر از یک لیوان شیر مصرف میکرده اند، استخوانهای سست و شکنندهتری داشتهاند و احتمال شکستگی استخوان در آنها دو برابر زنانی بوده است که در دوران کودکی روزانه یک لیوان شیر مصرف کردهاند.
دوره نوجوانی در رشد و تکامل استخوانها بسیار مهم است، زیرا نیمی از توده استخوانی افراد بالغ در این زمان شکل میگیرد. در دختران، 95 درصد مجموع بافت استخوانی تا سن 17 سالگی ساخته و ذخیره میشود.
بنابراین، دختری که در دوره کودکی و نوجوانی کلسیم کافی دریافت نکرده است، هنگامی که وارد میانسالی میشود، فاقد استخوانهای قوی و سالم است و با عوارض گوناگونی مانند شکستگی استخوانها روبه رو است.
یک وعده غذایی غنی از کلسیم، مثل شیر یا ماست، دست کم حاوی 300 میلیگرم کلسیم است. برخلاف بسیاری از مواد غذایی، شیر حاوی ویتامین "D" است و وجود این ویتامین، برای جذب کلسیم ضروری است.
همچنین قندهای طبیعی موجود در شیر به جذب کلسیم کمک میکنند. تحقیقات اخیر، بر تأثیر مثبت کلسیم موجود در شیر بر سلامت قلب دلالت دارد. کلسیم در کاهش فشارخون افراد مبتلا به بیماریهای فشارخون نیز موثر است.
زنان مبتلا به فشارخون که علاوه بر درمان دارویی، روزانه 1500 میلیگرم کلسیم به مدت 4 سال دریافت داشتهاند، فشارخونشان به طور قابل ملاحظهای کاهش یافته است، اما بیمارانی که فقط دارو مصرف کردهاند، بعد از این مدت، به طور کلی شاهد افزایش فشارخون بودهاند.
کلسیم مقدار کلسترول مفید خون (HDL) را نیز افزایش میدهد و کلسترول مضر (LDL) را هم کاهش میدهد؛ تغییری که باعث کاهش مشکلات قلبی - عروقی به میزان 20 تا 30 درصد میشود. اگر چه نقش کلسیم بر کاهش و مهار سرطان، هنوز در مرحله تحقیق است، اما جدیدترین تحقیقات نشان میدهد، کسانی که روزانه 1250 میلیگرم کلسیم دریافت کردهاند، احتمال پیشرفت سرطان کولون در آنها 30 درصد کاهش مییابد.
مطالعات متعدد دیگر نشان میدهند که کلسیم ممکن است مقابل کاهش علایم پیش از قاعدگی در زنان و پیشگیری از سندرم کیستهای تخمدانی موثر باشد.
نوشیدن مقدار مناسب شیر در دختران
دخترانی که روزانه دو لیوان شیر مینوشند، نیازی به قرصهای کلسیم ندارندیک فوق تخصص روماتولوژی گفت: تحقیقات نشان میدهد با نوشیدن دو لیوان (نیم لیتر) شیر در روز، صد درصد کلسیم و فسفر و 50 درصد پروتئین مورد نیاز بدن تأمین میشود و افرادی که به این میزان شیر مینوشند، هیچ احتیاجی به مصرف قرصهای کلسیم ندارند.
دکتر علی خلوت، استاد دانشگاه علوم پزشکی تهران با اعلام این مطلب افزود: شیر علاوه بر داشتن کلسیم لازم برای بدن، دارای ویتامینهای B3، B2 ، B1، A ، B5، D، B12، B6 اسیدفولیک، کلسیم، فسفر، منیزیم و روی است.
وی یادآور شد: اگر شیر در رژیم غذایی روزانه وجود داشته باشد، هیچ احتیاجی به مکملهای ویتامینی و دیگر فاکتورهای مورد اشاره فوق نیست.
کلسیم مهمترین املاح معدنی است که برای ساختار استخوان به کار رفته است و برای سلامت بعضی ارگانها ضروری است. کلسیم در بدن تولید نمیشود بلکه باید بدن به طور مرتب آن را دریافت کند. بنابراین بهترین راه دریافت آن در رژیم غذایی روزانه است. رژیم غذایی حاوی شیر، غنیترین منبع کلسیم است که در تمام مراحل زندگی مفید است.
دکتر خلوت یادآور شد: کلسیم برای استخوانهای در حال رشد و در استخوانهای تکامل یافته برای نگهداری وضعیت مطلوب و بالاخره در سنین بالا که به دلایلی جذب استخوان شروع میشود، برای ترمیم نیز دریافت کلسیم الزامی است.
وی ادامه داد: آنچه باعث حفظ تراکم استخوان، قدرت و سلامت اسکلت بدن میشود، رژیمهای غذایی غنی از کلسیم است که در این مورد شیر در رأس رژیم غذایی روزانه قرار دارد، زیرا بهترین شکل کلسیم توأم با ویتامین D در شیر موجود است. ویتامین D در ماست و پنیر به علت تغییرات آنزیمی از بین میرود و این ویتامین تنها در شیر وجود دارد.
مطالعات متعدد دیگر نشان میدهند که کلسیم ممکن است مقابل کاهش علایم پیش از قاعدگی در زنان و پیشگیری از سندرم کیستهای تخمدانی موثر باشد
مصرف منظم روزانه شیر، علاوه بر حفظ سلامت بدن و ذخیره کلسیم در ساختار استخوان از هزینههای اضافی برای فرد و اقتصاد کشور جلوگیری میکند. همچنین عوارض ناخواسته قرصهای کلسیم را که اغلب بی مورد تجویز میشود به همراه نخواهد داشت.
همه زنان یائسه که در معرض استئوپروز (پوکی استخوان) هستند و همه افراد بالاتر از 50 سال که آمادگی زمینه بروز پوکی استخوان را دارند به جای داروهای بی مورد و هزینههای گزاف، مصرف شیر را در رژیم غذایی خود قرار دهند.
نخوردن شیر و خطر ابتلا به آسم در دختران
محققان اعلام کردند دختران جوانی که شیر نمیخورند در معرض خطر ابتلا به آسم قرار دارند.به گزارش پایگاه خبری هلث دی که از سوی محققان کانادایی انجام گرفته، نشان میدهد دختران جوانی که کمتر از دو بار در هفته شیر میخورند، ریسک بیشتری نسبت به سایر همسالان خود در ابتلا به آسم دارند.
یادآور میشود، همچنین، محققان کانادایی معتقدند این دختران نسبت به همسالان خود چهار برابر بیشتر مستعد چاقی و اضافه وزن هستند.
وجود همه این حقایق علمی اهمیت مصرف شیر و فرآوردههای لبنی را به عنوان عمدهترین منبع تأمین کلسیم آشکار میکند. توجه به این مسأله در دوران کودکی و نوجوانی، به خصوص در دختران از اهمیت خاص برخوردار است.
فرآوری: معصومه آیت اللهی
بخش تغذیه و آشپزی تبیان
منابع:
ایران مانیا
سلامت نیوز
ایسنا
مطالب مرتبط:
شیر پرچرب یا کم چرب؟نوجوانان شیر پرچرب بخورند، ولی کودکان نه!
برای سلامت قلبتان، شیر بخورید.
اثر شیر و فراوردههای آن در پیشگیری از سرطان.
مصرف شیر و لبنیات را فراموش نکنید.
تأثیر شیر و لبنیات در پیشگیری و درمان فشار خون بالا.