بازسازي سینه بعد از سرطان

خوشبختانه در حال حاضر به دليل آشنايي خانم ها با سرطان پستان و علايم آن، و همچنين انجام چکاپ ساليانه، بسياري از موارد اين بيماري...
بازدید :
زمان تقریبی مطالعه :

بازسازي سينه بعد از سرطان

خوشبختانه در حال حاضر به دليل آشنايي خانم ها با سرطان پستان و علايم آن، و همچنين انجام چکاپ ساليانه، بسياري از موارد اين بيماري در مراحل اوليه کشف شده و در اغلب موارد، بدون برداشتن سينه قابل درمان است و اين مساله باعث شده که کيفيت زندگي در اين بيماران افزايش يافته و بيماران تا مدت طولاني پس از درمان بتوانند از زندگي شاد و بدون نقص عضو لذت ببرند، اما در تعدادي از بيماران هم به دليل تأخير در تشخيص يا درمان، سلول‌هاي سرطاني قسمت زيادي از سينه را درگير مي کند، لذا امکان نگه داشتن سينه وجود ندارد و تنها راه قطعي درمان، برداشتن کامل سينه است. در چنين مواردي بايد به فکر باز‌سازي سينه بود تا بيمار از نقص عضو ايجاد شده رنج نبرد.

 درباره اين موضوع دکتر نسرين‌السادات علوي، فلوشيب جراحي پستان توضيح مي دهد:

بهترين زمان باز‌سازي پستان چه موقع است؟

زمان باز‌سازي به گسترش بيماري و نوع عمل انجام شده براي بيمار و همچنين نياز يا عدم نياز بيمار به انجام درمان‌هاي اضافي مانند راديوتراپي بستگي دارد. مثلا در بيماري که تمام سينه برداشته شده و غدد لنفاوي زير بغل نيز درگير بوده‌اند، پس از عمل نياز به راديوتراپي يا به اصطلاح برق گذاشتن است، لذا ترجيح مي‌دهيم که ابتدا درمان‌ها به‌طور کامل انجام شود و پس از مدتي که اثرات اشعه روي پوست از بين رفت، باز‌سازي را انجام بدهيم.

براي بازسازي در اين بيماران براي اينکه پوست جاي لازم براي جايگيري پروتز را پيدا کند، ابتدا وسيله‌اي به نام "متسع کننده" را زير پوست و عضله سينه‌اي قرار مي‌دهيم. اين وسيله مثل بادکنکي است که در ابتدا کاملاً خالي است و هر چند روز مقداري سرم نمکي داخل آن تزريق مي‌شود که باعث افزايش حجم آن و در نتيجه اتساع پوست مي‌شود و پوست جاي کافي براي قرارگيري يک پروتز مناسب را پيدا خواهد کرد. سپس متسع‌کننده در طي يک عمل جراحي کوچک خارج شده و پروتز به جاي آن قرار مي‌گيرد.

در بيماراني که پس از عمل جراحي برداشتن سينه، نياز به راديوتراپي ندارند، مي‌توان هم‌زمان با برداشتن سينه مقداري از پوست را نگه داشت و پروتز را در محل مناسب جاي داد. به اين روش، روش "باز‌سازي هم‌زمان" يا "بلافاصله" مي‌گويند.

آيا بازسازي فقط با پروتز قابل انجام است؟

نه، يکي از روش‌هاي خيلي خوبي که براي بازسازي سينه وجود دارد، استفاده از نسج خود بيمار است؛ مثلا استفاده از پوست و چربي شکم (در قسمت پايين ناف)، يا پوست و چربي ناحيه پهلو. در اين روش‌ها، نسج لازم را به ميزان کافي از شکم يا پهلو برداشته و به محل خالي سينه منتقل مي‌کنيم و عروق آن را نيز پيوند مي‌زنيم.

آيا تمام مراحل در يک جلسه انجام مي‌شود؟

پس از اينکه نسج سينه توسط پروتز يا نسوج خود بيمار جايگزين شد، يک مرحله سرپايي ديگر براي بازسازي سر سينه لازم است که معمولا پس از گذشت چند هفته انجام مي‌شود و براي ايجاد قسمت رنگي (هاله) سينه از پيوند پوست يا از تاتو (خالکوبي) استفاده مي‌کنيم.

آيا باز‌سازي سينه در خانم هايي که سال‌ها از عمل جراحي آنها گذشته است، نيز قابل انجام است؟

بله، بسياري از بيماران در ابتدا که مبتلا به بيماري مي‌شوند، به دليل هراس از بيماري و افسردگي ناشي از آن به بازسازي فکر نمي‌کنند ولي پس از مدتي که سلامتي کامل خود را باز مي‌يابند و احساس مي‌کنند که به زندگي طبيعي بازگشته‌اند به فکر بازسازي مي‌افتند. ما نيز به دليل بهبود روحيه اين بيماران از بازسازي استقبال مي‌کنيم و اين کار کاملا قابل انجام است.

آيا موردي هست که در بيماران غيرسرطاني، نياز به برداشتن سينه و باز‌سازي آن باشد؟

بله، خانم هايي که در خانواده آنها ارثي بودن سرطان سينه با انجام آزمايش ژنتيک اثبات شده و به دليل دارا بودن اين خاصيت ژنتيکي، احتمال ابتلا به سرطان سينه در آنها بسيار بالاست، مي‌توانند تحت عمل جراحي برداشتن سينه و باز‌سازي هم‌زمان قرار بگيرند.

در موارد نادري نيز، هنگام بروز عفونت‌هاي بسيار شديد و غيرقابل درمان در سينه، اگر موفق به کنترل عفونت آزاردهنده نشويم، سينه را برداشته و آن را بازسازي مي‌کنيم.

کلا توصيه شما به خانم‌ها در مورد باز‌سازي سينه پس از برداشتن آن چيست؟

ما در ابتدا به خانم هاي عزيز توصيه مي‌کنيم که در صورت بروز مشکل در سينه، خيلي سريع به پزشک مراجعه کنند تا در صورت بدخيم بودن ضايعه، درمان لازم در اسرع وقت شروع شود، در اين صورت ما در 80 درصد موارد مي‌توانيم سينه را نگه داريم و فقط تومور سرطاني با مقداري از نسج اطراف آن را برداريم و با به کار بردن روش‌هاي جراحي زيبايي، نه تنها ظاهر خانم به هم نخواهد خورد، بلکه مي‌تواند زيبايي وي را ارتقا دهد.

در صورتي که به هر دليلي پزشک، برداشتن سينه را به بيمار پيشنهاد کرد، بيمار بايد قبل از عمل جراحي تمايل خود را به بازسازي به پزشک خود بگويد و با مشورت وي روش مطلوب را انتخاب نمايد تا اقدامات لازم از همان عمل جراحي اول، در نظر گرفته شود.

تهيه مصاحبه : زهرا نوروزي

*مطالب مرتبط:

ژني كه پيشرفت سرطان پستان را بيشتر مي‌كند

خانم هاي ايراني مراقب باشند

شناخت سرطان سينه

سرطان پستان در زنان

علائم و تشخيص سرطان پستان

روش جديد تشخيص سرطان سينه

راه هاي درمان سرطان پستان در زنان

مقابله با سرطان سينه

تغذيه و پيشگيري از سرطان ( قسمت اول ) و ( قسمت دوم ) و ( قسمت سوم )

20 ماده غذايي ضد سرطان

بخش تغذيه و سلامت تبيان

 

در رابطه با این محتوا تجربیات خود را در پرسان به اشتراک بگذارید.
مطالب مرتبط مجموعه :
آخرین مطالب سایت