جوشهاي سر سياه و درمان آن
جوشهای سر سیاه و درمان آن
جوشهای سر سیاه برآمدگیهای کوچکیاند که در خلل و فرج پوست جای گرفتهاند. این عبارت، تعریف بسیار سادهای از جوشهای سر سیاه است. آنها معمولاً زرد رنگ یا سیاه هستند. جوشهای سر سیاه نوعی از آکنه هستند که تحت عنوان کومودودنهای باز نیز بیان میشوند.
جوشهای سر سیاه اولین گام برای ایجاد جوش هستند و قبل از اینکه باکتریها خلل و فرج و روزنههای پوست را مورد حمله قرار دهند، تشکیل میگردند.
دوران بلوغ زمانی است که هورمونها شروع به فوران کردن در بدن و پوست مینمایند. ترشح بیش از حد هورمونها باعث تحریک غدههای چربی پوست میگردد. این غدههای چربی، غدههای سباسه یا sebaceous نامیده میشوند. این تحریک به نوبه خود منجر به تولید بیش از حد چربی در روزنههای پوست میگردد. افزایش بیش از حد چربی منجر به مسدود شدن روزنههای پوست میگردد که متعاقبا منجر به ایجاد تودهای از چربی میشود که هنگامیکه در معرض هوا قرار میگیرد به رنگ سیاه تبدیل میشود.
شرایط بسیاری وجود دارد که ممکن است باعث ایجاد جوشهای سر سیاه با بدتر شدن آنها شود. بعضی از شرایط ایجاد جوشهای سرسیاه، استفاده از روغنهای موضعی و لوازم آرایشی میباشند. اگر چه جوشهای سرسیاه ممکن است در هر نوع پوستی وجود داشته باشند، لیکن حضور آنها در پوستهای خیلی چرب، بیشتر است.
دلایل شایع ایجاد جوشهای سرسیاه
همان گونه که قبلاً اشاره گردید، جوشهای سرسیاه معمولاً هنگامی گسترش مییابند که پوست ما چربی بیشتری را تولید نماید. یک عامل اصلی که در تولید بیش از حد چربی نقش دارد، رسیدن به سن بلوغ است. در این زمان تولید هورمونها به خاطر ایجاد مادهی جانبی به نام دی هیدروتسترون یا DHT نامنظم میگردد. دلایل بی نظمی به نوبه خود منجر به فعالیت بیش از حد غدههای چربی و متعاقباً مسدود شدن روزنههای پوست میشود.
دلیل معمول دیگر حضور جوشهای سر سیاه به خاطر عدم پاکسازی پوست است. زمانی که پوست به درستی تمیز نشود، سلولهای مرده پوست در روزنههای پوست تجمع مییابند. این سلولهای مرده باعث مسدود شدن روزنه های پوست گشته و متعاقباً باعث تولید زیاد چربی میگردد.
یکی از دلایلی که منتج به بسته شدن و مسدود شدن روزنههای پوست میگردد، آرایش کردن زیاد است. استفاده بیش از حد از مرطوب کنندهها، کرم پودرها یا ضد آفتابها نیز اثری مشابه استفاده بیش از حد از مواد آرایشی دارند.
اکیداً توصیه میگردد همیشه قبل از خواب شبانه، صورت خود را از هر آنچه که در طول روز استفاده نمودهاید پاک سازید. اگر چه پاکسازی عمیق پوست ضروری است، اما ساییدن یا تمیز کردن بیش از حد نیز به عنوان یکی از دلایل ناهنجاریها و تحریکات پوستی شناخته شده است. همچنین اگر چه چربی بیش از حد مضر است، لیکن پوست ما برای سالم ماندن نیاز به مقدار کمی چربی دارد.
رشد جوشهای سرسیاه
پاکسازی منظم پوست به هر فردی توصیه میگردد، خواه این فرد دارای جوشهای سرسیاه باشد یا فاقد آن باشد. نشانههای ابتدایی جوشهای سرسیاه با چشم غیر مسلح قابل رویت نیستند.
اگر پوست شما تمیز نشود، آلودگیهای بیشتری را جذب خود مینماید که ابتدا به صورت جوشهای زردرنگ پدیدار شده و سپس به رنگ سیاه در میآیند. این برآمدگیها بسیار سفت بوده و بیرون آوردن محتویات آن نیز مشکل است. به همین دلیل همیشه توصیه میشود که پوست خود را کاملا تمیز نمایید.
برداشتن جوشهای سرسیاه
شما خودتان میتوانید در صورتی که علامتی از عفونت یا لکهای اطراف جوش نباشد، محتویات جوشهای سرسیاه را خارج کنید. اگر قصد دارید چنین عملی را انجام دهید همیشه اطمینان یابید که از مواد استریل استفاده مینمایید. همچنین قابل ذکر است که از پاک بودن محیط خود نیز اطمینان حاصل کنید.
توصیهای که از طرف کارشناسان پوست میشود این است که در گام اول، پوست خود را برای چند دقیقه در معرض بخار آب قرار دهید. بهترین راه برای این کار این است که صورت خود را بالای بخار آب داغ قرار دهید (فاصله صورتتان تا بخار طوری نباشد که بسوزید). همچنین توصیه میگردد حولهای را روی سر خود گذاشته تا از پراکنده شدن بخار جلوگیری نمایید (مثل حالت بخور دادن). این روش روزنهها را نرم نموده و باعث میشود پروسه استخراج جوشهای سرسیاه دردناک نباشد، اما مواظب باشید خود را نسوزانید.
ترجیحاً استفاده از یک پاک کننده جوش سرسیاه و یا استخراج کننده کومودون توصیه میگردد. شما میتوانید این محصولات را از داروخانه تهیه نمایید.
اکیداً توصیه میگردد که جوشهای سرسیاهی را که وضعشان وخیم بوده، ملتهب و یا دارای عفونت هستند، دستکاری نکنید، زیرا این عمل، جوشها را بدتر کرده و باعث ایجاد اسکار(جای جوش) بر روی پوست میگردد. در این گونه مواقع به پزشک متخصص پوست مراجعه کنید تا جوش شما را خالی کند. پزشک قادر به پاکسازی عمیق پوست و از بین بردن جوشهای سرسیاه یا سرسفید است. ممکن است هزینه چنین درمانهایی کمی بالا باشد، اما زمانی که شما نتایج بلندمدت آن را مشاهده کنید بسیار خوشحال خواهید شد.
بخش سلامت تبیان
منبع: محیا نیوز - دکتر متین محمدی پور
مطالب مرتبط:
توصیه هایی برای افراد مبتلا به جوش