پاداش پرستاری

از مصاديق بارز پرستاري كمك و نگهداري ‏افرادي مي‏باشند كه داراي ناتواني جسمي ‏هستند، از نوزاد شيرخوار تا افراد مسن، پيامبر اسلام‏ براي افرادي كه اين امر به ‏عهده آنان مي‏باشد، پاداش ويژه‏اي يادآوري ‏شده‏اند:
بازدید :
زمان تقریبی مطالعه :

پاداش پرستاری

پرستاری ناتوانان جسمی

از مصادیق بارز پرستاری كمك و نگهداری ‏افرادی می‏باشند كه دارای ناتوانی جسمی ‏هستند، از نوزاد شیرخوار تا افراد مسن، پیامبر اسلام‏ برای افرادی كه این امر به ‏عهده آنان می‏باشد، پاداش ویژه‏ای یادآوری ‏شده‏اند:

«مَن اعانَ، ضعیفاً فی بدنهِ علی امرهِ، اعانةِ الله علی امرهِ و نصبَ لهُ فی القیامةِ ‏ملائكةِ یعینونه علی قطع تلكُ الاهوال و عبور تلك الخنادق من النارِ، حتی‏ لایصیبه من دخانها و علی سمومها و علی ‏عبور الصراط الی الجنةِ سالماً امناً»(1)؛ هر كس انسانی را كه ناتوانی جسمی دارد، یاری كند، خداوند او را در كارهایش یاری ‏می‏دهد و در قیامت فرشتگانی را می‏گمارد تا او را در پیمودن مسیر هولناك قیامت و عبور از گودال‎های آتش و بر عبور از صراط به سوی ‏بهشت ‏با سلامت و امنیت كامل یاری دهند.

پیامبر خدا صلی الله علیه و آله فرمودند: كسی كه برای ‏رفع نیازهای بیماری تلاش كند خواه آن نیاز برآورده شود یا نشود، همانند روزی كه از مادر متولد شده است از گناهان پاك می‏گردد.

 

تقویت روحی

از عوامل مهم در بهبودی یك بیمار، توجه‏ كامل پرستار به عوامل روانی می‏باشد، برخوردهای محبت‏آمیز، صبر و حوصله در شنیدن حرف‎های بیمار، تحمل در شنیدن، ناله‏های بیمار، دادن امید بهبودی و بالا بردن ‏روحیه، به بیمار می‏تواند نقش مهمی در پیشرفت ‏به سوی سلامتی وی داشته باشد.

پیامبر گرامی اسلام‏ صلی الله علیه و آله می‎فرماید:

«اذا دخلتُم علی المریضِ، فنفسوُا له فی‏الاجلِ فانََّ ذلك لایُرد شیئاً و هو یطیب ‏النفس» (2)؛ هر گاه بر بیمار وارد شدید، او را به سلامت و طول عمر امیدوار سازید، گرچه این امیدوار ساختن در قضا و قدر مؤثر نیست ولی بیمار را دلخوش می‏سازد و باعث آرامش وی می‏گردد.

پرستاری در عاشورا

چرا تولد زینب علیهاالسلام روز پرستار نامیده شده؟ آیا در پرستاری ایشان تفاوتی مشاهده‏ می‎‏گردد؟

رسول خدا صلی الله علیه و آله گروهی از زنان را با خود به جنگ می‏برد، تا به ‏مداوای مجروحان بپردازند و از انفال به آنان ‏می‏بخشید.»

با نگاهی به عاشورا می‏بینیم مجروحان ‏جنگی از خود بر جای گذاشته است كه قابل‏ درمان نمی‏باشند كه راهی برای ادامه حیات ‏پیدا كنند، بلكه مجروحانی می‏باشند به ‏فاصله كمتر از یك ساعت جان داده و به ‏شهادت نایل می‏آمدند، ولی زنان در همین ‏فرصت محدود در كنار زخمیان می‏ماندند، خون از سر و رویشان پاك می‏كردند، دلداریشان می‏دادند.

در این میانه حضرت زینب ‏علیهاالسلام مسؤولیتی ‏بسیار گران‎بارتر از دیگر زنان داشت، علاوه ‏بر پرستاری روحی و جسمی از امام سجاد علیه السلام ‏كه در معرض خطر مستقیم دشمنان قرار داشتند به امور رسیدگی زنان عزیز از دست ‏داده، و غارت شده می‏پرداختند، از جانب دیگر سخنان و برخورد كوبنده‏اش با خصم در جریان انتقال كاروان از كربلا تا كوفه را به ‏عهده داشته، با بررسی جریانات واقع شده ‏درمی‏یابیم كه پرستاری، به معنای واقعی در این ‏برهه صورت گرفته است.

علاوه بر كمك به التیام زخم‎های جسمی، بر آلام و دردهای روحی ایشان با سرافرازی و قدم‎های استوار مرحم می‏نهاد و كاروان را به ‏پیش می‏برد، نمونه این گونه پرستاری را نه ‏تنها در اسلام، بلكه در جهان نیز، آن از هم از زنی كه خود برادر، پسران، و ... را از دست داده ‏مشاهده نگردیده است.

 

پاداش پرستاری

در تاریخ صدر اسلام دیده می‏شود كه ‏پیامبر صلی الله علیه و آله همواره گروهی از زنان را همراه‏ خود به جنگ‎ها، جهت پرستاری و مداوای ‏مجروحین می‏برده است و نمونه‏های فراوانی ‏دیده شده، كه پیامبر اکرم پاداش‏های مادی ‏به آنان عطا می‏فرموده است:

در بحارالانوار آمده است: رسول خدا صلی الله علیه و آله گروهی از زنان را با خود به جنگ می‏برد، تا به ‏مداوای مجروحان بپردازند و از انفال به آنان ‏می‏بخشید.» (3)

پیامبر گرامی اسلام‏ صلی الله علیه و آله می‎فرماید:

هر گاه بر بیمار وارد شدید، او را به سلامت و طول عمر امیدوار سازید، گرچه این امیدوار ساختن در قضا و قدر مؤثر نیست ولی بیمار را دلخوش می‏سازد و باعث آرامش وی می‏گردد.

عن الصادق‏ علیه السلام عن آبائه قال: «قال‏ رسول‏ الله ‏صلی الله علیه و آله مَن سَعی لِمریضِ فی حاجةِ، قضاها او لم یقضها، خَرج مِن ذنوبهِ كیومِ ولدتةِ‏ امهِ» (4)؛ پیامبر خدا صلی الله علیه و آله فرمودند: كسی كه برای ‏رفع نیازهای بیماری تلاش كند خواه آن نیاز برآورده شود یا نشود، همانند روزی كه از مادر متولد شده است از گناهان پاك می‏گردد.

 

امام خمینی (ره)‏ و پرستاری

«این شغل پرستاری از شغل‏های بسیار شریفی است، كه اگر چنانچه انسان با وظایف ‏انسانی و شرعی خودش بكند، این یك‏ عبادتی است كه در فراز عبادت‏های درجه اول ‏است... پرستاری از بیمار امر بسیار مشكلی ‏است. لكن خیلی ارزشمند است. اگر انسان با یك بیمار به طور محبت، به طور برادری، به ‏طور خواهری، مراعات احوال او را بكند و این ‏برای انجام یك وظیفه انسانی - الهی باشد از عبادات بسیار، ارزشمند است.» (5)

«... بیماران احتیاج دارند به محبت، بیش‏ از آن كه احتیاج به دوا دارند، یك مریضی كه از خانه‏اش آمده است در بیمارستان، این ‏مریض خودش را مثل این که یك غریب ‏می‏داند، اگر چنانچه این پرستارها با او ملایمت، با رفتار انسانی، با محبت، مثل برادر و خواهر با او رفتار كنند، این حس غربت از او منفصل می‏شود و آرامش برایش حاصل‏ می‏شود و این آرامش روحی در بهبود او كمك ‏می‏كند.» (6)

 

پی‏نوشت‎ها:

1- بحارالانوار ، ج 75، ص 21.

2- همان، ج 81، ص 225.

3- همان، ج 16، ص 184.

4- همان، ج 81، ص 217.

5- صحیفه نور، ج 12، ص 81.

6- همان، ص 82.

 

ماخذ:

1- نگرشی اسلامی به فرهنگ پرستاری، اكبر اسدی.

2- نقش زنان در تاریخ عاشورا، دكتر علی قائمی.

 

منبع:

ماهنامه كوثر، ش 41، سودابه بیوس .

 

پیوند به :

پرستار یادگاران قیام کربلا

پرستاری از دیدگاه ائمه علیهم السلام

بزرگانی که پرستاری می کردند

 

در رابطه با این محتوا تجربیات خود را در پرسان به اشتراک بگذارید.
مطالب مرتبط مجموعه :
آخرین مطالب سایت