مولفه های تربیت در اسلام
" مؤلفه های تربیت در اسلام "
پرورش اخلاق و معنویت از مهمترین مشخصه های تربیت اسلامی است . اسلام به منظور پرورش انسانهای پرهیزکارو شایسته ، الگوهای کاملی را ارائه می دهد . تربیت اسلامی بر تزکیه وتعلیم ، و علم و یقینی تکیه دارد که هماهنگ با فطرت انسان می باشد .
هدف تربیتی اسلام پرورش روح حقیقت جویی و قوه تشخیص در افراد است تا انسانهای با ایمان با تقوا و نیکوکارتربیت کند و با تشویق آنان به برادری و تعاون با خشونت ، فقر و مظاهر آن مبارزه نماید . کرامت و شرافت انسان ، مساوات ، توجه به مراحل رشد انسان ، جهت و هدف داشتن انسان ، قابلیت و استعداد بشر برای رسیدن به کمال و مبارزه با کفر ، شرک ، جهل و مظاهر آن از اصول تربیتی اسلام است .
شیوه تربیتی اسلام براساس قرآن و سنت پیامبر (ص) و اهل بیت علیهم السلام است . اسلام با آگاه ساختن انسان از خویش و جهان پیرامونش به تربیت همه جانبه و جامعه ای بر اساس برادری حق و قانون اقدام می کند .
ایجاد زمینه سالم ، داشتن الگو ، تمرین تکرار و عادت دادن ، مشاهده ، تجربه و تعقل ، امر به معروف و نهی از منکر ، بیان قصص انبیا و سرگذشت ملتها ، ذکر امثال و حکم و ارائه تشبیهات معقول و محسوس ، جلوگیری از انجام کار ناپسند و سرانجام دعا و نیایش ، از مهمترین شیوه های تربیتی اسلام است .
پیامبر اکرم (ص ) در حق معلمانی که در امر تعلیم و تربیت کوشش می کنند و احیاگر روشهای تربیتی پیامبر هستند فرموده اند :
" رحمت خدا بر جانشینان من ."
سئوال شد که جانشینان شما چه کسانی هستند ؟
فرمودند :
"عالمانی که سنت و روشهای عملی مرا احیا می کنند و به بندگان خدا یاری می دهند ."
و در جایی دیگر در مورد شرایط یک معلم خوب فرموده اند :
"از محضر عالم معلمی کسب فیض کنید که شما را از تکبر به تواضع ، از ریا به اخلاص ، از شک به یقین ، از خواسته های نفسانی به زهد و از عداوت و دشمنی به معاشرت صحیح سوق دهد ."
به امید آنکه بتوانیم در پرتو تربیت صحیح اسلامی ، نسلی سالم و پویا پرورش دهیم