تبیان، دستیار زندگی

چگونه لالایی و موسیقی روی کودکان تاثیر می گذارد؟

صدای لالایی مادر، معجزه رشد نوزاد

تحقیقات دانشمندان و پزشکان در مورد قدرت مرموز موسیقی، آنها را به این نتیجه رسانده که گوش دادن به موسیقی و لالایی در نوزادان با تحریک امواج مغز باعث ایجاد آرامش در آنها می‌شود. مطالعات دیگر حاکی از آن است که قرار گرفتن در معرض لالایی و موسیقی، فوایدی در پیشرفت مهارت‌های ادراکی دارد که این امر بر زبان و توانایی‌های ادبی تأثیر می‌گذارد. همچنین مطالعات اخیر نشان داده که موسیقی بر رشد جسمی، عاطفی و معنوی نوزادان و کودکان مؤثر بوده و رشد شناختی و حسی را تقویت می‌کند.
عکس نویسنده
عکس نویسنده
بازدید :
زمان تقریبی مطالعه :
موسیقی،کودکان،لالایی،مهارت های ادراکی،بارداری،شنوایی کودک،شعرخوانی،خوابیدن، احساسات،قدرت یادگیری،جنین،تاثیر موسیقی،موسیقی کلاسیک،فشار خون،تسکین درد،تقویت حافظه،موسیقی آکادمیک،والدین موسیقی،کودکان،لالایی،مهارت های ادراکی،بارداری،شنوایی کودک،شعرخوانی،خوابیدن، احساسات،قدرت یادگیری،جنین،تاثیر موسیقی،موسیقی کلاسیک،فشار خون،تسکین درد،تقویت حافظه،موسیقی آکادمیک،والدین
نگار پدرام نویسنده و مربی موسیقی کودک  در خصوص تأثیرات دیگر لالایی و موسیقی در کودکان به سؤالات تبیان پاسخ می‌دهد:

بهترین سن لالایی خواندن و پخش موسیقی برای کودکان چه سنی است؟
لالایی خواندن و شعرخوانی از دوران بارداری توصیه‌شده است؛ چنانچه اگر مادر در دوران بارداری برای جنین لالایی‌های کودکانه بخواند و یا موسیقی‌های آرامش‌بخش بگذارد، بعد از تولد تأثیر آنها را خواهد دید. بعد از تولد، هنگامی‌که کودک بی‌قراری می‌کند و شما دلیل آن را نمی‌دانید، می‌توانید آن موسیقی و یا لالایی دوران بارداری را برای کودک پخش کرده و قطعاً متوجه آرام شدن کودک خواهید شد زیرا رحم مادر یک مکان امن برای کودک است؛ وقتی شما موسیقی دوران بارداری را برای کودک پخش می‌کنید، به او یادآوری می‌کنید که هنوز در آن مکان امن و راحت است. به‌طورکلی از هفته 25 بارداری، جنین کاملاً حس شنوایی پیدا می‌کند و از این طریق می‌توانید شنوایی کودک را تقویت کرده و شاهد تأثیرات آن باشید.

لالایی و موسیقی چه تأثیراتی بر روی کودک دارد؟
موسیقی و لالایی تأثیر زیادی در خوابیدن، آرامش، احساسات، ادراک و افزایش قدرت یادگیری دارد و هرچقدر حس شنوایی در کودکان قوی‌تر باشد، بر رشد مغز تأثیرگذارتر است.

بهترین زمانِ موسیقی گذاشتن و یا لالایی خواندن برای کودکان چه زمانی است؟
خوب است والدین علاوه بر اینکه هنگام خوابیدن برای کودکان لالایی می‌خوانند و یا از موسیقی‌های آرام‌بخش استفاده می‌کنند، در هنگام بیداری هم از این روش استفاده نمایند؛ منتها لالایی‌ها و موسیقی‌های هنگام خواب باید آرام باشد به‌گونه‌ای که کودک شرطی شود و تشخیص دهد که این موسیقی و لالایی برای خوابیدن است و یک سری موسیقی‌ها و لالایی‌هایی که حالت شاد و یا کمی ریتم تندتر دارند را هنگام بیدار شدن و در طول روز برای کودکان پخش‌کنید.

چه نوع موسیقی برای جنین و کودکان مفید است؟
در حال حاضر موسیقی‌های کودکانه زیادی در اینترنت موجود است که به‌راحتی می‌توانید دانلود کنید اما بهترین موسیقی که در دنیا ثابت‌شده، موسیقی کلاسیک است. این موسیقی اگرچه برای دویست سال پیش است اما همچنان

 

دانشمندان ادعا می‌کنند که سرعت موسیقی کلاسیک شبیه به قلب انسان است که هم اضطراب و هم افسردگی را کاهش می‌دهد؛ بنابراین گوش دادن به این موسیقی در دوران بارداری هم برای زنان باردار سودمند است و هم برای جنین.
تأثیرات مثبتی دارد و والدین می‌توانند بهترین آنها را به سلیقه خود انتخاب کرده و آن را با صدای کم در دوران بارداری و پس‌ازآن برای کودک پخش کنند. ممکن است برخی خانواده‌ها علاقه‌مند باشند برای کودکانشان آهنگ‌های جاز، راک و رپ پخش کنند اما توصیه می‌کنم که اگر خواهان کودکی آرام و خوش‌خلق هستید از گذاشتن چنین آهنگ‌هایی برای کودکانتان به‌شدت بپرهیزید زیرا کودک نیاز به آرامش دارد و این آهنگ‌ها، موسیقی‌های آرامی نیستند. ضمن اینکه دانشمندان ادعا می‌کنند که سرعت موسیقی کلاسیک شبیه به قلب انسان است که هم اضطراب و هم افسردگی را کاهش می‌دهد؛ بنابراین گوش دادن به این موسیقی در دوران بارداری هم برای زنان باردار سودمند است و هم برای جنین. علاوه بر این، گوش دادن به این نوع موسیقی باعث تقویت حافظه، کاهش فشارخون زنان باردار، بهبود کیفیت خواب، تسکین درد و بهبود روحیه می‌شود.

لالایی خواندن مادر یا پخش لالایی صوتی؛ کدام تأثیرگذارتر است؟
کودکان وقتی صدای مادر را می‌شنوند، انواع مدارهای مغزی‌شان درگیر می‌شود و مسلماً لالایی خواندن مادر بسیار تأثیرگذارتر از پخش لالایی صوتی است زیرا اولین و بیشترین صدایی که کودک می‌شنود، صدای مادر است و بعد از مادر، صدای پدر هم بسیار آرامش‌بخش و تأثیرگذار است زیرا صدای بم مردانه برای بچه‌ها قابل‌درک‌تر است.

بهترین سن آموزش موسیقی به کودکان چه سنی است؟
امروزه از 6 ماهگی یادگیری موسیقی را شروع می‌کنند اما این مسئله به بودجه خانواده هم‌بستگی دارد. بهتر است والدین از همان دوران جنینی خواندن لالایی و گذاشتن موسیقی را آغاز کرده و بعد از تولد هم این روند را ادامه دهند و درنهایت با ثبت‌نام کودک در کلاس‌های گروهی، آنها را با موسیقی آشنا کنند. کلاس‌های گروهی موسیقی کمک می‌کند تا استعدادهای کودکان شکوفا شود. چه‌بسا کودکانی که در این کلاس‌ها متوجه می‌شوند که اصلاً به موسیقی علاقه‌ای ندارند. دقت کنید که کلاس‌های موسیقی آکادمیک مناسب کودکان نیست و آنها تنها باید موسیقی‌های ساده را در قالب بازی آموزش ببینند.

بهترین آلات موسیقی برای یادگیری کودکان چه سازی است؟
به‌طور قطعی نمی‌توان گفت که چه سازی مناسب کودکان است زیرا انتخاب نوع ساز بستگی به سن کودکان دارد. هرچقدر سن کودکان کمتر باشد، طبیعتاً سازهای کوبه‌ای و ضربه‌ای مثل طبل، دف، سنج و...مناسبت‌تر است. دقت کنید که با آموزش موسیقی آکادمیک به کودکان، ممکن است استعداد موسیقی آنها را برای همیشه کور کنید؛ بنابراین در ابتدا از موسیقی‌های ساده در قالب بازی شروع نمایید.

چگونه کودکان را به گوش دادن موسیقی‌های خوب عادت دهیم؟
متأسفانه امروزه کودکان از گوش دادن به موسیقی‌هایی که محتوای نامناسبی دارند و مناسب سنشان نیست، لذت می‌برند اما مقصر اصلی این مسئله خود والدین هستند زیرا بخش زیادی از سلیقه موسیقیایی کودکان به عادت برمی‌گردد؛ چنانچه بچه‌ها موسیقی را گوش می‌کنند که پدر و مادرها می‌شنوند؛ بنابراین بهتر است والدین سلیقه موسیقی‌شان را تغییر دهند و موسیقی‌هایی را پیدا کنند که هم خودشان دوست داشته باشند و هم کودکان کمی به شنیدن آنها تمایل داشته باشند. برای شروع می‌توانید از آهنگ‌های بی‌کلام استفاده کنید و از سلیقه موسیقی کودکتان سؤال کنید که چه موسیقی و خواننده‌ای را دوست دارد؟ از او بپرسید که چرا آن آهنگ را دوست دارد؟ در انتخاب آهنگ‌ها از بچه‌ها کمک بگیرید و اجازه دهید تا آنها احساس کنند نظرشان مهم است. گاهی می‌توانید موسیقی‌هایی که خیلی قشنگ نیستند را هم بشنوید تا آنها را نقد کنید.
مشاوره
مشاوره
در رابطه با این محتوا تجربیات خود را در پرسان به اشتراک بگذارید.