همزن مغناطیسی

همزن مغناطیسی یک وسیله آزمایشگاهی است که در بسیاری از آزمایشگاهها یافت می شود و از اهمیت ویژه ای برخوردار است. این دستگاه با بکارگیری میدان مغناطیسی چرخشی برای همزدن مایعات بکار می رود. این دستگاه از یک صفحه و از یک یا دو پیچ با کارکرد متفاوت تشکیل شده..
بازدید :
زمان تقریبی مطالعه :

همزن مغناطیسی

همزن مغناطیسی یک وسیله آزمایشگاهی است که در بسیاری از آزمایشگاه ها یافت می‌شود و از اهمیت ویژه‌ای برخوردار است. این دستگاه با به کارگیری میدان مغناطیسی چرخشی برای همزدن مایعات به کار می‌ رود. این دستگاه از یک صفحه و از یک یا دو پیچ با کارکرد متفاوت تشکیل شده است.

در زیر صفحه دستگاه یک محور با خاصیت مغناطیسی (آهن ربایی) وجود دارد که قابلیت چرخش دارد. وقتی محلولی در بشر یا هر ظرف مناسب دیگری برروی صفحه دستگاه قرار می‌گیرد، درون آن یک میله کوچک آهنربایی که به اصطلاح مگنت نیز گفته می‌شود می‌اندازند.

هنگامی که محور مغناطیسی موجود در زیر صفحه دستگاه شروع به چرخش می‌کند، مگنت محلول را نیز با خود به حرکت در می‌آورد و مگنت شروع به حرکت دورانی در محلول می‌کند و بدین طریق محلول نیز حرکت چرخشی خود را آغاز می‌کند. در واقع محور مغناطیسی در زیر صفحه دستگاه همزن با اعمال نیروی مغناطیسی به مگنت (میله آهن ربایی) باعث دوران آن می‌شود.

  

از آنجایی که میدان مغناطیسی، شیشه را تحت تاٌثیر قرار نمی‌دهد بیشتر لوازم آزمایشگاهی که از شیشه ساخته می‌شوند برای همزدن مایعات به صورت یکنواخت برروی دستگاه همزن مغناطیسی بسیار مناسب هستند. از سوی دیگر یکی از عیوب این دستگاه این است که چون اندازه صفحه چرخان و مگنت‌های مورد استفاده برای همزدن محدود است، برای انجام آزمایش‌های نسبتاٌ کوچک (حداکثر تا 5 لیتر) می‌توان از آن استفاده کرد. در واقع اگر حجم محلول زیاد باشد، مگنت توانایی مخلوط کردن این حجم را نخواهد داشت.

 

مگنت‌ها یا همان میله‌های مغناطیسی در اندازه‌های متفاوت (0/5  – 10 سانتی‌متر) ساخته شده‌اند. این مگنت‌ها با یک روکش پلاستیکی مخصوص پوشیده شده‌اند تا با محلول‌های شیمیایی واکنش ندهند. این ماده پلاستیکی در اواخر سال 1940 توسط یک محقق اسکاتلندی اختراع شد.

یکی از فواید مهم دستگاه همزن مغناطیسی که کاربرد آن را بخصوص در آزمایشگاهای شیمی و زیست افزایش داده است، این است که موجب می‌شود محلول شیمیایی قرار گرفته بر روی دستگاه به طور یکنواخت همزده شود. این ویژگی برای فرآیند‌های شیمیایی بسیار حایز اهمیت است.  

 

انواع همزن مغناطیسی:

1)‌ همزن مغناطیسی ساده بدون هیتر (گرم کننده)

2) همزن مغناطیسی با هیتر و با قابلیت گرم کنندگی محلول 

 

در هر دو نوع این همزن‌ها یک پیچ مشترک بر روی دستگاه وجود دارد. با استفاده از این پیچ می‌توانیم سرعت چرخش را کنترل کنیم یعنی اینکه تعداد دور بر ثانیه را مشخص می‌کند. مسلما هرچه تعداد دور بر ثانیه بیشتر باشد محلول نیز بسیار سریع تر می‌چرخد.

 

در همزن‌های مغناطیسی با هیتر، صفحه دستگاه باید حتما از جنس استیل باشد. زیرا زیر این صفحه گرم کننده‌هایی وجود دارند که صفحه را گرم می‌کنند که با استفاده از پیچی که روی این نوع دستگاه تعبیه شده می‌توان دمای صفحه همزن را مطابق خواسته خود تنظیم کرد و همان طور که محلول هم می‌خورد به طور یکنواخت نیز گرم می‌شود.  

 

بخش پژوهش های دانش آموزی تبیان، تهیه: سارا قیصری

تنظیم: نسرین صادقی

 

مطالب مرتبط مجموعه :
آخرین مطالب سایت