ربات هوشیار
ربات هوشیار
دهمین دوره از پروژههای دانشآموزی تبیان نیز با یاری خداوند و حضور پرشور شما دوستان و علاقهمندان به پایان رسید اما کار ما هنوز تمام نشده است! این دوره نیز همچون سالهای گذشته دوستان بسیاری با ثبت طرحها و ایدههای خلاقانه خود در منوی"پیشنهاد موضوع" ما را در ارتقای تنوع پروژهها یاری نمودهاند. هم چون گذشته بر آن شدیم تا با گردآوری این ایدههای جالب، علاوه بر قدردانی از این دوستان نوآور، زمینهای را برای ایده پروری سایر پژوهشگران علاقهمند فراهم آوریم. فراموش نکنید که ما همیشه منتظر طرحهای جدید شما عزیزان هستیم.
نام ایده: ربات هوشیار
نام ارائهدهنده/دهندگان: آیدا پرویزیان مرنی
زمینه و نوع پروژه: رباتیک
درجه سختی: متوسط
نام مدرسه: دبیرستان فرزانگان 9 تهران
ربات
رُبات دستگاهی الکترو-مکانیکی برای انجام وظایف گوناگون است. یک ماشین که می تواند برای عمل به دستورهای گوناگون برنامهریزی گردد و یا یک سری کارهای ویژه انجام دهد. به ویژه آن دسته از کارها که فراتر از تواناییهای طبیعی و سرشتی بشر باشند. این ماشینهای مکانیکی برای بهتر به انجام رساندن کارهایی چون احساس کردن، دریافت نمودن و جابجایی اشیا یا کارهای تکراری مانند جوشکاری فراوری می شوند.
با به کارگیری سیستمهای تعبیه شده جهت برقراری امنیت با کنترل بخش های مختلف ساختمان و ایجاد شرایط محیطی مناسب و ارائه سرویسهای همزمان، سبب بهینه سازی مصرف انرژی، افزایش کارایی و بهره وری سیستمها و امکانات موجود در ساختمان می شود. سیستمهایی جهت کنترل دما و رطوبت و همچنین میزان روشنایی تعبیه شده است که با عملکردی هوشمندانه باعث صرفه جویی در مصرف منابع طبیعی می شود. اما امروزه مخصوصاً در فصول سرما اغلب اخبارهای ناخوشایند و دردناکی اعم از آتش سوزی یا گاز گرفتگی شنیده می شود. لذا اغلب کارشناسان به بررسی راهکارهایی جهت جلوگیری این حوادث پداخته اند.
این پروژه برگرفته از BMS است اما با این تفاوت که رباتی طراحی شده که شرایط را می سنجد و در صورت نیاز هشدار می زند تا صاحب منزل به بررسی موارد بپردازد. این ربات قابلیت حرکت به تمامی نقاط اتاق را دارد و در هر نقطه که متوجه مواردی اعم از نشتی گاز یا آب و یا روشن بودن لامپ اضافی باشد هشدار را اعلام می کند.
این ربات شامل سه بخش اصلی می باشد:
در این پروژه سعی بر آن شده است با معرفی معیارهای به یک ربات شرایط جوی منزل اعم از میزان روشنایی، رطوبت، سرمایشی، گرمایشی و میزان گاز را بسنجد و در صورت نیاز فرمان لازم جهت خاموش یا روشن کردن دستگاههای مربوطه را اعلام کند. ابتدا در جلسات اول تا پنجم به دانش آموزان طراحی مدار توسط نرم افزار پروتیوس داده شد تا مدارات راه اندازی هر یک از سنسورها طراحی شود. از جلسات ششم تا دهم نیز چاپ و مونتاژ مدارها انجام می شود. در ادامه جلسات برنامه نویسی و ساخت تکمیل شد.
مهارتهای کسب شده
الکترونیک برنامه نویسی طراحی مدارهای الکترونیکی ساخت ربات
بخش پژوهش های دانش آموزی تبیان، تهیه:مهدی رحمانی
تنظیم:علی سرمدی