دنیای قرمز خون

خون مایعی عجیب و غریب است که بشر با وجود پیشرفت‌های علمی زیادی که کرده است، هنوز نمی‌تواند به طور تمام و کمال، مایعی همچون خون تولید کند که نقش این مایع حیاتی را بر عهده بگیرد. در مطلب علمی این هفته می‌خواهیم کمی شما را با دنیای قرمز رنگ خون آشنا کنیم
بازدید :
زمان تقریبی مطالعه :

دنياي قرمز خون

خون مايعي عجيب و غريب است که بشر با وجود پيشرفت‌هاي علمي زيادي که کرده است، هنوز نمي‌تواند به طور تمام و کمال، مايعي همچون خون توليد کند که نقش اين مايع حياتي  را بر عهده بگيرد. در مطلب علمي اين هفته مي‌خواهيم کمي شما را با دنياي قرمز رنگ خون آشنا کنيم.

گلبول‌ها يا سلول‌هاي کوچک يک وظيفه مهم بر عهده دارند که آن حمل و نقل اکسيژن و کربن و دي‌اکسيد است. به خاطر همين هدف است که هموگلوبين آنها رنگ قرمز به خود مي‌گيرد. زيرا ترکيب هموگلوبين با اکسيژن، سبب ايجاد رنگ قرمز در خون مي‌شود

خون در اصل قرمز نيست. بلکه رنگ آن آبي تيره است. هنگامي که خون از اکسيژن پر مي‌شود، رنگ آن قرمز مي‌گردد. اين به خاطر وجود پروتئيني است که سال‌ها پيش توسط دانشمندي آلماني به نام« اتو فونکه» کشف شد. اين پروتئين «هموگلوبين» نام دارد. پروتئين خون يا هموگلوبين هنگام عبور خون از شش‌ها که داراي اکسيژن زياد است، باعث رنگ قرمز روشن خون مي‌شود.

اما اولين بار چه کسي سلول‌هاي قرمز خون را مشاهده کرد؟ به درستي معلوم نيست بعضي عقيده دارند دانشمندي به نام «مالپيگي» آنها را ديده است و گروهي ديگر مي‌گويند يک دانشمند هلندي ذرات قرمز خون را مشاهده کرده است.

پروتئين خون يا هموگلوبين هنگام عبور خون از شش‌ها که داراي اکسيژن زياد است، باعث رنگ قرمز روشن  خون مي‌شود

در هر حال اين سلول‌ها آنقدر کوچک هستند که با چشم معمولي ديده نمي‌شوند. اگر بخواهيد تصوري از اندازه گلبول‌هاي قرمز داشته باشيد بايد ظرفي مکعب شکل که تنها يک ميلي‌متر طول اضلاع آن است را تصور کنيد.

در اين محيط کوچک 1 ميلي‌متري مي‌توان، حدود 5 ميليون گلبول قرمز را جاي داد! شايد بپرسيد که چه کسي اين تعداد گلبول قرمز را شمارش کرده است؟  تاريخ علم به ما مي گويد که يک دانشمند به نام «کارل فيرارت» سال‌ها قبل، اين شمارش را انجام داد.

گلبول‌هاي قرمز را گاهي سلول هم مي‌نامند و به آن سلول قرمز مي‌گويند. اما آنها سلول کامل نيستند زيرا هسته ندارند.

خون در اصل قرمز نيست. بلکه رنگ آن آبي تيره است. هنگامي که خون از اکسيژن پر مي‌شود، رنگ آن قرمز مي‌گردد

در هر حال اين گلبول‌ها يا سلول‌هاي کوچک يک وظيفه مهم بر عهده دارند که آن حمل و نقل اکسيژن و کربن و دي‌اکسيد است. به خاطر همين هدف است که هموگلوبين آنها رنگ قرمز به خود مي‌گيرد. زيرا ترکيب هموگلوبين با اکسيژن، سبب ايجاد رنگ قرمز در خون مي‌شود.

 

برگرفته از مجله: دوست

*************************

مطلب مرتبط

 

آيا مي دانيد بيماري چيست؟

پاهاي من

قلب

دهان و زبان

 

در رابطه با این محتوا تجربیات خود را در پرسان به اشتراک بگذارید.
مطالب مرتبط مجموعه :
آخرین مطالب سایت