چگونه با سوءتدبیر مدیران داخلی مبارزه کنیم؟

در حالی که مدیران ناکارآمد سوء تدبیر و عدم پیش بینی شرایط از سوی خود را به وجود فشارهای اقتصادی خارجی مربوط می‌کنند، رهبر معظم انقلاب با درایت در حال سامان دهی و طراحی کلان اقتصاد کشور است. طراحی و تدبیری که اگر مطابق آن رفتار می‌شد هرگز کشور در وضعیّت کنونی قرار نداشت.
بازدید :
زمان تقریبی مطالعه :
 

روند تحولات کشور در گردنه‌ای تاریخی قرار گرفته است که از این لحاظ به دلیل تکمیل تحریم‌های دشمن و سوءمدیریت داخلی با همیاری تروریست‌های اقتصادی در کنار شبکه‌ی نفوذی‌های امنیّتی و آشوبگر داخلی در حال ایجاد موجی برای نارضایتی عمومی از نظام اسلامی و سیستم اداره‌ی کشور هستند. در حالی که مدیران ناکارآمد سوء تدبیر و عدم پیش بینی شرایط از سوی خود را به وجود فشارهای اقتصادی خارجی مربوط می‌کنند، رهبر معظم انقلاب با درایت در حال سامان دهی و طراحی کلان اقتصاد کشور است. طراحی و تدبیری که اگر مطابق آن رفتار می‌شد هرگز کشور در وضعیّت کنونی قرار نداشت.

در تحلیل اقدامات رهبر معظم انقلاب در مشکلات اقتصادی اخیر باید چند نکته مورد توجه قرار بگیرد:
مطابق اصل 110 قانون اساسی بخشی از وظایف رهبری موارد ذیل می‌باشد:

. تعیین سیاستهای کلی نظام جمهوری اسلامی ایران پس از مشورت با مجمع تشخیص مصلحت نظام
. نظارت بر حسن اجرای سیاست‌های کلی نظام
. حل اختلاف و تنظیم روابط قوای سه گانه
. حل معضلات نظام که از طرق عادی قابل حل نیست، از طریق مجمع تشخیص مصلحت نظام

مطابق این حوزه‌ی ورود رهبر معظم انقلاب در مسائل اقتصادی و مثل آن باید در چارچوب سیاست‌های کلان و راهبردهای اصلی باشد تا قوای سه گانه با کار بستن توصیه‌ها و سیاست‌ها به رشد کشور و رفع موانع اقدام نمایند. در همین راستا در شرایط تنش اقتصادی اخیر که بر اثر سوء مدیریت برخی و فرصت طلبی عده‌ای دیگر به وجود آمده است، معظم له به دو امر مهم اقدام فرمودند:

تصمیم سازی در عرصه‌ی اقتصادی

حضرت آیت الله خامنه‌ای با درک صحیح شرایط و دغدغه‌ی حل مشکلات بر زمین مانده و تلاش دشمن برای وارد آوردن فشار در سه حوزه‌ی فشار اقتصادی، فشار روانی و فشار عملی که با هدف اختلال در دستگاه محاسباتی مردم و مسئولان صورت می‌گیرد، اقدام به تشکیل «ستاد فرماندهی جنگ اقتصادی» نمودند.[1] اعتقاد رهبر معظم انقلاب به تشکیل چنین مرکزی می‌تواند موجب ایجاد عزم در روحیه‌ی اعضای این ستاد و نفی وجود بن بست در کشور شده و کسانی را که مرتباً سعی در القای یأس و ناامیدی به بدنه‌ی اجرایی کشور دارند را ناامید کند. ایشان پیش از این و در راستای امادگی ذهنی مدیران برای نقش آفرینی در این جنگ اقتصادی می‌فرمایند:

« دشمن ما اتاق جنگ را برده است در وزارت خزانه‌داری؛ [اتاق] جنگ علیه ما به جای وزارت دفاع، وزارت خزانه‌داری آن‌ها است، به شکل فعّال هم مشغولند... من عرض می‌کنم اینجا هم بایست ستاد مقابله‌ی با شرارتِ این دشمن در مجموعه‌ی اقتصادی تشکیل بشود؛ وزارت خارجه باید پشتیبانی کند، باید به‌صورت همراه کمک کند لکن بایست در مرکز اقتصادی دولت این ستاد تشکیل بشود و این کار را دنبال کنند.»[2]

ایشان با در نظر گرفتن نیاز اقتصاد کشور به درمان فوری در پیام خود به رئیس جمهور پس از ایجاد هماهنگی میان قوا برای تمهید امور اقتصادی کشور می‌فرمایند: «هرجا مصوبه‌ای در این شورا به تصویب رسید، دیگر معطل موافقت ایشان نشده و کارها را سریع‌تر آغاز کنند.»

در همین راستا با افزایش نرخ ارز و به وجود آمدن تنش در بازار برخی اقلام، رهبر معظم انقلاب هیئت دولت را به حضور فراخوانده و نکات مهمی را به ایشان گوشزد می‌نمایند. اجمالی از راهکارهای معظم له در ذیل می‌آید:
· لزوم تهیّه نقشه راه اقتصادِ با ثبات
· تقویت بخش خصوصی
· اشراف و اعمال قدرت دولت بر مبادلات مالی برای جلوگیری از عملیات مخرب نظیر قاچاق و پولشویی
. جلوگیری از تخلّفات آشکار در استفاده از ارز دولتی به وسیله سامانه‌ها و مقررات قانونی
· جدی گرفتن سیاست‌های اقتصاد مقاومتی
· اقدام بهنگام و علاج واقعه قبل از وقوع
· حرف زدن رودرروی مسئولان با مردم و بیان شرایط، اقدامات مسئولین و تبیین نقشه دشمن
· موفقیّت قطعی دولت در تفوّق بر مشکلات و ناکام نمودن توطئه‌های آمریکا به شرط انجام اقدامات لازم

ایشان در همین جلسه مسئولیت اول مبارزه با فساد اقتصادی را به عهده‌ی دولت می‌دانند و در طی یک دستور به رئیس جمهور، از ایشان می‌خواهند که روند مبارزه با فساد را به مردم اطلاع رسانی نمایند.

بنابراین تعیین خط و مشی‌ها و سیاست‌گذاری‌های کلان و حتی میان‌مدت از سوی رهبر معظم انقلاب به‌درستی و در کمال دقت صورت گرفته است. بدیهی است که اجرای چنین تصمیماتی در حوزه‌ی وظایف ستاد جنگ اقتصادی و شورای عالی هماهنگی سه قوه و بدنه‌ی اجرایی آن‌ها است.

تصمیم سازی در حوزه‌ی برخورد قضایی با فساد اقتصادی

آیت‌الله خامنه‌ای برای زنده نگه‌داشتن روح امید و پیشرفت در مقابل کسانی که قصد القای یأس و ناامیدی در کشور را دارند به قاطعیّت ادعای فساد سیستمی و فراگیر را رد کرده و می‌فرمایند:
«برخی در خصوص فساد به‌گونه‌ای صحبت می‌کنند که گویا همه نظام فاسد است و ادعای فساد سیستمی و فراگیر می‌کنند در حالی که این‌گونه نیست و ما در کشور، مدیران پاک دست و مؤمن فراوانی داریم و این‌گونه سخن گفتن، ظلم به این افراد و ظلم به‌نظام اسلامی است.»[3]

از منظر رهبری نظام اسلامی، فساد در جمهوری اسلامی هرگز سیستماتیک به معنای غوطه‌ور بودن همه‌ی بخش‌های نظام در فساد نیست. ادله‌ی این نگاه با اندک تأملی به دست می‌آید. اولاً وجود دستگاه‌های ساختارمند و ارگان‌های اطلاعاتی و امنیّتی برای مبارزه با فساد در همه‌ی بخش‌ها یکی از این دلایل است. اگر نظام اسلامی دارای فساد سیستمی هدفمند بود هرگز به ایجاد چنین سازمان‌های متعددی برای مبارزه با فساد اقدام نمی‌کرد.

ثانیاً اکثریت قریب به اتّفاق فسادها در ساختار اداری کشور توسّط همین نهادهای مسئول اطلاع‌رسانی شده است و هیچ‌گاه از سوی افراد و اشخاص خارج از سیستم، فسادی افشاء نشده است. نکته‌ی قابل توجّه اینکه افزایش فساد کشف‌شده در سال‌های اخیر نسبت به گذشته حکایت از موفقیت ارکان نظام در مبارزه با مفسدین دارد. ثالثاً کارنامه‌ی مبارزه با فساد در سازمان و اداره‌ی جمهوری اسلامی کارنامه‌ی پررونقی است. از محاکمه و مجازات مفسدین اقتصادی مطرحی چون خداداد، جزایری، کرباسچی، مه آفرید خسروی و... تا محاکمه‌ی معاونان رئیس‌جمهور و اقدام اخیر در بازداشت و دستگیری در حدود 100 مدیر دولتی هرچند حکایت از وجود فساد در کشور دارد، امّا نشان‌دهنده‌ی مبارزه‌ی راهبردی سیستم با فساد است.


مطابق آنچه از سیره‌ی مدیریتی رهبر معظم انقلاب دیده می‌شود، هدایت کلان جامعه در عین حمایت کامل از قوای کشور برای افزایش بهره‌وری و کارآمدی آن‌ها و اعتقاد کامل به عدم وجود بن‌بست در هیچ مسئله‌ای در کشور[11] می‌تواند سبب رسیدن ملّت ایران به اهداف آرمان‌های خود بشود.

پی‌نوشت‌ها: 
[1]بیانات در دیدار اعضاء هیئت دولت: 24/4/1397
[2]بیانات در دیدار مسئولان نظام: 2/3/1397
[3]بیانات در دیدار با اقشار مختلف مردم: 22/5/1397


منبع: یادداشت "راهبردهایی برای سوءتدبیر مدیران داخلی" /اندیشکده برهان
در رابطه با این محتوا تجربیات خود را در پرسان به اشتراک بگذارید.
مطالب مرتبط مجموعه : فلسفه و كلام
آخرین مطالب سایت