چگونه در یک مصاحبه شغلی قبول شویم؟

یکی از دغدغه های اصلی کارجویان پس از فارغ التحصیلی، یافتن شغلی مناسب با آموخته های دانشگاهی و مهارتهایی است که طی سال ها آموزش و ممارست فراگرفته اند. امروزه اغلب کارجویان با ثبت نام در بنگاه های کاریابی، جستجو در اینترنت، روزنامه ها، و آگهی های استخدامی ب
بازدید :
زمان تقریبی مطالعه :

 چگونه در مصاحبه شغلي قبول شويم؟

يکي از دغدغه هاي اصلي کارجويان پس از فارغ التحصيلي، يافتن شغلي مناسب با آموخته هاي دانشگاهي و مهارتهايي است که طي سال ها آموزش و ممارست فراگرفته اند. امروزه اغلب کارجويان با ثبت نام در بنگاه هاي کاريابي، جستجو در اينترنت، روزنامه ها، و آگهي هاي استخدامي با عزمي راسخ، خواستار ايده آل هاي شغلي خود هستند. اما پس از يافتن شغل ايده ال بايد گام دوم را نيز با موفقيت برداشت. توانايي در مصاحبه و نشان دادن مهارتها ، گامي است که کمتر به آن توجه شده است و اغلب کارجويان، عليرغم مهارتهايشان از اجراي آن و برآوردن خواسته هاي کارفرما بازمانده اند. در اين مقاله راهکارهاي مورد نياز کارجويان را قبل و بعد از مصاحبه تشريح مي کنيم تا با آموختن اين ويژگي مهارتهايشان در مصاحبه نيز کامل شود .

نکاتي که پيش از مصاحبه بايد بدانيم

پيش از هر مصاحبه اي بايد جستجويي کامل درباره مراجع کاريابي و تخصص هاي مورد نياز انجام دهيم . سپس رزومه خود را به اين مراکز ارائه دهيم . پيش از هر کاري بايد اولويت هاي شغلي خود را مشخص کنيد تا ميان انتخابها با مشکل مواجه نشويد. آگاهي و مهارت کامل درباره شغل ازعواملي هستند که بايد به آن توجه کرد هميشه مصاحبه را فرصتي براي آشکار کردن استعدادهاي خود بدانيد. کليه مهارتها، سوابق شغلي، تحصيلات و حتي دوره هاي آموزشي خود را نيز در رزومه ذکر کنيد. سعي کنيد در زمان مناسب به محل مصاحبه برويد و بدون هيچگونه استرسي با دقت به سوالات پاسخ دهيد. اجازه بدهيد تا مصاحبه کننده کنترل امور را در دست گيرد. از پاسخهاي طولاني اجتناب کنيد و بهترين و کامل ترين پاسخ را ارائه دهيد. درباره تواناييها و مهارتهايتان اغراق نکنيد. توجه داشته باشيد، نوع پرسشهاي مصاحبه کننده نشان دهنده اولويتهاي مورد نظر آنها است. اگر به هر دليلي موفق نشديد که رزومه خود را ارائه دهيد، نوع گويش و رفتار شما در مصاحبه هاي حضوري، تصويري کامل از سوابق و مهارتهاي شما نشان خواهد داد. بنابراين دقت در حرف زدن و پاسخ به پرسشهاي مصاحبه کننده بسيار حائز اهميت است. در واقع بجز برخي از شغلها که پيش از مصاحبه حضوري بصورت آزمون برگزار مي شوند، در شغلهاي ديگر و مصاحبه هايي از اين نوع، کارفرما با برخورد اول و با استناد به پاسخهاي شما به سرعت به ماهيت شما پي خواهد برد. هيچگاه درباره مشکلات و مسائل مالي در مصاحبه ها صحبت نکنيد. اينکار باعث مي شود که ديدگاه مصاحبه کننده تغيير يابد و تصور ديگري از شما و علت مراجعه داشته باشد.در هنگام پاسخ به سوالات مصاحبه کننده عجله نکنيد و با خونسردي کامل به آنها جواب دهيد. به مصاحبه اهميت دهيد و با لباسي آراسته و مرتب ظاهر شويد. متناسب با محل و موقعيت مصاحبه، سعي کنيد بصورت رسمي و در برخي جاها دوستانه انجام شود. ضرورتي ندارد کاملا رسمي باشيد، هميشه با لبخند چهره افراد زيباتر مي شود و خاطره اي به ياد ماندني تر به جاي خواهد گذاشت. درباره حقوق و مزايا در مصاحبه واقع نگر باشيد. متناسب با مسئوليتي که انجام مي دهيد حقوق خود را ارزيابي کنيد. اجازه بدهيد تا کارفرما در اين مورد ابتدا صحبت کند. آنگاه با برآوردي که از شرکتها و موسسات ديگر داريد در اين باره بحث کنيد.

آزمون هاي استخدامي

بسياري از شرکتها براي استخدام کارمندان آزمونهاي مختلفي را به طور کتبي و شفاهي انجام مي دهند . اغلب اين تستها با رعايت اصول علمي و روانشناسي انجام مي شوند و با توجه به تخصص هاي افراد طرح ريزي شده اند. کارفرمايان با ملاحظه اين تستها به نوع نگرش ، ديدگاه ، تواناييها و تحصيلات کارجويان پي مي برند و آنها را مورد ارزيابي قرار مي دهند. در هر آزمون که هرساله برگزار مي شود، سطح دانش کارجويان و ميزان قدرت پاسخگويي تغيير مي يابد و براين اساس الگوهاي کيفيتي نيز مشخص مي شوند. در واقع افرادي که فاصله فارغ التحصيلي آنها کمتر بوده، در مقايسه با افرادي که چندين سال پيش فارغ التحصيل شده اند ، براي آزمون آماده ترند. اين فاصله گر چه معياري براي سطح ارزشها و تواناييها نيست، اما موجب به وجود آمدن پديده اي به نام استرس مي شود. ترس از موفق نشدن و به حد نصاب نرسيدن نمره آزمون مشکلات زيادي را پديد مي آورد که مانع از نشان دادن چهره واقعي و تواناييهاي افراد مي شود .

موفق نشدن در مصاحبه دليلي بر پذيرش شکست نيست، بلکه فرصتي ديگر براي افزايش تجربيات ، مهارتها و ديدگاهي متفاوت در آزمون بعدي است

 زمان مصاحبه

دقايق مصاحبه هم مي تواند لحظاتي فوق العاده استرس آور، عذاب آور و بسيار طاقت فرسا، و هم لحظاتي مطلوب و آموزشي و موفقيت آميز باشد. تمام اين مراحل بستگي به نگرش و ديدگاه شما دارد ، نکته قابل توجه اين است که خود شما چه تعريفي از مصاحبه داريد؟ به دليل اينکه هر آنچه که تصور کنيد و بينديشيد همان اتفاق خواهد افتاد. بنابراين اين امتحان را انجام دهيد و از نتيجه آن لذت ببريد. مصاحبه را يک رويداد ساده مانند بسياري از رويدادهاي ديگر زندگيتان فرض کنيد و آنرا فرصتي براي کسب يک تجربه نو بدانيد. از پذيرفته نشدن در مصاحبه نهراسيد و به فکر اجراي راهکارهاي جديد باشيد.

نکاتي که بايد پس از مصاحبه انجام داد!

اکنون شما درجايگاه فردي باتجربه و آزمون ديده ايد . بنابراين يک گام از ديگر رقبايتان جلوتريد و اهداف متفاوت تري را مدنظر داريد . انسان با هر آزمون با تجربه تر و شايسته تر مي شود. علاوه بر اين ارزيابي دقيقي از مهارتها و تواناييهاي خود کسب کرده ايد. پس از هر آزمون با دو نتيجه روبه رو مي شويد. شکست و موفقيت، دو عاملي که در سراسر زندگي با آنها مواجه هستيم و درواقع بخش بزرگي از زندگي ما را تشکيل مي دهند. شکست به معناي ناتواني نيست بلکه تنها مانعي سطحي براي دستيابي به موفقيت است. بنابراين از عدم موفقيت نهراسيد و به هدفتان ادامه دهيد. اگر به هر دليلي نتوانستيد در مصاحبه موفق شويد، بازهم به جستجو و تلاش خود ادامه دهيد. براي انجام اين مهم لازم است که کمي بينديشيد و راههاي نرفته را بازيابيد و پرسشهاي زير را مطرح کنيد.اجراي چه نکاتي کارفرما را تحت تاثير قرار مي دهد ؟ آيا تواناييها و مهارتهايتان را بخوبي نشان داده ايد ؟ آيا تمام تلاش خود را براي اجرا و يافتن شغلي متناسب با ارزشهاي خود انجام داده ايد ؟ آيا تمام نکات روانشناسانه را در مصاحبه اجرا کرده ايد ؟ آيا به دانش و مهارت کافي در شغل مورد نظر رسيده ايد ؟ آيا در مصاحبه به اندازه کافي صحبت کرده ايد و تمام ويژگيهاي خود را گفته ايد ؟ آيا اصول اوليه در مصاحبه را رعايت کرده ايد؟ آيا کلام، گفتار، رفتار و پوشش مناسبي داشتيد؟ اگر خوب دقت کنيد خواهيد ديد که همين موارد بسيار جزئي و کاملاً ساده، چنان تاثيري در مصاحبه ايجاد خواهد کرد که شما را درهر آزمون و مصاحبه اي موفق خواهد کرد. بنابراين با اندکي تامل و بازنگري خواهيد ديد که مصاحبه آنقدرها هم سخت نيست، بلکه تنها با رعايت قوانيني خاص مانند بسياري از کارهاي ديگر، مي توان اين مهم را نيز اجرا کرد.

 صبور باشيد

 پس از اجراي مصاحبه معمولا يک هفته زمان لازم است تا پاسخ نهايي به شما گفته شود، درطول اين يک هفته به گزينه ها و مصاحبه هاي ديگر فکر کنيد . براساس قانون احتمالات از هر سه مصاحبه يکي پذيرفته مي شود . اگر به هر دليلي پذيرفته نشديد، نگران نباشيد زيرا معمولاً انتخابها محدود هستند و اين چيزي از شايستگي شما کم نخواهد کرد. به جستجو ادامه دهيد و دليل انتخاب نشدن خود را بپرسيد، اين مسئله نشان مي دهد که هنوز به دنبال يادگيري و افزايش مهارتهاي خود هستيد.

نکته آخر

موفق نشدن در مصاحبه دليلي بر پذيرش شکست نيست، بلکه فرصتي ديگر براي افزايش تجربيات ، مهارتها و ديدگاهي متفاوت در آزمون بعدي است .

ترجمه:سيد رسول ميرزايي موسوي 


باشگاه کاربارن تبيان - انجمن هاي تخصصي - ارسالي از tanhai_tom

مطالب مرتبط مجموعه :
آخرین مطالب سایت