موقع عکاسی، نلرزید!

درحالی‌که سه‌پایه و تک‌پایه، ابزار مناسبی برای نگه‌داشتن دوربین عکاسی هستند و می‌توانند جلوی لرزش آن را بگیرند، تنها گزینه‌های ما نیستند. در این مطلب قصد داریم راه‌هایی به شما معرفی کنیم که بتوانید با استفاده از آن‌ها، در حد امکان جلوی لرزش دوربین را بگیر
بازدید :
زمان تقریبی مطالعه :

موقع عکاسی، نلرزید!

روش‌های کاهش لرزش دوربین در عکاسی


درحالی‌که سه‌پایه و تک‌پایه، ابزار مناسبی برای نگه‌داشتن دوربین عکاسی هستند و می‌توانند جلوی لرزش آن را بگیرند، تنها گزینه‌های ما نیستند. در این مطلب قصد داریم راه‌هایی به شما معرفی کنیم که بتوانید با استفاده از آن‌ها، در حد امکان جلوی لرزش دوربین را بگیرید.


1- کیسه لوبیا bean bag

کیسه لوبیا، یک گزینه مناسب است که می‌تواند به عکاس‌ها کمک کند، چرا که می‌تواند به هر شکلی در بیاید و به‌راحتی می‌توان دوربین را به هر حالتی بر روی آن قرار داد. خیلی سخت می‌توان یک تخته سنگ صاف و خشک پیدا کرد که دوربین را روی آن تکیه داد، اما اگر یک کیسه لوبیا به همراه داشته باشید، می‌توانید آن را روی هر سطحی بگذارید و دوربین را به‌راحتی بر روی آن تکیه دهید. با استفاده از کیسه لوبیا، دوربین شما از لبه‌های تیز اجسام در امان بوده و با توجه به انعطاف پذیریش می‌تواند به‌راحتی شکل مناسبی در زیر دوربین یا لنز شما بگیرد.

کیسه لوبیا می‌تواند در مواقعی که می‌خواهید دوربین را کمی بالاتر از سطح زمین قرار دهید هم مفید باشد، برای مثال، وقتی می‌خواهید از چمن عکس بگیرید، دوربین باید کمی بالاتر از زمین و بی‌حرکت بماند و قرار دادن یک کیسه لوبیا زیر دوربین، می‌تواند در چنین شرایطی به شما کمک کند. خیلی از عکاسان، زمانی که از لنزهای سوپر تله استفاده می‌کنند، یک کیسه لوبیا روی لنز یا دوربین می‌گذارند تا در هنگام لمس دوربین و یا بالا رفتن آینه درون آن، لرزشی رخ ندهد.

کیسه لوبیا را به‌سادگی و بدون هزینه بالا می‌توان درست کرد، تنها چیزی که لازم دارید چندتکه پارچه و مقداری لوبیا و یا عدس خشک است. اگر بتوانید در کیسه خود، زیپ یا قسمتی برای باز و بسته کردن آن ایجاد کنید، می‌توانید در سفرهای طولانی خود، آن را خالی کنید و در مقصد برای داخل آن لوبیا یا عدس تهیه کنید.

نحوه گرفتن دوربین، در استحکام و مقدار لرزش آن، تأثیرگذار است. مثلاً نگه‌داشتن لنز از زیر آن، بهترین روش برای گرفتن لنز است، همچنین تکیه دادن آرنج به بدن، استحکام بالاتری ایجاد می‌کند، تا اینکه آرنج خود را دور از بدنتان نگه‌دارید.

2- کیف روی سه‌پایه

حتی سه‌پایه‌های خیلی محکم هم گاهی برای ثابت نگه‌داشتن دوربین، احتیاج به کمک دارند. زمانی که باد تندی در حال وزیدن است، بهتر است به سه‌پایه، وزنه‌ای اضافه کنید تا محکم‌تر بایستد. بعضی از سه‌پایه‌ها، حلقه‌ای در زیر قسمت وسط و یا در کنار بازوهایشان دارند که می‌توانید از این حلقه‌ها وزنه‌ای آویزان کنید تا وزن سه‌پایه بالا برود.

می‌توانید برای اضافه کردن وزن سه‌پایه، از کیسه لوبیا استفاده کنید و یا کیف دوربین را از سه‌پایه آویزان کنید. از هر وزنه‌ای که استفاده می‌کنید، طوری باشد که تا نزدیکی زمین کشیده شود. این وزنه باید سه‌پایه را به‌اندازه مطمئنی پایین بکشد، بدون این‌که سه‌پایه را خم کند و مشکل بزرگ‌تری برای ما ایجاد کند. اگر سه‌پایه شما حلقه‌ای برای آویزان کردن نداشته باشد، احتمالاً می‌توانید بر روی یکی از پایه‌هایش وزنه‌ای آویزان کنید.

 

3- نخ

یک حقه قدیمی برای محکم نگه‌داشتن دوربین، زمانی که سه‌پایه یا تک‌پایه ندارید، این است که یک نخ را با پیچی به زیر دوربین در قسمت اتصال آن به سه‌پایه وصل کنید. باید این نخ به‌اندازه‌ای باشد که تا زمین بیاید و کمی بلندتر باشد تا بتوانید پایتان را روی آن بگذارید و دوربین را کمی به سمت بالا بکشید. استفاده از این روش، تأثیری روی حرکت به طرفین نخواهد داشت، اما حرکت به سمت بالا و پایین را از بین می‌برد و می‌توانید با استفاده از این روش، عکس‌های واضح‌تری بگیرید.

وقتی هیچ وسیله‌ای برای بی‌حرکت نگه‌داشتن دوربین ندارید، درخت یا هر شیء محکمی که بتوان از آن به‌عنوان تکیه‌گاه استفاده کرد، می‌تواند به شما کمک کند. می‌توانید دوربین را به این اجسام تکیه دهید تا از حرکت آن جلوگیری کنید.

4- تکیه دادن به درخت

وقتی هیچ وسیله‌ای برای بی‌حرکت نگه‌داشتن دوربین ندارید، درخت یا هر شیء محکمی که بتوان از آن به‌عنوان تکیه‌گاه استفاده کرد، می‌تواند به شما کمک کند. می‌توانید دوربین را به این اجسام تکیه دهید تا از حرکت آن جلوگیری کنید. اگر بخواهید به‌صورت عمودی عکاسی کنید، این روش تأثیر بیشتری روی گرفتن لرزش دوربین خواهد داشت، چرا که در این حالت، قسمت پایین دوربین به درخت برخورد می‌کند که سطح بزرگ‌تری از کنار دوربین دارد و در نتیجه، سطح اتکای بیشتری بین دوربین و درخت ایجاد خواهد شد.

بعضی مواقع استفاده از Blu Tack (نوعی خمیر که برای وصل کردن کاغذ و پوستر به دیوار و یا هر وسیله کم‌وزن دیگری استفاده می‌شود) یا چیزی مشابه آن می‌تواند به شما کمک کند. از این وسایل برای چسباندن دوربین به‌جایی استفاده نکنید، خیلی ریسک بالایی دارد. سعی کنید با استفاده از آن، کمی جلوی لرزش دوربین را بگیرید.

 

5- عکاسی تأخیری (تایمر) دوربین

شاترهای سیار بی‌سیم و یا با سیم، یکی از وسایل جانبی دوربین هستند که در خیلی از مواقع می‌توانند به کمک شما بیایند، اما در بعضی شرایط، شما چنین امکاناتی در دست ندارید. اگر در چنین شرایطی قرار گرفتید، عکاسی تأخیری (تایمر) دوربین را فعال کنید. با این کار، زمانی که شاتر باز می‌شود و عکس گرفته می‌شود، دست شما هیچ برخوردی با دوربین ندارد و در نتیجه، لرزشی از جانب دست شما بر دوربین وارد نخواهد شد.

در خیلی از موارد، استفاده از عکاسی تأخیری 2 ثانیه‌ای کفایت می‌کند. اگر امکانش را داشتید، عکاسی تأخیری را با قفل آینه یا Mirror Lock up (قفل کردن آینه جلوی شاتر در بالای آن) یا تأخیر نوردهی (Exposure Delay) همراه کنید تا احتمال لرزش ایجاد شده توسط آینه دوربین را هم از بین ببرید.

 

6- وزن را تقسیم کنید

حتی اگر از سه‌پایه‌ای محکم هم استفاده کنید، خیلی سخت است که بتوانید در ساحل، آن را کاملاً بی‌حرکت نگه‌دارید. پایه‌های سه‌پایه در ساحل، رفته رفته به داخل ماسه‌ها می‌روند. اگر بتوانید پایه‌های سه‌پایه را درون ماسه‌ها ببرید، متوجه می‌شوید که با این کار، سه‌پایه استحکام بیشتری پیدا خواهد کرد، اما با این کار، سه‌پایه غرق در ماسه می‌شود و ممکن است ماسه در مفاصل سه‌پایه نفوذ کند و به‌راحتی نتوان آن را تمیز کرد و سه‌پایه شما را با مشکل روبه‌رو کند.

بعضی از شرکت‌های سازنده سه‌پایه، کفش‌های زمستانی برای پایه‌های سه‌پایه می‌سازند که این کفش‌ها، هم ‌وزن سه‌پایه را افزایش می‌دهند و آن را مستحکم‌تر می‌کنند، و هم ‌پایه‌های سه‌پایه را در میان برف‌ها در امان می‌سازند. این کفش‌ها در میان ماسه‌ها هم به‌خوبی عمل می‌کنند و جلوی نفوذ ماسه را به مفاصل سه‌پایه می‌گیرند. اگر سه‌پایه شما هم ‌چنین لوازم جانبی‌ای دارد، بهتر است آن را هم تهیه کنید. در نهایت، خودتان هم می‌توانید برای پایه‌های سه‌پایه، کفش بسازید.

حتی اگر از سرعت شاتر بالا استفاده می‌کنید، سعی کنید قبل از گرفتن عکس، دوربین را ثابت نگه‌دارید. به‌جای اینکه دکمه شاتر را محکم و سریع فشار دهید، سعی کنید به‌آرامی و آهسته دکمه شاتر را پایین ببرید تا لرزش کمتری در دوربین ایجاد شود.

7- دوربین را به‌درستی بگیرید

نحوه گرفتن دوربین، در استحکام و مقدار لرزش آن، تأثیرگذار است. مثلاً نگه‌داشتن لنز از زیر آن، بهترین روش برای گرفتن لنز است، همچنین تکیه دادن آرنج به بدن، استحکام بالاتری ایجاد می‌کند، تا اینکه آرنج خود را دور از بدنتان نگه‌دارید.

بعضی از عکاسان برای نگه‌داشتن لنزهای بلند، از آرنج دست چپ استفاده می‌کنند، به این صورت که با دست چپ، مچ دست راستشان را می‌گیرند و با دست چپ یک تکیه‌گاه محکم برای لنز ایجاد می‌کنند که می‌تواند دوربین را خیلی محکم‌تر نگه دارد. اگر بتوانید از جسم دیگری هم کمک بگیرید و با حلقه کردن دستتان دور آن، پایه‌ای برای لنز بسازید، باز هم می‌توانید دوربین را محکم‌تر نگه‌دارید. اگر می‌خواهید نشسته عکس بگیرید، می‌توانید روی زانوی راست خود بنشینید و درحالی‌که زانو چپ شما بالاست آرنج دست چپ را روی آن بگذارید و با همان دست، زیر لنز را نگه‌دارید، با این کار هم می‌توانید پایه محکمی برای دوربین بسازید. با این کار، یک تک‌پایه انسانی ساخته‌اید که پا و دست چپ شما کاملاً وزن دوربین را تحمل می‌کنند و یک‌پایه بسیار مستحکم تشکیل می‌دهند.

وقتی می‌خواهید از زاویه پایین و به‌صورت خوابیده از روی زمین عکس بگیرید، درحالی‌که دوربین را در دست گرفته‌اید، آرنج‌های خود را باز کنید و به شکلی محکم روی زمین بگذارید. با این کار، یک مثلث محکم ساخته‌اید که دوربین را ثابت نگه می‌دارد. جایی که ایستاده‌اید هم به‌اندازه نحوه گرفتن دوربین، روی ثابت بودن آن تأثیرگذار است. اگر امکانش را داشتید، در شرایطی که باد می‌وزد، با پناه بردن در پشت درختان، دیوار یا تخته سنگی، جلوی برخورد باد را با خودتان بگیرید.

 

8- نفس عمیق بکشید

حتی اگر از سرعت شاتر بالا استفاده می‌کنید، سعی کنید قبل از گرفتن عکس، دوربین را ثابت نگه‌دارید. به‌جای اینکه دکمه شاتر را محکم و سریع فشار دهید، سعی کنید به‌آرامی و آهسته دکمه شاتر را پایین ببرید تا لرزش کمتری در دوربین ایجاد شود. حتی اگر قبل از فشردن دکمه شاتر، نفس عمیقی بکشید و در هنگام فشردن دکمه شاتر، نفس خود را حبس کنید، می‌توانید بدن خود را ثابت‌تر نگه‌دارید و از لرزش احتمالی دوربین پیشگیری کنید.


باشگاه کاربران تبیان - ارسالی از: sztohidi

برگرفته از گروه: عکاسی

 

مطالب مرتبط:

عكاسخانه (ویژه نامه) 

عکاسی متوالی چیست؟

نکات طلایی برای خرید دوربین دیجیتال

آموزش نکات عکاسی با دوربین موبایل

نکات مهم در عکاسی با گوشی تلفن همراه

ده روش برای عکاسی بهتر با دوربین تلفن همراه

مطالب مرتبط مجموعه :
آخرین مطالب سایت