باد چیست و انواع باد + فواید باد و علت وزش باد
بادهای موسمی بادهایی هستند که به واسطهٔ اختلاف درجهٔ حرارت دریاها و قارهها در زمستان و تابستان تولید میشوند. این بادها معمولاً در قارهٔ آسیا اتفاق میافتد زیرا وسعت این قاره زیاد بوده و در وسط آن دریایی وجود ندارد، در نتیجه زمستانی بسیار سرد و تابستانی بسیار گرم دارد. در نیم کرهٔ شمالی در تابستان جهت باد به سمت شمال شرقی می وزدو در زمستان به سمت جنوب غربی است.
بازدید :
زمان تقریبی مطالعه :
تاریخ :
جمعه 1396/12/04 ساعت 10:38
در مورد باد چه می دانید؟ آیا می دانستید که در قران مجید از باد به عنوان مژده باران یاد شده است؟ اگر می خواهید با باد، انواع باد، فواید باد، علت وزش باد و … آشنا شوید این مقاله را حتما مطالعه نمایید چرا که اطلاعات کاملی در مورد باد برای شما عزیزان تهیه و تنظیم کرده ایم که در ادامه می خوانید.
باد، به جریان هوا گفته میشود، بهطور کلیتر، به حرکت گاز در اتمسفر باد گفته میشود؛ به طور سادهتر، باد از طریق گرم شدنِ نابرابر سطح زمین در اثر تابش خورشید پدید میآید.
بادها عموماً براساس درجۀ قدرتشان، سرعت، نوع نیرویی که موجب به وجود آوردنشان است و محل جغرافیایی که رخ میدهند یا اثر میگذارند دستهبندی میشوند. باد یک کمیت بُرداری است، دارای دو مشخصهٔ سَمت و سرعت. سمت و سرعت یا از طریق مشاهده یا با استفاده از ابزارهای ویژه اندازهگیری میشوند.
باد چیست / انواع باد / فواید باد / علت وزش باد : انرژی بادی
منظور از توان بادی تبدیل انرژی باد به نوع سودمندی از انرژی مانند انرژی الکتریکی است که این کار به وسیله توربینهای بادی صورت میگیرد. در آسیابهای بادی از انرژی باد مستقیماً برای خرد کردن دانهها و یا پمپ کردن آب استفاده میشود. در انتهای سال ۲۰۰۶ میزان ظرفیت تولیدی برق بادی در سراسر جهان برابر ۷۳٫۹ گیگاوات بود. گرچه این میزان چیزی در حدود یک درصد از کل انرژی الکتریکی تولیدی در جهان به شمار میآمد، در طول بازۀ زمانی میان سالهای ۲۰۰۰ تا ۲۰۰۶ تقریباً چهار برابر شدهاست. در این میان، کشورهای دانمارک با ۲۰ درصد، اسپانیا با ۹ درصد و آلمان با ۷ درصد از نظر درصد تولید برق بادی از کل تولید انرژی الکتریکی در جایگاههای نخست قرار دارند.باد چیست / انواع باد / فواید باد / علت وزش باد : انواع بادها
بادهای غربی بین عرضهای جغرافیایی ۳۰ تا ۶۰ درجهٔ شمالی و جنوبی، این بادهای شدید که در جهت چرخش زمین میوزند، جریان دارند.بادهای قطبی در عرضهای جغرافیایی بالاتر از ۶۰ درجه بوجود آمده و در اثر انتشار تودههای هوای سرد از مناطق پر فشار قطبی به مناطق نسبتاً گرم تر شکل میگیرد. جهت این بادها در نیم کرهٔ شمالی، به طرف جنوب غربی و در نیم کرهٔ جنوبی، به طرف شمال غربی است.
منظور از توان بادی تبدیل انرژی باد به نوع سودمندی از انرژی مانند انرژی الکتریکی است که این کار به وسیله توربینهای بادی صورت میگیرد. در آسیابهای بادی از انرژی باد مستقیماً برای خرد کردن دانهها و یا پمپ کردن آب استفاده میشود
بادهای موسمی بادهایی هستند که به واسطهٔ اختلاف درجهٔ حرارت دریاها و قارهها در زمستان و تابستان تولید میشوند. این بادها معمولاً در قارهٔ آسیا اتفاق میافتد زیرا وسعت این قاره زیاد بوده و در وسط آن دریایی وجود ندارد، در نتیجه زمستانی بسیار سرد و تابستانی بسیار گرم دارد. در نیم کرهٔ شمالی در تابستان جهت باد به سمت شمال شرقی می وزدو در زمستان به سمت جنوب غربی است.باد چیست / انواع باد / فواید باد / علت وزش باد : اندازهگیری باد
برای اندازهگیری جهت و سرعت باد از چند نوع جهتنما و سرعتسنج یا انمومتر استفاده میکنند که از جملۀ آنها سرعت سنج رابینسون است؛ این دستگاه از چهار نیمکرۀ توخالی که روی یک بازو نصب شده تشکیل شده است . دَوَران دستگاه در اثر وزش باد به وسیله تعدادی چرخدنده به صفحۀ نشاندهندۀ سرعت منتقل میشود.
باد چیست / انواع باد / فواید باد / علت وزش باد : بادسنج فشاری
یکی دیگر از انواع بادسنجها «بادسنج فشاری» است که برای اندازهگیری باد در سرعتهای زیاد به کار میرود. در بادسنجهای فشاری صفحهای، فشار حاصل از باد بر روی صفحه سبب انحراف آن شده، میزان انحراف با توجه به شدت و سرعت باد روی صفحۀ قوسیشکلِ مدرجی نشان داده میشود.
باد چیست / انواع باد / فواید باد / علت وزش باد : اندازهگیری باد در سطوح بالا
اندازهگیری جهت باد از جنبههای مختلف واجد اهمیت به سزایی میباشد زیرا از این ظریق میتوان از شرایط تودههای هوا و شرایظ پرواز و جهت حرکت ابرها و طوفانها و شرایط هوای اینده اطلاع حاصل نمود .باد چیست / انواع باد / فواید باد / علت وزش باد : حرکت ابرها
به طور کلی جهت حرکت ابرها نشان دهنده جهت حرکت هوا در لایههای اتمسفر میباشد. از طرف دیگر با اینکه با توجه به ارتفاع ابر میتوان میزان سرعت و حرکت آن را تخمین زد. ولی چون اغلب ابرها در لایههای زیرین اتمسفر یعنی تروپوسفِر تشکیل میگردند، برای اطلاع از میزان جریان هوا در لایههای فوق باید به طریق دیگری اقدام نمود. پایلت بالن بدین روش بالنی را از گاز سبکتر از هوا نظیر هیدروژت یا هیلیوم پر میکنند و در هوا رها میسازند وسدس در هوای باز با تودلیت و در هوای ابری با رادار تعقیب میکنند و با استفاده ار روابط مثلثاتی سرعت انتقالی آن را محاسبه میکنند.
باد چیست / انواع باد / فواید باد / علت وزش باد : مزایای باد
آیه:سوره الروم – آیه 46
بررسی تفسیری (المیزان)
منظور از اینکه بادها را مبشر خوانده، این است که: بادها مژده باران مى دهند، چون قبل از آمدن باران باد مى وزد.
” وَ لِیُذِیقَکُمْ مِنْ رَحْمَتِهِ”- این جمله عطف است بر محل” مبشرات” نه بر ظاهرش، چون در آن معناى تعلیل است، و تقدیر کلام این است که:” یرسل الریاح لتبشرکم و لیذیقکم من رحمته” بادها را مىفرستد براى اینکه شما را مژده دهد، و براى اینکه از رحمت خود به شما بچشاند، و مراد از” اذاقه رحمت” رساندن انواع نعمتها است که بر وزیدن باد مترتب مىشود، چون وقتى باد مى وزد عمل تلقیح در گلها و میوه ها انجام مى شود، و عفونتها از بین مى رود، و جو زمین تصفیه مىشود، و نعمتهایى دیگر از این قبیل که اطلاق جمله، همه را شامل مى شود.
” وَ لِتَجْرِیَ الْفُلْکُ بِأَمْرِهِ”- یعنى بادها را مى فرستد تا چنین و چنان شود، و نیز کشتیها به امر او به حرکت در آیند” وَ لِتَبْتَغُوا مِنْ فَضْلِهِ”، یعنى و تا رزق او را که از فضل اوست بطلبید.
” وَ لَعَلَّکُمْ تَشْکُرُونَ”- و تا شاید شکر بگزارید، این جمله هدف و نتیجه معنوى فرستادن باد است، هم چنان که بشارت باد، و چشاندن رحمت، و جریان کشتىها، و به دست آوردن فضل خدا، نتایج صورى و مادى آن بود.
حال این سوال پیش می آید که:
فواید مختلفی برای باد وجود دارد. آیا تمام مصادیق ممکن آن در آیه آورده شده است؟
باد چیست / انواع باد / فواید باد / علت وزش باد : علت بوجود آمدن باد چیست؟
باد چیست / انواع باد / فواید باد / علت وزش باد : آزمایش
مقداری پودر تالک تهیه کنید. این پودر را به قیمت کم از فروشندگان لوازم بهداشتی و آرایشی میتوانید بخرید. آنگاه یک لامپ صد واتی روشن کنید. وقتی لامپ گرم شد و دور و بر خود را گرم کرد، مقدار کمی از پودر تالک را از نیم متری بالای لامپ روی آن بریزید. پودر قبل از اینکه روی لامپ برسد، به طرف بالا بر میگردد.
اگر کمی از لامپ فاصله بگیرید و پود را کمی بالاتر از میز روی آن بریزید این بار پودر در هوا ، قبل از رسیدن به میز ، به سوی لامپ کشیده میشود و به این ترتیب جریان هوا که نامرئی بود، برای شما قابل روئیت میشود. در سطحی بسیار وسیعتر از کره زمین ، نیز همین کار رخ میدهد و بادی متناسب با جابهجایی هوا در تمام فصول سال ، مخصوصا در فصلهای معینی جریان مییابد.
باد چیست / انواع باد / فواید باد / علت وزش باد : بادهای جهانی و منطقهای
میدانیم که گرمترین نقاط روی زمین اطراف خط استوا است. بنابراین اطراف این منطقه همیشه هوای گرم در حال بالا رفتن است. هوای جابجا شده در منطقههای معین ، در شمال و جنوب خط استوا ، قطب شمال و قطب جنوب ، جریان مییابد. اگر زمین ساکن بود، مسیر این بادها همیشه شمالی و جنوبی بود، ولی چون زمین به دور خودش حرکت میکند (حرکت وضعی زمین)، این حرکت سبب میشود که در نیمکره شمالی باد از چپ به راست و در نیمکره جنوبی از راست به چپ بوزد.علاوه بر بادهای جهانی بادهای منطقهای نیز وجود دارند که مربوط به بخشهای کوچکی از زمین هستند. مثلا ساکنان ساحل دریاها و دریاچهها شاهد بادهای روزانه و شبانه در خلاف جهت همدیگر خواهند بود. زیرا وقتی روزها خورشید به خشکی و دریا میتابد، ساحل بیشتر از دریا گرم میشود (زیرا دریا گرما را به خود جذب میکند، در حالی که ساحل حرارت را پس میدهد.).
بنابراین هوای گرم ساحل بالا میرود و هوای تقریبا سردی از دریا به سوی ساحل جریان پیدا میکند و شبها نیز عکس این جریان رخ میدهد، زیرا وقتی آفتاب غروب میکند، ساحل سرد میشود، درحالی که چون ظرفیت گرمایی آب زیاد است، آب دریا گرمایی را که در طول روز جذب کرده است، به تدریج پس میدهد و هوای مجاور خود را گرم و سبک میکند و به بالا میزند و در نتیجه نسیم ملایمی شبها از ساحل به دریا میوزد. بادها همیشه ملایم و خوشایند نیستند و گاهی طوفان شدیدی در اثر جابهجایی سریع هوا حاصل میشوند که جان و مال مردم را به خطر میاندازد.
انسان که به دنبال استفاده از نیروی طبیعت است، از باد نیز غافل نبوده است. او با مهارکردن باد توانسته است در موارد زیادی انرژی باد را به خدمت خود درآورد. کشتیهای بادبانی ، آسیابهای بادی ، ژنراتورهای بادی که امروزه در کشورهای ساحلی روز به روز به تعداد آنها افزوده میشود و … نمونههایی در این زمینه هستند.
منبع:آسمونی
این مطلب صرفا جهت اطلاع کاربران از فضای رسانهای بازنشر شده و محتوای آن لزوما مورد تایید تبیان نیست .
مطالب مرتبط مجموعه :
آخرین مطالب سایت