توقف صادارت مرغ و کاهش قیمت

بعد از افزایش قیمتی که در بازار مرغ شاهد آن بودیم دولت با تمهیداتی در پی کاهش قیمت مرغ است. باید دید که این تمهیدات تا چه اندازه اثربخش هستند
بازدید :
زمان تقریبی مطالعه :

توقف صادارت مرغ و کاهش قیمت


بعد از افزایش قیمتی که در بازار مرغ شاهد آن بودیم دولت با تمهیداتی در پی کاهش قیمت مرغ است. باید دید که این تمهیدات تا چه اندازه اثربخش هستند

این روزها با افزایش قابل توجه قیمت گوشت مرغ روبرو هستیم. این مسئله به ویژه الان که مردم درگیر خریدهای نوروزی هم هستند بیشتر به چشم می آید.

اما علت این افزایش قیمت چیست؟

ایران در صنعت مرغداری رشد قابل توجهی را بعد از انقلاب داشته است و از نظر ظرفیت‌های ایجاد شده برای تولید گوشت مرغ رتبه حائز اهمیتی را در کشورهای دنیا داریم، اما در این بین مشکلاتی هم وجود دارد. 

در یک نگاه کلی و فارغ از شرایط موجود یکی از عواملی که سبب می‌شود قیمت تمام‎شده مرغ در کشور بالا باشد، ضعف ساختاری مرغداری‌هاست به طوری که 18 هزار واحد مرغداری کشور هرکدام به صورت فردی تصمیم‌گیری کرده و مدیریت یکسانی برای آنها اعمال نمی‌شود. مدیرکل طیور وزارت جهاد کشاورزی با اشاره به واسطه‌های موجود در این عرصه اظهار داشت: تنوع و فراوانی واسطه‌ها هم در کشور بسیار بالاست و سود کلان به جای تولید‌کننده نصیب آنها می‌شود

همین ضعف های ساختاری موجب می شود که اگر شوکی به اقتصاد کشور وارد شود تولیدکنندگان دام  و طیور از این شوک اثر بپذیرند و در مرحله بعد، اثر آن به طور محسوس به مصرف کنندگان آسیب بزند.

در شرایط کنونی با افزایش صد درصدی قیمت کنجاله سویا که نقش بسیار مهمی در تامین پروتئین جیره غذایی طیور دارد صنعت مرغداری کشور با یک شوک غیرمنتظره مواجه شده و بیم آن می رود که شمار زیادی از مرغداران کشور برای جوجه ریزی در سال جدید دچار تردید شوند.

مدیرعامل اتحادیه مرغداران گوشتی ایران با اشاره به روند افزایش قیمت کنجاله سویا گفت : نرخ این نهاده از 460 تومان به ازای هرکیلوگرم  به 1060 تومان رسیده است و با توجه به اینکه میزان مصرف کنجاله سویا در جیره غذایی طیور سهم قابل توجهی دارد قیمت تمام شده مرغ به طرز چشمگیری افزایش خوهد یافت.

یکی از عواملی که سبب می‌شود قیمت تمام‎شده مرغ در کشور بالا باشد، ضعف ساختاری مرغداری‌هاست به طوری که 18 هزار واحد مرغداری کشور هرکدام به صورت فردی تصمیم‌گیری کرده و مدیریت یکسانی برای آنها اعمال نمی‌شود

مقدم نیا این شرایط را زنگ خطری برای تولید خواند و گفت : مسئولان باید هرچه زودتر مرغ را از این تلاطم نجات بدهند که در غیر اینصورت صنعت مرغداری کشور به بحران خواهد رسید.

حمید فاضلی در پاسخ اینکه افزایش قیمت مرغ با آنچه که شما قبلاً خودکفایی و داشتن ظرفیت صادرات عنوان کردید منافات دارد،‌ گفت:‌ افزایش قیمت مرغ نه به دلیل کمبود عرضه بلکه به دلیل افزایش قیمت نهاده‌ها است که طی یک ماه اخیر شدت بیشتری یافته است.

 رئیس هیئت مدیره اتحادیه سراسری شرکت‌های مرغداری کشور افزود: طی یک ماه اخیر قیمت سویا از 600 تومان به هزار و 50 تومان یعنی 70 درصد افزایش و ذرت نیز افزایش 40 درصدی قیمت داشته است.

فاضلی افزود: با احتساب اینکه 70 درصد خوراک مرغداری‌ها ذرت و 30 درصد سویا است به طور میانگین 50 درصد قیمت نهاده‌های خوراک طیور طی یک ماه اخیر افزایش یافته این در حالی است که 70 درصد قیمت تمام شده مرغ مربوط به خوراک است.

 وی افزود: افزایش قیمت‌ نهاده‌ها قیمت تمام شده یک کیلوگرم مرغ را از 2500 تومان به 3هزار تومان افزایش داده است.

رئیس هیئت مدیره اتحادیه سراسری شرکت‌های مرغداری کشور تأکید کرد:‌در صورتی که دولت فکری به تأمین نهاده‌ مرغداری‌ها نکند احتمال افزایش قیمت تا کیلویی 4400 تومان نیز وجود دارد.

وی در خصوص مشکل عدم تأمین نهاده‌های تولید مرغ گفت: تأمین نهاده‌های وارداتی در کشور تقریباً‌ توسط یک نفر انجام می‌شد که طی دو ماه اخیر مشکلاتی ایجاد شد و وی از چرخه تأمین خارج شده است.

وی تأکید کرد:‌ دولت با تأمین منابع مالی و دادن اختیارات به تشکل‌ها نسبت به تأمین نهاده‌ها اقدام کند.  رئیس هیئت مدیره اتحادیه سراسری شرکت‌های مرغداری کشور تصریح کرد: متکی بودن به فرد این تبعات را دارد و دولت  تشکل‌ها را در اجرای سیاست‌های این بخش دخالت دهد.

سردخانه‌ها، انبارها و کشتارگاهها نیز به منظور جلوگیری از احتکار و امتناع از عرضه کالا، کنترل شدید می‌شود، ضمن اینکه در مبادی تولید مرغ همچون مرغداری‌ها نیز این کنترل‌ها تشدید شده است

اما دولت هم در این میانه ساکت نبوده است. ستاد تنظیم بازار به دنبال راهکارهایی برای کنترل قیمت است. عضو ستاد تنظیم بازار با اعلام اینکه این ستاد روز دوشنبه سقف قیمتی برای فروش مرغ تازه به میزان 3900 تومان و مرغ منجمد به قیمت 3100 را مصوب کرده است، گفت: بر اساس تصمیمات جدید، صادرات مرغ متوقف شد.

صدراله دولت با تشریح جزئیات مصوبات ستاد تنظیم بازار برای اقلام پروتئینی، گفت: بر اساس این مصوبات، فروش مرغ تازه به قیمت بالاتر از 3900 تومان تخلف است و گرانفروشی محسوب می‌شود.

عضو ستاد تنظیم بازار افزود: این ستاد مصوب کرد تا توزیع گسترده گوشت مرغ منجمد به قیمت 3100 تومان به ازای هر کیلوگرم در سراسر کشور صورت گیرد.

وی تصریح کرد: بر اساس این مصوبات، تامین، خرید و توزیع نهاده‌های دامی و دان مرغ از سوی شرکت پشتیبانی امور دام صورت خواهد گرفت و در این زمینه کمبودی وجود نخواهد داشت.

دولت گفت: در عین حال،‌ سازمان حمایت مصرف‌کنندگان و تولیدکنندگان در کنار بازرسان صنفی موظف شده‌اند که بازار را رصد کرده و با هرگونه افزایش قیمت بالاتر از نرخ‌های مصوب، برخورد تعزیری کرده و پرونده گرانفروشی تشکیل دهند.

مدیرعامل شرکت پشتیبانی امور دام خاطرنشان کرد: ترخیص فوری محموله‌های گوشت ذخیره‌سازی شده در بنادر نیز برای کنترل تقاضاهای مازاد گوشت مصوبه دیگر ستاد تنظیم بازار است.

وی ادامه داد: در عین حال، سردخانه‌ها، انبارها و کشتارگاهها نیز به منظور جلوگیری از احتکار و امتناع از عرضه کالا، کنترل شدید می‌شود، ضمن اینکه در مبادی تولید مرغ همچون مرغداری‌ها نیز این کنترل‌ها تشدید شده است. دولت، توقف صادرات مرغ و ترخیص محموله‌های مرغ موجود در بنادر جنوبی را از جمله دیگر مصوبات ستاد تنظیم بازار ذکر کرد

فرآوری: ریحانه حمیدی فر

بخش اقتصاد تبیان


منابع: مهر/اکونیوز/ شبکه ایران

مطالب مرتبط مجموعه :
آخرین مطالب سایت