از خدا بي واسطه بخواهيم !

هرگاه او را بخوانى ، ندايت را مى شنود ، و چون با او راز دل گويى راز تو را مى داند ، پس حاجت خود را ( فقط ) با او بگوى ، و آنچه در دل دارى نزد او باز گوى ، غم و اندوه خود را در پيشگاه او مطرح كن ، تا غمهاى تو را برطرف ، و در مشكلات تو را يارى رساند .
بازدید :
زمان تقریبی مطالعه :

از خدا بي واسطه بخواهيم!


انسان وقتي بدنيا مي آيد ، دو چيز است که هيچگاه از او جدا نخواهد شد ، 1 – نياز به غذاي جسم   2 – نياز به غذاي روح

و اين دو نياز است که مانند هاله اي سنگين ، روي زندگيش مي گسترد و همه تصميماتش را تحت الشعاع قرار مي دهد . و حتي همين دو هستند که مي توانند بهترين ابزار براي بهره کشي ديگران از او باشند .


خوشه اي از وصاياي امام علي(ع) به فرزند عزيزش امام حسن(ع)

همه بشريت در هماره تاريخ ، مي دانسته اند ، که در آفرينش وجود کاملي هست که به هيچ چيز از جنس نيازهاي ما نه محتاج است و نه وابسته ، و هموست که قادر مطلقي است که مي تواند به همه کس ، همه چيز بدهد .

اما چگونه بايد از او خواست؟ ، و يا او چگونه مي شنود؟ و يا از همه مهمتر، او چگونه مي دهد؟

اين تنها سوال مشترکي است که همه انسان ها با آن مواجه بوده و با پاسخي که به آن مي دهند پايه هاي سرنوشت خويش را گذارده و بناي آنرا مي سازند .

و البته همين جا نيز هست که در آسيب شناسي دلايل وابستگي انسان ها به ديگراني از جنس خودش ، در طول تاريخ ، به اين نکته اساسي مي رسيم که : «هرگاه انسانهايي ، فرصت پيدا کردند تا خود را بيابند و در دست يابي به خزائن مادي و معنوي جهان هستي ( آنهم به هر اندازه ) از ديگران پيشي بگيرند و در اين مسير در چنگال نفس خود اسير شدند ، اهريمن وار ديگران را به زير سلطه خويش کشيدند و آنگونه رفتار کردند که نتيجه اش چيزي نبود جز استثمار و استحمار آنها. »1

به مردم القا کردند که " خداوند آنقدر بزرگ است و دور که شما کوچکترين ها ، امکان حتي فکر کردن به او را نخواهيد داشت ، چه رسد به آنکه از او افاضه فيضي بخواهيد و يا اجابت دعايي و يا اعطاي نعمتي! "

پس بايد ديگراني باشند تا واسطه اين امر شده ، هم برايتان دعا و طلب کنند ، و هم در گرو آبرو و شان ملکوتيشان ، از او ، برايتان ، فيض و رحمت و نعمت ، دست و پا کنند!

پسرم! همانا تو را به تقوي الهي سفارش مى كنم كه پيوسته در فرمان او باشى ، و دلت را با ياد خدا زنده كنى ، و به ريسمان او چنگ زنى ، چه وسيله اى مطمئن تر از رابطه تو با خداست اگر سررشته آن را در دست گيرى

اما آيا واقعا اينگونه است؟ آيا همويي که تک تک خلق را عيال خود دانسته 2 و به خلقت همه آنها مباحات کرده است 3، بشر را خلق کرده تا بر او فخر و تکبر کند ؟ و يا در جايگاهي بس رفيع بنشيند و عطاي رحمت خويش را محصور به موانعي از جنس همين آدميان کند که هرگاه  اينان خواستند ، او عطا نمايد ؟!!

حاشا و کالله ، که او هرگز چنين نبوده و نيست، که او نه درخلقت، محتاج شريکي بوده 4 و نه در عطا و بخشش ، نياز به واسطه اي 5 ، که او " غني عن العالمين 6 " است .

در اين جا گوشه اي از کلام امام همام علي ( ع ) در وصايايش به فرزند عزيزش امام حسن ( ع ) را مي آوريم ، که چقدر زيبا و دلنشين ، وجود خداوند حکيم را برايش توصيف مي کند و چگونه او را به او فرا مي خواند !!

 

پسرم، اول خودسازى!

پسرم! همانا تو را به تقوي الهي سفارش مى كنم كه پيوسته در فرمان او باشى ، و دلت را با ياد خدا زنده كنى ، و به ريسمان او چنگ زنى ، چه وسيله اى مطمئن تر از رابطه تو با خداست اگر سررشته آن را در دست گيرى .7

پسرم، فقط خداوند صاحب همه چيز و همه علم و جاودانه است!

پسرم! در وصيت من درست بيانديش ، بدان كه در اختياردارنده مرگ همان است كه زندگى در دست او، و پديدآورنده موجودات است . همو مى ميراند ، و نابودكننده همان است كه دوباره زنده مى كند ، و آنكه بيمار مى كند شفا نيز مى دهد . بدان كه دنيا جاودانه نيست ، و آنگونه كه خدا خواسته است برقرار است ، از عطا كردن نعمتها ، و انواع آزمايشها ، و پاداش دادن در معاد ، و يا آنچه را كه او خواسته است و تو نمى دانى .

پس اگر درباره جهان ، و تحولات روزگار مشكلى براى تو پديد آمد آن را به عدم آگاهى ارتباط  ده ، 8

 

پسرم ، خداوند واسطه اي براي نعمت و رحمتش قرار نداده است !

بدان ، خدايى كه گنجهاى آسمان و زمين در دست اوست ، به تو اجازه درخواست ( بي واسطه از او) داده ، و اجابت آن را ( فقط خودش ) بعهده گرفته است .

تو را فرمان داده كه ( فقط ) از او بخواهى تا عطا كند ، درخواست رحمت كنى تا ببخشايد ، و خداوند بين تو و خودش كسى را ( به عنوان واسطه ) قرار نداده تا حجاب و فاصله ( بين تو و خودش ) ايجاد كند ،و تو را مجبور نساخته كه به شفيع و واسطه اى پناه ببرى.  و در صورت ارتكاب گناه در توبه را مسدود نكرده است .  در كيفر تو شتاب نداشته ، و در توبه و بازگشت ، بر تو عيب نگرفته است .

در آنجا كه رسوايى سزاوار توست ، رسوا نساخته ، و براى بازگشت بخويش شرائط سنگينى ( اعم از شفاعت کسي و يا شان و منزلت واسطه اي ) مطرح نفرموده است .

در گناهان ، تو را به محاكمه نكشيده ، و از رحمت خويش نااميدت نكرده ، بلكه بازگشت تو را از گناهان ، نيكى شمرده است . 9

هرگز از تاخير اجابت دعا نااميد مباش ، زيرا بخشش الهى باندازه نيت توست

 گاه ، در اجابت دعا تاخير مى شود تا پاداشي بيشتر ازخواسته دعا كننده بدهد

پسرم ، کليد گنجينه هاي الهي فقط خواست توست از او!

هرگاه او را بخوانى ، ندايت را مى شنود ، و چون با او راز دل گويى راز تو را مى داند ، پس حاجت خود را ( فقط ) با او بگوى ، و آنچه در دل دارى نزد او باز گوى ، غم و اندوه خود را در پيشگاه او مطرح كن ، تا غمهاى تو را برطرف ، و در مشكلات تو را يارى رساند .

از گنجينه هاى رحمت او چيزهايى را درخواست كن كه جز او كسى نمى تواند عطا كند ، مانند عمر بيشتر، تندرستى بدن ، و گشايش در روزى ،( و بدان که ) خداوند كليدهاى گنجينه هاى خود را در دست تو قرار داده ( نه هيچ واسطه اي ديگر ) ، چرا كه به تو اجازه دعا كردن و خواستن داد .  پس هرگاه اراده كردى مى توانى با دعا ، درهاى نعمت خدا را بگشايى ، تا باران رحمت الهى بر تو ببارد .

هرگز از تاخير اجابت دعا نااميد مباش ، زيرا بخشش الهى باندازه نيت توست .

 گاه ، در اجابت دعا تاخير مى شود تا پاداشي بيشتر ازخواسته دعا كننده بدهد .

گاهى درخواست مى كنى اما پاسخ داده نمى شود ، زيرا بهتر از آنچه خواستى به زودى يا در وقت مشخص ، به تو خواهد بخشيد ، يا به جهت اعطاء بهتر از آنچه خواستى ، آنرا اجابت نمى کند، زيرا چه بسا خواسته هايى دارى كه اگر داده شود مايه هلاكت دين تو خواهد بود.

پس خواسته هاى تو بگونه اى باشد كه جمال و زيبايى تو را تامين ، و رنج و سختى را از تو دور كند ، که نه مال دنيا براى تو پايدار، و نه تو براى مال دنيا باقى خواهى ماند . 10

 

پي نوشت ها : 

1 - نامه 31 نهج البلاغه - بر اساس ترجمه محمد دشتي

2- الخلق عيال الله – رسول اكرم ( ص) بحار، ج 74، ص 316

3 - فتبارک الله احسن الخالقين – سوره مومنون ، آيه 14

4 - ام جعلوا للله شرکا خلقوا کخلقه فتشابه الخلق عليهم قل الله خالق کل شيئ و هو الواحد القهار، سوره رعد ، آيه 16

5 - اذا سئلک عبادي عني فاني قريب اجيب دعوه الداع اذا دعان – سوره بقره – آيه 186

6 - سوره آل عمران ، آيه 97

7 - اني اوصيک بتقوي الله اي بني ولزوم امره ، و عماره قلبک بذکره ، والا عتصام بحبله و اي سبب اوثق من سبب بينک و بين الله ان انت اخذت به

8 - فتفهم يا بني وصيتي ، و اعلم ان مالک الموت هو مالک الحياه ، و ان الخالق هو المميت ، و ان المفني هو المعيد ، و ان المبتلي هو المعافي ،  و ان الدنيا لم تکن لتستقر الا علي ما جعلها الله عليه من  النعماء ، و الابتلاء ، و الجزاء في المعاد ، او ما شاء مما لا تعلم ، فان اشکل عليک شي ء من ذلک فاحمله علي جهالتک

9 - اعلم ان الذي بيده خزائن السموات و الارض قد اذن لک في الدعاء ، و تکفل لک بالاجابه ، و امرک ان تساله ليعطيک ، و تسترحمه ليرحمک ، و لم يجعل بينک و بينه من يحجبک عنه و لم يلجئک الي من يشفع لک اليه ،  و لم يمنعک ان اسات من التوبه و لم يعاجلک بالنقمه ، و لم يعيرک بالانابه ، و لم يفضحک حيث الفضيحه بک اولي ،  و لم يشدد عليک في قبول الانابه ، و لم يناقشک بالجريمه و لم يؤيسک من الرحمه ،  بل جعل نزوعک عن الذنب حسنه

10 - فاذا ناديته سمع نداک ، و اذا ناجيته علم نجواک ، فافضيت اليه بحاجتک ، و ابثثته ذات نفسک ، و شکوت اليه همومک ، و استکشفته کروبک ، و استعنته علي امورک ، و سالته من خزائن رحمته ما لا يقدر علي اعطائه غيره ،  من زياده الاعمار ، و صحه الابدان ، و سعه الارزاق  ثم جعل في يديک مفاتيح خزائنه بما اذن لک فيه من مسالته ،  فمتي شئت استفتحت بالدعاء ابواب نعمته ، و استمطرت شابيب رحمته ، فلا يقنطنک ابطاء اجابته ، فان العطيه علي قدر النيه و ربما اخرت عنک الاجابه ، ليکون ذلک اعظم لاجر السائل ، و اجزل لعطاء الامل  و ربما سالت الشي ء فلا تؤتاه ، و اوتيت خيرا منه عاجلا او آجلا ، او صرف عنک لما هو خير لک ، فلرب امر قد طلبته فيه هلاک دينک لو او تيته ، فلتکن مسالتک فيما يبقي لک جماله ، و ينفي عنک و باله ، فالمال لا يبقي لک و لا تبقي له

گروه دين تبيان


منبع : شبکه فرهنگي مذهبي لاهوت

 

در رابطه با این محتوا تجربیات خود را در پرسان به اشتراک بگذارید.
مطالب مرتبط مجموعه :
آخرین مطالب سایت