مروری بر جنبه‌های علمی اعجاز قرآن

اصل هم‌ارزی در قرآن

1400 سال پیش هیچ‌کس از اصل هم‌ارزی اطلاع نداشت، اما در قرآن، آیه‌ای وجود دارد که می‌تواند اشاره به این واقعیت علمی باشد.
بازدید :
زمان تقریبی مطالعه :
در قرآن، توازن جرم در زمین و شتاب به‌طور همزمان ذکر شده است. شکاکان ادعا می‌کنند که قرآن اشتباه کرده است؛ زیرا موازنۀ جرم همیشه روی زمین یا در شرایط بی‌وزنی کار می‌کند و نیازی به شتاب ندارد. اما امروزه دانشمندان تأیید می‌کنند که توازن فقط روی زمین یا در یک چارچوب شتاب‌دار کار می‌کند و هرگز در بی‌وزنی (zero-G) کار نمی‌کند.

1400 سال پیش، مردم از ترازو استفاده می‌کردند، اما هیچ‌کس نمی‌دانست که این ابزار در شرایط بی‌وزنی کار نمی‌کند
 

اصل هم‌ارزی

در نظریه نسبیت عام، اصل هم‌ارزی به معنای برابری جرم گرانشی و جرم لَختی است. آلبرت انیشتین مشاهده کرد که نیروی گرانش همان نیروی کاذبی است که توسط یک ناظر در یک چارچوب مرجع شتاب‌دار تجربه می‌شود، همان‌طور که هنگام ایستادن روی یک جرم عظیم مانند زمین احساس می‌شود.
هیچ تفاوتی بین یک آزمایش روی زمین و یک آزمایش در یک سفینه فضایی در حال شتاب وجود ندارد. اما این در شرایط بی‌وزنی صدق نمی‌کند. ترازو در بی‌وزنی کار نمی‌کند؛ اگر یک جرم را تنها روی یک طرف ترازو قرار دهید، در شرایط بی‌وزنی ترازو کج نمی‌شود. اما اگر سفینه فضایی شتاب بگیرد، این ترازو دوباره همان‌طور که روی زمین کار می‌کند، به کار می‌افتد. این موضوع به‌تازگی شناخته شده است، اما 1400 سال پیش در قرآن به آن اشاره شده بود. آنجا که می‌فرماید:

وَالسَّمَاءَ رَفَعَهَا وَوَضَعَ الْمِيزَانَ
«و آسمان را برافراشت و میزان (تعادل) را قرار داد.» (الرحمن:7)

اگر خدا آسمان را برافراشته است، پس این به معنای یک چارچوب شتاب‌دار در فضا است. و در همان آیه، ترازو بر روی زمین قرار دارد. امروزه می‌دانیم که چرا این دو در یک آیه ذکر شده‌اند؛ زیرا ترازو فقط در این دو حالت کار می‌کند: گرانش و/ یا شتاب.
مطالب مرتبط مجموعه :
آخرین مطالب سایت