سید حسن حسینی، شاعر متعهد و اندیشمند معاصر نامی است که با عمق اندیشه و زیبایی کلام گره خورده است. او نه تنها در دنیای شعر و ادب، بلکه در حوزههای اجتماعی و فرهنگی نیز حضوری تاثیرگذار داشت.
به گزارش خبرنگار فرهنگی تبیان، نشست سینما و خانواده با حضور مجید شاه حسینی منتقد سینما و حسن بنیانیان مدیر فرهنگی و کارشناسان و منتقدان در موسسه تبیان برگزار شد.
«فرهنگستان زبان و ادب فارسی» برای حفظ هویت ملی و جلوگیری از نفوذ بیرویه واژگان بیگانه سالهاست که به معادلسازی کلمات خارجی پرداخته است. این اقدامی ضروری است، بهویژه با توجه به گسترش زبان انگلیسی و چالشهایی که زبان فارسی با آن روبهروست اما سوال اینجاست که آیا معادلسازی بهتنهایی میتواند زبان فارسی را از خطر انقراض نجات دهد؟
فرهنگستان زبان و ادب فارسی با هدف جلوگیری از نفوذ بیرویه واژگان بیگانه و تقویت هویت ملی، سالهاست که به معادلسازی کلمات خارجی میپردازد. این اقدام ضروری است، چراکه زبان فارسی در مواجهه با گسترش زبانهای خارجی بهویژه انگلیسی با چالشهای بزرگی روبهروست. اما سوال اینجاست که آیا این تلاشها بهتنهایی میتوانند زبان فارسی را از خطر انقراض دور کنند؟
فقدان قهرمانهای ملی در سینمای ایران یک دغدغه دیرینه است که ریشه در ساختار، سیاستها و اقتصاد سینمایی دارد. باوجود تاریخ غنی و شخصیتهای اسطورهای ایران، قهرمانهای واقعی و ملی کمتر به تصویر کشیده شدهاند.
موضوع «فقدان قهرمانهای واقعی و ملی» در سینمای ایران نهتنها دغدغهای دیرینه برای هنرمندان و منتقدان است، بلکه ریشههای عمیقی در ساختار، سیاستها و اقتصاد سینمایی کشور دارد. چرا قهرمانهای اصیل و ملی، که بخشی از میراث فرهنگی و تاریخی ما هستند، کمتر به تصویر کشیده میشوند؟
فیلم «آنها مرا دوست داشتند» به کارگردانی «محمدرضا رحمانی»، به موضوع حساس خرید و فروش نوزاد و زندگی زوجهای نابارور پرداخته و با انتخاب این زاویه از رخدادهای اجتماعی تلاش میکند عمق درد و رنج خانوادههایی را که به فرزندآوری بیولوژیکی قادر نیستند را نشان میدهد.
فیلم «باغ کیانوش» که بهخوبی از رمان محبوبی به همین نام اقتباس شده، روایتی تاثیرگذار و منحصربهفرد از زندگی در روزهای جنگ تحمیلی ایران و عراق است. این فیلم با تمرکز بر لحظات پرتنش و پویایی داستان در روستایی در همدان، نگاه ظریف و متفاوتی به تأثیر جنگ بر زندگی روزمره مردم دارد بهویژه در جایی که حوادث غیرمنتظره و ساده، در کنار وحشت جنگ، کنار هم قرار میگیرند و داستانی عمیق و انسانی میسازند.
فیلم «باغ کیانوش»، اقتباسی از رمان محبوبی به همین نام، داستانی تاثیرگذار از روزهای جنگ تحمیلی ایران و عراق را روایت میکند. این اثر با تمرکز بر لحظات پرتنش و واقعیتهای زندگی در روستایی در همدان، به زیبایی تأثیر جنگ بر زندگی روزمره مردم را به تصویر میکشد. در این فیلم، حوادث غیرمنتظره با ترس و تنشهای جنگ ترکیب شده و داستانی عمیق و انسانی شکل میگیرد.
اخیرا یک نامه عمومی که توسط بیش از ۱۰۰۰ نویسنده امضا شده، توجه زیادی را به خود جلب کرده است. این نامه خواستار بایکوت نهادهای فرهنگی رژیم صهیونیستی شده و نویسندگان معروفی مانند نائومی کلاین و ریچل کوشنر در میان امضاکنندگان آن هستند.
فیلم کوتاه فراتر از یک اثر سینمایی است؛ این ژانر همچون نجوای شاعرانهای است که در اندک زمانی، داستانی عمیق را در جان و دل مخاطب جاری میسازد. هر فیلم کوتاه به مانند دریچهای کوچک، جهانی بزرگ از ایدهها و احساسات را به تماشا میگذارد، جهانی که در آن فرهنگها، رنجها و شادیها به گونهای بیواسطه و تاثیرگذار بازگو میشوند. این هنر فشرده و درخشان میتواند چنان فانوسی در دل تاریکی بدرخشد و تماشاگر را از واقعیتهای پنهان آگاه سازد، حس همدلی او را برانگیزد و جرقهای برای تغییر در جهان باشد.
بیش از یکسال است که غزه زیر موشکهای رژیم صهیونیستی سختترین روزهایش را سپری میکند و زنان و کودکان از خانه و شهر خود رانده شدند، کمپینهای متفاوت فرهنگی، هنری و اجتماعی در سراسر جهان در حمایت از مردم فلسطین شکل گرفت از کمپین هنری در سن تئاتر خیابانی تا کمپین «فلسطین آزاد» که یک حرکت جهانی برای حمایت از حقوق فلسطینیان است، در قالب فعالیتهای مختلفی از جمله اعتراضات، بایکوت، و لابیگری، از حقوق مردم فلسطین حمایت میکند و خواستار پایان اشغالگری در سرزمینهای فلسطینی است. این کمپین به شکل گستردهای توسط گروههای حقوق بشر، فعالان سیاسی، و جوامع مدنی حمایت میشود و در بسیاری از کشورها فعالیت دارد.
نتفلیکس 19 فیلم فلسطینی را از پلتفرم خود حذف کرده و علت این اقدام را انقضای مجوزها عنوان کرده است. این فیلمها بخشی از مجموعه «قصههای فلسطینی» بودند که در سال 2021 بهمنظور ترویج سینمای فلسطینی معرفی شده بودند.