خانواده از دیدگاه حضرت رضا(ع)/یخش دوم
خانواده و روابطِ همسران از دیدگاه حضرت امام رضا(ع) / بخش دوم
محکمترین و برترین برنامه برای جلوگیری از گناه و صیانت جامعه و نجات دادن نسل جوان از سقوط در باتلاق منکرات، ابتذال و فحشاء، ازدواج میباشد. براین اساس در مرحله اوّل بر والدین، اقوام و نهادهای ذیربط واجب است که نسبت به ایجاد مقدمات این سنت الهی و حرکت پسندیده اقدام کنند و با دستان خویش با سادهترین روش زمینه پیمانی پاک را فراهم آورند. در مرحله بعد بر پسران و دختران است که بنای زندگی و سعادتمندانهای را به دور از تکلّفات و با اجتناب از شرایط سخت برپا نمایند. البته این موضوع با مقدماتی انجام میپذیرد.
پرداخت مهریه
خانواده عروس و داماد بنا بر عُرف جامعه و سنتهای محلی و رعایت موازین شرعی و ارزشی باید در حدی بدور از افراط وتفریط در مسئله مهر و صداق توافق کنند. البته امساک از رسانیدن صداق به صاحب آن حرام و گناه است.
رسول اکرم (ص) فرمودهاند:مهریه زن باید به او مسترد گردد و کسی که از پرداخت آن امتناع نماید، به اندازه ی حقّ زن، در روز قیامت از حسنات او بر میدارند و در پروندهی همسرش قرار میدهند و چون کار نیکی به اندازهی ترمیم حقوق زن باقی نماند به گناه پیمان شکنی او را به سوی آتش میبرند زیرا هر عهد و پیمانی مسؤولیت دارد،
هشتمین فروغ امامت در این باره میفرمایند:
حضرت رضا (ع) از پدران بزرگوارش از رسول خدا(ص) روایت کردهاند خداوند متعال هر گناهی را مورد آمرزش قرار میدهد مگر گناه انکار مهر زن یا غصب دستمزد اجیر یا فروش انسان آزاد.»
البته از جانب پیامبر و عترت او خطاب به زنان با کرامت توصیه شده است: اگر زمینه مناسبی در خصوص بخشیدن مهر خود به شوهر مشاهده کنند از این خصلت عالی که بیانگر جود و کرم و نشانه سخاوت و بزرگواری است چشم پوشی نکنند.
نظافت و آراستگی
در منابع اسلامی آمده است خداوند زیبا آفرین جمال و زیبایی را دوست دارد و میخواهد آثار این نعمت را در بندگان خود ببیند و چون بانوان مظهر این صفت هستند زینت برایشان زیبندهتر است.
البته در مسایل خانواده دستورات برای نظافت و آراستگی ظاهر و ایجاد جذبه، متقابل است و این فکر که مرد نیازی به زینت ظاهر و رعایت نظافت ندارد، مورد قبول نمیباشد
چنانچه حضرت امام رضا(ع) میفرمایند:
چه بسا که بی توجهی مرد به آراستگی ظاهر سبب گردد که زن از پاکدامنی فاصله بگیرد (و این فضیلت عفت را از دست بدهد)
حضرت امام رضا (ع) تأکید فرمودهاند:
پاکیزگی از خلق و خوی انبیاست.»
با توجه به این روایت زن و شوهر باید طهارت و پاکیزگی در بدن، لباس و حتی منزل و لوازم آن را مورد مراعات قرار دهند و در این زمینه مرد باید به همسرش کمک کند و بر زن هم لازم است با رعایت نظافت در امور خانه و آراستگی ظاهر موجبات خشنودی پروردگار و شادمانی همسر خود را فراهم کند تا از این راه سلامت روحی و روانی خانواده تأمین گردد آنان باید به این معنا توجه داشته باشند که گام نهادن در این قلمرو با ثواب توأم است و نوعی عبادت به حساب میآید.حضرت امام رضا(ع) از پدران بزرگوار خود روایت نمودهاند:
«زنان بنی اسرائیل از عفت و پاکی دست برداشتند و این مسئله هیچ سببی نداشت جز آن که شوهران آنان، خود را نمیآراستند. سپس آن حضرت افزودند: انّها تشتهی منک مثل الّذی تشتهی منها؛(13) (زن هم از مرد همان انتظاری را دارد که مرد از او دارد) از آن سوی زن مجاز نمیباشد برای غیر شوهر آرایش کند. رسول اکرم (ص) از این که زن در خارج خانه لباس جذّاب بپوشد به صورتی که نظر دیگران را به سوی خود جلب نماید، نهی فرموده و از این که زیور با خود بردارد منع کردهاند.
امنیت روانی و اطمینان قلبی
وقتی آرایش و پیرایش برای یکدیگر صورت گیرد علاوه بر ایجاد روابط پسندیده ی اخلاقی و روانی و ازدیاد عواطف قلبی موجبات اطمینان زوجین نسبت به هم را پدید میآورد و این که هر دو به این باور برسند که تمامی علاقه و ارادت خویش را در راه رضایت هم بکار گیرند.
اینجاست که نه زن به مردی غیر از شوی خویش نظر خواهد داشت و نه مردی نسبت به زن دیگری اندیشه مینماید و امنیتی که از این رفتار متقابل بدست میآید همه ی ابعاد زندگی زن و مرد را تحت پوشش قرار میدهد و هر گونه بدبینی و بی اطمینانی در روابط خانوادگی را محو میکند و بدین گونه پایههای نظام خانواده بر اساس حُسن روابط و سلامت روحی استوار خواهد شد و
این همان است که قرآن میفرماید:
یعنی در واقع هر کدام حافظ امنیت دیگر و مایه ی زینت و افتخار همسر میگردد.»
کلینی در فروع کافی این حدیث را از امام رضا(ع) نقل میکند:
یعنی از حضرت رضا روایت شده که ایشان فرمودند:هیچ فایدهای به کسی نمیرسد بهتر از این که برایش بانویی باشد که نگاه کردن به او و مصاحبت با او موجب شادمانی همسر باشد و در غیاب شوهر امانت دار و حافظ حریم خویش و خانواده و اموال شوهر است.
از آن جهت که مسؤولیت امنیت روانی خانواده برعهده زن است و کلیدهای عاطفه و رموز ایجاد روابط قلبی بدست اوست از این جهت اسلام از زن انتظاری متناسب با این جایگاهش دارد و در واقع چون سعادت و شقاوت خانواده به بانوی خانه وابسته است
در روایات ائمه هدی بالاترین زینت و نهایت سعادت برای مرد، برخورداری از همسری شایسته، معرفی شده است.
جایگاه خانواده
خانواده هسته ی نخستین تشکیل ساختمان جامعه به شمار میرود و عواملی چون عشق و محبت و عاطفه را در وجود انسانها ریشه دار مینماید.
با رعایت موازین ارزشی اسلامی زندگی خانوادگی شکوفا میگردد و آیین اسلام حقوقی برای اعضای آن بوجود میآورد که با مراعات و اجرای آن، صفا و صمیمیت چون چشمهای جوشان در خانواده جاری میگردد.
در حضور مناسبات اخلاقی و روابط بین اعضای خانواده حضرت امام رضا(ع) یک اصل کلّی، جالب و دارای پیامی روان شناختی را مطرح میفرمایند:
یعنی برخورد خود را با افراد کوچک و بزرگ زیبا و نیکو گردان»
که این اصل در حُسن معاشرت و بهبودی آن تأثیری فراوان دارد، این سخن میتواند برگرفته از فرمایش رسول اکرم (ص) باشد که میفرمایند:
«خیرکم خیرکم لاهله و انا خیرکم لاهلی
مرد خانه حقّ ندارد به هر دلیلی ارتباط با همسر خویش را بیش از چهار ماه ترک نماید فکر این که زن به ترک آن راضی باشد یا اینکه برای مرد مسافرت واجبی و لازمی چون حج و کسب معاش پیش آید، این که چنین آمیزشی حاوی خسرانی غیر قابل جبران باشد.
گروهی به محضر حضرت امام رضا(ع) آمدند و عرض کردند: ای پسر رسول خدا(ص) مردی زنی جوان دارد و چون مصیبتی متوجهاش گردیده، مدت چند ماه و بلکه یک سال است که ارتباط با همسر خویش را ترک کرده است البته این کار به دلیل اذیت، آزار و انتقام نبوده بلکه به علت اندوه و افسردگی خاطر از این معاشرت اجتناب کرده است. آیا با این عمل عصیان و ترک گناهی مرتکب شده است. امام فرمودند: بلی، ترک این ارتباط بیش از چهار ماه گناه دارد.
ابراز محبت و ایجاد مودت
اصل محبت را خداوند در قلب زن و شوهر قرار میدهد و بر آنان است که این نعمت باطنی و حالت قلبی را که موجب آرامش زندگی و صفا و پاکی است بوسیله جانبداری از هم، گذشت و فداکاری، خوش اخلاقی، توقع در اندازه و ظرفیت لازم، حفظ شئون و شخصیت طرفین و اجتناب از بگو مگوهای بیهوده حفظ کنند و از عواملی که به محبت و عاطفه خلل وارد مینماید بپرهیزند، زیرا تبدیل این عاطفه و شوق به کینه و نفرت و بغض در صورتی که ملاک شرعی و عقلی در کار نباشد مبدل نمودن نعمت به نقمت و بلاست و خود نوعی ناسپاسی به شمار میآید.
البته به فرمایش حضرت امام رضا(ع) دلها را رغبت و نفرت و نشاط و سستی میباشد، هنگامی که دل میل و اقبال میکند بینش و ادراک دارد و زمانی که بی میل است افسرده و ناتوان میباشد از این روی هنگامی که درون با نشاط توأم میباشد باید دلها را بکار گرفت و زمانی که حالت سستی و رخوت دارد باید آن را رها کرد تا توان و آرامش خود را بازیابد.
زن و شوهر در روابط عاطفی با یکدیگر باید این بیان گُهربار امام رضا(ع) را در نظر گیرند که میفرمایند:
اگر مؤمنی خشمگین شود عصبانیت، وی را از طریق حق بیرون نمیبرد و اگر شادمانی یابد این خرسندی وی را دچار باطل نمیسازد و چون به اقتداری میرسد بیشتر از آنچه حق دارد، نمیگیرد.
حضرت امام رضا(ع) در سیره ی عملی خویش در جهت تقویت عواطف و تکریم شخصیت حاضران در خانه و در جمع معاشرین این گونه بودند.
ابراهیم بن عباس میگوید: هرگز شخصیتی برتر از امام رضا(ع) ندیدم، هرگز پای خویش را در مقابل همنشین خویش دراز نمینمود و پیش از او تکیه نمیداد. به خدمتگزاران دشنام نمیگفت، صدایش به خنده بلند نمیشد و همواره با غلامان و زیردستان خود کنار سفره ی غذا مینشست.
حضرت امام رضا(ع) اعتقاد داشتند: اگر نسبت به کسی محبتی دارید آن را آشکار کنید زیرا اظهار دوستی نیمی از خردمندی به شمار میآید بنابراین زن و شوهر باید عواطف خود را در خصوص یکدیگر علنی سازند و در این مورد از خجالت و شرمساری پرهیز کنند.
یکی از اموری که بر رونق و صفای خانه میافزاید تلاوت قرآن میباشد.
حضرت علی بن موسی الرضا(ع) فرمودهاند: در خانه هایتان برنامهای برای تلاوت قرآن کریم ترتیب دهید به درستی هرگاه در منزلی قرآن خوانده شود امور اهلش سهل و آسان میگردد و خیر و برکتش بسیارشده و در غیر این صورت اهل خانه در تنگنای فکری و روانی و اقتصادی قرار میگیرند.
بر این اساس عوامل معنوی و روی آوردن به سنتهای مذهبی میتواند روابط عاطفی و فضای روان شناختی خانواده را تحت تأثیر قرار دهد. در مواقعی حتی ابراز عواطف هم برقرار است ولی گویا احساس آرامش از خانه رخت بربسته است و این بدان دلیل میباشد که اهل خانه از ذکر خداوند اعراض نمودهاند چرا که قرآن میفرماید:
«وَ مَنْ اعْرَضَ عَنْ ذکری فانَّ لَهُ معیشة ضنکا.»
منابع: وسایل الشیعه، شیخ حرّ عاملی، ج 14 / مکارم الاخلاق، طبرسی،/ بحارالانوار، ج 79، / ازدواج در اسلام، آیة الله مشکینی، / مستدرک الوسایل،باب نکاح،/ صحیفة الرضا، / مکارم الاخلاق، / میزان الحکمه، ج 10/
بخش حریم رضوی