انتظار مشاهده آذرگوی‌های زیاد تا سال ۱۴۰۷

حضور نور مزاحم ماه برای رصد بارش‌شهابی پرساووشی

در حالی روزهای ۲۱ و ۲۲ مرداد ماه امسال بارش شهابی پرساووشی به اوج بارش می‌رسد که نور مزاحم ماه به عنوان یکی از منابع آلودگی نوری در آسمان بوده و زمان اوج بارش در شرایط روز رخ می‌دهد.
بازدید :
زمان تقریبی مطالعه :
مدیر انجمن نجوم آماتوری ایران اظهار کرد: همه ساله در ماه میانی فصل تابستان، یکی از بارش‌های مشهور شهابی رخ می‌دهد که به نام بارش شهابی "پرساووشی" مشهور است.

مهندس مسعود عتیقی با بیان اینکه هر بارش به یک دنباله‌دار وابسته است، خاطر نشان کرد: دنباله‌دار عامل بارش شهابی "پرساووشی" به نام "سوئیف‌تاتل" است که در سال ۱۸۶۲ میلادی شناسایی شد و به عنوان عامل این بارش معرفی شده است.

به گفته مدیر انجمن نجوم آماتوری ایران این دنباله‌دار هر ۱۳۳ سال یک بار به دور خورشید می‌چرخد و ذرات به جا مانده از این دنباله‌دار با برخورد با جو زمین، بارش زیبای پرساووشی را ایجاد می‌کند.

عتیقی، دوره این بارش را از ۲۷ تیر تا ۳ شهریورماه هر سال ذکر کرد و یادآور شد: طی شب‌های مختلف ذرات به جا مانده از دنباله‌دار سوئیف‌تاتل به صورت شهاب‌های درخشان در آسمان دیده می‌شود اما شبانگاه شب‌های ۲۱ و ۲۲ مرداد هر سال زمان اوج این بارش است.

وی با تاکید بر اینکه در زمان اوج بارش، قادر به مشاهده بیشترین شهاب از این بارش خواهیم بود، اظهار کرد: یکی از نکات جالب بارش آن است که رصد شهاب‌های این بارش توسط اخترشناسان چینی در ۲ هزار سال قبل گزارش شد.

عتیقی با بیان اینکه ۱۵ سال قبل با ۲۰۰ شهاب در ساعت، بیشترین بارش شهابی برای بارش پرساووشی ثبت شده است، اضافه کرد: انتظار می‌رود در سال ۱۴۰۷ خورشیدی نیز شاهد یک بارش به نسبت پر تعداد از این بارش شهابی باشیم.

همه ساله در ماه میانی فصل تابستان، یکی از بارش‌های مشهور شهابی رخ می‌دهد که به نام بارش شهابی "پرساووشی" مشهور است.


مدیر انجمن نجوم آماتوری ایران با اشاره به ویژگی‌های بارش شهابی پرساووشی، گفت: در این بارش، شهاب‌های بسیار درخشان یا آذرگوی‌های بسیار پرنور دیده می‌شود. خوشبختانه فصل تابستان با وجود اوقات فراغت و شب‌های معتدل کوهستان‌های ایران،‌فرصت مناسبی را برای رصد این بارش تابستانی ایجاد می‌کند.

وی با بیان اینکه صورت فلکی "پرساووش" بعد از نیمه شب این شب‌ها از افق شمال شرق آسمان طلوع می‌کند، یادآور شد: چون کانون بارش شهابی پرساووش در این صورت فلکی است از این رو نام این بارش به نام بارش شهابی "پرساووشی" مشهور شده است.

عتیقی در خصوص نام این بارش شهابی توضیح داد: متاسفانه برخی این بارش را به غلط "برساووشی" می‌نامند و این در حالی است که تلفظ صحیح نام این بارش در زبان فارسی بارش"پرساووشی" است.

وضعیت رصد شهاب‌های پرساووشی در آسمان مرداد

مدیر انجمن نجوم آماتوری ایران با اشاره به وضعیت رصد این پدیده نجومی گفت: در ساعت ۱۱ و ۳۰ دقیقه روز سه‌شنبه ۲۲ مرداد ماه جاری که در شرایط روز به سر می‌بریم، اوج بارش پرساووشی و با توجه به این شرایط (روز و وجود نور روز) بهترین زمان برای مشاهده شهاب‌ها و به ویژه آذرگوی‌های این بارش بامداد سه‌شنبه و نیمه‌شب به سمت صبح و روشنی هوا خواهد بود.

عتیقی، در عین حال تاکید کرد: متاسفانه امسال نور زیاد ماه امکان مشاهده شهاب‌های کم‌نور را سخت و به نوعی شاهد آلودگی نوری هستیم حتی در مناطق به دور از آلودگی نوری شهرهای بزرگ شرایط خوبی برای مشاهده بارش شهابی پرساووشی ۹۸ فراهم نیست.

در زمان اوج بارش تا ۶۰ شهاب می‌تواند در سراسر پهنه آسمان قابل مشاهده باشد.


وی اضافه کرد: هر چند که می‌توانیم امیدوار باشیم که در بخش‌هایی از آسمان که از نور ماه دور است، بتوانیم آذرگوی‌های بسیار درخشان این بارش شهابی زیبا را مشاهده کنیم.
به گفته این محقق حوزه نجوم آماتوری، در زمان اوج بارش تا ۶۰ شهاب می‌تواند در سراسر پهنه آسمان قابل مشاهده باشد.

مناطقی که قادر به مشاهده شهاب‌های پرساووشی هستیم

عتیقی در خصوص مناطق مناسب برای مشاهده این بارش شهابی، گفت: به طور معمول بهترین مکان برای رصد بارش‌های شهابی مناطق کویری و کوهستانی کشور است که با دور بودن از آلودگی هوا و آلودگی نوری شهرهای بزرگ بتوان شهاب‌های بیشتری را مشاهده کرد و دور شدن از آلودگی هوا و نوری در شرایطی است که نور ماه به عنوان یک آلاینده نوری، مزاحم رصدگران برای رصد بارش شهابی در مناطق به دور از شهرها نباشد.


ابزارهای رصدی

وی با بیان اینکه برای رصد بارش‌های شهابی نیاز به هیچ گونه ابزار رصدی نیست، اظهار کرد: برای این منظور کافی است با چشم غیر مسلح و ترجیحا به صورت گروهی مناطق مختلف آسمان را زیر نظر داشت.

عتیقی ادامه داد: ثبت شهاب‌های مشاهده شده، قدر (روشنایی) شهاب‌ها، میزان جا به جایی شهاب‌ها در آسمان با مقیاس درجه، صور فلکی که رد شهاب‌ها در زمینه آنها است، طراحی دست آزاد (اسکیس) از شهاب‌های مشاهده شده و عکاسی با لنزهای با میدان دید باز از جمله فعالیت‌هایی است که در ثبت گزارش و ماندگار کردن یک واقعه نجومی مانند بارش شهابی در میان رصدگران آماتور متداول است.
منبع: ایسنا
این مطلب صرفا جهت اطلاع کاربران از فضای رسانه‌ای بازنشر شده و محتوای آن لزوما مورد تایید تبیان نیست .
مطالب مرتبط مجموعه :
آخرین مطالب سایت