علت تپش قلب در شب چیست؟

تپش قلب می‌تواند به شما این احساس را بدهد که انگار چیزی درون سینه‌تان می‌کوبد، قلبتان تندتند می‌زند یا ضرباتی نامنظم و محکم دارد. بیدارشدن با این احساس یا احساس تپش قلب زمانی که سعی دارید به خواب بروید می‌تواند هشداردهنده باشد. اما تپش قلب در شب نسبتاً رایج بوده و در بیشتر موارد یک وضعیت اورژانسی نیست.
بازدید :
زمان تقریبی مطالعه :
هر چند تپش قلبی که شب سراغتان می‌آید گاهی می‌تواند نشانهٔ مشکلی در قلب باشد؛ اما این احتمال هم وجود دارد که ناشی از اضطراب، کافئین، برخی از داروها یا دیگر فاکتورها باشد.

علائم تپش قلب را چگونه تشخیص دهید؟

وقتی تپش قلب دارید انگار به طور ناخوشایندی نسبت به ضربان قلب خود آگاه و هشیارید. شاید احساس کنید قلبتان محکم‌تر از معمول می‌زند و ممکن است تغییراتی در ریتم یا سرعت ضربان قلب خود احساس کنید. کسی که تپش قلب دارد وقتی شب دراز می‌کشد احتمالاً متوجه یک یا چند مورد زیر می‌شود:
. تندی ضربان قلب
. بی‌نظمی ضربان قلب
. بال‌بال‌زدن در سینه
. کوبیدن در سینه یا گردن

علت تپش قلب در شب چیست؟

چند علت شناخته شده برای تپش قلب در شب وجود دارد؛ از مشکلات قلبی گرفته تا وضعیت خواب شما. اما در برخی موارد، تپش قلب ممکن است علت شناخته شده‌ای نداشته باشد.

عوارض و بیماری‌ها
محققان تپش قلب در شب را مربوط به انواع عوارض و بیماری‌ها می‌دانند.
. بیماری‌های قلبی: انواع مشکلات قلبی می‌توانند باعث تپش قلب شده و اختلال در خواب ایجاد کنند، مثلاً آسیب ناشی از یک حمله قلبی و اختلالات مربوط به ریتم قلب به نام آریتمی. تپش قلب ناشی از یک عارضه قلبی ممکن است وقتی فرد دراز می‌کشد قابل‌توجه‌تر باشد.
. آپنه خواب: آپنه خواب باعث توقف‌های مکرر تنفس حین خواب می‌شود. این اختلالاتی که در تنفس ایجاد می‌شود باعث می‌شوند سطح اکسیژن خون پایین بیاید و به قلب فشار وارد شده و تپش قلب اتفاق بیفتد.
. استرس و اضطراب: حتماً می‌دانید که استرس و اضطراب به‌خودی‌خود باعث تپش قلب می‌شود. تحقیقات نشان می‌دهد افرادی که دچار اضطراب مزمن هستند بیشتر احتمال دارد دچار آریتمی شوند.

الکل و کافئین
مصرف بعضی از نوشیدنی‌ها خصوصاً نزدیک به زمان خواب می‌تواند باعث تپش قلب در شب شود.
. مصرف الکل: افرادی که الکل مصرف می‌کنند بیشتر مستعد کاردیومیوپاتی هستند. این عارضه‌ای است که قلب را بزرگ کرده و ریسک آریتمی را افزایش می‌دهد.
. مصرف کافئین: کافئین می‌تواند ضربان قلب را بالا ببرد. اثرات کافئین می‌تواند تا هشت ساعت در بدن بماند؛ بنابراین افرادی که بعدازظهر یا عصر کافئین مصرف می‌کنند بیشتر احتمال دارد دچار تپش قلب شبانه شوند.

حالات فیزیکی موقت
تپش قلب در شب می‌تواند زمانی اتفاق بیفتد که غذا و مایعات کافی و موردنیاز بدنتان را دریافت نکرده‌اید. همچنین بعضی از پوزیشن‌های خوابیدن نیز می‌توانند باعث تپش قلب شوند.
. کم‌آبی: به‌اندازه کافی آب ننوشیدن باعث می‌شود قلب با قدرت بیشتر و تندتر بزند؛ بنابراین افرادی که با بدنی کم‌آب به رختخواب می‌روند بیشتر احتمال دارد دچار تپش قلب شوند. ضمناً تحقیقات نشان می‌دهد دهیدراته شدن بدن می‌تواند طول مدت خوابتان را کوتاه کند و احتمال اینکه متوجه تپش قلبتان شوید بیشتر خواهد شد.
. عدم تعادل الکترولیت‌ها: آریتمی یا بی‌نظمی ضربان قلب می‌تواند ناشی از پایین‌بودن سطح الکترولیت‌هایی مانند پتاسیم و منیزیم باشد. عدم تعادل الکترولیت‌ها می‌تواند در شب به این دلیل ایجاد شود که طی روز به‌اندازه کافی غذا و مایعات دریافت نکرده‌اید.
. پوزیشن خوابیدن: افرادی که به پشت یا به پهلوی چپ می‌خوابند بیشتر احتمال دارد دچار تپش قلب شوند. خوابیدن به پهلوی چپ باعث می‌شود قلبتان را بیشتر حس کنید؛ زیرا فاصله بین قلب و دیواره سینه کمتر می‌شود.

دیگر علت‌ها
انواع عوامل می‌توانند علت تپش قلب در هر زمانی باشند، از جمله شب‌ها:
. مشکلات تیروئید: تیروئید پرکار می‌تواند منجر به آریتمی یا تپش قلب شود.
. بارداری: خانم‌های باردار اغلب احساس تپش قلب دارند؛ زیرا ضربان قلبشان و حجم خونشان در بارداری بالاست.
. آنمی: اگر بدن شما به‌اندازه کافی گلبول قرمز نداشته باشد تا اکسیژن موردنیازش را خوب تأمین کند قلبتان تندتر از حد نرمال خواهد زد.
. هیپوگلیسمی: پایین‌بودن قند خون می‌تواند علائم اضطراب را ایجاد کند که تپش قلب یکی از آنهاست.
. تب: تب اغلب باعث بالاتر رفتن ضربان قلب می‌شود.
. داروها: بعضی از داروهای تجویزی یا غیرتجویزی مانند داروهای فشارخون و ضد احتقان‌ها می‌توانند باعث تپش قلب شوند.

تپش قلب چگونه تشخیص داده می‌شود؟

پزشک می‌تواند با معاینه فیزیکی و مرور سابقه پزشکی بیمار و انجام تست‌های تشخیصی، علت تپش قلب را شناسایی کند.
معاینه فیزیکی
طی معاینه فیزیکی، پزشک نبض، فشارخون، سطح اکسیژن خون و دمای بدن بیمار را چک می‌کند و به ضربان قلب او گوش می‌دهد. پزشک سؤال‌هایی در مورد علائمی که بیمار دارد می‌پرسد. همچنین در مورد داروهایی که بیمار مصرف می‌کند سؤال‌هایی می‌پرسد و اینکه آیا تپش قلب در خانواده بیمار وجود دارد یا نه.
الکتروکاردیوگرام
یکی از تست‌های استاندارد برای کسانی که تپش قلب دارند الکتروکاردیوگرام است. این تست غیرتهاجمی بوده و هیچ دردی ندارد و سیگنال‌های الکتریکی تولید شده توسط ضربان قلب را ثبت می‌کند. پزشکان می‌توانند از این اطلاعات به‌دست‌آمده برای تشخیص غیرعادی بودن ریتم قلب استفاده کنند.
ازآنجایی‌که ممکن است در زمان تست الکتروکاردیوگرام، تپش قلب اتفاق نیفتد، شاید هیچ فعالیت غیرمعمولی از قلب شناسایی نشود. در این مورد پزشک احتمالاً توصیه می‌کند از یک مانیتور برای پیگیری فعالیت قلب طی چند روز استفاده شود.
دیگر تست‌های تشخیصی
بر اساس نتایج به‌دست‌آمده از الکتروکاردیوگرام، پزشک دستور آزمایش خون یا دیگر تست‌های تشخیصی را نیز می‌دهد. این تست‌ها می‌توانند به پزشک کمک کنند تشخیص بدهد آیا تپش قلب بیمار مربوط به آنمی، عدم تعادل الکترولیت‌ها یا پرکاری تیروئید یا عوامل دیگر است.


تپش قلب چگونه درمان می‌شود؟

درمان تپش قلب بستگی به علت آن دارد. اگر پزشک تشخیص دهد که بیمار آریتمی دارد داروهایی را برای تنظیم ریتم قلب تجویز می‌کند.
اگر پزشک عقیده داشته باشد عارضه‌ای عامل تپش قلب بیمار است، درمان آن عارضه مشکل را رفع خواهد کرد. مثلاً اگر تپش قلب شما ناشی از اضطرابتان باشد، پزشک داروهای ضداضطراب تجویز می‌کند یا شما را به تراپیست ارجاع می‌دهد.
یا مثلاً اگر تپش قلب شما ناشی از شروع مصرف داروی جدیدی باشد، پزشک تغییری در دارویتان ایجاد خواهد کرد.
اگر پزشک نتواند علت را پیدا کند یا بیمار علامتی از یک عارضه قلبی یا دیگر عوارض پزشکی نداشته باشد، به بیمار این اطمینان را می‌دهد که تپش قلبش خطری ندارد و درمان خاصی لازم نیست. اما اگر علائم دیگری نیز ظاهر شدند یا تپش قلبتان از نظر شدت و تکرار تغییر کرد باید پزشک را در جریان قرار دهید.

چگونه از تپش قلب در شب پیشگیری کنید؟

علاوه بر درمان‌های پزشکی، تغییراتی در سبک زندگی نیز می‌توانند به پیشگیری از تپش قلب کمک کنند:
. کمتر کافئین و نیکوتین مصرف کنید، خصوصاً شب‌ها.
. طی روز به‌اندازه کافی آب بنوشید.
. پوزیشن خواب خود را تغییر دهید.
. راه‌هایی برای کاهش استرس خود پیدا کنید، مثلاً ورزش یا انجام فعالیت‌های موردعلاقه‌تان.
. فعالیت‌های آرامش‌بخش مثل یوگا و مدیتیشن یا تمرینات تنفسی انجام دهید.
کمبود خواب می‌تواند منجر به بی‌نظمی ضربان قلب، اضطراب و در نتیجه تپش قلب شود. به همین دلیل داشتن عادات درست خواب مهم هستند و به قلبتان نیز سود می‌رسانند:
. ساعت خواب و بیداری منظم داشته باشید.
. اتاق‌خوابتان تاریک و ساکت و خنک باشد.
. نزدیک به زمان خواب سراغ تلویزیون و تلفن همراه و رایانه نروید.
. شب‌ها شام سنگین نخورید.

چه زمانی باید به پزشک مراجعه کنید؟

هر چند تپش قلب معمولاً مشکل خطرناکی نیست؛ اما بهتر است با پزشک مشورت کنید تا خیالتان راحت شود. پزشک می‌تواند با کمک تست‌های تشخیصی، علت تپش قلب شما را پیدا کند و درمان‌های لازم را توصیه کند.
در برخی موارد تپش قلب می‌تواند مرتبط با عارضه‌ای جدی باشد. علاوه بر تپش قلب در صورت داشتن علائم زیر با اورژانس تماس بگیرید:
. احساس سبکی در سر یا سرگیجه
. درد در قفسه سینه
. مشکل در تنفس
. ضربان قلب بیشتر از ۱۲۰ یا کمتر از ۴۵
. از حال رفتن یا ازدست‌دادن هشیاری
در رابطه با این محتوا تجربیات خود را در پرسان به اشتراک بگذارید.
مطالب مرتبط مجموعه :
آخرین مطالب سایت