هنر شیشهگری
هنر شیشه گری
شیشه گری هنر شکل دادن به شیشه است .هنرمند در این هنر، ابتدا ماده شیشه را حرارت میدهد تا نرم و نیمه مایع شود.سپس بوسیله دستها یا ابزار مخصوص یا دمیدن اشکال زیبایی را با آن پدید میآورد.
شیشه گری دستی حرفهای در ایران حداقل به 3000 سال قبل باز میگردد.در طی دورانها و در مناطق گوناگون ایران، این هنر صنعت تکامل مخصوص خود را پیدا کرده.
از زمان هخامنشیان آثار شیشهاى زیادى در دست نیست. اما در این دوره و دوران ساسانی، هنرمندان آثار شیشهاى نفیس خلق کردهاند که نمونههایى از آنها در موزه آبگینه تهران مىباشد.
شیشه ساسانى در چین ارج بسیار داشت و به ویژه شیشه لاجورى را گرانبها مىشمردند. پس از اسلام، شیشهسازى رونق یافت، ظروف شیشهاى دورهء اسلامى تحت، تأثیر طرحهاى قبل از اسلام است.
ایرانیان با تکیه بر تجارب کیمیاگرانى مانند ذکریاى رازی، و جابر ابن حیّان، در کانىشناسى و پزشکى و شیمى صنعتى و دیگر علوم زمان خود صاحب تجارب زیادى گشتند و حتى توانستند شیشههاى رنگى و مرغوب بسازند. این شیشهها حتى بعنوان جواهر بکار مىرفته است. در دورهء مغول ظروف شیشهاى به نازکى کاغذ کار مىشد.
در دورهء تیمورى در سمرقند و شیراز کار مىشد. پس از آن این هنر رو به انحطاط رفت و بعد در دورهء صفوى دوباره احیا شد و بعد مجدداً رو به انحطاط گذارد.
شیشهگرى قبل از اسلام
قدیمىترین شیشه در ایران متعلق به هزاره دوم پیش از میلاد است. نمونههایى از هزاره دوم تا مقارن میلاد مسیح (ع) شامل عطردانها، النگوها، تندیسها و کاسهها و تنگهاى متعدد بهدست آمده است.
در حفارىهاى چغازنبیل (بزرگترین پرستشگاه ایلام قدیم) مربوط به دوره پیش از تاریخ، بطرىهایى شیشهاى یافت شده است، که نشان از وفور شیشه در ایلام کهن دارد.
از تمدن مارلیک مهرههاى شیشهاى که عمر آنها به 3400 سال پیش مىرسد، پیدا شده است. همچنین ظروف شیشهاى مایل به شیرى در کاوشهاى لرستان بهدست آمده است.
از زمان هخامنشیان آثار شیشهاى چندانى در دست نیست. در آن دوره مهرههاى شیشهاى ایران در سراسر جهان قدیم معروف بوده که ظاهراً به رنگ سیاه و سفید بوده است.
هنرمندان ساسانى در تراش دادن شیشه مهارت مخصوصى داشتهاند. شیشهء ساسانى در چین ارج بسیار داشته و بهویژه شیشه لاجوردى را گرانبها مىشمردند. جامهاى پایهدار با نقش حلقههاى برجسته از دوره اشکانیان و ساسانیان بهجاى مانده است.
شیشهگرى بعد از اسلام
بعد از اسلام هنر و صنعت شیشهگرى بهتدریج سیر تکاملى داشته است و صاحبان این صنعت با استفاده از تجارب کیمیاگران توانستند انواع شیشههاى رنگین را عرضه نمایند.
ظروف شیشهاى دورهء اسلامى تحت تأثیر طرحهاى قبل از اسلام است. در دورهء سلجوقى و تا زمان هجوم مغول، افزارها و ظروفهاى بسیار زیباى شیشهاى از کورههاى شیشهگرى گرگان بیرون مىآمد که به نازکى کاغذ و گاه مینایى و گاه تراشیده و کندهکارى شده است. روزگار سلجوقى اوج صنعت شیشهگرى در ایران محسوب مىشود. فرآوردههاى شیشهاى این دوران بیشتر شامل ظروف کوچک و بزرگ، عطردانهاى بسیار ظریف، جامها و گلدانهایى با فرمها و اندازههاى متنوع و اشیاء تزئینى کوچک بهشکل حیوانات و ... است.
در دورهء مغول رونق شیشهسازى از میان رفت و در عوض در این عهد سفالگرى و کاشىکارى رونق یافت.
در دورهء تیمور رواج شیشهگرى قابل توجه است. تعدادى از شیشهگران از مصر، سوریه به ایران آمدند و مشابه شیشههاى ایرانى به مصر و سوریه رفت. در این دوره دو شهر سمرقند و شیراز از مراکز عمده شیشهسازى در ایران بودند. از این زمان به بعد این هنر روى به انحطاط نهاد تا زمان شاهعباس که با ساختن چراغهاى مساجد و بطرىها این هنر دوباره زنده شد. شاهعباس شیشهگران ونیزى را براى احیاى این نصعت به ایران آورد. در نتیجه شیشهگرى در دوره صفوى رونق دوباره یافت. گاه شیشه را با دمیدن به درون قالب مىساختند و گاه شیشه را مىتراشیدند تا بهشکل جواهر در آید و یا نقوشى روى آن مىکندند. و گاهى نیز شیشه را با نقوش درخشان، مینایى و طلایى مىکردند. در این دوره کارگاههاى شیشهسازى در شهرهاى مختلف ایران از جمله اصفهان، شیراز و کاشان دایر شد.
در فاصلهء بین سلطنت سلسله صفویه و قاجاریه بهتدریج هنر و صنعت شیشهگرى در ایران از لحاظ سیر تکاملى پیشرفتى نداشته است و بهتدریج تا اواخر سلسله قاجاریه و بعد از آن بهتدریج ضعیفتر شده است. در واقع با ورود شیشه به قیمت ارزان و مرغوبتر به بازار ایران، کمکم این صنعت رو به انحطاط نهاد.
مواد و مصالح شیشه گری
1. عناصر پایه :
سیلیس یا اکسید سلیسیم ماده اصلی تمام تولیدات شیشه است که به صورت شن، سنگ چخماق یا سنگ چینی وجود دارد. اکسید بوریک به عنوان عنصر اصلی در ساخت شیشه استفاده می شود.
2. عناصر ذوب کننده :
این عناصر مانند سود به صورت کربنات سدیم، سولفات سدیم، استات سدیم نقطه ذوب سیلیس را پایین آورده، به ضمیر شیشه حالت قلیایی می دهند.
3. عناصر تثبیت کننده :
برای مخلوط شدن بهتر مواد اصلی و ذوب کننده و همچنین جلوگیری از حل شدن شیشه در مواد مختلف از این مواد استفاده می کنند. کربنات کلسیم از رایج ترین مواد تثبیت کننده است.
4. عناصر سفید کننده :
برای خنثی کردن یک رنگ در خمیر شیشه از رنگ دیگر استفاده می کنند؛ مثلاً برای خنثی کردن قرمز از سبز استفاده می کنند.
شیشه گری سنتی
وسایلی که در کارگاه شیشه گری مورد استفاده قرار می گیرد:
1. بوری (میله دم) :
لوله توخالی و فولادی به طول 120 تا 150 سانتی متر و قطر 5/1 تا 2 سانتی متر است که برای برداشتن شیشه مذاب از داخل کوره به کار می رود.
2. سنگ کار :
از جنس سنگ یا فلز بری گرم کردن مواد روی میله دم استفاده می شود.
3. قاشق چوبی :
به صورت ملاته گیر که همیشه خیس است و نقش قالب را دارد.
4. دستگاه آب :
حوضچه فلزی مکعب مستطیل که دارای آب است.
فرآوری: سمیه رمضان ماهی بخش هنری تبیان
منابع:آفتاب/آتیه/سیمرغ