ازدواج موقت و قانونی شدن آن

متعه یا ازدواج موقت که به صیغه نیز معروف است، نوعی از ازدواج است که در آن عقد ازدواج برای مدت معین و محدودی با مهریه ی معلوم، بین زن و مرد بسته می‌شود و با پایان آن این رابطه منقضی می‌شود.
بازدید :
زمان تقریبی مطالعه :

ازدواج موقت و قانونی شدن آن


متعه یا ازدواج موقت که به صیغه نیز معروف است، نوعی از ازدواج است که در آن عقد ازدواج برای مدت معین و محدودی با مهریه ی معلوم، بین زن و مرد بسته می‌شود و با پایان آن این رابطه منقضی می‌شود.

در جامعه ما نیز علیرغم وجود چنین سبکی از ازدواج، نوعی قبح برای آن وجود دارد و همین منع عرفی باعث می شود ازدواج های موقت به صورت پنهان وجود داشته باشند.

در سالهای گذشته طرح لایحه حمایت از خانواده در مجلس شورای اسلامی و وجود بندی قانونی در این لایحه در مورد ازدواج موقت بحث های زیادی را به دنبال داشته است. بسیاری از فعالان حقوق زنان گنجاندن این موضوع را در قانون، رسمیت دادن و ترویج ازدواج موقت می دانستند.

مهناز بهمنی از اعضای فراکسیون بانوان مجلس شورای اسلامی در همین رابطه، پاشیده شدن شالوده خانواده را از جمله مضرات ازدواج موقت می داند و معتقد است که نباید به صورت لجام گسیخته امکان ازدواج موقت وجود داشته باشد.

مشروح گفت و گوی سایت اطلاع رسانی تبیان با مهناز بهمنی را در زیر می خوانید:

-نظر شما درباره ازدواج موقت و قانونی شدن آن چیست؟

به نظر من به هیچ عنوان چنین نمی‌تواند در این دوره مجلس رای بیاورد و به قانون تبدیل شود در واقع ما اجازه نخواهیم داد كه چنین چیزی مصوب شود چرا كه ما مدافع خانم‌ها هستیم.

-برخی معتقدند تبدیل این امر به قانون به نوعی رسمیت دادن به آن تلقی می شود، ارزیابی شما از این موضوع چیست؟

هر قانونی كه ما در مجلس تصویب می‌كنیم باید ببینیم كه چه چشم‌اندازهایی دارد و چه منافعی به جامعه می‌رساند در واقع باید اول قانونی را به تصویب برسانیم كه منافع زیادی برای جامعه در بر خواهد داشت. ما معتقدیم این قانون عملا نه تنها منافعی نخواهد داشت، بلكه مضراتی هم به دنبال دارد. از مضرات آن همین بس كه خانواده و شالوده آن از هم می‌پاشد و زن و مرد دیگر به هم اعتماد نخواهند كرد در نتیجه زنی كه شكست خورده هر چه از توانش برآید آسیب می‌رساند و نتیجه منفی آن به خانواده و فرزندان تحمیل می‌شود.

واقعیت این است كسی كه بخواهد زن دومی را به صورت موقت اختیار كند، اگر احساس مسئولیت داشته باشد حداقل‌های زندگی اول خود را تامین می‌كند و بعد سراغ زن دوم می‌رود. این موضوع البته برای افراد خاص تعریف شده كه مباحث حقوقی و شرعی خود را دارد كه در چه شرایطی امكان‌پذیر است اما در كل چنین اقدامی به زندگی خانوادگی اول این افراد ضرر می‌رساند و معمولا باعث می‌شود زن اول به لحاظ روانی تامین نباشد

-تاثیر ازدواج موقت را بر زندگی خانوادگی افراد چطور می بینید؟

قطعا خروجی چنین خانواده‌‌ای، فرزندانی بدون شخصیت ثابت خواهد بود زیرا آنها در آن خانواده و با این طرز تفكر رشد و نمو كرده‌اند و پدیده‌ای زندگی آنها را دچار هجمه كرده است لذا به اعتقاد ما قانونی كردن این موضوع به هیچ عنوان به سود جامعه نیست.

-اما بسیاری هم معتقدند که ازدواج موقت از جمله احکامی است که در شرع امده و نباید آن را به کل نفی کرد، نظر شما در این باره چیست؟

اینكه چنین بحثی جایگاه شرعی دارد جای خود، اما ما معتقدیم تبدیل آن به قانون باعث شیوع بیشتر این موضوع می‌شود كه به نظر ما بسیار خطرناك است. من فكر نمی‌كنم مراجع هم چنین فتوایی بدهند. البته در عصر پیامبر (ص) این موضوع بوده اما به هر حال باید تعریفی داشته باشد و نباید لجام‌گسیخته اجازه ازدواج موقت را داد.

-چه تعریفی در این باره را صحیح می دانید و فکر می کنید اشخاص با چه شرایطی می توانند ازدواج موقت داشته باشند؟

واقعیت این است كسی كه بخواهد زن دومی را به صورت موقت اختیار كند، اگر احساس مسئولیت داشته باشد حداقل‌های زندگی اول خود را تامین می‌كند و بعد سراغ زن دوم می‌رود. این موضوع البته برای افراد خاص تعریف شده كه مباحث حقوقی و شرعی خود را دارد كه در چه شرایطی امكان‌پذیر است اما در كل چنین اقدامی به زندگی خانوادگی اول این افراد ضرر می‌رساند و معمولا باعث می‌شود زن اول به لحاظ روانی تامین نباشد.

متاسفانه گاهی از این موضوعات سوء استفاده می‌شود و كسانی دست به ازدواج موقت می‌زنند كه برای تامین نان شب خودشان هم محتاج هستند در این صورت ازدواج موقت این افراد به سرانجام موفقی نخواهد رسید.

سارا کیان

بخش حقوق تبیان

 

مطالب مرتبط مجموعه :
آخرین مطالب سایت