تبیان، دستیار زندگی

وقتی نیروی انقلابی وارد عرصه‌ اقتصادی می‌شود؛

چطور سپاه وارد پروژه‌های عمرانی شد

قرارگاه سازندگی خاتم الانبیاء سپاه از جمله پیمانکاران در ایران است که بیش از سه دهه تجربه دارد و در حوزه های مختلف اقتصادی به دولت و مردم ارائه خدمات می‌دهد و در جهت عمران و آبادانی ایران اسلامی تلاش می‌کند.
عکس نویسنده
عکس نویسنده
بازدید :
زمان تقریبی مطالعه :
قرارگاه خاتم

قرارگاه خاتم در سال 1368 با توجه به نیاز کشور و شعار اصلی دولت مرحوم هاشمی‌رفسنجانی در مورد عمران و سازندگی ایران، تاسیس شد. در آن دوره، مدیران دولتی و رئیس‌جمهور وقت، معتقد بودند باید از ظرفیت نیروی نظامی در سازندگی کشور استفاده شود.

در مصوبه سال 90 و به حکم فرمانده وقت سپاه، این قرارگاه از ورود به پروژه‌های کمتر از 100 میلیارد تومان منع شده و حتی اگر شرکتی در بخش خصوصی توان انجام پروژه‌ای بیش از این را داشته باشد، قرارگاه وارد نخواهد شد


اصل ١٤٧ قانون اساسی می‌گوید: «‎‎‎‎‎دولت‏ باید در زمان‏ صلح‏ از افراد و تجهیزات‏ فنی‏ ارتش‏(و سپاه) در کارهای‏ امدادی‏، آموزشی‏، تولیدی و جهاد سازندگی‏، با رعایت‏ کامل‏ موازین‏ عدل‏ اسلامی‏ استفاده‏ کند در حدی‏ که‏ به‏ آمادگی‏ رزمی‏ آسیبی‏ وارد نیاید.»
به همین دلیل سپاه برای مشارکت در امر بازسازی کشور، بخشی از منابع و توان سازندگی خود را وارد عرصه سازندگی میهن اسلامی با عنوان قرارگاه سازندگی خاتم‌الانبیا(ص) کرد.
قرارگاه خاتم الانبیا
به مناسبت سالروز تشکیل قرارگاه خاتم‌الانبیاء؛ در ادامه به چند نمونه از وظایف و خدمات این قرارگاه در جهت رشد اقتصادی و عمرانی ایران، اشاره می‌کنیم:

بدون پول کار کنید!

از وظایف اصلی قرارگاه خاتم، کمک به تامین امکانات و ساخت پروژه‌های کلان دولتی و خصوصی است که به هر دلیلی، نهادهای دیگر توان انجام آن را ندارند.
قرارگاه خاتم در دولت یازدهم، ۱۸۳ پروژه عمرانی و صنعتی که شامل حمل و نقل، نفت و گاز، سدسازی، صنعت و معدن بوده را به اتمام رسانده است، هرچند که حدودا 33 هزار میلیارد از دولت طلب دارد!
این قرارگاه هیچ‌گاه حضور خود در طرح‌های عمرانی را منوط به تأمین مالی نکرده بلکه هر جا نیاز بوده، وارد میدان شده است.

رفیق؛ نه رقیب

از اصلی‌ترین انتقاداتی که به قرارگاه خاتم می‌شود، انحصار و عدم امکان رقابت برای بخش خصوصی است و این یعنی تبدیل قرارگاه به یک غولِ اقتصادیِ انحصاری.
اما در مصوبه سال 90 و به حکم فرمانده وقت سپاه، این قرارگاه از ورود به پروژه‌های کمتر از 100 میلیارد تومان منع شده و حتی اگر شرکتی در بخش خصوصی توان انجام پروژه‌ای بیش از این را داشته باشد، قرارگاه وارد نخواهد شد.
سواحل مکران

به‌ عنوان مثال یکی از عرصه‌های حضور قرارگاه خاتم، توسعه بندر مکران بود. این بندر تنها بندر اقیانوسی کشور محسوب می‌شود و دسترسی این بندر به آب‌های آزاد موجب شده است که کشورهای آسیای میانه، هند، چین، افغانستان و کشورهای اروپایی نیز مایل باشند از این بندر برای عبور کالاهای خود استفاده کنند. در سال 1386 اجرای فاز نخست این بندر از سوی سازمان بنادر و دریانوردی به‌ صورت EPC به قرارگاه سازندگی خاتم‌الانبیاء(ص) سپاه واگذار شد. در این پروژه، 1.7 کیلومتر اسکله شامل ۲ پست اسکله کانتینری و ۳ پست اسکله چندمنظوره با ظرفیت ۵۰ تا ۱۰۰ هزار تن ایجادشده است. با لایروبی ۱۶ میلیون مترمکعبی، قرارگاه خاتم عملاً شبه‌جزیره‌ای به مساحت ۲۰۳ هکتار به خاک ایران اضافه کرد. تمام این فعالیت‌ها با دستگاه‌هایی انجام شد که ایران به دلیل تحریم‌ها در اختیار نداشت ولی قرارگاه با مهندسی معکوس و دانش فنی توانست آنها را ساخته و بکار گیرد.

ایجاد اشتغال در شهرستان‌ها

در دوره‌ای که آمار بیکاری افزایش‌یافته و ایجاد اشتغال از شعارهای هر دولت است، قرارگاه خاتم توانسته بیش از 200 هزار نفر را به‌ طور مستقیم مشغول به کار کند.

رفع بحران آب قم یکی از بهترین خدمات قرارگاه خاتم بود که دغدغه چندین ساله مقام معظم رهبری را در کمتر از 2 سال پیگیری و حل کردند

قرارگاه خاتم بیشتر نیروی خود را، با توجه شهرهایی که فعالیت عمرانی و سازندگی می‌کند، از متخصصان بومی همان منطقه می‌گیرد. یکی از مزایای این طرح، کاهش مهاجرت نیروی انسانی به کلان‌شهرها می‌باشد.

مقابله با بحران آب

یکی از خدماتی که قرارگاه خاتم در چند سال اخیر انجام داده، ورود به حوزه حیاتی آب است. در حال حاضر و در سراسر کشور، حدود ۴۵ تا ۵۰ میلیارد مترمکعب مخازن ساخته‌شده داریم که بر اساس آمار، قرارگاه خاتم بیش از نیمی از این مخازن را ساخته است.

قرارگاه خاتم
رفع بحران آب قم یکی از بهترین خدمات قرارگاه خاتم بود که دغدغه چندین ساله مقام معظم رهبری را در کمتر از 2 سال پیگیری و حل کردند.
همچنین این قرارگاه با احداث 62 سد، که تمام مراحل آن به دست نیروهای ایرانی انجام شد، بیش از 26 میلیارد مترمکعب آب ذخیره کرده است که این میزان برابر با نیمی از ذخایر کشور در زمینه‌های کشاورزی و... است.
در بارش‌های بی‌سابقه فروردین امسال، ظرفیت بسیاری از این سدها تکمیل شد و وجود این‌ها از هدر رفتن این هدایای آسمانی و همچنین از افزایش حجم سیلاب جلوگیری کرد.