هزار و صدوپنجاه میلیارد تومان برای ورزش

ه میلیارد تومان پول! یزدانی‌خرم: بانك‌ها مقاومت نشان می‌دهند، نفت پیشتاز است برخی وزرا با ورزشكاران تنها عكس می‌گیرند هزار و صد و پنجاه میلیارد تومان رقم بزرگی است كه در صورت همكاری تمامی بخشهای دولتی و نیمه دولتی از طریق بن...
بازدید :
زمان تقریبی مطالعه :

بند چ و انتظار برای تحقق هزار و صدوپنجاه میلیارد تومان پول!

یزدانی‌خرم:بانك‌ها مقاومت نشان می‌دهند، نفت پیشتاز استبرخی وزرا با ورزشكاران تنها عكس می‌گیرند


هزار و صد و پنجاه میلیارد تومان رقم بزرگی است كه در صورت همكاری تمامی بخشهای دولتی و نیمه دولتی از طریق بند چ تبصره‌ی ماده‌ی 7 می‌توانست عاید ورزش كشور شود؛ این در حالی است كه محمدرضا یزدانی‌خرم دبیر اجرای بند چ معتقد است عدم همكاری برخی ارگانها مانع از تحقق این مبلغ شد. البته از سال جاری بند چ از حالت تبصره خارج شده و با تغییر نام به بند پ، به صورت قانون در برنامه‌ی پنج ساله چهارم توسعه گنجانده شده است و در حالی كه تا كنون 200 میلیارد تومان مجوز تنها در مركز صادر شده است برخی دستگاهها نسبت به وظیفه‌ی خود توجیه نیستند. تنها وزارت نفت در میان دستگاههای دولتی دیگر پیشتاز است؛ در این میان، بانكها كه امیدواری زیادی به آنها می‌رفت نسبت به اختصاص یك درصد از اعتبارات خود مقاومت نشان می‌دهند. البته برخی نهادها برای شانه خالی كردن از وظایف‌شان، خود را خصوصی می‌دانند. اما از همه مهمتر این كه ورزش از دیدگاه برخی از دستگاههای ذیربط، به مقوله‌ای برای تبلیغات تبدیل شده است و تنها با ورزشكاران عكس یادگاری می‌گیرند و...

محمدرضا یزدانی خرم، دبیر اجرای بند چ تبصره 7 اظهار كرد: هنوز گزارش عملكرد ما در سال 1383 آماده نشده چراكه موسسات و ارگانهای مختلف می‌توانند تا آخر خردادماه امسال نیز از بودجه‌های جاری و عمرانی خود برای اختصاص به این قانون استفاده كنند. در سال گذشته ما مجوزهای بیشتری را به موسسات و ارگانهای مختلف دادیم تا در صورت تمایل یك درصد از بودجه‌های خود را به ورزش اختصاص دهند، تصور می‌كنم این امر بین 60 تا 70 میلیارد تومان بیشتر از سال 1382 بوده است.

دبیر اجرای بند چ با بیان این كه بر اساس آمار موجود تا كنون 200 میلیارد تومان مجوز صادر شده است، خاطرنشان كرد: این رقم 2 برابر سال 1382 است. استقبال خوبی انجام گرفته اما راضی‌كننده نیست. البته مجوز این 200 میلیارد تومان فقط برای مركز كشور صادر شده و این مقدار در شهرستانها بیشتر است.

وی تصریح كرد: فكر می‌كنم هنوز برخی از موسسات و حتی ارگانهای دولتی در خصوص تخصیص یك درصد از اعتبار خود به امر ورزش توجیه نیستند. البته این امر نیز در عرض یك یا دو سال محقق نخواهد شد. وظیفه‌ی رسانه‌ها و جراید در خصوص حاكم كردن این تفكر بسیار ضروری است؛ امیدوارم تا چند سال آینده خود شركتها و بخشهای مختلف در این خصوص پیش‌دستی ‌كنند.

یزدانی خرم گفت: واقعیت این است كه شركتها و موسسات مختلف بیش از هر چیز در ابتدا به مسایل تبلیغاتی در ورزش نگاه می‌كنند تا فرضیه‌های سازندگی آن؛ البته این حق طبیعی آنها است اما با ایجاد رقابت در قسمت‌های مختلف و بسترهای اقتصادی می‌توان از این پتانسیل بزرگ به نفع ورزش استفاده كرد.

وی افزود: به طور مثال صنعت خودروسازی به تنهایی سهم قابل توجهی در كل اقتصاد كشور دارد. این صنعت در حال حاضر با توجه به درآمدی كه كسب می‌كند از تخصیص یك درصد اعتبار خود به امر ورزش شانه خالی می‌كند. چراكه در این قسمت بازار رقابتی كمتری وجود دارد و شركتها نیز برای حضور در ورزش رغبت كمتری از خود نشان می‌دهند.

دبیر بند چ با بیان این كه شركتهای خودروسازی كشور ما در حال حاضر خود را خصوصی می‌دانند تا از این طریق زیر بار اجرای این قانون نروند گفت: اكثر شركت‌های خودروسازی با واگذاری 51 درصد از سهام خود به مردم خود را بخش خصوصی می‌دانند تا از اجرای این قانون شانه خالی كنند. ضمن این كه چون بازار آنها رقابتی نیست در نتیجه تمایلی از خود برای اجرای این قانون نشان نمی‌دهند.

یزدانی‌خرم همچنین در پاسخ به این سوال كه آیا قانونی برای مجبور كردن این شركت‌ها به منظور تخصیص یك درصد اعتبار خود به ورزش وجود دارد خاطرنشان كرد: از آنجا كه قانونی نداریم، نمی‌توانیم آنها را به این كار مجبور كنیم. این وضعیت در كشور ما كاملا بر عكس سایر كشورهای جهان است. در ژاپن، چین و كره‌ی جنوبی به همراه كشورهای اروپایی و آمریكای شمالی، اكثر شركت‌های خودروسازی دارای امكانات استاندارد و با كیفیت‌های بالا هستند. به طوری كه هر كدام یك باشگاه ورزشی را كه در چند رشته‌ی مختلف سرمایه‌گذاری می‌كنند، را نیز زیر پوشش دارند. آنها گاهی اوقات اسپانسر تیم‌های ملی رشته‌های مختلف نیز می‌شوند، همین امر باعث پیشرفت ورزش در این كشورها شده است.

وی افزود: ما نیز باید با الگو قرار دادن این گونه كشورها و اصلاح برخی موارد، زمینه‌های لازم را فراهم كنیم تا در ایران نیز چنین شرایطی فراهم شود. ایران شرایط خاص خود را دارد، اگر شركت‌ها و موسسات مختلف قصد سرمایه‌گذاری در ورزش ما را دارند، باید از طریق ادارات كل تربیت بدنی استان تحت مشاوره قرار گیرند تا آنها نیز از طریق بودجه‌های این قسمت‌ها زمینه‌های رشد تمامی رشته‌های ورزشی را فراهم كنند، نه این كه مانند برخی شركت‌ها شاهد آن باشیم كه مثلا یك شركت فقط در فوتبال سرمایه‌گذاری می‌كند.

دبیر بند چ یادآور شد: در سال 1383، بیشترین استقبال از قانون بند چ از سوی وزارت نفت، صورت گرفت. این وزارتخانه سال گذشته 140 میلیارد تومان در بخش ورزش سرمایه‌گذاری كرد كه امیدوارم سایر ارگانها و نهادهای دولتی نیز از این موضوع الگو گرفته و از تخصیص یك درصد اعتبار خود به امر ورزش شانه خالی نكنند.

وی گفت: متاسفانه برخی از سازمانها كم‌لطفی می‌كنند. وزرایی داریم كه با ورزشكاران عكسهای یادگاری بسیاری برای جلب توجه مردم می‌گیرند اما در خصوص همین یك درصد بهانه‌های مختلفی را عنوان می‌كنند تا زیر بار این قانون نروند.

یزدانی خرم در ادامه با اعلام این مطلب كه در قانون جدید حتی به ارتش و نیروهای مسلح و صدا و سیما نیز اجازه داده شده تا یك درصد از اعتبار سالانه‌ی خود را صرف ورزش كنند تصریح كرد: دولت دست ارگانها و تمامی موسسات دولتی و غیردولتی را باز گذاشته تا در سمت حمایت از ورزش حركتهای گسترده را انجام دهند. هنوز یادم هست كه رییس جمهور در اولین سخنرانی خود پس از انتخابات سال 1376 اعلام كرد كه ورزش ما بیمار است. اما هم‌اكنون پس از این سالها دیگر به چنین موضوعی اعتقاد ندارند، چراكه هر كاری لازم بوده برای ورزش انجام داده‌اند.

دبیر اجرای بند چ در ادامه به عدم همكاری بانكها با این سازمان اشاره كرد و اظهار كرد: تا كنون بانكها در خصوص همكاری با ما مقاومت‌های زیادی را انجام داده‌اند. بهانه‌ی آنها نیز این است كه دولت در متن قانون آنها را ملزم به همكاری نكرده است و به اصطلاح خودشان از كلمه‌ی باید استفاده نكرده است. همانطور كه گفتم این كار احتیاج به یك فرهنگ‌سازی مداوم و صرف زمان مناسب دارد و امیدوارم در سالهای آینده این موضوع هرچه زودتر تحقق پیدا كند.

وی گفت: زمینه‌های رشد ورزش در كشور ما تا حدودی ایجاد شده است. نگاه ما باید به گونه‌ای باشد كه از طریق عملی كردن این اعتبارات، هم در زمینه‌ی ورزش همگانی و هم در بعد قهرمانی فعالیتهای مناسبی را انجام دهیم. اگر به درستی این كار را انجام دهیم، می‌توانیم بگوییم موفق عمل كرده‌ایم. در غیراین صورت مردم باید در خصوص عملكرد ما قضاوت كنند.

یزدانی‌خرم در پایان خاطرنشان كرد: هم‌اكنون كشورهایی مانند قطر كه نسبت به ما استعدادهای لازم را نیز ندارند، با تكیه بر ساخت‌وسازهای ورزشی در حال بوجود آوردن شرایطی هستند تا با گسترش زمینه‌های ورزش همگانی، استعدادهای مختلف را پیدا كرده تا آنها را برای قهرمانی آماده كنند. یكی از كارهایی كه در حال حاضر نیز انجام می‌دهند، آماده‌سازی این كشور برای میزبانی بازیهای آسیایی 2006 است به گونه‌ای كه اكثر ساخت‌وسازهای مكانهای ورزشی آنها در كنار مدارس و آموزشگاههای مختلف است. این نشان‌دهنده‌ی دید گسترده‌ی آنها نسبت به آینده است.

مطالب مرتبط مجموعه : منوی 3
آخرین مطالب سایت