پروین اعتصامی، جایگاهی گره خورده با روح زنانه
شاعری که از هشت سالگی شعر میگفت
قصیدههای پروین، به شیوه ناصر خسرو سروده شده اما رنگ و بویی از تفکرات سعدی و حافظ هم در قطعات بسیار متفاوت از قصیدههایش بود که این قطعهها را بیشتر به شیوه مناظره سرود.
بازدید :
زمان تقریبی مطالعه :
تاریخ :
چهارشنبه 1401/10/14 ساعت 10:59
وقتی خانواده به تهران آمدند پروین از همان کودکی با مشروطهخواهان و چهرههای فرهنگی آشنا شد و در کنار استادانی همچون ملک الشعرای بهار و دهخدا به آموزش ادبیات مشغول شد. او به زبان عربی تسلط داشت و پایاننامهاش را از مدرسه آمریکایی تهران گرفت.
دیوانی با معنا و حیات عرفانی؛ اخلاقیترین رساله
مهمترین خصلت شعری پروین اعتصامی سلیس، روان و فصیح بودن مجموعه دیوان شعری او است که اشعاری نغز دارد و تنها دیوان شعری که از پروین مانده با اعتقادات معناباوری حقایق علمیاش و زندگی معنوی و حیات عرفانی او به یک رساله اخلاقی تبدیل شده است.دیوان پروین شامل ۵ هزار و ۶۰۶ بیت در قالب ۲۰۹ قصیده، قطعه، غزل، مثنوی و ۵ قطعه کوتاه دو سه بیتی و ۱۱ تکبیتی است و در آن جز چند غزل دیده نمیشود.
مهمترین خصلت شعری پروین اعتصامی سلیس، روان و فصیح بودن مجموعه دیوان شعری او است که اشعاری نغز دارد و تنها دیوان شعری که از پروین مانده با اعتقادات معناباوری حقایق علمیاش و زندگی معنوی و حیات عرفانی او به یک رساله اخلاقی تبدیل شده است
قصیدهها؛ رنگ و بویی از تفکرات سعدی و شیوه ناصرخسرو
همانطور در لغتنامه دهخدا آمده در دیوان پروین همه اشعارش وجود ندارد او چند سال پیش از مرگ خود قسمتی از اشعارش را که مطلوب طبعش نبوده سوزانده است. او به تشویق ملک الشعرای بهار در ۱۳۱۵ خورشیدی دیوان خود را منتشر کرد.قصیدههای پروین، به شیوه ناصر خسرو سروده شده اما رنگ و بویی از تفکرات سعدی و حافظ هم در قطعات بسیار متفاوت از قصیدههایش بود که این قطعهها را بیشتر به شیوه مناظره سرود.
مردم استقبال فراوانی از اشعار او کردند، دیواناش در مدتی کوتاه پس از چاپ، دست به دست میان مردم چرخید و بسیاری باور نمیکردند که کتابی با این اشعار را یک زن سروده است.
جایگاهی گره خورده با روح زنانه و مانفیستهای اجتماعی
جایگاهی که پروین در ادب و فرهنگ ایرانیان دارد تنها منحصر به خودش است او در مضامین و خلاقیتهای زبانیاش نوآوری خارقالعادهای داشته و روح زنانه در اشعارش و پندهای اخلاقی میدهد در مانفیستهای اجتماعی او دیده میشود.اندک نمایش برتری در پروین نبود
سعید نفیسی پژوهشگر ادبیات فارسی درباره پروین اعتصامی گفته، او قیافهای آرام داشت. با وقار بود، هیچزمان شتاب و بیحوصلگی در او ندیدم. وقتی که از شعر او، تحسین میکردم با کمال آرامش میپذیرفت. هرگز یک کلمه خودستایی از او نشنیدم و رفتاری که بخواهد اندک نمایش برتری بدهد، از او ندیدم.پروین اعتصامی در 35 سالگی، به دلیل بیماری حصبه از دنیا رفت. مزار پروین در کنار پدرش در صحن مطهر حضرت معصومه سلام الله علیها در قم به خاک سپرده شد.
مطالب مرتبط مجموعه :
آخرین مطالب سایت