حمد وحامد و محمود
سوره ی حمد
رسول اكرم، صلّی اللَّه علیه و آله و سلّم، فرمود: هركس سوره ی فاتحة الكتاب را بخواند، به او چنان پاداش میدهند كه گوئی دو ثلث قرآن را خوانده و بر هر مرد و زن مؤمن صدقه داده است. مجمع البیان، ج 1، ص 14
رسول اكرم، صلّی اللَّه علیه و آله و سلّم، فرمود: قسم به كسی كه جانم در دست اوست، در تورات و انجیل و زبور و حتّی در خود قرآن، مانند این سوره وجود ندارد. این سوره، امّ الكتاب و سبع مثانی است. بین خدا و بندهاش تقسیم شده است بخش نخست سوره ی مباركه ی حمد تا مالك یوم الدین در باره ی خداوند سبحان است. ایاك نعبد و ایاك نستعین در رابطه با مقام عبودیّت محض بنده است، بعد از آن تا پایان سوره، درخواستهای بنده از حضرت حقّ میباشد، كه اگر بنده، حقّ دو بخش نخست را بجا آورده باشد، به او عطا میشود.- و بنده هرچه بخواهد به او عطا میشود.- مجمع البیان، ج 1، ص 15.
حضرت رضا، علیه السّلام، فرمود: اگر از من سؤال شود كه چرا خداوند دستور داده كه در همه ی نمازها، سوره ی حمد، خوانده شود؟ در پاسخ میگویم: برای اینكه قرآن متروك نشود، همواره نمازگزاران با قرآن ارتباط داشته باشند و آن را از یاد نبرند و انتخاب سوره ی حمد از این جهت است كه همه ی معارف و مفاهیم قرآن در آن جمع است...- علل الشرایع، ج 1، ص 247 - بحار الانوار، ج 85، ص 248.
امام صادق، علیه السّلام، فرمود: اسم اعظم خداوند در سوره ی فاتحة الكتاب مندرج است.- شیخ صدوق، ثواب الاعمال و عقاب الاعمال، ص 132.
امام باقر، علیه السّلام، فرمود: بیماری را كه سوره ی حمد شفا ندهد دیگر درمانپذیر نخواهد بود.- اصول كافی، ج 2، ص 458.
امام صادق، علیه السّلام، فرمود: اگر سوره ی حمد را هفتاد بار بر مردهای بخوانید و زنده شود، جای شگفت، نخواهد بود.- مكارم الاخلاق، ص 42
علاّمه حسن زاده ی آملی میگوید: در عالم رؤیا به این محروم گفتند: هرچه میخواهی از سوره ی فاتحه بخواه.- هزار و یك نكته، ص 190، ش 375.
آیت اللَّه كشمیری میفرمود: قرائت یك حمد و یازده سوره ی توحید و هدیه ی آن به ارواح مؤمنین بسیار مؤثر است.- اسوه ی عارفان، ص 199.
تهیه و تنظیم برای تبیان: سلطانی